Σελίδες
▼
Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013
Η κοινωνική δράση των Τριών Ιεραρχών
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓ. ΚΑΡΑΤΖΑ
Θεολόγου – Καθηγητή
του 4ου Γυμνασίου Χίου
Ομιλία που εκφωνήθηκε στον Ιερό Ναό Kοιμήσεως Θεοτόκου Χαλκειούς Χίου στα πλαίσια του σχολικού εορτασμού της μνήμης των Τριών Ιεραρχών. Τετάρτη 30-1-2013
Σεβαστέ πατέρα, κύριε Αντιδήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κύριε Πρόεδρε του Τοπικού Συμβουλίου Χαλκειούς, κύριοι Τοπικοί Σύμβουλοι, κύριε Διευθυντά του Σχολικού Κέντρου Καμποχώρων, κύριοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, αγαπητές μαθήτριες και μαθητές, κυρίες και κύριοι˙ κάθε χρόνο τέτοια μέρα, οι άνθρωποι των γραμμάτων, και ειδικότερα όσοι εμπλεκόμαστε στη μαθησιακή διαδικασία, δάσκαλοι και μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, τιμάμε τους Τρεις μεγάλους Ιεράρχες και οικουμενικούς διδασκάλους, τον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα (τον γνωστό σ’ όλους μας Άγιο Βασίλη), τον Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο ή Ναζιανζηνό και τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο. Φέτος, μάλιστα, συμπληρώνονται 169 χρόνια από τότε που με απόφαση της η τότε Σύγκλητος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθιέρωσε την 30η Ιανουαρίου, εκτός από ημέρα τιμής και μνήμης των Τριών Ιεραρχών, και ως ημέρα των ελληνικών Γραμμάτων. Επιπλέον, τη σημερινή μέρα τιμάμε και όλους όσους έχουν διατελέσει δάσκαλοι, καθηγητές, δωρητές και ευεργέτες των σχολείων μας.
Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013
ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΚΙΑΘΟΥ Ο οικοδομηθείς το 1846 περικαλλής και ιστορικός Μητροπολιτικός Ναός στο μαγευτικό νησί του Παπαδιαμάντη και του Μωραϊτίδη
Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013
Κυριακή 27 Ἰανουαρίου 2013 - Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου
ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Ἀριθμός 3
Κυριακή 27 Ἰανουαρίου 2013
Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου
(Ἑβρ. ζ΄ 26-28, η΄1-2)
«τοιοῦτος ἡμῖν ἔπρεπεν Ἀρχιερεύς,
ὅσιος, ἄκακος...ἑαυτόν ἀνενέγκας»
Μέ τήν ἀνακομιδή τῶν λειψάνων τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, πού σήμερα ἑορτάζουμε, ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, διαβάστηκε στήν Ἐκκλησία τμῆμα τῆς πρός Ἑβραίους ἐπιστολῆς τοῦ Ἀποστόλου Παύλου, στό ὁποῖο γίνεται λόγος γιά τήν Ἀρχιερωσύνη τοῦ Χριστοῦ. Ἔτσι, μᾶς δίνεται σήμερα ἡ δυνατότητα νά δοῦμε μερικές πλευρές τῆς μαρτυρικῆς Ἱερωσύνης τοῦ Χριστοῦ καί τῶν φορέων της.
“Ο Βίος του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου”.(π. Γεώργιος Φλορόφσκυ)
Ο Γρηγόριος άφησε πολλά αυτοβιογραφικά κείμενα, και οι περιγραφές που μας δίνει για τη ζωή του είναι γεμάτες από λυρισμό και δραματικότητα. Εκ φύσεως έρρεπε προς τη σιωπή και την αποχώρηση, και πάντα ζητούσε την απομόνωση για να μπορέσει να αφιερωθεί στην προσευχή. Όμως εκλήθη από το θέλημα του Θεού και τις επιθυμίες των άλλων προς λόγους, έργα, και ποιμαντική διακονία σε μια περίοδο υπερβολικής συγχύσεως και αναταραχής. Σε όλη του τη ζωή, που ήταν γεμάτη από θλίψεις και επιτεύγματα, υποχρεώνονταν συνεχώς να καταπνίγει τις φυσικές του επιθυμίες και τους φυσικούς του πόθους.
Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013
Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013
ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΝΑΥ.ΣΥ.ΚΟ (η ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ)
Όλα προϊδέαζαν μια όμορφη εκδήλωση για την κοπή της πίτας του «Ναυτικού Συλλόγου Κορυδαλλού». Υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις αλλά και η πείρα των περασμένων χρόνων. Οι αρμόδιοι για την διοργάνωση, λες και προετοίμαζαν το σκάφος του συλλόγου, για πολύμηνο ταξίδι, είχαν φροντίσει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια και εκ του αποτελέσματος, δικαιώθηκαν.
Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013
Κυριακή ΙΕ΄ Ἐπιστολῶν - Εὐθυμίου τοῦ Μεγάλου - 20 Ἰανουαρίου 2013
ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Ἀριθμός 2
Κυριακή ΙΕ΄ Ἐπιστολῶν - Εὐθυμίου τοῦ Μεγάλου
20 Ἰανουαρίου 2013 Β΄Κορ. δ΄ 6 – 15)
«...Ὁ Θεός ὁ εἰπών ἐκ σκότους φῶς λάμψαι,
ὅς ἔλαμψεν ἐν ταῖς καρδίαις ἡμῶν...»
ὅς ἔλαμψεν ἐν ταῖς καρδίαις ἡμῶν...»
Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013
Βράβευση των μαθητών από το παράρτημα Χίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας
Τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διακρίθηκαν στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας θα τιμήσει το Σάββατο στις 7.00 μ.μ. στο Ομήρειο το παράρτημα Χίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν δύο εισηγήσεις παιδαγωγικού περιεχομένου σχετικά με τους μαθηματικούς διαγωνισμούς και τη μαθηματική παιδεία από τους Λουκά Αμπελιώτη, δάσκαλο, Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Λιβαδίων και Γιάννη Ράλλη, μαθηματικό, Διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Χίου.
Πηγή: Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Ματιές στο παρελθόν - Φώτα.
Από αριστερά-επάνω: Γεώργιος Συράκης, Γεώργιος Αργυρούδης, Σταμάτιος Συράκης, Μιχαήλ Κουμελάς, π. Παντελεήμων Κουμελάς, Κωνσταντίνος Ψαλτάκης, Ισίδωρος Πουλερές και Ιωάννης Κοντοποδιάς
Κάτω: Μιχαήλ Χρ. Κωνσταντίνου, Γεώργιος Μπογής, Γεώργιος Καρνουπάκης και Ιωάννης Χρ. Κωνσταντίνου
(Φωτο: Κώστας Σταμούλης)
Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013
Έκοψαν την πίτα του 2013 οι Καλλιμασιώτες της Αμερικής
Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013 στο Χιώτικο σπίτι έκοψαν την πίτα τους όπως συνηθίζουν κάθε χρόνο οι Καλλιμασιώτες. Πολλοί ήταν αυτοί που παρευρέθησαν με τις οικογένειες τους και τα μικρά παιδιά στα οποία εδόθησαν δωράκια για το καλό του χρόνου. Ύστερα από ένα θαυμάσιο γεύμα έψαλλαν τα κάλαντα μικροί και μεγάλοι και ακολούθησε η κοπή της πίτας από τον νεαρό Ανδρέα. Τα γλυκίσματα φτιαγμένα από τις πρόθυμες κυρίες του συλλόγου συνόδευσαν τον καφέ. Και του χρόνου και Καλή Χρονιά σε όλους!
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο εδώ.
Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ)
Στο διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας «Παιχνίδι και Μαθηματικά» που έγινε την περσινή σχολική χρονιά 2011 – 12 μεταξύ μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε, ΣΤ τάξη) διακρίθηκαν οι παρακάτω μαθητές, οι οποίοι και θα βραβευτούν στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.
Από κάθε τμήμα της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του κάθε Σχολείου βραβεύεται ο/η μαθητής/τρια με την υψηλότερη βαθμολογία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας βραβεύονται δυο μαθητές.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν.4093/2012 ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (Ν.Α.Τ.)
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Με την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου ΙΑ.5 της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 , όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με την παρ. 4 του άρ. 10 της Π.Ν.Π. «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν. 4046/2012 και του ν.4093/2012»(ΦΕΚ 229Α) έχει νομοθετηθεί η μείωση από 1.1.2013 της καταβλητέας την 31.12.2012 σύνταξης ή αθροίσματος συντάξεων, εφόσον η σύνταξη ή το άθροισμα συντάξεων που λαμβάνει ο συνταξιούχος υπερβαίνει τα 1.000,00 ευρώ. Λεπτομερείς οδηγίες επί της εφαρμογής των ανωτέρω ρυθμίσεων έχουν δοθεί με τα Φ80020/οικ. 26785/987/21-11-2012 (ΑΔΑ: Β4ΣΞΛ-Π4Μ) και με το Φ10080/οικ.27149/1812/22-11-2011-ειδικά για το ΝΑΤ- έγγραφα μας.
Καταγραφή Συνταξιούχων ΝΑΤ ΚΕΑΝ με Φυσική Παρουσία
Σε συνέχεια του Φ.80000/ΟΙΚ.28685/303/05-12-2012, εγγράφου, του κ. Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της Καταγραφής των Τραπεζικών Λογαριασμών, που ήδη διενεργήθηκε από 03-09-2012 έως και 31-12-2012, σας ενημερώνουμε ότι θα ακολουθήσει και καταγραφή με αυτοπρόσωπη παρουσία των συνταξιούχων Ν.Α.Τ. – Κ.Ε.Α.Ν. στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, που θα διενεργηθεί κατά το χρονικό διάστημα από 25-01-2013 έως 28-02-2013.
Ειδική Απογραφή στο ΝΑΤ ή στα Λιμεναρχεία λόγω θανάτου
ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΟ Ν.Α.Τ. Ή ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤ/ΧΩΝ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ.
Σας ενημερώνουμε ότι το ΝΑΤ, στα πλαίσια εφαρμογής του Ν.3863/2010, άρθρο 40 και σε εκτέλεση του Φ.80000/οικ.28685/303/05/12/2012 εγγράφου του κ. Υπουργού Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Πρόνοιας, θα προχωρήσει στην ειδική απογραφή των συνταξιούχων λόγω θανάτου (χήρες, ορφανά, γονείς, αδελφοί, διαζευγμένες) στο Ν.Α.Τ. ή στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές.
Πρόγραμμα 2ου γύρου Α' κατηγορίας ποδοσφαίρου Χίου
15η αγωνιστική | ||||||
Γηπεδούχος | Φιλοξενούμενη | Γήπεδο | Ημέρα | Ημερομηνία | Ώρα | |
ΑΤΛΑΣ | ΚΑΛΑΜΩΤΗ | ΘΥΜΙΑΝΩΝ | ΣΑΒΒΑΤΟ | 12/01/2013 | 15:00 | |
ΒΑΡΒΑΣΙΑΚΟΣ | ΚΟΦΙΝΑΣ | ΔΗΜ.ΣΤΑΔΙΟ | ΣΑΒΒΑΤΟ | 12/01/2013 | 15:00 | |
ΚΑΝΑΡΗΣ | ΚΑΡΥΕΣ | ΝΕΝΗΤΩΝ | ΣΑΒΒΑΤΟ | 12/01/2013 | 15:00 | |
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ | ΔΑΦΝΗ | ΔΗΜ.ΣΤΑΔΙΟ | ΚΥΡΙΑΚΗ | 13/01/2013 | 15:00 | |
ΠΥΡΓΟΣ | ΟΜΗΡΟΣ | ΠΥΡΓΙΟΥ | ΚΥΡΙΑΚΗ | 13/01/2013 | 15:00 | |
ΗΡΑΚΛΗΣ | ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ | ΘΥΜΙΑΝΩΝ | ΚΥΡΙΑΚΗ | 13/01/2013 | 15:00 | |
ΛΑΙΛΑΠΑΣ | ΕΛΑΤΑ | ΦΑΦΑΛΕΙΟ | ΚΥΡΙΑΚΗ | 13/01/2013 | 15:00 |
Κυριακή 13 Ἰανουαρίου 2013 - Μετά τά Φῶτα
ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Ἀριθμός 1
Κυριακή 13 Ἰανουαρίου 2013
Μετά τά Φῶτα (Ἐφεσ. δ΄7-13)
«Ἑνί ἑκάστῳ ἡμῶν ἐδόθη ἡ χάρις»
Σήμερα, ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, πού ἡ Ἐκκλησία τελεῖ τήν ἀπόδοσι τῆς Ἑορτῆς τῶν Ἁγίων Θεοφανείων, εἶναι εὐκαιρία νά ποῦμε δύο λόγια γιά τά προσωπικά θεοφάνεια.
Ἐκεῖνο πού κάνει τόν ἄνθρωπο Χριστιανό καί τοῦ φανερώνει τόν Θεό στήν προσωπική του ζωή εἶναι ἡ Χάρις τοῦ Θεοῦ. Ἡ Χάρις αὐτή, ὅπως τονίζει ὁ ἀπόστολος Παῦλος στό σημερινό ἀνάγνωσμα, δόθηκε καί δίδεται στόν κάθε ἄνθρωπο. Ποῦ ὅμως καί πῶς μεταδίδεται ἡ Χάρις τοῦ Θεοῦ στόν ἄνθρωπο;
Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013
Ξεκίνησαν τα έργα επέκτασης των σχολείων της Καλλιμασιάς
Στο διάστημα που ήταν κλειστά τα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα τα δυο έργα της επέκτασης στα σχολεία της Καλλιμασιάς και συγκεκριμένα στο Δημοτικό σχολείο και στο Γυμνάσιο Λύκειο.
Οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς παρό το γεγονός ότι οι εργασίες εκτελούνται με το σχολικό συγκρότημα σε λειτουργία.
Ωστόσο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της προσθήκης βελτίωσης του Δημοτικού Σχολείου Καλλιμασιάς με προϋπολογισμό 645.000 ευρώ, θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα ενός έτους.
Παράλληλα, η προσθήκη και η βελτίωση στο Γυμνάσιο και το Λύκειο θα κοστίσει 1.300.000 ευρώ με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 18 μήνες.
Στο σχολείο προβλέπεται να δημιουργηθούν 5 αίθουσες διδασκαλίας, 1 εργαστήριο πληροφορικής, 1 εργαστήριο τεχνολογίας-σχεδίου, 1 αίθουσα γυμναστικής κ.α.
Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ
Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013
Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΚΗΡΥΓΜΑΤΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΚΗΡΥΓΜΑΤΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013
ΚΑΤΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΘΕΜΑ: «Οι Πατέρες της Εκκλησίας»
ΒΟΛΙΣΣΟΥ
13/1/2013 ΚΥΡ. 17:00 Ι. Ν. Αγίας Ματρώνης – Κατάβασις Ομιλητής: π. Ιωάννης Τσιμούνης
ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΝ
19/1/2013 ΣΑΒ. 18:30 Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Αγίου Γάλακτος Ομιλητής: κ. Σωτήριος Παραδείσης
Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013
Διαβάστε online τα "Καλλιμασιώτικα" (αρ. 94)
Διαβάστε online τα "Καλλιμασιώτικα".
Τετράμηνη έκδοση του Εκπολιτιστικού Σωματείου Καλλιμασιάς "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" Δεκέμβριος 2012 Αρ. Φύλλου 94
Δείτε την εφημερίδα σε μορφή pdf εδώ
Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013
Κοπή βασιλόπιτας από την "Πρόοδο" Καλλιμασιάς
Το ΔΣ του Πολιτιστικού Σωματείου Καλλιμασιάς "ΠΡΟΟΔΟΣ" εύχεται σε όλους χρόνια πολλά, καλή χρονιά. Με υγεία,ειρήνη,αγάπη,δημιουργία και αισιοδοξία.
Σας προσκαλούμε στην γιορτή για την κοπή της βασιλόπιτας.
- Βραβεύση μαθητών που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
- Παρουσίαση εργαστηρίων