Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΚΑΤΑΡΤΙΣΙΣ Τεύχος 9ον ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

ΚΑΤΑΡΤΙΣΙΣ
ΤΕΥΧΟΣ 9ον ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ & ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ
ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΩΣ
ΧΙΟΣ

Ο Διοικητής της Π. Υ. Χίου για τις φωτιές (βίντεο)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ Θέλεις να κόψεις το κάπνισμα; Επισκέψου το αντικαπνιστικό ιατρείο στο Νοσοκομείο

Παρουσιάστηκε από τον Πνευμονολόγο Σπύρο Γανιάρη το Αντικαπνιστικό Ιατρείο του "Σκυλίτσειου", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος ενώ όπως ανέφερε ο διοικητής του Νοσοκομείου Παντελής Μπουμπάρης χρειάζεται ενημέρωση του κόσμου για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία αλλά και των τρόπων για τη διακοπή του. 

Χιώτικη διάκριση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό

Η ΜΑΘΗΤΡΙΑ Χ. ΛΑΡΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ

Η μαθήτρια της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Καλλιμασιάς, Χριστίνα Λάρδα, με τη συγκεκριμένη φωτογραφία, πήρε το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό (Τομέα Φωτογραφίας Γυμνασίων), που είχε οργανώσει το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με θέμα "Νερό, είσαι θησαυρός".

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1256/428/23-5-2013 ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΥΜΦΩΝ ΣΤΟΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ

Ἀρ. Πρωτ.: 1256
Ἀρ. Διεκπ.:  428
Ἐν Χίῳ τῇ 23ῃ Μαΐου 2013
ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Πρός
τόν Ἱερόν Κλῆρον
τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱ. Μητροπόλεως.
Ὡς γνωστόν, ὁ Γάμος στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας εἶναι θεοσύστατος θεσμός, «μυστήριον μέγα» κατά τόν Ἀπόστολον Παῦλον καί ἀποτελεῖ τό θεμέλιο τῆς ἀνθρώπινης κοινωνίας. Ἀκόμη, ὁ Γάμος εἶναι τό θεοδώρητο ἀντίδοτο στή μοναξιά τοῦ ἀνθρώπου, ἡ συνάντηση τοῦ ἄνδρα μέ τή γυναῖκα, ἡ ἀλληλοβοήθεια καί ἡ κοινωνία ψυχῶν, ἀλλά καί σωμάτων, κάτι πού ἐναρμονίζεται τέλεια καί μέ τά στοιχεῖα τοῦ ἀνθρώπου (σῶμα-ψυχή) καί τά γένη (ἄρσεν καί θῆλυ).

Αυστηρή προειοδοποίηση του Δ/τή της Πυροσβεστικής: Θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες όποιοι παίζουν με τη φωτιά

Αυστηρή προειδοποίηση σε όσους… παίζουν με τη φωτιά απηύθυνε από το Ράδιο ΑΛΗΘΕΙΑ ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ιάκωβος Αρχοντάκης, προσπαθώντας να προλάβει τις ηλίθιες εκδηλώσεις πυρκαγιάς, που μπορεί να αποβούν καταστροφικές και να κατακάψουν ολόκληρες περιοχές.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Βεβαιώσεις αποδοχών για τους συνταξιούχους από την ηλεκτρονική σελίδα του ΝΑΤ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας ενημερώνουμε ότι, από την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/05/2013 θα λειτουργήσει η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία ( στην ιστοσελίδα www.nat.gr ), που θα επιτρέπει στους Συνταξιούχους να εκτυπώνουν οι ίδιοι τις Βεβαιώσεις Αποδοχών του ΝΑΤ-ΚΕΑΝ, για όλες τις κατηγορίες σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου).

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Εκδρομή της Προόδου στο φαράγγι των Καμπιών (φωτογραφίες)


Η εκδρομή που οργάνωσε η «Πρόοδος» στις 26-5-2013 στο φαράγγι των Καμπιών, όπως φαίνεται ήταν η πιο πετυχημένη από όσες έχει οργανώσει μέχρι τώρα.

Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΜΑΙΚ του Μανώλη Φύσσα

Τον γνώρισα το 1971 Μάη μήνα στη Χίο. Ήταν γύρω στα τριάντα με ένα πολύ μεγάλο τσιγκελωτό μουστάκι. Τα μαλλιά του ήταν σχετικά μακριά και στη μορφή ήταν πιο πολύ σαν ήρωας του 21 παρά αμερικάνος , σαν τον Αθανάσιο Διάκο ας πούμε. 
Καθηγητής των ελληνικών σε κάμποσα αμερικάνικα πανεπιστήμια. 
Δήλωνε ΈΛΛΗΝΑΣ και όταν γνωριστήκαμε καλύτερα, κατάλαβα ότι εννοούσε, την οικουμενική σημασία του όρου.

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

26 Μαΐου 2013 - Κυριακή τοῦ Παραλύτου

ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Ἀριθμός  18
Κυριακή τοῦ Παραλύτου
26  Μαΐου 2013
(Πράξ. θ΄ 32 – 42 )

« Ἦν μαθήτρια ὀνόματι Ταβιθά...
αὕτη ἦν πλήρης ἀγαθῶν ἔργων
καί ἐλεημοσυνῶν ᾦν ἐποίει»

Η ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1932 ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΠΑΤΩΝ

Η ευρισκόμενη σε απόσταση είκοσι χιλιομέτρων ανατολικά της πόλεως των Αθηνών σημερινή πόλη των Σπάτων, η οποία κατά την περίοδο της αρχαιότητος αποτελούσε τον αττικό δήμο της Ερχιάς, πρωτοκατοικήθηκε περί τα τέλη του 16ου με αρχές του 17ου αιώνα. Οι κάτοικοί της ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την αμπελοκαλλιέργεια, παράγοντας το φημισμένο Μεσογείτικο κρασί, ενώ τα τελευταία χρόνια τα Σπάτα Αττικής αστικοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό ύστερα μάλιστα από τη δημιουργία του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών και του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου που κατέστησαν την πόλη περιώνυμη σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ στον ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ - 2013

ΜΕΤΑΔΟΣΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΡΗΣΙΑ Το αίτημα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης στο Βυζάντιο (πρόσκληση)


Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το 1o XIOS LEAGUE 8x8 από την ΟΧΣΑ (φωτογραφίες)

Δελτίο Τύπου Ο.Χ.Σ.Α. 21/5/2013 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής (Ο.Χ.Σ.Α.) ρίχνει γέφυρες στα νέα παιδιά - μέλη των Χιακών Συλλόγων της Αττικής, διοργανώνοντας πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το 1o XIOS LEAGUE 8x8. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και στο πρωτάθλημα συμμέτεχουν έως τώρα 7 ομάδες: ΛΕΩΝ ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ, ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ, ΛΕΠΤΟΠΟΔΑ, ΠΥΡΓΙ, ΑΡΜΟΛΙΑ, ΟΛΥΜΠΟΙ, ΠΟΤΑΜΙΑ.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Τηλεοπτικό σποτ ενημέρωσης των πολιτών για τις πυρκαγιές!

Αξίζει να αφιερώσετε δέκα λεπτά από τον χρόνο σας, για να δείτε τα τηλεοπτικά σπότ της Πολιτικής Προστασίας, που αφορούν την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, και πως πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση που αντιληφθούμε την έναρξη μιας πυρκαγιάς, δασικής ή όχι

Ας συνεργαστούμε για να προστατευτούμε


Σάββατο 18 Μαΐου 2013

19 Μαΐου 2013 - Κυριακή τῶν Μυροφόρων

ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Ἀριθμός  17
Κυριακή τῶν Μυροφόρων
19  Μαΐου 2013
(Πράξ. στ΄ 1 – 7 )
«Ἐπισκέψασθε...ἄνδρας...πλήρεις Πνεύματος Ἁγίου καί σοφίας,
οὕς καταστήσομεν ἐπί τῆς χρείας ταύτης»

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Την πανίερη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου του Νοταρά, του εν Χίῳ ασκήσαντος και ενταύθα οσίως εν έτει 1805 τελευτήσαντος, πανηγύρισε την Κυριακή του Θωμά 12 Μαΐου 2013 με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη ο περικαλλής Ιερός Ενοριακός Ναός του Αγίου Μακαρίου στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

Η καλλιέργεια του μαστιχιού με τον παραδοσιακό τρόπο (βίντεο)

Τα κάλαντα του Λαζάρου στην Καλλιμασιά (Βίντεο)

Τα κάλαντα του Λαζάρου έψαλλαν το πρωί του Σαββάτου στην Καλλιμασιά η ομάδα των παιδιών που συμμετέχει στη «συντροφιά του παραμυθιού», του Ιδρύματος "Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής" υπό την Θεολόγο Ευαγγελία Μελαχροινούδη. Τις προηγούμενες ημέρες έγινε η σχετική προετοιμασία και οι απαραίτητες κατασκευές, που συνοδεύουν το έθιμο κι έτσι τα παιδιά ξεχύθηκαν στους δρόμους του χωριού κρατώντας τα λαζαράκια και λέγοντας τα καλαντα του Λαζάρου.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1197/401/13-5-2013 - Δέησις υπέρ φωτισμού και επιτυχίας της μαθητιώσης νεολαίας

Ἀρ.  Πρωτ.:  1197
Ἀρ.  Διεκπ.:  401
Ἐν Χίῳ τῇ 13ῃ  Μαΐου 2013
ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
pdf

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Προχωρούν με γοργό ρυθμό οι επεκτάσεις των σχολικών μονάδων στην Καλλιμασιά (φωτογραφίες)


Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες (10-5-2013) προχωρούν με γοργό ρυθμό οι εργασίες επέκτασης των σχολικών μονάδων στην Καλλιμασιά. Πρόκειται για την επέκταση του 6αθέσιου Δημοτικού Σχολείου Καλλιμασιάς και την αντίστοιχη του κτιριακού συγκροτήματος του Γυμνασίου-Λυκείου Καλλιμασιάς.

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΟΥΚΟΥΝΑ, «ΑΣΤΡΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»

"Ύπνος δεν έπεσε στα βλέφαρά του, αλλά κοιτούσε συνεχώς την Πούλια, 
τον Bουκόλο που δύει αργά, την Άρκτο που τη λεν κι Aμάξι· 
δεν φεύγει από τη θέση της γυρίζοντας, μόνο παραμονεύει τον Ωρίωνα, 
και μόνη αυτή δεν λέει να πέσει στα λουτρά του Ωκεανού.
H Kαλυψώ η θεόμορφη τον είχε ορμηνέψει, 
αυτό το αστέρι πάντοτε να το ’χει ποντοπορώντας 
στο ζερβό του χέρι. 
Kαι ποντοπόρησε μέρες δεκαεφτά· στη δέκατη όγδοη 
πήραν να φαίνονται, στο μέρος του νησιού που πρόβλεψε, 
βαθύσκιωτα της Φαιακίδας τα βουνά 
έμοιαζαν σαν ασπίδα, στο πέλαγο το αχνό αφημένη.
ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ραψ. Ε 300-310

Ομιλία για τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, του ΔΗΜ. ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗ.

Όπως είναι γνωστό, για όσους θέλουν να θυμούνται, στις 9 του Μάη  1945 υπογράφτηκε από το στρατάρχη Βίλχελμ Κάϊτελ η άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας στους Συμμάχους. Εἰχε προηγηθεί η αυτοκτονία του Φύρερ στο κρυσφύγετό του λίγες μέρες πρωτύτερα, αφού κάθε ελπίδα αντίστασης ήταν μάταιη.
Έτσι δινόταν τέλος σε ένα παρανοϊκό τόλμημα, που εκτός από τις υλικές καταστροφές, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ήταν τρομακτικές. Μόνο στο Ανατολικό μέτωπο, όπου έλαβαν μέρος το 70% των επιχειρήσεων, από πλευράς του νικητή κόκκινου στρατού έπεσαν στις μάχες 6.600.000 και από τους 5.200.000 αιχμαλώτους πέθαναν 3.600.000

Στον καπετάν ΧΡΗΣΤΟ Γ. ΜΙΧΑΛΙΟ

Η Φιλία μας, χάνεται στο χρόνο ..... Αν θυμάμαι καλά, η καλή αρχή της γνωριμίας μας, έγινε μέσω ραδιοτηλεφώνου, σε κάποια ράδα λιμανιού , νησιού της Ινδονησίας. Έτυχε τα αδελφά πλοία μας να περιμένουν για φόρτωση. Το δικό μου, κοσμούσε με την παρουσία του κοινός φίλος, ο Μανώλης Φύσσας. Εραστής και αυτός της θάλασσας και της γραφίδας. Αξέχαστες ημέρες και θύμισες. Συνάδελφοι, από άλλα Ελληνικά βαπόρια, περίμεναν ανυπόμονα, πότε θα ανέβει ο καπετάν Χρήστος Μιχαλιός στη γέφυρα του πλοίου για να ακούσουν τον καθάριο και στιβαρό λόγο του. Τις αγωνίες, τις σκέψεις και τις προτάσεις του. Πολλές φορές διάβαζε δημοσιευμένα κείμενα του.

12 Μαΐου 2013 - Κυριακή τοῦ Θωμᾶ (Ἀντίπασχα)

ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Ἀριθμός 16
Κυριακή τοῦ Θωμᾶ
(Ἀντίπασχα)
12 Μαΐου 2013
(Πράξ. ε΄ 12 – 20)

«Διά τῶν χειρῶν τῶν ἀποστόλων ἐγίνετο σημεῖα
καί τέρατα ἐν τῷ λαῷ πολλά» 

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Αναστάσιμο Μήνυμα Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13 «Πασχάλιος Ποιμαντορική Ἐγκύκλιος»

Πρός
τόν Ἱερόν Κλῆρον
καί εὐσεβῆ λαόν
τῆς καθ' ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.
Θέμα: «Πασχάλιος Ποιμαντορική Ἐγκύκλιος».
Χριστός Ἀνέστη! Οἱ δύο αὐτές λέξεις, οἱ ὁποῖες ἠχοῦν πανηγυρικά ἀπό τά χείλη ὅλων τήν φωταυγῆ καί πανέορτη νύχτα τῆς Ἀναστάσεως, συμπυκνώνουν ὅ,τι πιό ὑψηλό καί οὐσιῶδες ἀνακοινώθηκε ποτέ στούς ἀνθρώπους. Συνιστοῦν τό ἀρραγές θεμέλιο τῆς πίστεώς μας, τήν ἀκλόνητη βεβαιότητα, ἐπί τῆς ὁποίας οἰκοδομήθηκε ἡ Ἐκκλησία μας. Σηματοδοτοῦν τήν ἀφετηρία τῆς αἰωνιότητας, τήν ἐγγύηση τοῦ ἀνακαινισμοῦ τοῦ κόσμου. Ἐκφράζουν τήν νίκη ἐπί τοῦ θανάτου, τήν λύτρωση ἀπό τήν φθορά καί τήν ἁμαρτία, τήν πηγή τῆς ἀκατάλυτης χαρᾶς, τήν δωρεά τῆς αἰώνιας ζωῆς, τό προοίμιο «τῆς τοῦ μέλλοντος αἰῶνος μιᾶς καί ἀνεσπέρου ἡμέρας»: «Θανάτου ἐορτάζομεν νέκρωσιν, ᾍδου τήν καθαίρεσιν, ἄλλης βιοτῆς τῆς αἰωνίου ἀπαρχήν».

Πατριαρχική Ἀπόδειξις ἐπί τῷ Ἁγίῳ Πάσχα (2013)

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ
ΕΠΙ Τῼ ΑΓΙΩι ΠΑΣΧΑ
Ἀριθμ. Πρωτ. 388
+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ
ΕΛΕΩι ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ 
ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΩΣ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

Ἀδελφοὶ συλλειτουργοὶ καὶ τέκνα εὐσεβῆ καὶ φιλόθεα τῆς Ἐκκλησίας,

Χριστὸς Ἀνέστη!

Κυκλοφόρησαν τα "Καλλιμασιώτικα" (Μάιος 2013)

Αναζητήστε το νέο τεύχος της εφημερίδας ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΩΤΙΚΑ (αρ. 95 - Μάιος 2013) στα γνωστά σημεία διανομής (πρακτορείο εφημερίδων, ταχυδρομικό γραφείο, φαρμακείο, καταστήματα τροφίμων)

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

«ΔΕΥΤΕ ΙΔΩΜΕΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ ΗΜΩΝ ΕΝ ΤΑΦΩ ΚΕΙΜΕΝΗΝ» (ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΠΑΘΟΥΣ Δ')

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού

(Θεολογικό σχόλιο στο περιεχόμενο και τα νοήματα του Μεγάλου Σαββάτου) 

«Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον ταφήν και την εις Άδου κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν, δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Σύμφωνα με το ιερό συναξάρι αυτήν την άγια ημέρα τιμάμε και προσκυνάμε την ταφή του Κυρίου μας και την εις Άδου Κάθοδόν Του.

ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ

Τα κακά μαντάτα, ήρθανε από στόματος του σεβαστού φίλου, καπετάν Δημήτρη Μελαχροινούδη..... Μέρα μαγιού μας άφησε ο Νίκος Χαρτουλάρης. ...! Ο άνθρωπος πού δίδαξε σε όλη του τη ζωή, συνέπεια, πρόοδο και πίστη αρχών. Δεν ξενίζει λοιπόν κανέναν ότι η μοίρα διάλεξε να τον ταξιδέψει προς τα ουράνια σημαδιακή ημέρα. Πρωτομαγιά ...... ! Έφυγε πλήρεις ημερών και αξιοπρέπειας στα 91 του χρόνια. Άφησε πίσω του, σαν υποθήκη, δυο βιβλία , ένα για την αντίσταση στη Χίο με προσωπικές του μαρτυρίες. Το άλλο για την προσφορά του πατέρα του στην παιδεία. Ακόμα. κάμποσες μεταφράσεις βιβλίων. Καίριες παρεμβάσεις στον τύπο και πολλά άλλα. Φάρος για τις επόμενες γενιές η ηθική κληρονομιά που μας άφησε. Τα έργα και οι ημέρες του, ας παραδειγματίσουν τους νέους του σήμερα και του αύριο. Τέτοια φωτεινά παραδείγματα και Προοδευτικούς ανθρώπους έχει ανάγκη αυτός ο Μαρτυρικός Τόπος και ο Λαός μας.

3-5-2013 - ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
3 - 5 – 2013
«Σήμερον κρεμᾶται ἐπί ξύλου ὁ Νυμφίος τῆς Ἐκκλησίας».
Συγκλονισμένοι ψυχικά προσεγγίζομε σήμερα, ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, τή μέγιστη καί ἀνυπέρβλητη θυσία τοῦ Θεοῦ μας, τό ἔσχατο σημεῖο τῆς ἀνέκφραστης καί ἀνείπωτης συγκαταβάσης καί μακροθυμίας τοῦ Μονογενοῦς Υἱοῦ τοῦ Θεοῦ, πού προκαλεῖ τό θαυμασμό τῶν ἀγγελικῶν δυνάμεων, τόν κλονισμό τῆς κτίσεως, τήν ὁμολογία τοῦ Ἐκατοντάρχου «ἀληθῶς Θεοῦ Υἱός ἦν οὗτος», τό σχίσιμο τοῦ καταπετάσματος καί τά δάκρυά μας, καθώς βλέπομε κρεμασμένον ἐπί τοῦ Σταυροῦ «τόν ὡραῖον κάλλει παρά τούς υἱούς τῶν ἀνθρώπων», ἀλλά καί τήν ἀποκάλυψη τῆς θείας δόξης καί δυνάμεως.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΠΑΘΟΥΣ (Γ')

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού 

Θεολογικά σχόλια στο περιεχόμενο και τα νοήματα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος. Μια νοητή συνοδοιπορία με τον Μεγάλο Ελκόμενο, το Λυτρωτή μας Χριστό, προς το εκούσιο Πάθος Του. Μια ταπεινή παρότρυνση και ένα μικρό βοήθημα για την οντολογική μετοχή μας στην απολυτρωτική διαδικασία της σωτηρίας του κόσμου, με τη βίωση των Αχράντων Παθών του Σωτήρος μας, ο Οποίος, για τη δική μας απολύτρωση «εταπείνωσεν εαυτόν γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού» (Φιλ.2,8 ). 

«ΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΝ ΦΟΒΩ ΤΡΑΠΕΖΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΑΝΤΕΣ ΠΑΝΤΕΣ» 

(Θεολογικό σχόλιο στο περιεχόμενο και το νόημα της Μεγάλης Πέμπτης) 

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΠΑΘΟΥΣ (Β')

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού 

Θεολογικά σχόλια στο περιεχόμενο και τα νοήματα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος. Μια νοητή συνοδοιπορία με τον Μεγάλο Ελκόμενο, το Λυτρωτή μας Χριστό, προς το εκούσιο Πάθος Του. Μια ταπεινή παρότρυνση και ένα μικρό βοήθημα για την οντολογική μετοχή μας στην απολυτρωτική διαδικασία της σωτηρίας του κόσμου, με τη βίωση των Αχράντων Παθών του Σωτήρος μας, ο Οποίος, για τη δική μας απολύτρωση «εταπείνωσεν εαυτόν γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού» (Φιλ.2,8 ). 

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΑΡ ΕΠΕΙΓΕΤΑΙ ΤΟΥ ΠΑΘΕΙΝ ΑΓΑΘΟΤΗΤΙ» 

(Θεολογικό σχόλιο στο περιεχόμενο και τα νοήματα της Μεγάλης Δευτέρας) 

ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΠΑΘΟΥΣ (Α')

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού 


Θεολογικά σχόλια στο περιεχόμενο και τα νοήματα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος. Μια νοητή συνοδοιπορία με τον Μεγάλο Ελκόμενο, το Λυτρωτή μας Χριστό, προς το εκούσιο Πάθος Του. Μια ταπεινή παρότρυνση και ένα μικρό βοήθημα για την οντολογική μετοχή μας στην απολυτρωτική διαδικασία της σωτηρίας του κόσμου, με τη βίωση των Αχράντων Παθών του Σωτήρος μας, ο Οποίος, για τη δική μας απολύτρωση «εταπείνωσεν εαυτόν γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού»(Φιλ.2,8 ).

ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324
Φαξ
2271051324

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2023 - 31/12/2025

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος

Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Αντιπρόεδρος

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός, Γραμματέας

Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Ταμίας

Κωνσταντίνος Δ. Γιαλούσης, Μέλος

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Ελένη Φραντζέσκου, Ταμίας
Πλουμή Ευαγγελινού, Γραμματέας
Κωνσταντίνος Γιαλούσης, Μέλος
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Παρασκευή Ακρατοπούλου, Μέλος
Ευθυμία Κουκούλη, Μέλος

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης, Ταμίας
Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Γραμματέας
Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Μέλος
Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης, Μέλος

Θητεία: 1/1/2023 - 31/12/2025

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2023 - 31/12/2025)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Λεμονιά Ανδρεάδου
Ταμίας: Αιμιλιανός Ευαγγελινός
Μέλη: Γεώργιος Γιαννούμης, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κωνσταντίνος Αχ. Συράκης

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2023 - 31.12.2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Θεοδώρα Μαυράκη, Αντιπρόεδρος
Διονύσιος Μελαχροινούδης, Ταμίας
Ευθυμία Κουκούλη, Γραμματέας
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Κωνσταντίνος Γκαραγκούνης, Μέλος
Ιωάννης Κουτσογιάννης, Μέλος

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr