Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ευχαριστήριες επιστολές Συλλόγου Καλλιμασιωτών Αττικής

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΩΤΩΝ ΧΙΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου Καλλιμασιωτών Χίου – Αττικής εκ μέρους όλων των συγχωριανών μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τους Ιωάννη Κολλιάρο και Δημήτρη Μελαχροινούδη, ομιλητές της εκδήλωσης τιμής και μνήμης του ήρωα Κώστα Περρίκου στις 8 Φεβρουαρίου 2009.
Με την παρουσία τους έδωσαν με τον καλύτερο τρόπο σ’ όλους τους παρευρισκομένους την πραγματική εικόνα της προσωπικότητας του Κώστα Περρίκου.
Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου Καλλιμασιωτών Χίου – Αττικής ευχαριστούν τους: Παναγιώτη Καμίτση Δήμαρχο Ιωνίας και το Διοικητικό Συμβούλιο, Παντελή Βρουλή Δήμαρχο Χίου, Αθανάσιο Βαρίνο Πρόεδρο του Οίκου Ναύτου και τον Σταμάτιο Κάρματζη Πρόεδρο Του Λιμενικού Ταμείου που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση τιμής και μνήμης του Καλλιμασιώτη ήρωα Κώστα Περρίκου στις 8 Φεβρουαρίου 2009.
Επίσης θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την οικονομική στήριξη που παρείχαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Μετά τιμής για το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Πρόγραμμα Ακολουθιών Ε΄ εβδομάδας Νηστειών

Δευτέρα 30/3/2009 Μέγα Απόδειπνο 18:00

Τρίτη 31/3/2009 Μέγα Απόδειπνο 18:00

Τετάρτη 1/4/2009 Όρθρος, Ώρες και Εσπερινός μετά της Θ. Λ. των Προηγιασμένων, Αγιασμός 06:30

Τετάρτη 1/4/2009 Μικρό Απόδειπνο και ο Μέγας Κανών του Αγίου Ανδρέου Κρήτης 17:30

Πέμπτη 2/4/2009 Μέγα Απόδειπνο 18:00

Παρασκευή 3/4/2009 Μικρό Απόδειπνο και ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ 16:30 στην Ιερά Μονή Παναγίας Πλακιδιωτίσσης Καλλιμασιάς

Παρασκευή 3/4/2009 Μικρό Απόδειπνο και ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ 19:00 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς


Σάββατο 4/4/2009 Εσπερινός 18:00
Κυριακή Ε' Νηστειών 5/4/2009 Όρθρος (αρτοκλασία για την εορτή του Οσίου Σάββα του εν Καλύμνω) και Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου 07:00

Εκδήλωση εις μνήμη του Αδαμάντιου Κοραή τη Δευτέρα 6 Απριλίου

Η Χιακή Αδελφότητα Αττικοβοιωτίας «ο Κοραής» τη Δευτέρα 6 Απριλίου θα πραγματοποιήσει το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο για τον Εθνοδιδάσκαλο και μεγάλο πνευματικό ηγέτη του Γένους Αδαμάντιο Κοραή.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρίας, που βρίσκεται στη γωνία Πανεπιστημίου και Σίνα και θα αρχίσει στις 7.30 μ.μ.
Ομιλητής θα είναι ο Χιώτης αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γυναικολογίας Γιώργος Κρεατσάς(φωτό).
Η Χιακή Αδελφότητα καλεί τους Χιώτες και φίλους του νησιού μας να τιμήσουν με την παρουσία τους την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου Χίου διαφωτιστή και δασκάλου του Γένους.
Είναι βέβαιο ότι την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν πολλοί συμπατριώτες μας που θα τιμήσουν την εκδήλωση του Χιώτικου Συλλόγου, αλλά και άνθρωποι από τον Πανεπιστημιακό χώρο που εκτιμούν ιδιαίτερα τις γνώσεις του ομιλητή.
Πηγή: odysseaschios.blogspot.com/2009/03/6.html

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Επιστολή Συλλόγου Καλλιμασιωτών Αττικής


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΩΤΩΝ ΧΙΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ

Αρ.Πρωτ: 104/04-03-2009

Αγαπητοί συγχωριανοί,
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σας ευχαριστούν που τιμήσατε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις μας, κοπή πίτας - εκλογές, αλλά και την εκδήλωση τιμής και μνήμης του συγχωριανού ήρωα Κώστα Περρίκου.
Μετά τις εκλογές, το Διοικητικό Συμβούλιο συνήλθε σε σώμα και με ομόφωνη απόφαση όλων των μελών του έχει ως εξής:
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος : Ευαγγελινός Αιμιλιανός
Αντιπρόεδρος: Κουμελάς Κώστας
Γραμματεία : Δελάνη Ελένη & Αλευράς Ιωάννης
Ταμίας : Μπαχάς Σταμάτης
Μέλη : Συράκη Μαρία, Περρίκος Γιάννης, Ξύδα Μαριάνθη

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
· Στις 29 Μαρτίου 2009 και ώρα 13:00 στην αίθουσα «ΟΡΦΕΑΣ» (Πατριάρχου Γρηγορίου 69 –Καλλιθέα, σταθμό Ηλεκτρικού) θα πραγματοποιήσουμε τον χορό μας σε μία όμορφη αίθουσα με νησιώτικο πρόγραμμα. Τιμή συμμετοχής 25€. Περιλαμβάνει πλήρες μενού και απεριόριστα ποτά.
Δηλώσεις συμμετοχής στον Πρόεδρο Αιμιλιανό Ευαγγελινό Τηλ: 210 8953190 & 6944109047, Μαρία Συράκη Τηλ:210 9419458, Κώστα Κουμελά Τηλ: 6945594429
· 17 Μαΐου 2009 Μονοήμερη εκδρομή Μυκήνες – Κεφαλάρι Άργους.
Αναχώρηση 8:00 από Ομόνοια (Χόντος) και 8:30 από Πειραιά για ΙΣΘΜΟ στάση και συνεχίζουμε για τις «πολύχρυσες» ΜΥΚΗΝΕΣ που περιβάλλονται από το μαγικό πέπλο του μύθου των Ατρειδών. Επίσκεψη στην Ακρόπολη και τον τάφο του Αγαμέμνονα. Εν συνέχεια θα πάμε στο Κεφαλάρι Άργους φαγητό σε τοπική ταβέρνα δίπλα στα τρεχούμενα νερά και καφεδάκι στο Ναύπλιο. Τιμή συμμετοχής 15€.
Δηλώσεις συμμετοχής στον Πρόεδρο Αιμιλιανό Ευαγγελινό Τηλ: 210 8953190 & 6944109047, Μαρία Συράκη Τηλ:210 9419458.
· Εκδρομή εξωτερικού στο « Παρίσι »
Στις αρχές Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η εκδρομή του εξωτερικού στο Παρίσι. Αναλυτικές πληροφορίες θα δοθούν σε επόμενη επιστολή μας. Προκρατήσεις θέσεων στον Πρόεδρο Αιμιλιανό Ευαγγελινό Τηλ: 210 8953190 & 6944109047.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΕΥΡΑΣ

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Καλλιμασιά

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος στην Καλλιμασιά, έδρα του Δήμου Ιωνίας, η διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας (25 Μαρτίου 1821).

Επίκεντρο των εορτασμών ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, στον οποίο τελέστηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος της εορτής του Ευαγγελισμού και η Θεία Λειτουργία.
........................
Αμέσως μετά κι ενώ προσήλθαν οι Αρχές και τα Σχολεία με επικεφαλής τις Σημαίες τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία για την Εθνική Εορτή.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η καθηγήτρια του Λυκείου Καλλιμασιάς κ. Μαριάννα Κυρίτση.
Στη συνέχεια οι Ιερείς, οι Αρχές, τα Σχολεία και το Εκκλησίασμα κατηφόρισαν προς το χώρο που βρίσκεται το Ηρώο της Καλλιμασιάς.

........................
Το Τρισάγιο τελέστηκε από τον Εφημέριο π. Γεώργιο και τον π. Βίκτωρα Μελαχροινούδη. Ακολούθησαν οι καταθέσεις των στεφάνων. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών ηρώων και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλλιμασιάς τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο.
Ακολούθησε η Μαθητική Παρέλαση, που παρηκολούθησε πλήθος κόσμου. Παρήλασαν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου της Καλλιμασιάς.



















.............................................
Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου με χορούς από μαθητές.

Ρήγας Βελεστινλής - ο Θούριος, ο Όρκος


Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά
"Οταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι (το) πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του, και το πλέον απαραίτητο από όλα τα χρέη του (...)".
Τα παραπάνω λόγια δεν είναι μόνο ένα απόσπασμα από τη "Χάρτα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Ρήγα Φεραίου.Είναι απόφαση σκλάβου κόντρα στη σκλαβιά, στάση εξύψωσης του ανθρώπου, παρακαταθήκη της ίδιας της ιστορίας σε όλους εμάς, τους επόμενους.
Οταν, όμως, ο Ρήγας Φεραίος, το 1797, γράφει τη "Χάρτα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων", μιλάει για τον ελεύθερο άνθρωπο και γίνεται ουσιαστικά ο πρωτεργάτης της Ελληνικής Επανάστασης.Γι' αυτή του την "ιδιότητα", το 1798 φυλακίζεται και δολοφονείται.
Ποιος ήταν, όμως, εκείνος ο σπουδαίος οραματιστής και διαφωτιστής; Πώς οδηγήθηκε στο θάνατο εκείνος που έκανε σημαία ελληνική το "Κάλλιο 'ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,/ παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή!";Ο Ρήγας Φεραίος γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας. Λένε, μάλιστα, πως πολύ νέος έπνιξε έναν Τούρκο γιατί τον προσέβαλε. Ξενιτεύεται από την Ελλάδα το 1774,χρονιά που υπογράφεται η Ρωσοτουρκική Συνθήκη Ειρήνης. Τότε ξεριζώθηκαν χιλιάδες Ελληνες. Μόνο στην Αυστροουγγαρία μετανάστευσαν 80.000 άνθρωποι. Ο Ρήγας Φεραίος βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη.Το 1786 πηγαίνει στη Βλαχία,όπου θα γίνει ο κήρυκας της επανάστασης. Μιας επανάστασης με πλατύ απελευθερωτικό χαρακτήρα που αφορούσε σε όλους του λαούς των Βαλκανίων.Ενα χρόνο αργότερα ξεσπάει οπόλεμος των τριών Αυτοκρατοριών.Η Ρωσία και η Αυστρία αντιμέτωπες με την Τουρκία. Πριν ακόμα τελειώσει ο πόλεμος, ο Ρήγας ήταν γραμματικός του Βαρόνου Λάνγκενφελντ.Μαζί με τον βαρόνο θα μείνει επτά μήνες στη Βιέννη, όπου γνωρίζεται με τα πιο ζωντανά στοιχεία της ελληνικής παροικίας και εκδίδει το "Φυσικής απάνθισμα",βιβλίο στο οποίο γράφει την περίφημη ρήση"όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά".Το 1791 γυρίζει στο Βουκουρέστι και το 1792 η Ρωσία υπογράφει συνθήκη ειρήνης με την Τουρκία, ακολουθώντας την απόφαση της Αυστρίας. Μονομιάς καταρρέουν οι ελπίδες των λαών των Βαλκανίων για απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.
Αλλά ο απόηχος της Γαλλικής Επανάστασης φτάνει δυνατός τους υπόδουλους λαούς. Και ο Ρήγας από διαφωτιστής γίνεται επαναστάτης.Η ώρα της δράσης έχει φτάσει και τα εθνεγερτικά του όνειρα ξεσπούν. Ονειρα, που τον Αύγουστο του 1796 τα καταγράφει σε χάρτες και χειρόγραφα και τα παίρνει μαζί του στην Βιέννη. Ο πρόξενος Μαρκέλιους ειδοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας λέγοντας: "στις αρχές της εβδομάδας ένας γραμματικός, Ρήγας, πρόσωπο ύποπτο, ξεκίνησε από 'δω για την Βιέννη, όπου σκοπεύει να τυπώσει ελληνικό γεωγραφικό χάρτη".Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας θα γράψει τον "Θούριο",μια επαναστατική προκήρυξη γραμμένη σε στίχους. Ο Γιάννης Κορδάτος χαρακτηρίζει τον "Θούριο" ως "παμβαλκανικό εγερτήριο".
Ηταν καιρός, όμως, να γυρίσει στην Ελλάδα. Χάρτες, επαναστατικές προκηρύξεις και χειρόγραφα, τα βάζει όλα σε κάσες για να τα στείλει στον εμπορικό αντιπρόσωπο στην Τεργέστη, Αντώνη Νιώτη,μέσω του αντιπροσώπου Αργέντη,διευκρινίζοντας όμως ότι τελικός παραλήπτης θα ήταν ο έμπορος και λόγιος Αντώνιος Κορωνιός.
Εχει αρχίσει να παίζεται η τελευταία πράξη της ζωής του Ρήγα Φεραίου.Εκανε το μοιραίο λάθος να στείλει γράμμα στον Κορωνιό και στην πραγματικότητα να στείλει στο θάνατο τον εαυτό του και εφτά συντρόφους του. Ο Κορωνιός έλειπε και ο συνέταιρός του, Δημήτρης Οικονόμου,μιλάει στην αστυνομία της Τεργέστης για ένα "παράξενο" εμπόρευμα.
19 Δεκέμβρη 1797.Ο Ρήγας συλλαμβάνεται μόλις φθάνει στην Τεργέστη. Προφταίνουν, μαζί με τον Περαιβό να πετάξουν καταλόγους με ονόματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αρχίζουν οι ανακρίσεις. "Ποιους έχεις συνεργάτες;",τον ρωτάνε. "Ολο το ΕΘνος" τους απαντάει.
Για αυτό το Εθνος, σύμφωνα με τα σχέδιά του, ετοιμαζόταν να πάει στη Μάνη και να ελευθερώσει το Μοριά. Επειτα να περάσει στη Στερεά Ελλάδα, να σμίξει με τους Σουλιώτες και να ξεσηκώσει Επανάσταση σε Ηπειρο, Ρούμελη, Μακεδονία και Αλβανία.
Στις 14/2/1798 οδηγείται στη φυλακή της Βιέννης,ενώ είχαν ήδη συλληφθεί οι πιο στενοί συνεργάτες του. Τους κρατούμενους τους χώρισαν σε δύο ομάδες: σε εκείνους με αυστριακή καταγωγή, οι οποίοι θα εξορίζονταν και στους ραγιάδες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τους οποίους θα παρέδιδαν τους Τούρκους.
Ο Ρήγας και εφτά σύντροφοί του ανήκαν στη δεύτερη ομάδα και παραδόθηκαν στον Τούρκο καϊμακτσή του Βελιγραδίου.Οι νέοι δήμιοι τους οδήγησαν στα μπουντρούμια του Κάστρου της Neboisa,στη συμβολή Δούναβη και Σάβα.
Νύχτα 24ης Ιούνη 1798.Οι δήμιοι εισβάλουν στο Κάστρο. Στραγγαλίζουν τον Ρήγα και τους άλλους και τους πετάνε στον Δούναβη. Νόμισαν ότι μαζί με τους επαναστάτες πέταξαν και την επανάσταση.
Είκοσι τρία χρόνια αργότερα τα όνειρα του Ρήγα Φεραίου γίνονται πραγματικότητα. Οι Ελληνες επαναστατούν.
ΘΟΥΡΙΟΣ
ἤτοι ὁρμητικὸς πατριωτικὸς ὕμνος πρῶτος, εἰς τὸν ἦχον
ΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΓΗ ΜΕΓΑΛΗ
Ὡς πότε παλικάρια, νὰ ζοῦμε στὰ στενά,
μονάχοι σὰ λεοντάρια, σταῖς ράχαις στὰ βουνά;
Σπηλιαῖς νὰ κατοικοῦμε, νὰ βλέπωμεν κλαδιά,
νὰ φεύγωμ᾿ ἀπ᾿ τὸν κόσμον, γιὰ τὴν πικρὴ σκλαβιά;
Νὰ χάνωμεν ἀδέλφια, πατρίδα καὶ γονεῖς,
τοὺς φίλους, τὰ παιδιά μας, κι ὅλους τοὺς συγγενεῖς;
Καλλιῶναι μίας ὥρας ἐλεύθερη ζωή,
παρὰ σαράντα χρόνοι, σκλαβιὰ καὶ φυλακή.
Τί σ᾿ ὠφελεῖ ἂν ζήσῃς, καὶ εἶσαι στὴ σκλαβιά;
στοχάσου πῶς σὲ ψαίνουν, καθ᾿ ὥραν στὴν φωτιά.
Βεζύρης, δραγουμάνος, ἀφέντης κι᾿ ἂν σταθῇς
ὁ τύραννος ἀδίκως σὲ κάμνει νὰ χαθῇς.
Δουλεύεις ὅλ᾿ ἡμέρα, σὲ ὅ,τι κι᾿ ἂν σὲ πῇ,
κι᾿ αὐτὸς πασχίζει πάλιν, τὸ αἷμα σου νὰ πιῇ.
Ὁ Σοῦτζος, κι᾿ ὁ Μουρούζης, Πετράκης, Σκαναβῆς
Γκίκας καὶ Μαυρογένης, καθρέπτης, εἶν᾿ νὰ ἰδῇς.
Ἀνδρεῖοι καπετάνοι, παπᾶδες, λαϊκοί,
σκοτώθηκαν κι᾿ ἀγάδες, μὲ ἄδικον σπαθί.
Κι᾿ ἀμέτρητ᾿ ἄλλοι τόσοι, καὶ Τοῦρκοι καὶ ῾Ρωμιοί,
ζωὴν καὶ πλοῦτον χάνουν, χωρὶς κᾀμμιὰ ῾φορμή.
Ἐλᾶτε μ᾿ ἕναν ζῆλον, σὲ τοῦτον τὸν καιρόν,
νὰ κάμωμεν τὸν ὅρκον, ἐπάνω στὸν σταυρόν.
Συμβούλους προκομμένους, μὲ πατριωτισμὸν
νὰ βάλωμεν εἰς ὅλα, νὰ δίδουν ὁρισμόν.
Οἱ νόμοι νἆν᾿ ὁ πρῶτος, καὶ μόνος ὁδηγός,
καὶ τῆς πατρίδος ἕνας, νὰ γένῃ ἀρχηγός.
Γιατὶ κ᾿ ἡ ἀναρχία, ὁμοιάζει τὴν σκλαβιά,
νὰ ζοῦμε σὰν θηρία, εἶν᾿ πλιὸ σκληρὴ φωτιά.
Καὶ τότε μὲ τὰ χέρια, ψηλὰ στὸν οὐρανὸ
νἂς ποῦμ᾿ ἀπ᾿ τὴν καρδιά μας, ἐτοῦτα στὸν Θεόν·
Ἐδῶ συκώνονται οἱ πατριῶται ὀρθοί, καὶ ὑψώνοντες τὰς χεῖρας πρὸς τὸν οὐρανόν, / κάμνουν τὸν ὅρκον.
Ὅρκος κατὰ τῆς τυραννίας καὶ τῆς ἀναρχίας.
Ὦ βασιλεῦ τοῦ κόσμου, ὁρκίζομαι σὲ σέ,
στὴν γνώμην τῶν τυράννων, νὰ μὴν ἐλθῶ ποτέ.
Μήτε νὰ τοὺς δουλεύσω, μήτε νὰ πλανηθῶ,
εἰς τὰ ταξίματά τους, γιὰ νὰ παραδοθῶ.
Ἐν ὅσῳ ζῶ στὸν κόσμον, ὁ μόνος μου σκοπός,
γιὰ νὰ τοὺς ἀφανίσω, θὲ νἆναι σταθερός.
Πιστὸς εἰς τὴν πατρίδα, συντρίβω τὸν ζυγόν,
ἀχώριστος γιὰ νἆμαι, ὑπὸ τὸν στρατηγόν.
Κι᾿ ἂν παραβῶ τὸν ὅρκον, ν᾿ ἀστράψ᾿ ὁ οὐρανός,
καὶ νὰ μὲ κατακάψῃ, νὰ γένω σὰν καπνός.
Τέλος τοῦ ὅρκου
Σ᾿ ἀνατολὴ καὶ δύσι, καὶ νότον καὶ βοριά,
γιὰ τὴν πατρίδα ὅλοι, νἄχωμεν μιὰ καρδιά.
Στὴν πίστιν του καθ᾿ ἕνας, ἐλεύθερος νὰ ζῇ,
στὴν δόξαν τοῦ πολέμου, νὰ τρέξωμεν μαζί.
Βουλγάροι κι᾿ Ἀρβανῆτες, Ἀρμένοι καὶ ῾Ρωμιοί,
Ἀράπηδες καὶ ἄσπροι, μὲ μιὰ κοινὴν ὁρμή,
Γιὰ τὴν ἐλευθερίαν, νὰ ζώσωμεν σπαθί,
πῶς εἴμαστ᾿ ἀντριωμένοι, παντοῦ νὰ ξακουσθῇ.
Ὅσ᾿ ἀπ᾿ τὴν τυραννίαν, πῆγαν στὴν ξενητιὰ
στὸν τόπον του καθ᾿ ἕνας, ἂς ἔλθῃ τώρα πλιά.
Καὶ ὅσοι τοῦ πολέμου, τὴν τέχνην ἀγροικοῦν
ἐδῶ ἂς τρέξουν ὅλοι, τυράννους νὰ νικοῦν.
Ἡ ῾Ρούμελη τοὺς κράζει, μ᾿ ἀγκάλαις ἀνοιχταῖς,
τοὺς δίδει βιὸ καὶ τόπον, ἀξίαις καὶ τιμαῖς.
Ὡς πότ᾿ ὀφφικιάλος, σὲ ξένους Βασιλεῖς;
ἔλα νὰ γένῃς στῦλος, δικῆς σου τῆς φυλῆς.
Κάλλιο γιὰ τὴν πατρίδα, κᾀνένας νὰ χαθῇ
ἢ νὰ κρεμάσῃ φοῦντα, γιὰ ξένον στὸ σπαθί.
Καὶ ὅσοι προσκυνήσουν, δὲν εἶναι πλιὸ ἐχθροί,
ἀδέλφια μας θὰ γένουν, ἂς εἶναι κ᾿ ἐθνικοί.
Μὰ ὅσοι θὰ τολμήσουν, ἀντίκρυ νὰ σταθοῦν,
ἐκεῖνοι καὶ δικοί μας, ἂν εἶναι, ἂς χαθοῦν.
Σουλιώταις καὶ Μανιώταις, λιοντάρια ξακουστὰ
ὡς πότε σταῖς σπηλιαῖς σας, κοιμᾶστε σφαλιστά;
Μαυροβουνιοῦ καπλάνια, Ὀλύμπου σταυρ᾿ ἀητοί,
κι᾿ Ἀγράφων τὰ ξεφτέρια, γεννῆτε μιὰ ψυχή.
Ἀνδρεῖοι Μακεδόνες, ὁρμήσετε γιὰ μιά,
καὶ αἷμα τῶν τυράννων, ρουφῆστε σὰ θεριά.
Τοῦ Σάββα καὶ Δουνάβου, ἀδέλφια Χριστιανοί,
μὲ τ᾿ ἄρματα στὸ χέρι, καθ᾿ ἕνας ἂς φανῇ,
Τὸ αἷμα σας ἂς βράσῃ, μὲ δίκαιον θυμόν,
μικροὶ μεγάλ᾿ ὁμῶστε, τυράννου τὸν χαμόν.
Λεβέντες ἀντριωμένοι, Μαυροθαλασσινοί,
ὁ βάρβαρος ὡς πότε, θὲ νὰ σᾶς τυραννῇ.
Μὴν καρτερῆτε πλέον, ἀνίκητοι Λαζοί,
χωθῆτε στὸ μπογάζι, μ᾿ ἐμᾶς καὶ σεῖς μαζί.
Δελφίνια τῆς θαλάσσης, ἀζδέρια τῶν νησιῶν,
σὰν ἀστραπὴ χυθῆτε, χτυπᾶτε τὸν ἐχθρόν.
Τῆς Κρήτης καὶ τῆς Νύδρας, θαλασσινὰ πουλιά,
καιρὸς εἶν᾿ τῆς πατρίδος, ν᾿ ἀκοῦστε τὴν λαλιά.
Κι᾿ ὅσ᾿ εἶστε στὴν ἀρμάδα, σὰν ἄξια παιδιά,
οἱ νόμοι σᾶς προστάζουν, νὰ βάλετε φωτιά.
Μ᾿ ἐμᾶς κ᾿ ἐσεῖς Μαλτέζοι, γεννῆτ᾿ ἕνα κορμί,
κατὰ τῆς τυραννίας, ῥιχθῆτε μὲ ὁρμή.
Σᾶς κράζει ἡ Ἑλλάδα, σᾶς θέλει σᾶς πονεῖ,
ζητᾷ τὴν συνδρομήν σας, μὲ μητρικὴν φωνή.
Τί στέκεις Παζβαντζιόγλου, τόσον ἐκστατικός;
τεινάξου στὸ Μπαλκάνι, φώλιασε σὰν ἀητός.
Τοὺς μπούφους καὶ κοράκους, καθόλου μὴν ψηφᾷς,
μὲ τὸν ῥαγιὰ ἑνώσου, ἂν θέλῃς νὰ νικᾷς.
Συλήστρα καὶ Μπραΐλα, Σμαῆλι καὶ Κιλί,
Μπενδέρι καὶ Χωτῆνι, ἐσένα προσκαλεῖ.
Στρατεύματά σου στεῖλε, κ᾿ ἐκεῖνα προσκυνοῦν
γιατὶ στὴν τυραννίαν, νὰ ζήσουν δὲν μποροῦν.
Γγιουρντζῆ πλιὰ μὴ κοιμᾶσαι, συκώσου μὲ ὁρμήν,
τὸν Προύσια νὰ μοιάσῃς, ἔχεις τὴν ἀφορμήν.
Καὶ σὺ ποῦ στὸ Χαλέπι, ἐλεύθερα φρονεῖς
πασιᾶ καιρὸν μὴ χάνεις, στὸν κάμπον νὰ φανῇς.
Μὲ τὰ στρατεύματά σου, εὐθὺς νὰ συκωθῇς,
στῆς Πόλης τὰ φερμάνια, ποτὲ νὰ μὴ δοθῇς.
Τοῦ Μισιριοῦ ἀσλάνια, γιὰ πρώτη σας δουλειά,
δικόν σας ἕνα μπέη, κάμετε βασιλιά.
Χαράτζι τῆς Αἰγύπτου, στὴν Πόλ᾿ ἂς μὴ φανῇ,
γιὰ νὰ ψοφήσ᾿ ὁ λύκος, ὁποῦ σᾶς τυραννεῖ.
Μὲ μιὰ καρδίαν ὅλοι, μιὰ γνώμην, μιὰ ψυχή,
χτυπᾶτε τοῦ τυράννου, τὴν ῥίζα νὰ χαθῇ.
Ν᾿ ἀνάψωμεν μιὰ φλόγα, σὲ ὅλην τὴν Τουρκιά,
νὰ τρέξ᾿ ἀπὸ τὴν Μπόσνα, καὶ ὡς τὴν Ἀραπιὰ
Ψηλὰ στὰ μπαϊράκια, συκῶστε τὸν σταυρόν,
καὶ σὰν ἀστροπελέκια, χτυπᾶτε τὸν ἐχθρόν.
Ποτὲ μὴ στοχασθῆτε, πῶς εἶναι δυνατός,
καρδιοκτυπᾷ καὶ τρέμει, σὰν τὸν λαγὸν κι᾿ αὐτός.
Τρακόσοι Γγιρτζιαλῆδες, τὸν ἔκαμαν νὰ ἰδῇ,
πῶς δὲν μπορεῖ μὲ τόπια, μπροστᾶ τους νὰ εὐγῇ.
Λοιπὸν γιατί ἀργῆτε, τί στέκεσθε νεκροί;
ξυπνήσετε μὴν εἶστε ἐνάντιοι κ᾿ ἐχθροί.
Πῶς οἱ προπάτορές μας, ὁρμοῦσαν σὰ θεριά,
γιὰ τὴν ἐλευθερίαν, πηδοῦσαν στὴ φωτιά.
Ἔτζι κ᾿ ἡμεῖς, ἀδέλφια, ν᾿ ἁρπάξωμεν γιὰ μιὰ
τ᾿ ἄρματα, καὶ νὰ βγοῦμεν ἀπ᾿ τὴν πικρὴ σκλαβιά.
Νὰ σφάξωμεν τοὺς λύκους, ποῦ στὸν ζυγὸν βαστοῦν,
καὶ Χριστιανοὺς καὶ Τούρκους, σκληρᾶ τοὺς τυραννοῦν.
Στεργιᾶς καὶ τοῦ πελάγου, νὰ λάμψῃ ὁ σταυρός,
καὶ στὴν δικαιοσύνην, νὰ σκύψῃ ὁ ἐχθρός.
Ὁ κόσμος νὰ γλυτώσῃ, ἀπ᾿ αὔτην τὴν πληγή,
κ᾿ ἐλεύθεροι νὰ ζῶμεν, ἀδέλφια εἰς τὴν γῆ.
Πέρας μὲν ὧδε,
H δὲ αὖ πράξις τέρας.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Πρόγραμμα Ακολουθιών Δ΄ εβδομάδας Νηστειών

Δευτέρα 23/3/2009 Μέγα Απόδειπνο 17:00
Τρίτη 24/3/2009 Μέγας Εσπερινός 16:00
Τετάρτη 25/3/2009 Ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Εθνική Εορτή Πανηγυρικός Όρθρος μετά αρτοκλασίας και η Θεία Λειτουργία του ιερού Χρυσοστόμου 07:00

Πρόγραμμα Εορτασμού 25ης Μαρτίου 2009 στο Δ.Δ. Καλλιμασιάς (από το Δήμο Ιωνίας)

10:15 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς

10:30 Πανηγυρικός της ημέρας από την καθηγήτρια του Λυκείου Καλλιμασιάς κ. Μαριάννα Κυρίτση

10:45 Τρισάγιο στο Ηρώο - Κατάθεση στεφάνων.

1. Από το Δήμαρχο του Δήμου Ιωνίας κ. Παναγιώτη Καμίτση
2. Από τον εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης
3. Για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
4. Από την κ. Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου κ. Μαρία Σανδαλάρη, για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών ηρώων

Εθνικός Ύμνος από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Αποχώρηση τμημάτων για την παρέλαση

11:15 Παρέλαση

Χοροί από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Καλλιμασιάς.

Τέλος Εορτασμού.

Τελετάρχης ορίζεται η γυμνάστρια του Λυκείου Καλλιμασιάς κ. Χαρά Αγγελίδου.

Πέμπτη 26/3/2009 Μέγα Απόδειπνο 17:30
Παρασκευή 27/3/2009 Όρθρος, Ώρες και Εσπερινός μετά της Θ. Λ. των Προηγιασμένων 06:30

Παρασκευή 27/3/2009 Μικρό Απόδειπνο και οι Δ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 19:00
Σάββατο 28/3/2009 Εσπερινός 17:30
Κυριακή Δ' Νηστειών 29/3/2009 Όρθρος και Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου 07:00

Αθλητική ενημέρωση από την "Αθλητική Χίο"

23/03/2009

Ο ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

Δέχθηκε γρήγορα τα γκολ και μετά έπεσε το... «μαύρο»

ΣΕ ακόμη έναν αγώνα, ο Όμηρος Καλλιμασιάς δεν μπόρεσε να αντιδράσει όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ. Χθες το μεσημέρι εκτός έδρας ηττήθηκε με 3-0 από την Α.Ε. Περάματος.

ΑΘΗΝΑ (ανταπόκριση: Κώστας Ψάρρας)

Ένα ακόμη κακό παιχνίδι για τον Όμηρο που πλέον όχι απλά δεν μπορεί να πάρει αποτελέσματα αλλά το χειρότερο είναι ότι οι παίκτες του δείχνουν να μην έχουν καμία διάθεση. Χθες το μεσημέρι στο Πέραμα, το ματς ξεκίνησε στις 13.00 και ουσιαστικά τελείωσε στις 13.02!!! Το γρήγορο γκολ των γηπεδούχων, μετά από παιδικά λάθη στην άμυνα του Ομήρου, έφερε ουσιαστικά την κατάρρευση. Ήρθε και το γρήγορο δεύτερο γκολ για να ολοκληρώσει το παζλ.
Οι παίκτες του Αντώνη Ρυθιανού περπατούσαν στο γήπεδο την ώρα που οι αντίπαλοί τους έτρεχαν. Ως συνέπια τούτου ήταν να έρθει και το τρίτο γκολ πριν την εκπνοή του ημιχρόνου και έτσι στη μνήμη όλων ήρθε το ματς στο Κερατσίνι, την περασμένη Τετάρτη, όπου ο Όμηρος είχε γνωρίσει την ήττα με 6-0.
Ευτυχώς στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες της Α.Ε. Περάματος έριξαν το ρυθμό τους και το σκορ έμεινε στα επίπεδα του 3-0. Περαιτέρω κριτική δεν μπορεί να γίνει στο ματς. Το αποτέλεσμα κρίθηκε καθαρά από τη διάθεση που είχαν οι παίκτες. Οι γηπεδούχοι είχαν ανάγκη τους βαθμούς και πολύ εύκολα τους πήραν. Οι πρωταθλητές Χίου για ακόμη μια φορά δέχθηκαν γρήγορο γκολ και δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν, κάνοντας πάλι πολλά λάθη στην άμυνα. Είναι σίγουρα λογικό να υπάρχει απογοήτευση, ενώ είναι και τιμητικό για τους διοικούντες και για τους παίκτες που εξακολουθούν να κατεβαίνουν στα ματς, όμως από τη στιγμή που αυτό συμβαίνει δε γίνεται να παρουσιάζουν τέτοια άσχημη εικόνα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
ΤΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ (προπονητής Α.Ε. Περάματος)
«Πήραμε μια εύκολη νίκη. Αποκλειστικός στόχος μας είναι η παραμονή στην κατηγορία. Κάθε παιχνίδι για εμάς είναι κατηγορία. Πιστεύω ότι ευτυχήσαμε και βάλαμε γρήγορα τα γκολ και πήραμε άνετα τους 3 βαθμούς. Είχαμε θέληση για τη νίκη απέναντι σε μια ομάδα που είναι στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και ήδη έχει υποβιβαστεί. Μπροστά μας έχουμε τον τελικό του Κυπέλλου Πειραιά με τον Περαμαϊκό, την Τετάρτη, όπου θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε καλό θέαμα και να πάρουμε τον τίτλο και μετά κοιτάμε το παιχνίδι του πρωταθλήματος, πάλι με τον Περαμαϊκό, που καιγόμαστε για τους βαθμούς»

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΥΘΙΑΝΟΣ (προπονητής Ομήρου)
«Δεχθήκαμε ένα γκολ στο 1ο λεπτό του αγώνα, από τραγικό λάθος της άμυνάς μας. Δεν μπορέσαμε να αντιδράσουμε, στη συνέχεια στο 15’ ήμασταν πίσω στο σκορ 2-0. Μετά από εκείνο το σημείο ξυπνήσαμε λίγο και προσπαθήσαμε κατά διαστήματα. Όμως σε όλες τις φάσεις η Α.Ε. Περάματος λες και έπαιζε με παίκτη παραπάνω. Έχει χαθεί ο ενθουσιασμός από τα παιδιά, προσπαθούμε να δώσουμε εμπειρίες στους μικρούς. Δεν παίζουμε το ποδόσφαιρο που μπορούμε».

ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ
1’ Γύρισμα του Νταλάκου από τα δεξιά, μόνος του ο Ξυλαρδιστός από το ύψος του πέναλτι αστοχεί απελπιστικά.
2’ Σέντρα από τα αριστερά του Δούκα, εντελώς αμαρκάριστος ο Παναγιώτου μέσα στην περιοχή δε δυσκολεύεται με κεφαλιά να κάνει το 1-0. Μεγάλο λάθος της άμυνας του Ομήρου.
7’ σουτ του Ξυλαρδιστού έξω από την περιοχή πέρασε άουτ.
12’ Ο Μήτσης βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση μέσα στην περιοχή μετά από πάσα του Σπατιώτη, όμως άργησε και όταν έπιασε το σουτ ο Μαυρογιάννης είχε κλείσει τη γωνία του.
14’ Ωραίο σουτ του Παναγιώτου έξω από την περιοχή, ο Μαυρογιάννης βρήκε λίγο την μπάλα η οποία προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι. Στην επαναφορά οι αμυντικοί ξέχασαν τον Μήτση που δε δυσκολεύτηκε να κάνει το 2-0.
15’ τετ α τετ του Μήτση με τον Μαυρογιάννη, ο τερματοφύλακας του Ομήρου βγήκε νικητής.
21’ Ωραίο σουτ του Ξυλαρδιστού που πέρασε λίγο άουτ.
24’ Η μοναδική ευκαιρία του Ομήρου στο πρώτο μέρος. Σέντρα του Τζιλιάνου, κεφαλιά του Πελαντή στο δεύτερο δοκάρι, εύκολα μπλόκαρε ο Μανώλικας.
39’ Μακρινό σουτ του Ξυλαρδιστού, ο Μαυρογιάννης μπλόκαρε με δυσκολία.
40’ Καταπληκτικό σουτ του Σπατιώτη που κατέληξε στη δεξιά γωνία του Μαυρογιάννη, 3-0.
55’ Ωραία σέντρα του Τσολάκη από τα αριστερά, μόνος του ο Παναγιώτου πήρε την κεφαλιά που προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι.
62’ Ωραίο φάουλ του Γεωργιάδη που πέρασε λίγο άουτ.
65’ Σουτ του Δούκα από καλή θέση πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Μαυρογιάννη.
77’ τετ α τετ του Πανόπουλου, ωραία αντίδραση από τον Μαυρογιάννη.
83’ Ακόμη μία σέντρα για τους γηπεδούχους, ο Μήτσης έπιασε την κεφαλιά όμως η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι.
90’ Σουτ μέσα από την περιοχή του Ψαρούδη, εύκολα μπλόκαρε ο Μανώλικας.

Χωρίς προβλήματα η διαιτησία του Κυριακόπουλου (Μπελούκας - Τζάκος), όλοι του Συνδέσμου Αθηνών.

Μετά το 70’ και ενώ το σκορ ήταν 3-0, φόρτωσε αδικαιολόγητα τις ομάδες με κίτρινες κάρτες. Από την Α.Ε. Περάματος ξεχώρισαν οι Ξυλαρδιστός, Νταλάκος, Παναγιώτου.

Α.Ε. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ: Μανώλικας, Περδίκης, Δούκας, Σκλαβούνος (66’ Μπάκας), Βλαχόπουλος, Τσολάκης, Ξυλαρδιστός (55’ Πανόπουλος), Παναγιώτου (55’ Κωνσταντακόπουλος), Μήτσης, Σπατιώτης, Νταλάκος.

ΟΜΗΡΟΣ: Μαυρογιάνης, Αγγελής, Τζιλιάνος, Ματθαίος, Κυδωνάκης (46’ Γεροντιδάκης), Ν. Κοκοκύρης (65’ Κρουσουλούδης), Μουλάκης, Αγορής, Γεωργιάδης (87’ Σκουφάρας), Πελαντής, Ψαρούδης.

Κριτική παικτών

Μαυρογιάννης: Δε φέρει ευθύνη σε κανένα γκολ, ενώ σε πολλές ακόμη περιπτώσεις έσωσε την ομάδα του. Ήταν από τους καλύτερους του Ομήρου.
Αγγελής: Δε φάνηκε καθόλου στο παιχνίδι. Αγωνίστηκε ως δεξιός μπακ, όμως δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει τις επελάσεις του Δούκα και του Ξυλαρδιστού.
Γεωργιάδης: Από τους παίκτες που προσπάθησαν, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά, παρά το γεγονός ότι έχει τις δυνατότητες. Κοκοκύρης: Ήταν μέτριος όπως και όλη η άμυνα του Ομήρου.
Ματθαίος: Δε θυμίζει τον τελευταίο καιρό τον παίκτη που βλέπαμε στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος.
Τζιλιάνος: Αυτός είναι από τους λίγους που ακόμη προσπαθούν. Στο δεύτερο μέρος μάλιστα, όταν ουσιαστικά ήταν μόνος του στην αριστερή πλευρά, τα πήγε εξαιρετικά.
Μουλάκης: Ίσως η χειρότερη εμφάνισή του με τη φανέλα του Ομήρου. Κακός στα ανασταλτικά του καθήκοντα, μέτριος και όταν προσπαθούσε να φτιάξει παιχνίδι.
Αγορής: Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και γι’ αυτόν. Γενικά η μεσαία γραμμή του Ομήρου δεν υπήρχε στο ματς.
Πελαντής: Σε ακόμη ένα ματς ήταν απελπιστικά μόνος. Δεν έκανε αισθητή την παρουσία του, όμως ήταν από τους λίγους που είχαν πάθος.
Ψαρούδης: Δείχνει αδιάφορος τον τελευταίο καιρό και αυτό στοιχίζει στην ομάδα του. Φάνηκε μόνο με κάποιες ατομικές ενέργειες.
Κυδωνάκης: Ήταν σαν να μην μπήκε ποτέ στο ματς. Είχε πολλά προβλήματα με τον Παναγιώτου και δίκαια αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο.
Γεροντιδάκης: Αν και αγωνίστηκε 45 λεπτά δεν έκανε αισθητή την παρουσία του. Κρουσουλούδης - Σκουφάρας: Έπαιξαν λίγο και δεν μπορούν να κριθούν.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως – Πατρός Αλεξάνδρου Σμέμαν

Από τα παμπάλαια χρόνια, το βράδυ του Σαββάτου της τρίτης εβδομάδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο σταυρός μεταφέρεται στο κέντρο του ναού, και ολόκληρη η ακόλουθη εβδομάδα είναι γνωστή ως εβδομάδα του Σταυρού.Ξέρουμε πως η Μεγάλη Τεσσαρακοστή αποτελεί μια προετοιμασία για τη Μεγάλη Εβδομάδα, τότε που η Εκκλησία θα ανακαλέσει στη μνήμη της τον πόνο, τη σταύρωση και το θάνατο του Ιησού Χριστού πάνω στο σταυρό. Η προβολή του σταυρού στη μέση της Σαρακοστής, μας υπενθυμίζει το σκοπό της βαθύτερης και εντατικότερης εκκλησιαστικής ζωής κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Έτσι είναι ο κατάλληλος τόπος εδώ, για να σκεφτούμε το ρόλο του σταυρού, αυτού του σημαντικότατου και χαρακτηριστικότατου όλων των Χριστιανικών συμβόλων.
Το σύμβολο αυτό έχει δύο στενά αλληλένδετες σημασίες. Αφενός είναι ο σταυρός του Χριστού, αυτό το αποφασιστικό όργανο με το οποίο ολοκληρώθηκε η επίγειαζωή και διακονία του Χριστού.Είναι η ιστορία ενός φοβερού και τρομακτικού μίσους ενάντια σ’ Αυτόν που ολόκληρη η διδασκαλία Του επικεντρώθηκε στην εντολή της αγάπης, και που ολόκληρο το κύρυγμά Του ήταν μια κλήση σε αυτοθυσία στο όνομα της αγάπης. Ο Πιλάτος, ο Ρωμαίος κυβερνήτης στον οποίο μεταφέρθηκε ο Χριστός, αφού Τον συνέλαβαν, Τον εκτύπησαν και Τον έφτυσαν, λέει, «εν αυτώ ουδεμίαν αιτίαν ευρίσκω» (Ιωάν. 19, 4). Αυτό όμως προκάλεσε ένα ισχυρότερο ξέσπασμα: «Σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν!» φωνάζει το πλήθος. Έτσι ο σταυρός του Χριστού θέτει ένα αιώνιο πρόβλημα, που σκοπεύει στο βάθος της συνειδήσεως: γιατί η καλωσύνη ξεσήκωσε όχι μόνο αντίθεση, αλλά και μίσος; Γιατί η καλωσύνη σταυρώνεται πάντοτε σ’ αυτόν τον κόσμο;
Συνήθως αποφεύγουμε να δώσουμε απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε κάποιον άλλο: αν ήμασταν εκεί, αν ήμουν εκεί εκείνη την τρομερή νύχτα, δε θα είχα συμπεριφερθεί όπως οι άλλοι. Αλλοίμονο όμως, κάπου βαθιά στη συνείδησή μας γνωρίζουμε πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Ξέρουμε πως οι άνθρωποι που βασάνισαν, σταύρωσαν και μίσησαν τον Χριστό δεν ήταν κάποιου είδους τέρατα, κατεχόμενα από κάποιο ιδιαίτερο και μοναδικό κακό. Όχι, ήταν «όπως όλοι μας». Ο Πιλάτος προσπάθησε ακόμη και να υπερασπιστεί τον Ιησού, να μεταπείσει το πλήθος, προσφέρθηκε ακόμη και να απελευθερώσει το Χριστό ως κίνηση καλής θελήσεως, χάριν της εορτής, όταν κι αυτό απέτυχε, στάθηκε μπροστά στο πλήθος και ένιψε τα χέρια του, δείχνοντας τη διαφωνία του σ’ αυτό το φόνο.
Με λίγες πινελιές το ευαγγέλιο σχεδιάζει την εικόνα αυτούτου παθητικού Πιλάτου, του τρόμου του, της γραφειοκρατικής του συνειδήσεως, της δειλής του αρνήσεως να ακολουθήσει τη συνείδησή του.
Δε συμβαίνει όμως ακριβώς το ίδιο στη δική μας ζωή και στη ζωή γύρω μας; Δεν είναι αυτή η πιο κοινότυπη, η πιο τυπική ιστορία;Δεν είναι παρών συνεχώς μέσα μας κάποιος Πιλάτος;Δεν είναι αλήθεια πως όταν έρθει η στιγμή να πούμε ένα αποφασιστικό, αμετάκλητο όχι στο ψεύδος, στην αδικία, στο κακό και στο μίσος, ενδίδουμε στον πειρασμόνα «νίψουμε τας χείρας μας»; Πίσω από τον Πιλάτο ήταν οι Ρωμαίοι στρατιώτες, οι οποίοι όμως υπερασπιζόμενοι τον εαυτό τους θα μπορούσαν να πουν: εκτελέσαμεαπλώς διαταγές, μάς είπαν να «ουδετεροποιήσουμε» κάποιον ταραχοποιό που προκαλούσε αναστάτωση και αταξία, για ποιο πράγμα μιλάτε λοιπόν; Πίσω από τον Πιλάτο, πίσω από τους στρατιώτες ήταν το πλήθος, οι ίδιοι άνθρωποι που έξι μέρες πριν φώναζαν «Ωσαννά», καθώς υποδέχονταν θριαμβευτικά το Χριστό, κατά την είσοδό του στην Ιερουσαλήμ, μόνο που τώρα η κραυγή τους ήταν «Σταύρωσον αυτόν!» Έχουν όμως και γι’ αυτό μια εξήγηση. Δεν είναι οι ηγέτες τους, οι διδάσκαλοί τους και οι κυβερνήτες τους αυτοί που τους έλεγαν πως ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας εγκληματίας, που κατέλυσε τους νόμους και τις συνήθειες, και γι’ αυτό, βάσει του νόμου, «πάντοτε βάσει του νόμου, πάντοτε σύμφωνα με το υπάρχον καταστατικό», πρέπει να πεθάνει…; Έτσι κάθε συμπαίκτης σ’ αυτό το τρομακτικό γεγονός είχε δίκαιο «από την πλευρά του», όλοι δικαιώθηκαν. Όλοι μαζί όμως δολοφόνησαν έναν άνθρωπο στον οποίον «ουδέν ευρέθη αίτιον». Η πρώτη σημασία του σταυρού συνεπώς είναι η κρίση του κακού, ή μάλλον της ψευδοκαλωσύνης αυτού του κόσμου, μέσα στον οποίο πανηγυρίζει αιώνια το κακό, και ο οποίος προωθεί τον τρομακτικό θρίαμβο του κακού πάνω στη γη.
Αυτό μας μεταφέρει στη δεύτερη σημασία του σταυρού. Μετά το σταυρό του Χριστού ακολουθεί ο δικός μας σταυρός, για τον οποίο ο Χριστός είπε, «ει τις θέλειοπίσω μου έρχεσθαι,… αράτω τον σταυρόν αυτού καθ’ ημέραν και ακολουθείτω μοι» (Λουκ. 9, 23).Αυτό σημαίνει πως η επιλογή που είχε να κάνει ο καθένας εκείνη τη νύχτα –ο Πιλάτος, οι στρατιώτες, οι αρχηγοί, το πλήθος κι ο καθένας μέσα στο πλήθος –είναι μια επιλογή που τίθεται συνεχώς και σε καθημερινή βάση μπροστά μας.Εξωτερικά, η επιλογή έχει να κάνει με κάτι φαινομενικά ασήμαντο για μας, ή δευτερεύον. Για τη συνείδηση όμως τίποτε δεν είναι πρώτο ή δεύτερο, αλλά το καθετί μετράται αν είναι αληθινό ή ψεύτικο, καλό ή κακό.Το να σηκώνεις λοιπόν το σταυρό σου καθημερινά δεν είναι απλώς το να αντέχεις τα φορτία και τις μέριμνες της ζωής, αλλά πάνω απ’ όλα το να ζεις αρμονικάμε τη συνείδησή σου, το να ζεις μέσα στο φως της κρίσεως της συνειδήσεως.Ακόμη και σήμερα, με όλο τον κόσμο να κοιτάζει, ένας άνθρωπος στον οποίο «ουδέν ευρέθη αίτιον» μπορεί να συλλαμβάνεται, να βασανίζεται, να κτυπιέται, να φυλακίζεται ή να εξορίζεται. Όλα αυτά δε «επί τη βάσει του νόμου», χάριν της υπακοής και πειθαρχίας, όλα στο όνομα της τάξεως, για το καλό όλων. Πόσοι Πιλάτοι δε νίπτουν τα χέρια τους, πόσοι στρατιώτες δε σπεύδουν να εκτελέσουν τις διαταγές της στρατιωτικής ιεραρχίας, πόσοι άνθρωποι υπάκουα, δουλόπρεπα δεν τουςχειροκροτούν, ή τουλάχιστον δεν κοιτάζουν σιωπηλά το κακό που θριαμβεύει;
Καθώς μεταφέρουμε το σταυρό, καθώς τον προσκυνούμε, καθώς τον ασπαζόμαστε, ας σκεφτούμε τη σημασία του. Τί μας λέει, σε τί μάς καλεί; Ας θυμηθούμε το σταυρόως επιλογή από την οποία κρέμονται τα πάντα στον κόσμο, και που χωρίς αυτόν όλα στον κόσμο γίνονται θρίαμβος του κακού και του σκότους. Ο Χριστός είπε,«εις κρίμα εγώ εις τον κόσμον τούτον ήλθον» (Ιωαν. 9, 39). Σ’ αυτή την κρίση, μπροστά στο δικαστήριο της σταυρωμένης αγάπης, της αλήθειας και της καλωσύνης,δικάζεται ο καθένας μας.

Από το βιβλίο
«Εορτολόγιο- Ετήσιος Εκκλησιαστικός Κύκλος»
Του πατρός Αλεξάνδρου Σμέμαν


Πηγή: www.orp.gr/?p=50

Στο Πέραμα αύριο ο Όμηρος

Γράφει η εφημερίδα Αλήθεια:
21/03/2009
Δ’ ΕΘΝΙΚΗ
Στο Πέραμα αύριο ο Όμηρος
Πέντε ημέρες μετά το «βαρύ» 6-0 που ηττήθηκε στο Σχιστό από το Κερατσίνι, ο Όμηρος πάει αύριο πάλι στον Πειραιά, αυτή τη φορά στο Πέραμα, όπου στη 1 το μεσημέρι θα αντιμετωπίσει την Α.Ε. Περάματος, για την 23η αγωνιστική στη Δ’ Εθνική.
Οι γηπεδούχοι «καίγονται» για τους βαθμούς, αφού είναι στη 10η θέση (με 22 πόντους) και μάχονται για την παραμονή. Με τους πρωταθλητές Χίου, που θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν καλό θέαμα σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι, επιστρέφουν οι Πελαντής, Πνευματικούδης, Ψαρούδης, Αγγελής, που εξέτισαν τις ποινές τους από κάρτες και είχαν παίξει στο Κερατσίνι.
Ο αυριανός αγώνας θα μεταδοθεί απευθείας από το «Ράδιο Αλήθεια».

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

K. ΠΕΡΡΙΚΟΣ - ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο αγώνας για τη δικαίωση των οραμάτων του Χιώτη μάρτυρα της λευτεριάς Κ. Περρίκου, τώρα αρχίζει, η άτυπη επιτροπή των «Φίλων» της Ιερής Μνήμης του, ξεκίνησε νέα σειρά επαφών με πρόσωπα τα οποία εξέφρασαν τη θέληση τους για ενεργή συμμετοχή τους στα δρώμενα.
Ό νέος κύκλος επαφών, είχε ως αφετηρία το Μέγαρο του Οίκου Ναύτη. Τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους κ.κ. Αιμιλιανό Ευαγγελινό, Στυλιανό Μιχαλάκη και τον γράφοντα, στις αρχές της βδομάδας , επισκέφθηκε τον εκλεκτό συμπατριώτης μας καπετάν Θανάση Βαρίνο, Πρόεδρο του Ο. Ν. για να τον ευχαριστήσει για τη μεγάλη βοήθεια την οποία παρείχε στην οργανωτική επιτροπή.
Έμπλεος χαράς ο καπετάν Θανάσης, γνωστοποίησε ότι τελικά ό τρίτος όροφος του κτιρίου Οίκου Ναύτη Αθηνών θα λάβει την ονομασία «Κώστας Περρίκος», όπου και θα εντοιχιστεί σχετική τιμητική πλάκα.
Αιτιολογώντας την επιβεβλημένη αλλαγή, διευκρίνισε ότι : Εκεί τοποθετείται «το έως αυτή τη στιγμή», τελειότερο και πλέον σύγχρονο μηχάνημα μέτρησης «Οστικής Μάζας» που υπάρχει στον κόσμο !
Ακολούθως, η τριμελής επιτροπή, επισκέφθηκε τα γραφεία της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Πλοιάρχων Ε. Ν. «Π.Ε.Σ.Π.Ε.Ν», όπου και έγινε δεκτή, από τον Πρόεδρο καπετάν Δημήτρη Καραπιπέρη και τον Γ. Γ. καπετάν Νικόλα Παπακυριάκη.
Και πάλι, σκοπός της επίσκεψης, ήταν η πρέπουσα απόδοση ευχαριστιών στους απόμαχους του κύματος για την συμμετοχή, την συνεργασία και την πολύτιμη αρωγή τους, ώστε η εκδήλωση του Φλεβάρη και αυτές που έπονται να εκτελούνται απρόσκοπτα.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης μας, εκλεκτός και ταπεινός συμπατριώτης μας, ο οποίος δεν θέλει να ακουστεί το όνομα του, μας γνωστοποίησε τηλεφωνικώς ότι σε αγαστή συνεργασία με τον γλύπτη κ. Μιχάλη Κάσση, έχει έτοιμο προς αποστολή στη Χίο και συγκεκριμένα στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς το «εκμαγείο» της προτομής του Χιώτη Σταυραετού.
Του αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους τους Χιώτες !
Πιστεύοντας στην ιερότητα του σκοπού και του έργου το οποίο αναλάβαμε να φέρουμε σε πέρας, συμφωνήσαμε ακόμα για μια φορά να παραμείνουμε «ομάδα» χωρίς πρωτεία, τίτλους, καπελώματα. και ανεπίτρεπτη προβολή του «Εγώ» αντί του αποδεκτού «Εμείς»
Θα ακολουθήσουν εθιμοτυπικές επισκέψεις στους συμπατριώτες μας κ.κ Γιώργο Μπαχά του περιοδικού «ΝΕΜΕCIS». Καπετάν Σταύρο Καραπιπέρη, Πρόεδρο των Ρυμουλκών / Ναυαγοσωστικών «Άγιος Νικόλαος» . Στην Χιακή Αδελφότητα Χίων Αττικοβοιωτίας «ΚΟΡΑΗΣ» και στο Δικηγορικό Γραφείο του κ. Αντώνη Χλωρού .
Κατά την Πασχαλινή επίσκεψη μας στη Χίο, θα έχουμε επαφές με τους βασικούς στυλοβάτες της κίνησης μας
Ευχαριστούμε για τη πολύτιμη φιλοξενία στις στήλες σας.

Για την «άτυπη ομάδα»

Μιχάλης Γ. Καριάμης

Kερατσίνι - Όμηρος Καλλιμασιάς 6 - 0

Διαβάσαμε στην εφημερίδα Αλήθεια:
19/03/2009
Άνετα το Κερατσίνι 6 - 0 τον Όμηρο
ΧΩΡΙΣ να δυσκολευθεί το Κερατσίνι επικράτησε στο γήπεδο του Σχιστού με 6-0 του ουραγού Όμηρου Καλλιμασιάς και έκανε ένα σημαντικό βήμα για την παραμονή του στον 9ο όμιλο της Δ’ Εθνικής.
Η ομάδα του Αντώνη Ρυθιανού, που αγωνίστηκε χωρίς τους Πελαντή, Πνευματικούδη, Ψαρούδη και Αγγελή που είχαν κάρτες, άντεξε μέχρι το πρώτο 20λεπτο της αναμέτρησης.
Στο 18’ δέχθηκε το πρώτο γκολ, δεν μπόρεσε για ακόμη μια φορά να αντιδράσει και έτσι μέσα σε 19 λεπτά βρέθηκε να χάνει 4-0.
Κορυφαίος των γηπεδούχων ο Κατσικοκέρης που σημείωσε χατ τρικ (18΄, 30΄, 90΄), ενώ δύο γκολ πέτυχε ο Πλατίγκος (24΄, 56΄) και ένα ο Γιαννακόπουλος (37').
Η καλύτερη ευκαιρία που είχε ο Όμηρος ήταν με τον Γεωργιάδη στο 75΄. Χωρίς προβλήματα η διαιτησία του Σχίζα (Παλκογιάννης - Λάλλας) όλοι του Συνδέσμου Αθηνών.
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ: Παπαδόπουλος, Γεωργακόπουλος (62' Πάχος), Μακρής, Τσαλδάρης (55' Χατζής), Βαττής, Καρανίκας, Πλατίγκος, Γιαννακόπουλος, Κατσικοκέρης, Ρέντζος (52' Κοταΐδης), Χάσκας.
ΟΜΗΡΟΣ: Μαυρογιάννης, Ματθαίος (75΄ Κρουσουλούδης), Κοκοκύρης, Τζιλιάνος, Κυδωνάκης, Μουλάκης, Γεωργιάδης, Αγορής, Γεροντιδάκης (80΄ Μακρίδης), Ζαχαρίου, Χριστοδούλου (50΄ Δαλάτσης).
Ταλαιπωρήθηκε ο Όμηρος
ΕΝΑ απρόοπτο γεγονός σημάδεψε την αποχώρηση της αποστολής του Ομήρου μετά τη λήξη του αγώνα στο γήπεδο του Σχιστού με το Κερατσίνι.
Την ώρα που το λεωφορείο μετέφερε την αποστολή του Ομήρου που έφευγε από το γήπεδο μία νταλίκα έπεσε πάνω σε έναν ευκάλυπτο με αποτέλεσμα το δέντρο να πέσει πάνω στο λεωφορείο και να μην μπορεί να προχωρήσει για να συνεχίσει την πορεία του.
Κλήθηκε η πυροσβεστική για να μπορέσει να απεγκλωβίσει το λεωφορείο και η αποστολή του Ομήρου αναγκάστηκε να φύγει με το λεωφορείο της γραμμής για να μπορέσει να προλάβει το πλοίο που έφευγε από τον Πειραιά για να επιστρέψει στο νησί μας.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 15ων ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα αποτελέσματα των 15ων Περιφερειακών Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων Βορείου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στη Λέσβο και τη Χίο, από τις 9 έως και τις 14 Μαρτίου 2009, στις κατηγορίες Θεάτρου, Μουσικής και Χορού έχουν ως εξής:
ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Τομέας Αγωνίσματος: Μουσικά Σύνολα
Κατηγορία: Μουσική από τον Ελληνικό και Ξένο Κινηματογράφο

Α΄Βραβείο : Γυμνάσιο Κάμπου – Γυμνάσιο Καλλιμασιάς
Β΄Βραβείο : Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης
Γ΄Βραβείο : Μουσικό Λύκειο Μυτιλήνης
Ειδική Διάκριση : 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
Έπαινος : 2ο Γυμνάσιο Σάμου
Τομέας Αγωνίσματος : Ελληνικό Τραγούδι
Κατηγορία Σύνολα Ρεμπέτικου και Σμυρνέϊκου Αστικού Τραγουδιού

Α΄Βραβείο : Μουσικό Γυμνάσιο Χίου
Β΄Βραβείο : Γυμνάσιο – Λύκειο Αγιάσου
Γ΄Βραβείο : Μουσικό Λύκειο Μυτιλήνης
Ειδική Διάκριση : 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
Έπαινος: 2ο Γυμνάσιο Σάμου
Τομέας Αγωνίσματος: Ελληνικό Τραγούδι
Κατηγορία : Σύνολα Έντεχνου Ελληνικού τραγουδιού

Α΄Βραβείο : Γυμνάσιο – Λύκειο Αγιάσου
Β΄Βραβείο : 2ο Γυμνάσιο Χίου
Γ΄Βραβείο : Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης
Ειδική Διάκριση : 2ο Γενικό Λύκειο Χίου
Έπαινος: Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης
Τομέας Αγωνίσματος Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική
Κατηγορία : Φωνητικά σύνολα (με συνοδεία οργάνων)

Α΄Βραβείο : Μουσικό Λύκειο Μυτιλήνης
Β΄Βραβείο : Γυμνάσιο – Λύκειο Αγιάσου
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν τα εξής:

1. Ευανθία Αναγνωσταρά, Σχολική Σύμβουλος Μουσικών Περιφέρειας Β. Αιγαίου, (Μυτιλήνη)
2. Κώττη Μαρία -Αικατερίνη, εκπαιδευτικός ΠΕ16, (Χίος)
3. Χειλά Μαρία, εκπαιδευτικός ΠΕ16, (Χίος)
ΘΕΑΤΡΟ
Κατηγορία Αρχαίο Δράμα

Β΄ Βραβείο : «ΌΡΝΙΘΕΣ», του Αριστοφάνη, Γυμνάσιο Καρλοβασίου, Σάμoς

Κατηγορία Σύγχρονο Θέατρο

Α΄ Βραβείο : «ΌΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ», του Κάρολου Ντίκενς (Μετάφραση – Θεατρική Διασκευή : Μαίρη Γεροντάρα), Γυμνάσιο Μύρινας – Γενικό Λύκειο Μύρινας – ΕΠΑΛ Μύρινας, Λήμνος
Β΄ Βραβείο : «ΓΚΟΛΦΩ FOR EVER » του Ντίνου Σπυρόπουλου, Πυθαγόρειο Γενικό Λύκειο Σάμου.
Γ΄ Βραβείο : «ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΙΑΧΤΡΟΥ» του Ευγένιου Τριβιζά, Γυμνάσιο – Λύκειο Ιππείου, Λέσβος
Ειδική Διάκριση: «ΕΛΕΝΗ» του Βασίλη Αναστασιάδη, Γυμνάσιο Ερεσού, Λέσβος

Έπαινος: «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ» της Άλκης Ζέη (σε διασκευή της Θεοδώρας Βουτσά), Λύκειο Πολιχνίτου, Λέσβος.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν τα εξής:

1. Ιωάννης Τσουκαλοχωρίτης, Δάσκαλος / θεατρικός Συγγραφέας
2. Αγγελική Γεωργαντά, Δημ. Υπάλληλος / Σκηνοθέτης
3. Αγγελική Πολυτάκη, Δημ. Υπάλληλος / Ηθοποιός
ΧΟΡΟΣ
Τομέας Παραδοσιακός Χορός
Κατηγορία Γυμνασίου
Α΄ Βραβείο : Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής Λέσβου
Β΄ Βραβείο: Γυμνάσιο Καλλιμασιάς Χίου
Γ΄ Βραβείο : Γυμνάσιο Πολιχνίτου Λέσβου

Ειδική Διάκριση : Γυμνάσιο Ευδήλου Ικαρίας
Έπαινος: Γυμνάσιο Μανταμάδου

Κατηγορία Λυκείου
Α΄ Βραβείο: ΓΕΛ Ευδήλου -Γυμνάσιο Ραχών Ικαρίας
Β΄ Βραβείο : ΓΕΛ Μύρινας Λήμνου
Γ΄ Βραβείο: ΓΕΛ Μανταμάδου Λέσβου


Ειδική Διάκριση : ΓΕΛ-Γυμνάσιο Ιππείου Λέσβου
Έπαινος: ΓΕΛ Σάμου

Τομέας Σύγχρονος Χορός

Κατηγορία Γυμνασίου
Α΄ Βραβείο: 2ο Γυμνάσιο Σάμου
Β΄ Βραβείο: 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
Γ΄ Βραβείο: Γυμνάσιο Παμφίλων Λέσβου


Ειδική Διάκριση : Γυμνάσιο Κάμπου Χίου

Κατηγορία Λυκείου
Α΄ Βραβείο: ΓΕΛ Καλλιμασιάς Χίου

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν τα εξής:
1. Γεώργιος Πανσεληνάς, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 11
2. Παναγιώτης Πιττός, Προϊστάμενος Γραφείου Φυσικής Αγωγής Ν. Λέσβου
3. Δέσποινα Μπίρη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής


Τα έργα ζωγραφικής των μαθητών έχουν αποσταλεί στη Μυτιλήνη όπου θα τα αξιολογήσει την Τετάρτη η κριτική επιτροπή.

Συγχαίρουμε τους μαθητές για τη διάκριση αλλά κυρίως για τη συμμετοχή τους στους 15ους Περιφερειακούς Καλλιτεχνικούς Μαθητικούς αγώνες καθώς και τους υπεύθυνους καθηγητές για την συμβολή τους στην προετοιμασία των ομάδων.
Πηγή: www.xiakifoni.gr/articles.aspx?ArticleID=7827

Συμμετοχή Συνδέσμου Κληρικών Χίου στην "Ώρα της Γης 2009"

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ
Βροντάδος 19 Μαρτίου 2009
Αρ. Πρωτ.: 18
ΘΕΜΑ: «Συμμετοχή Συνδέσμου Κληρικών Χίου στην «Ώρα της Γης 2009»»
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του Συνδέσμου στην παγκόσμια οικολογική δράση «Ώρα της Γης 2009», που αποτελεί πρωτοβουλία της διεθνούς περιβαλλοντικής οργανώσεως WWF.
Καλεί τα μέλη του να διαδώσουν το μήνυμα οικολογικής ευαισθησίας στις οικογένειές τους, στους συνεργάτες στο ενοριακό έργο και στους ενορίτες τους, ζητώντας τους να συμμετάσχουν συμβολικά στην παγκόσμια κινητοποίηση, σβήνοντας τα φώτα από τις 8.30 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ. το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009.
Ο Σύνδεσμος στρατεύει στην προσπάθεια αυτή και το ιστολόγιό του (syndesmosklchi.blogspot.com), στο οποίο θα αναρτηθούν σχετικά μηνύματα.
Με τον τρόπο αυτό δηλώνουμε και εμείς την προσωπική μας δέσμευση και έμπρακτη συμμετοχή στον καλό αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
Μετά τιμής
Το Διοικητικό Συμβούλιο
π. Γεώργιος Κωνσταντίνου
π. Ιωάννης Κοντός
π. Δημήτριος Πύρρος
π. Δημήτριος Μαρμαράς
π. Μαρκέλλος Μαλαφής
π. Αλέξανδρος Κατσαρός
π. Γεώργιος Γεώργαλος

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Προπαιδικό ποδοσφαίρου Όμηρος - Δόξα: 6 - 0

Στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής του προπαιδικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου η ομάδα του Ομήρου αντιμετώπισε την αντίστοιχη της Δόξας στο γήπεδο των Θυμιανών χθες Κυριακή 15/3/2009 στις 12:30.
Το τελικό αποτέλεσμα Όμηρος - Δόξα 6 - 0.
Οι φωτογραφίες είναι του Κώστα Καρατζά.





Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Ήττα του Ομήρου από την Α. Ε. Χίου-Βροντάδου μέσα στην Καλλιμασιά

Με 3 γκολ από την φιλοξενούμενη Α. Ε. Χίου - Βροντάδου στο πρώτο ημίχρονο και 1 από τον γηπεδούχο Όμηρο Καλλιμασιάς στο δεύτερο έληξε το χιώτικο ντέρμπι, που έγινε στο στάδιο "Νίκος Σύλλας" της Καλλιμασιάς σήμερα Κυριακή 15/3/2009.
Τελικό σκορ: Όμηρος Καλλιμασιάς - Α. Ε. Χίου-Βροντάδου 1 - 3
Δείτε στη συνέχεια ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον αγώνα.
Οι φωτογραφίες είναι του ιστολογίου μας kallimasia.blogspot.com



















Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Κυριακή Β΄ Νηστειών Μνήμη Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά.

Ο θείος αυτός πατέρας, καταγόταν από την Ασία και ανετράφη από παιδί στην βασιλική αυλή της Κωνσταντινούπολης. Τελείωσε τις σπουδές του στη φιλοσοφία, ρητορική και φυσική. Στη λογική, κατά την αποφοιτήριο διάλεξή του ενώπιον του αυτοκράτορα και των αξιωματούχων, ο πρύτανης του πανεπιστημίου ανεφώνησε με θαυμασμό ότι αν ήταν παρών και ο ίδιος Aριστοτέλης θα τον επαινούσε.
Μετά τις σπουδές του όμως, απέρριψε τη προσφορά υψηλών αξιωμάτων του αυτοκράτορα, εγκατέλειψε τα βασίλεια και από είκοσι χρονών ασκήτευσε στο Άγιον Όρος. Πρώτα στην Λαύρα του Βατοπεδίου κατόπιν στη Λαύρα του Αθανασίου καθώς και στην ερημική τοποθεσία Γλωσσία, σημερινή Προβάτα. Αναχώρησε από το Όρος για τα Ιεροσόλυμα, αλλά στην Θεσσαλονίκη είδε σε όραμα τον Άγιο Δημήτριο που του απαίτησε να μείνει και να μονάσει εκεί κοντά. Μόνασε τότε στη Βέροια και τριάντα χρονών έγινε ιερέας. Εκεί πλήθη μοναχών και λαϊκών προσέτρεχαν να τον συμβουλευθούν. Μετά πέντε χρόνια και λόγω εισβολής των Σέρβων επέστρεψε στον Άθωνα σε κοντινό κελί της Μεγίστης Λαύρας, όπου έφθασε σε μεγάλα ύψη φωτισμού και εκεί σε όραμα έλαβε εντολή να ασχοληθεί με δογματικά θέματα. Κατόπιν λόγω της φήμης του αναγκάσθηκε να γίνει ηγούμενος για ένα χρόνο στη μονή Εσφιγμένου. Αργότερα έγινε και αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης για δώδεκα χρόνια, αλλά μόνο στα μισά παρέμεινε λόγω περιπετειών, από τη δράση του, μέχρι και φυλακής.
Παραστάθηκε στις συγκροτηθείσες συνόδους του 1341 και 1347 και πολέμησε τις κακοδοξίες των δυτικόφρονων Βαρλαάμ και Ακινδύνου.Έγραψε πολλά θεολογικά συγγράμματα ιδιαίτερα δογματικά για να καταπολεμήσει τους αιρετικούς, όπως περί του Αγίου Πνεύματος, καθώς και επιστολές στους αντιησυχαστές, επίσης διάφορα ομολογιακά κείμενα. Είναι ο θεολόγος της χάριτος, του ακτίστου φωτός.
Μετά στασιμότητα πολλών αιώνων ο Γρηγόριος πέτυχε να ανανεώσει την θεολογική ορολογία και να δώσει νέες κατευθύνσεις στη θεολογική σκέψη. Ξεκίνησε από προσωπικές εμπειρίες και απέδειξε ότι το έργο της θεολογίας είναι ασύγκριτα ανώτερο από της φιλοσοφίας και επιστήμης. Αξιολογεί την έξω σοφία ως περιορισμένη, αναφέροντας δύο γνώσεις, την θεία και την ανθρώπινη και δύο Θεϊκά δώρα, τα φυσικά για όλους και τα υπερφυσικά ή πνευματικά που δίδονται όποτε θέλει ο Θεός και μόνο στους καθαρούς και αγίους, στους τελείους. Η θεολογία ολοκληρώνεται δια της θεοπτίας.
Οι αντίπαλοι του Παλαμά πίστευαν στο χωρίο του Ιωάννου ότι «τον Θεόν ουδείς εώρακε πώποτε» και κατηγορούσαν τους μοναχούς που είχαν θεοπτία, ως ομφαλοσκόπους. Ο Γρηγόριος αντέτεινε ότι ο Κύριος είπε: «οι καθαροί στην καρδία τον Θεόν όψονται» (Ματθ. 5,8). Θεμελιώδης προσφορά του Γρηγορίου στην θεολογία είναι η διάκριση στην ουσία και ενέργεια του Θεού. Η ύπαρξη του Θεού συνίσταται σε δύο. Στην ουσία Του, η οποία είναι άκτιστη, ακατάληπτη και αυθύπαρκτη και ονομάζεται κυριολεκτικά θεότης (εδώ αναφέρεται το ουδείς εώρακε) και στις ενέργειές Του, οι λεγόμενες ιδιότητες ή προσόντα που είναι μεν άκτιστες, αλλά καταληπτές. Άλλο λοιπόν η θεότης και άλλο η βασιλεία, η αγιότης κ.λ.π.
Ο άνθρωπος είναι μίγμα δύο διαφόρων κόσμων και συγκεφαλαιώνει όλη την κτίση. Ακολουθώντας την Πατερική γραμμή σε σύγκριση με τη πλατωνική και βαρλααμική ανθρωπολογία, θεωρεί ότι το σώμα του ανθρώπου δεν είναι πονηρό, αλλά αποτελεί κατοικία του νου, αφού μάλιστα καθίσταται και του Θεού κατοικία, έτσι μαζί με τη ψυχή καθιστά τον άνθρωπο ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο. Η αναγέννηση του ανθρώπου γίνεται με το βάπτισμα και η ανακαίνιση με την θεία Ευχαριστία. Είναι τα δύο θεμελιώδη μυστήρια, της θείας οικονομίας.
Το ουσιωδέστερο στοιχείο της διδασκαλίας του αγίου Γρηγορίου Παλαμά συνίσταται στην ανύψωση του ανθρώπου υπεράνω αυτού του κόσμου. Η εμπειρία της θεώσεως είναι δυνατή από εδώ με την παράδοξο σύνδεση του ιστορικού με του υπεριστορικού. Το φως που είδαν οι μαθητές του Χριστού στο Θαβώρ, το φως που βλέπουν οι καθαροί ησυχαστές σήμερα και η υπόστασις των αγαθών του μέλλοντος αιώνος αποτελούν τις τρείς φάσεις ενός και του αυτού πνευματικού γεγονότος, σε μια υπερχρόνια πραγματικότητα.
Προβάλλει λοιπόν η Εκκλησία την μνήμη του στη δεύτερη Κυριακή, ως συνέχεια, τρόπον τινά και επέκταση της πρώτης Κυριακής, της Ορθοδοξίας. Η μνήμη του αγίου Γρηγορίου Παλαμά είναι ένα είδος δευτέρας «Κυριακής της Ορθοδοξίας».
Κοιμήθηκε σε ηλικία 63 χρονών στις 14 Νοεμβρίου από ασθένεια και αγιοποιήθηκε σύντομα. Το ιερό του λείψανο σώζεται σήμερα στη μητρόπολη της Θεσσαλονίκης.
(*) Ε.Π.Ε ΓΡΗΓ.ΠΑΛΑΜΑ Τομ. 9ος.
Πηγή: www.synaxaristis.googlepages.com/β'νηστειων
Απολυτίκιο, Ήχος πλ.δ΄
« Ὀρθοδοξίας ὁ φωστὴρ Ἐκκλησίας τὸ στήριγμα καὶ διδάσκαλε τῶν μοναστῶν ἡ καλλονὴ τῶν θεολόγων ὑπέρμαχος ἀπροσμάχητος Γρηγόριε θαυματουργὲ Θεσσαλονίκης τὸ καύχημα κῆρυξ τῆς χάριτος ἱκέτευε διὰ παντός, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324
Φαξ
2271051324

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2023 - 31/12/2025

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος

Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Αντιπρόεδρος

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός, Γραμματέας

Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Ταμίας

Κωνσταντίνος Δ. Γιαλούσης, Μέλος

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Ελένη Φραντζέσκου, Ταμίας
Πλουμή Ευαγγελινού, Γραμματέας
Κωνσταντίνος Γιαλούσης, Μέλος
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Παρασκευή Ακρατοπούλου, Μέλος
Ευθυμία Κουκούλη, Μέλος

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης, Ταμίας
Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Γραμματέας
Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Μέλος
Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης, Μέλος

Θητεία: 1/1/2023 - 31/12/2025

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2023 - 31/12/2025)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Λεμονιά Ανδρεάδου
Ταμίας: Αιμιλιανός Ευαγγελινός
Μέλη: Γεώργιος Γιαννούμης, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κωνσταντίνος Αχ. Συράκης

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2023 - 31.12.2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Θεοδώρα Μαυράκη, Αντιπρόεδρος
Διονύσιος Μελαχροινούδης, Ταμίας
Ευθυμία Κουκούλη, Γραμματέας
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Κωνσταντίνος Γκαραγκούνης, Μέλος
Ιωάννης Κουτσογιάννης, Μέλος

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr