Σελίδες
- Αρχική σελίδα
- ΝΑΟΙ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ
- ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΑ
- ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΚΥΖΙΚΟΥ
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ
- kallimasia1-YouTube
- ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜ Β'
- ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜ Δ'
- ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ ΜΑΞΙΜΟΣ
- ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΡΡΙΚΟΣ
- ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ
- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΤΟΥΛΑΡΗΣ
- ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΡΟΚΟΣ
- ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΓΚΟΥΛΗΣ
- ΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΑΣ
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΕΑΤΣΑΣ
- ΜΙΧΑΗΛ ΚΕΦΑΛΑΣ
- ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΗΛΑΝΑΚΗΣ
- ΣΚΑΚΙ-ειδήσεις
Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009
Βασιλόπιτες 2009
Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009
Αθλητική ενημέρωση!
30/01/2009
Στηρίζει τον Σύνδεσμο Κληρικών Χίου η ΑΔΕΔΥ
Κατά τη συνάντηση η Ε. Γ. ενημερώθηκε εκτενώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, πολλά από τα οποία άπτονται με το αίτημα για εκδημοκρατισμό των δομών της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Αν και αποτελεί πάγια θέση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κινήματος ο διαχωρισμός Εκκλησίας - Κράτους, το Ν. Τ. Χίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο Σύνδεσμο Κληρικών και θα συμβάλλει στο βαθμό που μπορεί στην επίλυση των δικαίων αιτημάτων τους. Πηγή: εφημερίδα Πολίτης
Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009
Λαογραφική εκδήλωση από την "Πρόοδο"
Ομιλητής ο κ. Γιάννης Κολλιάρος.
Συμμετέχουν: Κοσμάς Μανές, Έφη Κουκούλη, Νίκος Μηλιανός.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009
Πρόσκληση στη Γιορτή των Τριων Ιεραρχών
Σας καλούμε στην εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 11:30 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου για τη γιορτή των "Τριών Ιεραρχών" και την κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Καλλιμασιάς.
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ
Αιδεσιμολογιότατε συμπρεσβύτερε εκπρόσωπε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. κ. Διονυσίου, αγαπητοί συμπρεσβύτεροι, εντιμότατες αρχές του τόπου μας, εντιμότατοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κυρίες και κύριοι,
Στο λεξικό των εννοιών διαβάζουμε στο λήμμα ευεργεσία τον ορισμό: «Ευεργεσία είναι η έμπρακτη και αφιλοκερδής εκδήλωση της καλοσύνης ανθρώπου προς άνθρωπο». Η λέξη προέρχεται από το επίθετο ευεργέτης, που σημαίνει αυτόν που παρέχει οποιαδήποτε μορφή βοήθειας και συμπαράστασης (υλική, πνευματική, ψυχική και ηθική).
Στην ελληνική αρχαιότητα είχε καθιερωθεί ο θεσμός των «χορηγών». Η «χορηγία» ήταν μάλλον μια μορφή έμμεσης φορολογίας, αφού κάθε φυλή εξέλεγε κάθε χρόνο το χορηγό της, ο οποίος έπρεπε να έχει περιουσία μεγαλύτερη από τρία τάλαντα. Ο χορηγός έπρεπε να πληρώσει με δικά του χρήματα τα έξοδα του Χορού των Παναθηναίων, Θαργηλίων και Διονυσίων.
Επίσης στην αρχαία Ελλάδα η φιλανθρωπία υποδήλωνε την αγάπη για την ανθρωπότητα γενικά, σήμαινε ευγένεια, καλοσύνη και γενναιοδωρία ή οποιαδήποτε ενέργεια που αρμόζει σε ένα πολιτισμένο και καλλιεργημένο όν. Ήταν μια πρακτική αρετή που εφαρμοζόταν απ’ τον πολίτη κι απ’ την πολιτεία.
Συγκρινόμενη προς τα φιλανθρωπικά ενδιαφέροντα και τη στάση άλλων αρχαίων λαών η ελληνική φιλανθρωπία υπήρξε πλατύτερη σε πεδίο δράσεως και περισσότερο περιεκτική στην πράξη.
Ο Χριστιανισμός έκανε την φιλανθρωπία παγκόσμια, ώστε να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους. Η χριστιανική Εκκλησία προέταξε την ανάγκη της ευεργεσίας, της φιλανθρωπίας ως έμπρακτες αποδείξεις της χριστιανικής πίστεως και της ανάγκης προς τον πλησίον.
Η φιλανθρωπία έγινε μια αρετή που βασικά επιδιώκεται σαν μίμηση της στάσεως του Θεού, παρά σαν έκφραση ανθρωπιστικών συναισθημάτων. Ο φιλάνθρωπος γίνεται δούλος του Θεού, όπως και ο Θεός πήρε του δούλου τη μορφή. Εδώ βρίσκεται η βάση του αλτρουϊσμού, της ανιδιοτελούς αγάπης της χριστιανικής φιλανθρωπίας.
Οι πιστοί προτρέπονται να ασκούν ελεημοσύνη προς τους ενδεείς, τους ξένους, τα ορφανά και να αναπτύσσουν το αίσθημα της κοινωνικής και φυλετικής ισότητας και δικαιοσύνης και αυτή η άσκηση της φιλανθρωπίας δεν έπρεπε να είναι αποτέλεσμα εξαναγκασμού, σκοπιμότητας ή εγωιστικών κινήτρων, αλλά καρπός ελευθέρας θελήσεως.
Αυτή η επαναστατική έννοια περί φιλανθρωπίας ενέπνευσε έναν ενθουσιασμό για αγαθοεργίες και υλοποιήθηκε με την ανέγερση πολυάριθμων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.
Η Αποστολική Εκκλησία φρόντιζε τους φτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά. Οι Χριστιανοί βοηθούσαν τους αρρώστους, τους φυλακισμένους και η στάση αυτή αποτελούσε έμπρακτη εφαρμογή της διδασκαλίας του Χριστού: «εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων εμοί εποιήσατε (Ματθ. 25,40).
Η φιλανθρωπία είχε γίνει το διακριτικό γνώρισμα ανάμεσα στους χριστιανούς και τους ειδωλολάτρες. Η χριστιανική φιλανθρωπία έγινε πολύ νωρίς θεσμός και ο Επίσκοπος ήταν επιφορτισμένος με διοικητικές ευθύνες γι’ αυτήν. Από τα χρόνια των διωγμών η ματωμένη και καταφρονεμένη Εκκλησία χωρίς σταθερούς πόρους έχει να επιδείξει μια πρότυπη και θαυμαστή κοινωνική πρόνοια.
Ο απολογητής Τερτυλλιανός αναφέρει ότι «ο καθένας μας μια φορά το μήνα ή όποτε θέλει, φέρνει μερικά ταπεινά νομίσματα και μόνο αν το θέλει και αν μπορεί. Διότι κανείς δεν εξαναγκάζεται. Είναι μια εθελοντική προσφορά. Αυτά τα χρήματα μπορούν να ονομαστούν κεφάλαια της ευσεβείας. Διότι δεν ξοδεύονται … για συμπόσια, αλλά για να τραφούν και να θαφτούν, για νέους και νέες που δεν έχουν γονείς ή περιουσία, για υπερήλικες δούλους, για ναυαγισμένους ναυτικούς και όποιον βρίσκεται σε φυλακές και ορυχεία…»
Οι Πατέρες της Εκκλησίας παρακινούν τους πλουσίους να χρησιμοποιούν θετικά τον πλούτο τους. Ο Μέγας Βασίλειος συμβούλευε τους πλουσίους της επισκοπής του να μιμούνται τη γη και να είναι καρποφόροι σαν κι αυτήν. Η γη δεν παράγει φρούτα για τον εαυτό της, αλλά για την ωφέλεια των ανθρώπων. Όταν ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί τον πλούτο του σε καλά έργα, η ωφέλεια επιστρέφει σ’ αυτόν. Ο ίδιος ο επίσκοπος Καισαρείας Μέγας Βασίλειος εφάρμοσε έμπρακτα τις αντιλήψεις του περί κοινωνικότητας της ανθρώπινης φύσεως. Όταν έγινε μοναχός, μοίρασε το μεγαλύτερο μέρος της πατρικής και μητρικής του περιουσίας στους απόρους, ενώ σαν επίσκοπος έδωσε την υπόλοιπη περιουσία του στην χρηματοδότηση του συγκροτήματος φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, δηλαδή πτωχοτροφείου, ορφανοτροφείου, γηροκομείου, ξενώνα για πτωχούς ταξιδιώτες και επισκέπτες και νοσοκομείου, που ονομάστηκε αργότερα Βασιλειάδα.
Ένας άλλος μεγάλος Πατέρας ο άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός προτρέπει με τους λόγους του: «γίνε Θεός στον δυστυχισμένο μιμούμενος την ευσπλαχνία του Θεού. Δεν υπάρχει τίποτα πιο θεϊκό στον άνθρωπο από την αγαθοεργία».
Στα έργα του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου θα διαπιστώσουμε ότι ο βασικός μουσικός τόνος που συνοδεύει τα πλείστα μέρη της μουσικής συμφωνίας της διδαχής του και η επωδός που ακούγεται στα περισσότερα από τα κηρύγματά του είναι η υπενθύμιση της χριστοκεντρικής διακονικής αγάπης και αλληλεγγύης. Δεν περιορίστηκε μόνο σε κηρύγματα αλλά ανέπτυξε θαυμαστό ποιμαντικό έργο οργανωμένης χριστιανικής αλληλεγγύης που στηριζόταν στην καλή γνώση των κοινωνιολογικών δεδομένων του περιβάλλοντός του. Έγινε ο ευεργέτης του ποιμνίου του τόσο στην Αντιόχεια όσο και στην Κωνσταντινούπολη. Οργάνωσε πτωχεία ή πτωχοτροφεία, τα οποία στο ξεκίνημα τους συντηρούσαν 7000 πτωχούς. Ο ιερός Χρυσόστομος παρότρυνε τους πλουσίους να μην είναι πλεονέκτες, υπερήφανοι, άπληστοι και χυδαίοι, αλλά να είναι ευεργέτες, υπερασπιστές και σωτήρες της κοινωνίας.
Η Εκκλησία πάντοτε υπήρξε φιλόστοργη μάνα του λαού. Το έργο της ήταν άριστα οργανωμένο με υπεύθυνο τον επίσκοπο ή κάποιον εκκλησιαστικό οφφικιούχο, με προσωπικό από κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς, με τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών αφιερωμένων σ’ αυτό το έργο (των διακόνων και των διακονισσών).
Στα χρόνια του Βυζαντίου αναλαμβάνει το γιγάντιο έργο της ιδρύσεως ποικίλλων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων για την ανακούφιση των πτωχών και των πασχόντων. Η βυζαντινή Εκκλησία ήταν ένας οργανισμός που αγκάλιαζε όλα και όλους. Η εκκλησιαστική νομοθεσία εξασφάλιζε την ανέγερση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων όπως νοσοκομείων, πτωχοκομείων, γηροκομείων και παρόμοιων ιδρυμάτων. Οι βυζαντινοί δεν χρειάζονταν νόμους για να εκφράσουν την αγάπη τους προς τον άνθρωπο. Από τον επίσκοπο μέχρι και τον πιο απλό πιστό, η φιλανθρωπία αποτελούσε την καθημερινή τους φροντίδα.
Η Εκκλησία ήταν εντεταλμένη από τον ιδρυτή της όχι μόνο να κηρύττει το νέο Ευαγγέλιο της σωτηρίας, αλλά και να τρέφει τους πεινασμένους, να ξεδιψάει τους διψασμένους, να προσφέρει φιλοξενία στους ξένους, να ντύνει τους ενδεείς, να περιποιείται τους αρρώστους, να φροντίζει τα ορφανά και τις χήρες. Είναι προς τιμήν της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα όμως της Εκκλησίας, ότι κατανόησε την κοινωνική αποστολή της και προσπάθησε να ελαφρώσει το βάρος των δυστυχούντων, ιδρύοντας όλα αυτά τα ευαγή ιδρύματα.
Ακόμα και στα χρόνια της τουρκοκρατίας κάτω από δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες η Εκκλησία αναπτύσσει σπουδαία κοινωνική δράση. Ο Στήβεν Ράνσιμαν γράφει: «Στην διάρκεια της τουρκοκρατίας η Εκκλησία κατόρθωσε να επιβιώσει. Κι όσο η Εκκλησία επεβίωνε, το Έθνος δεν μπορούσε να πεθάνει». Η Εκκλησία υπήρξε η κινητήρια δύναμη, ο μοχλός που ανόρθωσε τον Ελληνισμό. Χωρίς την Εκκλησία «το όνομα της Ελλάδος δεν θα υπήρχε παρά μόνο στις βιβλιοθήκες και στις αναμνήσεις μερικών σοφών».Στα πικρά χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς η Εκκλησία ανέλαβε την κηδεμονία των υπόδουλων Ελλήνων και όπως είναι σε όλους γνωστό διατήρησε τη γλώσσα, τις παραδόσεις και τη συνείδηση του έθνους μας.
Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, μετά την άλωση, ίδρυσε την περίφημη του Γένους Σχολή, στην οποία σπούδασαν οι πρώτοι διδάσκαλοι του υπόδουλου Γένους. Τα μοναστήρια, οι μητροπόλεις και οι ενοριακοί ναοί ίδρυσαν σχολεία, βιβλιοθήκες, διοργάνωσαν μαθητικά συσσίτια, ίδρυσαν τυπογραφεία.
Από τα μέσα του 17ου αιώνα τα πράγματα σαφώς βελτιώνονται στον εκπαιδευτικό τομέα και οι υπόδουλοι Ρωμηοί αρχίζουν να ιδρύουν, υπό την αιγίδα της Εκκλησίας και με τη βοήθεια των ξενιτεμένων και των ευεργετών, σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συνέχισαν όμως παράλληλα να λειτουργούν και τα Κρυφά Σχολειά είτε για να δώσουν λύση απέναντι την ανθελληνική και αντιχριστιανική τακτική ορισμένων Οθωμανών διοικητών, είτε για να διδάσκονται εκεί μαθήματα εθνικού φρονηματισμού με στόχο την εκπλήρωση των πόθων του Γένους.
Από το γενικό κανόνα μιας Εκκλησίας που είναι η φιλόστοργη μάνα και ευεργέτης του Γένους δεν εξαιρείται και η Εκκλησία της Χίου. Η ευεργεσία της είναι πολλαπλή και συνίσταται: 1) στην διατήρηση της ορθοδόξου πίστεως έναντι των προσπαθειών αλλοιώσεώς της από τους ετεροδόξους, που είχαν και την εύνοια των κατακτητών, και όπου διατηρήθηκε η ορθόδοξη πίστη, διατηρήθηκε και η ελληνικότητα, 2) στην ανύσταχτη μέριμνα για το ποίμνιό της με τις τύχες του οποίου συμπορεύθηκε σε όλο το διάστημα της πικρής δουλείας, 3) τις άοκνες προσπάθειες των επισκόπων της για την παιδεία των υπόδουλων Χίων, τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και την προστασία του πληθυσμού από άκαιρες κινήσεις που θα οδηγούσαν στον εξολοθρεμό των ρωμηών.
Με το ξέσπασμα της επανάστασης βαρύ φόρο αίματος, την ύψιστη προς το Γένος ευεργεσία, πλήρωσε η εθναρχούσα εκκλησία. Ας θυμηθούμε ενδεικτικά τον απαγχονισμό του εθνομάρτυρα πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄.
Και αφού μιλάμε για τη Χίο ας σταθούμε ευλαβικά ως το καλύτερο παράδειγμα στον εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνα, για τον οποίο ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Νικόλαος Κρουσουλούδης γράφει μεταξύ άλλων: «Ο αοίδιμος Πλάτων ως αρχιερεύς, ήτο ο εθνάρχης της Χίου. Κατέστη ο πρόμαχος του Ελληνισμού εις την νήσον. Ειργάσθη με παραδειγματικόν ζήλον δια να προαγάγη εκεί το εθνικόν αίσθημα δια των δώτων της παιδείας και της μαθήσεως και να το μεταλαμπαδεύση εις κάθε γωνίαν γης, όπου εστέναζον υπόδουλοι Έλληνες. Επί της αρχιερατείας του ήκμασεν η παιδεία εν Χίω και εδοξάσθη η νήσος παραβληθείσα προς τηλαυγή φάρον, φωτίζοντα το σκότος της ομογενείας. Ως αρχιερεύς συνέχισε να συνεισφέρη δια την έκδοσιν βιβλίων και να ενδιαφέρεται δια την μόρφωσιν των ομογενών του».
Επί της αρχιερατείας του Πλάτωνα το 1817 και κατόπιν υποδείξεως του Αδαμαντίου Κοραή οικοδομήθηκε μεγαλοπρεπές και ευρύχωρο κτίριο για τη στέγαση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.
Ως υψίστη ευεργεσία και ακολουθώντας το λόγο του Κυρίου: «ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων» υπέστη με υποδειγματική καρτερία τη φυλάκιση και τον δι’ αγχόνης υπέρ πίστεως και πατρίδος μαρτυρικό θάνατο.
Το πολύπαθο νησί μας πέρασε από Γενουάτικη σε Τουρκική κατοχή, υπέστη την εκδικητική μανία των Τούρκων με τη φοβερή σφαγή του 1822 και την μανία της φύσης με τον καταστροφικό σεισμό του 1881.
Στην ανοικοδόμηση της νήσου και σε πολλά καλά έργα πρωτοστάτησαν οι μητροπολίτες της Χίου, που ενδιαφέρθηκαν και για την κατάσταση της παιδείας. Παράδειγμα ο Χίου Σωφρόνιος. Όπως αναφέρει στην «Ιστορία της εν Χίω Ορθοδόξου Εκκλησίας» ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ανδρεάδης ο Σωφρόνιος από το 1839 σαν μητροπολίτης Χίου και η 16αετής διαμονή του στη Χίο υπήρξε πλήρης ευεργετικής δράσεως και αυτόχρημα πατρικής στοργής. Ανήγειρε εκ βάθρων Μητροπολιτικό οίκο, Νοσοκομείο, Λωβοκομείο, συνέστησε σχολεία στα κεντρικότερα μέρη του νησιού και με δικά του έξοδα σπούδασαν πολλοί νέοι που αναδείχτηκαν χρήσιμα μέλη της Εκκλησίας και του Έθνους, όπως ο κατόπιν πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνος ο Ε΄ Βαλιάδης από της Βέσσα. Η περίφημη και ονομαστή Σχολή της Χίου αναβαθμίστηκε και ονομάστηκε Γυμνάσιο.
Στη χορεία των ευεργετών θα πρέπει να αναφερθούν, ενδεικτικά και πάλι, οι δύο εκ Καλλιμασιάς καταγόμενοι Οικουμενικοί Πατριάρχες Ιωακείμ Β΄ (Κοκκώδης) και Ιωακείμ Δ΄ (Κρουσουλούδης), οι οποίοι πολλά προσέφεραν στην Εκκλησία και στο Γένος. Το Ιωακείμιο παρθεναγωγείο στην Κωνσταντινούπολη και το ομώνυμο στην Καλλιμασιά, το οποίο θεμελίωσε ο Ιωακείμ ο Δ΄ εκπληρώνοντας εντολή του γέροντά του Ιωακείμ του Β΄, είναι χαρακτηριστικά του ενδιαφέροντός τους για την παιδεία του Γένους. Όταν μάλιστα στη Χίο υπήρχαν λιγοστά σχολεία.
Με χρυσά γράμματα είναι χαραγμένα τα ονόματα των δύο Πατριαρχών, θείου και ανιψιού, Ιωακείμ του Δευτέρου και Ιωακείμ του Τετάρτου, στη μαρμάρινη στήλη των ευεργετών στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιμασιάς. Ενώ το ταφικό μνημείο του Ιωακείμ του Δ΄ που βρίσκεται στα ανατολικά του ιερού του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλλιμασιά υπενθυμίζει την προσφορά του στο Γένος και την ανάγκη συνέχισης, ως ιεράς παρακαταθήκης, της προσφοράς στην παιδεία και της μέριμνας για την διαρκή ανύψωση του κοινωνικού, πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου του νησιού μας.
Υπό την αιγίδα της Εκκλησίας και με την παρακίνηση και διαρκή προτροπή της προς τα πιστά τέκνα της και ιδιαίτερα τα πλέον εύπορα, πραγματοποιήθηκαν πολλές δωρεές, ευεργετήματα προς την πατρίδα, ιδιαιτέρως σχολεία, ευαγή ιδρύματα, σχολές παντός είδους κ.λ.π. Η ποιμαίνουσα Εκκλησία χαίρεται να ευλογεί τα καλά έργα των παιδιών της συμβουλεύοντας ότι «ο Θεός μεν επιτρέπει εις πολλούς τον θεμιτόν πλουτισμόν. Αλλά απαιτεί από αυτούς να αναγνωρίσουν την δωρεάν Του και να χρησιμοποιήσουν τα δώρα Του προς το γενικόν καλόν».
Ο άγιος Νεκτάριος απόλαυσε τα αγαθά της ευεργεσίας στο πρόσωπο του Χίου Ιωάννου Χωρέμη, ενός εύπορου τοπικού άρχοντα, ο οποίος τον έθεσε υπό την προστασία του και τον παρότρυνε μετά τη δεκαετή διαμονή του στη Χίο να πάει στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Ο ευεργετηθείς, με την όλη οσιακή του ζωή και το έργο του έγινε άγιος της Εκκλησίας μας και ευεργέτης μυριάδων χριστιανικών ψυχών.
Ας μην λησμονήσουμε ότι από την ευεργεσία των πιστών παιδιών της, όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας απολαμβάνει τους περικαλλείς ιερούς ναούς, οι οποίοι είναι θεραπευτήρια ψυχών, κολυμβήθρες αγιασμού του λαού του Θεού, πηγές πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας.
Η Εκκλησία της Χίου οδεύοντας στην τρίτη χιλιετία συνεχίζει ως ιερή παρακαταθήκη την παράδοση που την θέλει να αφουγκράζεται τις ανάγκες του πληρώματός της και να προΐσταται καλών έργων δια των επισκόπων της, του ιερού κλήρου και των ευλαβών και ανιδιοτελών συνεργατών του ενοριακού έργου.
Στο βιβλίο «Χίος το Αγιονήσι του Αιγαίου» έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών μπορεί κανείς να δει με αδιάψευστα στοιχεία τον όγκο της κοινωνικής προσφοράς προς το λαό του Θεού που συνίσταται σε πάσης φύσεως βοήθεια και συμπαράσταση υλική, πνευματική, ψυχική και ηθική. Ανάμεσα σ’ αυτά η δωρεάν παραχώρηση, κατά κυριότητα ή κατά χρήση ή άλλης μορφής, εκκλησιαστικής γης για τη δημιουργία διαφόρων κοινωφελών ιδρυμάτων και την εξυπηρέτηση κοινωφελών σκοπών.
Εύστοχη λοιπόν ήταν η επιλογή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να τιμήσει τη Χιακή Εκκλησία τη μέρα της Εθνικής Ευεργεσίας, στο πρόσωπο βεβαίως του Ποιμενάρχου της, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. κ. Διονυσίου, ο οποίος ως επίσκοπος της ακριτικής πατρίδας μας, της αγιοτόκου Χίου κατευθύνει το κοινωνικό και προνοιακό έργο της Χιακής Εκκλησίας και το εμπνέει με το δικό του καλό παράδειγμα και την εν γένει κοινωνική του δράση και προσφορά.
Επίκαιρο είναι το πρόσφατο παράδειγμά του, όπου επικεφαλής αντιπροσωπείας Χίων, ως πρόεδρος της Ανωτέρας Ενοριακής Αντιπροσωπείας απαιτεί την επιστροφή της κυριότητας των περιουσιακών στοιχείων του Νοσοκομείου Χίου, που είναι δωρεές Χίων ευεργετών υπέρ του χιακού λαού.
Επίκαιρος και διαχρονικός ο λόγος του Αποστόλου των εθνών Παύλου και κατάλληλος ως κατακλείδα του λόγου μας, που προσπάθησε να ανταποκριθεί στο τεράστιο κεφάλαιο: «Εκκλησία και Ευεργεσία».
Στην προς Τίτο επιστολή του προτρέπει: «Πιστός ο λόγος και περί τούτων βούλομαί σε διαβεβαιούσθαι, ίνα φροντίζωσι καλών έργων προΐστασθαι οι πεπιστευκότες τω Θεώ. Ταύτα εστί καλά και φρόνιμα τοις ανθρώποις»«=Αυτά τα λόγια είναι αξιόπιστα και θέλω να τα διαβεβαιώνεις με την προσωπική σου μαρτυρία, ώστε όσοι έχουν πιστέψει στο Θεό να φροντίζουν να πρωτοστατούν σε καλά έργα. Αυτά είναι τα καλά και τα χρήσιμα στους ανθρώπους».
Και συμπληρώνει «μανθανέτωσαν δε και οι ημέτεροι καλών έργων προΐστασθαι εις τας αναγκαίας χρείας, ίνα μη ώσιν άκαρποι (Τίτ. 3,14)= Ας μαθαίνουν και οι δικοί μας να πρωτοστατούν σε καλά έργα, για να αντιμετωπίζουν τις επείγουσες υλικές ανάγκες, ώστε η ζωή τους να μην είναι άκαρπη».
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (ενδεικτική)
Ιωάννου Ανδρεάδου, Ιστορία της εν Χίω Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκδόσεις Αφοι Βλάσση, 1996
Γεωργίου Ι. Ζολώτα, Ιστορία της Χίου, τόμος Γ΄ μέρος δεύτερον Τουρκοκρατία, εν Αθήναις 1928
Νικολάου Σωτ. Κρουσουλούδη, Ο βίος και το έργον του εθνομάρτυρος Μητροπολίτου Χίου Πλάτωνος Φραγκιάδου (1776-1822), Θεσσαλονίκη 1981,
Περιοδικό ΕΚΚΛΗΣΙΑ έτος ΠΔ΄, τεύχος 10, 2007
Η Καινή Διαθήκη (των τεσσάρων καθηγητών), Β.Ε., 1989
Αρχιμ. Νικολάου Ι. Πρωτοπαπά, Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, έκδοση Αποστολικής Διακονίας, 1988
«Χίος το Αγιονήσι του Αιγαίου», έκδοση Ι. Μ. Χίου Ψαρών και Οινουσσών
Δημητρίου Ι. Κωνσταντέλου, Βυζαντινή Φιλανθρωπία και Κοινωνική Πρόνοια, Φως,
«Η φιλανθρωπία ως λειτουργία του εκκλησιαστικού σώματος», έκδοση Αποστολικής Διακονίας, Αθήνα 1988
Μεγάλου Βασιλείου έργα, τόμος 1, Ε.Π.Ε., Θεσσαλονίκη 1972
Αργύρη Ματακιά, Λεξικό εννοιών, εκδ. Πελεκάνος, Αθήνα 1993
Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (329-390 μ.Χ.)
Στη Ναζιανζό, διδάσκεται τη στοιχειώδη εκπαίδευση, ενώ τη μέση στη Καισάρεια, όπου γνωρίζεται με το συμμαθητή του Μ. Βασίλειο. Έπειτα, πηγαίνει κοντά σε περίφημους διδασκάλους της ρητορικής στη Παλαιστίνη και στην Αλεξάνδρεια και, τέλος, στα Πανεπιστήμια της Αθήνας. Οι σπουδές του διήρκεσαν 13 ολόκληρα χρόνια (από 17 έως 30 ετών).
Μετά τις σπουδές στην Αθήνα ο Γρηγόριος επιστρέφει στη πατρίδα του μονολότι του πρόσφεραν έδρα Καθηγητή Πανεπιστημίου. Εκεί, ο πατέρας του, επίσκοπος Ναζιανζού, τον χειροτονεί πρεσβύτερο. Αλλά ο Άγιος Γρηγόριος προτιμά την ησυχία του αναχωρητηρίου στο Πόντο, κοντά στο φίλο του Βασίλειο, για περισσότερη άσκηση στη πνευματική ζωή.
Μετά, όμως, από θερμές παρακλήσεις των δικών του, επιστρέφει στην πατρίδα του και μπαίνει στην ενεργό δράση της Εκκλησίας. Στα 43 του χρόνια ο Θεός τον ανύψωσε στο επισκοπικό αξίωμα. Έδρα του ορίστηκε η περιοχή των Σασίμων την οποία ποτέ δεν ποίμανε λόγω των Αρειανών κατοίκων της.
Όμως, ο θάνατος έρχεται να πληγώσει τη ψυχή του, με αλλεπάλληλους θανάτους συγγενικών προσώπων. Πρώτα του αδερφού του Καισαρείου, έπειτα της αδερφής του Γοργονίας, μετά του πατέρα του και, τέλος, της μητέρας του Νόννας. Μετά απ’ αυτές τις θλίψεις, η θεία Πρόνοια τον φέρνει στην Κωνσταντινούπολη (378), όπου υπερασπίζεται με καταπληκτικό τρόπο την Ορθοδοξία και χτυπά καίρια τους Αρειανούς, που είχαν πλημμυρίσει την Κωνσταντινούπολη.
Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Όλοι οι ναοί της Βασιλεύουσας ήταν στα χέρια των αιρετικών. Όμως ο Άγιος δεν απελπίζεται. Μετατρέπει ένα δωμάτιο στο σπίτι που τον φιλοξενούσαν σε ναό και του δίνει συμβολικό όνομα. Ονομάζει το ναό Αγία Αναστασία δείγμα ότι πίστευε στην ανάσταση της Ορθόδοξης Πίστης.
Οι αγώνες είναι επικίνδυνοι. Οι αιρετικοί ανεβασμένοι πάνω στις σκεπές των σπιτιών του πετούν πέτρες και έτσι ο Άγιος Γρηγόριος δοκιμάζεται πολύ. Στο ναό της Αγίας Αναστασίας εκφωνεί τους περίφημους πέντε θεολογικούς λόγους που του έδωσαν δίκαια τον τίτλο του Θεολόγου.
Μετά το σκληρό αυτό αγώνα, ο Μ. Θεοδόσιος τον αναδεικνύει Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (381). Η Β’ Οικουμενική Σύνοδος τον αναγνώρισε ως Πρόεδρό της. Όμως μια μερίδα επισκόπων τον αντιπολιτεύεται για ευτελή λόγο. Τότε ο Γρηγόριος, αηδιασμένος, δηλώνει τη παραίτησή του, αναχωρεί στη γενέτειρά του Αριανζό και τελειώνει με ειρήνη τη ζωή του, το 390.
Άφησε μεγάλο συγγραφικό έργο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φιλοσοφημένα 408 ποιήματά του 18.000 περίπου στίχων. Είναι από τα μεγαλύτερα πνεύματα του Χριστιανισμού και από τους λαμπρότερους αθλητές της ορθόδοξης πίστης.
Η τίμια κάρα του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, στο Άγιο Όρος.
Η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 25 Ιανουαρίου.
Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009
Ξεκινούν τα μαθήματα Ιταλικών στον "Ξενώνα".
ΠΑΝΧΙΑΚΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ
Οι προσκλήσεις, στη Χίο έχουν παραδοθεί στα χέρια των παραληπτών τους.
Οι κάρτες, έχουν τοποθετηθεί στα ερμάρια όλων των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ώστε να είναι ενήμεροι όταν τους ζητηθεί να τον αναγνωρίσουν «Άξιο της Πατρίδος»
Απομένουν, ακόμα, λίγες, μικρές λεπτομέρειες και το πλήρωμα του χρόνου από την ιερή στιγμή, που «όλοι» οι Χιώτες της Αθήνας και όχι μόνο θα σκύψουμε ταπεινά την κεφαλή και θα χαμηλώσουμε το βλέμμα, μπρος στο χάλκινο ομοίωμα του Καλλιμασιώτη πατριώτη.
Και μόνο το ενδιαφέρον των απλών ανθρώπων έδινε κουράγιο στα μέλη της επιτροπής.
Δεν φθάσαμε τυχαία έως εδώ !
Θα γίνω κουραστικός αλλά πρέπει να ομολογώ για έναν Γιώργη Μπαχά. Για ένα Θανάση Βαρίνο. Για τον Σταμάτη Κάρμαντζη και το σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών της Χίου.
Θα αδικήσω τους πολιτευτές μας κ. Ελπίδα Τσουρή, Ιωάννη Κοσμίδη και τη Νομαρχία Χίου εάν δεν αναφέρω το ζεστό αγκάλιασμα της ιδέας, όταν δειλά – δειλά τους κατέθετα τις σκέψεις μου, παρόντων του προέδρου της ΟΧΣΑ κ. Αργύρη Κοκκινάκη και των αντιπροέδρων της κ.κ Κώστα Λυμπουσάκη και Στέλιου Μιχαλάκη. Αλλά και στην έως σήμερα συμβολή τους στην αναγνώριση της θυσίας.
Δεν ξεχνάμε τις δύσκολες ώρες της απόγνωσης όταν βαδίζοντας στο πουθενά καλούσαν από τη Μυροβόλο οι κυρίες Ρένα Δαμίγου και Αθηνά Θλιβίτου, των Δήμων Χίου και Ιωνίας αντίστοιχα για να μας εκφράσουν την υποστήριξη τους.
Αυτές τις δύσκολες και αβέβαιες ώρες και ο καλός λόγος αρκούσε.
Πώς να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου σε ένα Δημήτρη Μελαχροινούδη τους κ. κ. Βαγγέλη Ρουφάκη . Κώστα Σταμούλη. Τις Εκδόσεις «Αλφα Πι» και τόσους άλλους που δούλεψαν χωρίς να τους το ζητήσει κανείς και προσέφεραν όσα δεν μπορούν να καταλάβουν οι άλλοι.!
Μπορεί άραγε να γνωρίζει κάποιος που θα ακούει τον κ. Γιάννη Κολλιάρο και θα βλέπει τον παπά Γιώργη Κωνσταντίνου τον αγώνα αυτών των ανθρώπων και τι άφησαν πίσω τους για να βρεθούν για λίγες ώρες στην Αθήνα και να μας τιμήσουν με την παρουσία τους και τα φώτα τους ;
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτές τις στιγμές την επιθυμία προσφοράς, στον κοινό σκοπό, του εκλεκτού πανεπιστημιακού κ. Μιχάλη Βαρλά ή της Δασκάλας κ. Μαρίας Σκανδαλάρη, στην ανατολική εσχατιά της Ελλάδας και τους μικρούς μαθητές της που ήθελαν να έλθουν να πουν τα ταπεινά τραγουδάκια τους.
Θα σταθώ όμως στον απρόσκλητο διαφημιστή της εκδήλωσης, τον έξοχο Χιώτη γιατρό και φίλο Αναστ. Τριπολίτη, ο οποίος από βήματος της Αδελφότητας του «ΚΟΡΑΗ», ζήτησε από όλους τους συμπατριώτες μας να τιμήσουν με την παρουσία τους την ημέρα μνήμης του Κώστα Δ. Περρίκου, στις 8/2/09 στη συμβολή της Λεωφόρου Πατησίων και Γλαδστωνος.
Θα αναφερθώ στους σεβαστούς μου Σταμάτη Μαννέ, Αντώνη Χλωρό και όλους τους ανώνυμους και τους επώνυμους που απλά και μόνο ρωτούσαν για τις ενέργειες.
Δεν θα αναφερθώ στην ΟΧΣΑ και τα στελέχη της που πλαισίωσαν την ιδέα και θα υποστηρίξουν την όλη εκδήλωση.
Δεν θα σταθώ στους Καλλιμασιώτες των Αθηνών και τον πρόεδρο τους Αιμιλιανό Ευαγγελινό ή τους Καλλιμασιώτες της «ΠΡΟΟΔΟΥ»
Δε κάνω μνεία στην «επιτροπή», η οποία επιθυμεί το έργο της να μη προβληθεί.
Επιθυμία και στάση ζωής , η κάθε προσφορά στη Μυροβόλο πατρίδα να μη τυγχάνει καμιάς «Αντιπαροχής» ή «διαφήμισης» .
Όλοι μπορούν να προσφέρουν χωρίς να ζητούν προβολή ή αναγνώριση !
Υποχρέωση μας, να αναφερθούμε στον κ. Δ. Λαϊνά, για τις έως σήμερα αναφορές του στο θέμα του ήρωα.
Ευχαριστήσουμε τιμούμε όλα τα Μ.Μ.Ε και τον ημερήσιο τύπο της Χίου για την υποστήριξη της ιδέας. Τη φιλοξενία, δημοσίευση και προβολή των όλων πεπραγμένων.
Εκ μέρους της επιτροπής
Πάντα ταπεινά
Μιχάλης Γ. Καριάμης
Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009
Μεγάλη επιτυχία για τον Όμηρο το 2-2 απέναντι στην ιστορική Προοδευτική.
Αμφιάλη-ΑΕΡΑφάντου 3-0
Ομάδα σκάκι ενορίας Καλλιμασιάς!
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009
Επιστολή Συλλόγου Καλλιμασιωτών Αττικής
Το Δ.Σ του Συλλόγου μας
Πρόεδρος
Ευαγγελινός Αιμιλιανός
Τηλ. 2108953190 Κιν. 6944109047
Αντιπρόεδρος
Αργυρούδη Μαρία
Τηλ: 210 2828426
Γραμματεία
Παληάς Ηρακλής
Τηλ: 210 4283187 Κιν. 6934307855
Δελάνη Ελένη
Τηλ:210 9596593
Ταμίας
Κουμελάς Κώστας
Τηλ: 210 4523928 Κιν.:6945594429
Μέλη
Συράκη Μαρία
Τηλ: 210 9419458
Μπαχάς Σταμάτης
Τηλ: 210 2401479
Περίκος Γιάννης
Τηλ: 2109844674
Αρ. Πρ. 96/9-1-09
Αγαπητοί συγχωριανοί,
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σας ευχόμαστε ολόψυχα ευτυχισμένο το 2009 και ο νέος χρόνος να φέρει σε όλους υγεία, χαρά, ευτυχία και προκοπή.
Ευχαριστούμε επίσης όσους με την παρουσία τους τίμησαν τις εκδηλώσεις που διοργανώσαμε μετά το καλοκαίρι.
Για την συνέχεια το Δ.Σ. σας προσκαλεί στις παρακάτω εκδηλώσεις:
Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009
Η Συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Κληρικών Χίου την Πέμπτη 15/1/2009
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, πλαισιωμένος από τους πατέρες Ιωάννη Κοντό, Αντιπρόεδρο, Δημήτριο Πύρρο, Γενικό Γραμματέα, Δημήτριο Μαρμαρά, Ταμία, Μαρκέλλο Μαλαφή, Μέλος, Αλέξανδρο Κατσαρό, Μέλος και Γεώργιο Γεώργαλο, Μέλος, μίλησε προς τους δημοσιογράφους και στο τέλος απάντησε στις ερωτήσεις που τέθηκαν.
Ο π. Γεώργιος, εκ μέρους όλων των μελών του Δ. Σ., ευχήθηκε για τη νέα χρονιά σε όλους όσους εργάζονται για το πολύτιμο αγαθό της ενημέρωσης και τις οικογένειές τους.
Αναφέρθηκε κατ' αρχήν σε θέματα επικαιρότητας και τη θέση του Δ. Σ. γι' αυτά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης του Συνδέσμου και την μέχρι σήμερα πορεία του, δίνοντας αντίγραφα του Καταστατικού του Συνδέσμου και της εγκριτικής απόφασης 288/2007 του Πρωτοδικείου Χίου, αλλά και της από 19/5/2008 επιστολής του Δ. Σ. του Συνδέσμου προς το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Διονύσιο, που μέχρι σήμερα δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας.
Οι θέσεις - αιτήματα του Συνδέσμου αναπτύχθηκαν και εξηγήθηκαν, στη συνέχεια, ενώ έγινε ενημέρωση και για την πορεία προετοιμασίας του επιστημονικού συνεδρίου, που πρόκειται να γίνει στη Χίο, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, από την Πέμπτη 10/9 ως και την Κυριακή 13/9/2009 με θέμα: «Οι Κολλυβάδες και η σχέση τους με τη Χίο, επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από την οσιακή κοίμηση του ιερομονάχου Νήφωνα του Χίου». Βλέπουμε στη συνέχεια τη συνέντευξη τύπου, όπως την είδαν τα Μ. Μ. Ε. της Χίου: Από την ιστοσελίδα της Αλήθειας:
www.alithia.gr/newspaper/2009/16012009/16012009,29751.html
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ» ΑΠ’ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣΓια ποιους χτυπά η καμπάνα;
«ΚΑΛΑΜΟΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΙΠΠΕΥΣΟΥΝ» ΟΙ «ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΑΔΕΛΦΟΙ» ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Σειρά σοβαρών καταγγελιών που αφορούν τη λειτουργία της Μητρόπολης και αποκαλύπτουν μια μορφή εμφύλιας «ιερής» διαμάχης μεταξύ ιερέων εντός και εκτός γραφείων, σημειώθηκαν στη πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Συνδέσμου Κληρικών Χίου.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, πλαισιωμένος από έξι ιερείς που συναποτελούν το Δ.Σ. εκτόξευσε ευθείες βολές κατά του περιβάλλοντος του Μητροπολίτη κατηγορώντας τους για συμπεριφορές και πρακτικές που ελάχιστα συνάδουν με το χριστιανικό πνεύμα.
Συγκεκριμένα οι «εν Χριστώ αδελφοί των γραφείων» κατηγορούνται για «ανακριτικές συμπεριφορές» εις βάρος όσων ιερέων είχαν εκδηλώσει πρώιμα την πρόθεση να συνυπογράψουν για την ίδρυση του Συνδέσμου, ότι γίνονται «βασιλικότεροι του βασιλέως» κατά την απουσία του κ. Διονυσίου, για ειρωνικές συμπεριφορές και σχόλια εις βάρος συναδέλφων τους που επισκέπτονται τα γραφεία για επίλυση προσωπικών τους υποθέσεων, για «καλαμοκαβαλάρηδες που πρέπει να αφιππεύσουν», για κατασκοπική δράση εις βάρος του συνδέσμου και των μελών του και για πολλά άλλα.
Μεταξύ των οποίων, για χρησιμοποίηση των θέσεων διοικητικής διακονίας ως θέσεων εξουσίας και άσκησης πίεσης σε συμπρεσβύτερους, κάτι που «με την επίκληση μάλιστα της προϊσταμένης αρχής το λιγότερο δείχνει πνευματική στειρότητα και αδυναμία».
Παράλληλα, κάλεσαν τον δεσπότη να μην παρασύρεται από αρνητικές εισηγήσεις των υφισταμένων του και να απομακρύνει εκείνους που χαλκεύουν ειδήσεις για τους «αδελφούς» ενώ στον ίδιο καταλόγισαν την ευθύνη ότι κάνει δεκτές όλες τις εισηγήσεις του περιβάλλοντός του αποφεύγοντας προφανώς τη συνάντηση με το Σύνδεσμο, την οποία οι ίδιοι επιθυμούν «όχι για συνδιαχείριση της εξουσίας» αλλά για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές και προβλήματα έχουν δημιουργηθεί.
Ιδιαίτερες αναφορές έκαναν σε σειρά θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων του ιερού κλήρου, με έμφαση σε ζητήματα διαφάνειας διοικητικών υποθέσεων.
Συγκεκριμένα, τόνισαν ότι η Ι.Μ. Χίου αποφεύγει συστηματικά να αναρτά όπου προβλέπεται διαγωνισμούς για τοποθετήσεις ιερέων σε ενορίες τοποθετώντας όποιους επιθυμεί εκεί όπου επιθυμεί, ενώ ειδικότερα λόγο έκαναν για την Αγία Μαρκέλλα και τον τρόπο επιλογής των ιερέων που λειτουργούν εκεί.
«Ζητάμε εκεί να λειτουργούν ιερείς της Αμανής ή με καταγωγή από εκεί», τόνισαν βάζοντας και κριτήρια κοινωνικού χαρακτήρα για την επιλογή τους όπως να προσμετράται αν ο ιερέας είναι πολύτεκνος ή όχι κ.α.
Επεσήμαναν το γεγονός ότι ποτέ δε γίνονται ιερατικές συνάξεις ώστε να εξηγούνται επαρκώς οι διάφορες εγκύκλιοι και να συζητούνται, με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει προβλήματα όπως αυτό με την απαγόρευση τέλεσης μυστηρίων σε παρεκκλήσια , τη στιγμή που η σχετική εγκύκλιος προβλέπει κάτι τέτοιο μόνο για τους «ιδιωτικούς χώρους λατρείας», με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά παράπονα κυρίως νεαρών ζευγαριών, για δυο μέτρα και σταθμά στην επιλογή όσων εξασφαλίζουν τελικά άδεια για κάτι τέτοιο. «Αν όμως και στην εκκλησία λειτουργεί το «μέσον» και δεν υπάρχει ισότητα τότε είναι κόλαφος για εμάς...» υπογράμμισαν , προβλέποντας ότι και φέτος θα υπάρχουν ανάλογα παράπονα.
«Αν όμως γίνονταν οι ιερατικές συνάξεις τότε όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν...», επεσήμαναν.
Αδιαφάνεια καταλόγισαν και στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων κληρικών αφού η Μητρόπολη παλαιότερα ζήτησε και πήρε αυτά τα στοιχεία από τους ιερείς κατ’ εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου, ώστε να εκδοθούν εκκλησιαστικές ταυτότητες, κάτι που ποτέ δεν έγινε αλλά τα στοιχεία ποτέ δεν επιστράφηκαν και κανείς δεν ξέρει ποιος και πώς τα χειρίζεται.
Ο Σύνδεσμος προχώρησε και σε μια σειρά προτάσεων για συμμετοχή της Μητρόπολης σε ιερά συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες κ.α. για οικονομική βοήθεια στη μονάδα εκπαίδευσης ΑμΕΑ που λειτουργεί στον Κοφινά και οι οποίοι από το 2003 πληρώνουν ενοίκιο στη Μητρόπολη (!), ζήτησε ακόμη να πραγματοποιηθούν σεμινάρια σωστής τέλεσης μυστηρίων και τελετών ώστε να μάθουν και οι νεότεροι ιερείς που πιθανόν έχουν αδυναμίες σε αυτόν τον τομέα, πρότειναν τη λειτουργία περιφερειακών αρχιερατικών επιτροπών αντί του αρχιερατικού επιτρόπου που λειτουργεί εδώ, κ.α. Επίσης προειδοποίησαν ότι αν συνεχίσουν τα φαινόμενα που καυτηρίασαν τότε θα φτάσουν μέχρι και την Ιερά Σύνοδο.
Όπως είπαν η συνέντευξη Τύπου επιλέχθηκε γιατί παρά τις διαμαρτυρίες τους και την εδώ και μήνες σχετική επιστολή που απηύθυναν στο Μητροπολίτη απάντηση ως Σύνδεσμος δεν πήραν παρά μόνο μια επιστολή προσωπικού χαρακτήρα προς τον π. Κωνσταντίνου ότι αυτά θα εξεταστούν.
Γ.Π.
ΕΚΤΟΣ από παράπονα και αιτήματα πάντως ο Σύνδεσμος παρουσίασε και τις πρωτοβουλίες του.
‘Όπως έγινε γνωστό το Σεπτέμβριο στη Χίο και συγκεκριμένα το τριήμερο 10-13 /9 με πρωτοβουλία του διοργανώνεται θεολογικό συνέδριο με συμμετοχή επιφανών ομιλητών και θέμα τους καλυβίτες μοναχούς οσίους και αγίους.
Αφορμή για το συνέδριο δίνει η ανακήρυξη του 2009 ως έτος του πατέρα Νύμφωνα του Χίου, αφού συμπληρώνονται 200 χρόνια της οσιακής του κίνησης. Στους «κολυβάδες πατέρες» όπως αναφέρεται η εκκλησία σε μοναχούς, συμπεριλαμβάνονται ο Άγιος Μακάριος, ο Αθανάσιος ο Πάριος, ο Νικηφόρος ο Χίος και άλλοι. Να σημειώσουμε ακόμη τις αναφορές στην Παλαιστίνη και τη διάθεση για βοήθεια στα θύματα, στα τελευταία βίαια γεγονότα που καταδικάστηκαν και στη βράβευση του π. Αντωνίου Παπανικολάου και αδελφού του ιερομονάχου Διονυσίου της Νέας Μονής Χίου από την Ακαδημία Αθηνών.
Ζητούν εγγυητή το μητροπολίτη
Θοδωρής Πυλιώτης
Με ήρεμο, μεστό αλλά και ξεκάθαρο λόγο οι ιερείς, μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κληρικών Χίου περιέγραψαν τα αιτήματα του κλάδου και παράλληλα έθεσαν σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Μητρόπολης Χίου.
Καλώντας το Μητροπολίτη κ. Διονύσιο, για δεύτερη φορά μετά την επιστολή που του απέστειλαν στις 19 Μαΐου 2008, να έχει ρόλο εγγυητή της ενότητας του κλήρου και να μην ακούει «χαλκευμένες πληροφορίες», ο Σύνδεσμος κατήγγειλε τους «πατέρες των γραφείων» που φθάνουν να «ανακρίνουν» τους ιερείς για το αν είναι μέλη του Συνδέσμου αλλά και να χρησιμοποιούν την «ειρωνεία και επικριτικά σχόλια» όταν επισκέπτονται τα γραφεία για δουλειές τους.
Ο Σύνδεσμος της Μητρόπολης Χίου, που δεν είναι ο πρώτος που γίνεται σε κάποια Μητρόπολη της Χώρας, απαριθμεί σήμερα 38 μέλη από τους 75 περίπου ιερείς που ανήκουν στη δύναμη της Μητρόπολης.
Μεταξύ των αιτημάτων επισήμανε την ανάγκη να τηρείται η νομοθεσία τόσο σε ότι αφορά θέματα του κλήρου (για παράδειγμα του τρόπου πλήρωσης των κενών θέσεων ενοριών), αλλά και σε θέματα που άπτονται οι λαϊκοί (όπως η εφαρμογή της εγκυκλίου να μην γίνονται μυστήρια σε εξωκκλήσια ή ιδιωτικά εκκλησάκια, που τόνισαν ότι καταστρατηγείται).
Με πρόεδρο το πατήρ Γεώργιο Κωνσταντίνου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι μιλεί εξ ονόματος όλων των μελών του, ο Σύνδεσμος θέτει επίσης θέματα ιερατικών συνάξεων, επιμόρφωσης των κληρικών και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των μελών του, ως Έλληνες πολίτες. Δείχνοντας ότι παρακολουθούν την επικαιρότητα εκφράστηκε η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης ενώ καταδίκασαν τη βία.
Την ώρα πάντως που ο Σύνδεσμος έχει τη δική του σελίδα στο διαδίκτυο, χαρακτηριστική ήταν η μη κάλυψη της πρώτης συνέντευξης τύπου του Συνδέσμου από το ΣΗΜΑΝΤΡΟ, το ραδιόφωνο της Μητρόπολης Χίου.
Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009
Περιαγωγή Δίσκου καί συγκέντρωσις ὑλικοῦ πρώτης ἀνάγκης ὑπέρ τῶν ἐμπεριστάτων Παλαιστινίων
Ἀριθμ. Διεκπ. 40
Ἀθήνῃσι 13ῃ Ἰανουαρίου 2009
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2875
Πρός
Τό Χριστεπώνυμον Πλήρωμα
Τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.
Ὁ Ἀρχιγραμματεύς
† Ἀρχιμ. Κύριλλος Μισιακούλης
Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009
Η πρώτη συνέντευξη του Συνδέσμου Κληρικών Χίου
Έτσι ο Σύνδεσμος Κληρικών του νησιού μας δίνει την πρώτη στην ιστορία του συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στις 11.00 π.μ. στην έδρα του, που είναι η ενοριακή αίθουσα του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγ. Γεωργίου Βροντάδου.
Τη σχετική πρόσκληση υπογράφει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου π. Γιώργης Κωνσταντίνου και τα μέλη του Δ.Σ. π. Γ. Κοντός, π. Δ. Πύρρος, π. Δ. Μαρμαράς, π. Μ. Μαλαφής, π. Αλ. Κατσαρός και π. Γ. Γεώργαλος.
Αυτό είναι το δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Αλήθειας (12/1/2009) και του Chiosnet.gr
www.chiosnet.gr/News_HeadTitles_Analysis_Gr.asp?Newspaper=1&NewID=29671
Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009
Μαρκό - Όμηρος: 1 - 0
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324
Φαξ
2271051324
kallimasia.blogspot.com
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης, Ταμίας
Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης, Μέλος
ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2023 - 31/12/2025)
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Λεμονιά Ανδρεάδου
Ταμίας: Αιμιλιανός Ευαγγελινός
Μέλη: Γεώργιος Γιαννούμης, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κωνσταντίνος Αχ. Συράκης
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)
Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2023 - 31.12.2025)
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Θεοδώρα Μαυράκη, Αντιπρόεδρος
Ευθυμία Κουκούλη, Γραμματέας
Καλλιμασιά χωριό μου.
Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Β΄ (ο Κοκκώδης)
Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Δ΄ (ο Κρουσουλούδης)
Κώστας Περρίκος
- «Πρωτάγγελος της Eυρώπης» ο Kώστας Περρίκος
- 11/5/2009 - Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση με την ευκαιρία της Ημέρας της ΠΕΑΝ Καλλιθέας - Δελτίο Τύπου
- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΟΜΗΣ Κ. ΠΕΡΡΙΚΟΥ - Μιχάλης Γ. Καριάμης
- Αφιερώματα - Η ανατίναξη του κτιρίου της ΕΣΠΟ
- Εκτελέστηκε ξανά ο Κ. Περρίκος 15/12/2008
- ΕΝΑ ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΙΩΤΗ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟ
- Κάσσης Μιχάλης “Κ.Περρίκος”
- Μνήμη Κώστα Δ. Περρίκου 2009 (άρθρο Μ. Καριάμη)
- ΜΝΗΜΗ ΚΩΣΤΑ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΥ 2011
- Ο Αεροπόρος Κωνσταντίνος Περρίκος. Εργασία του Αντισμηνάρχου Παντελή Βατάκη.
- Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων
- Το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη
- Τους μπέρδεψε το πηλήκιο (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΣΩΝΙΤΗΣ)
Νίκος Σύλλας
Γιώργης Κρόκος
26/1/1997 Η τέχνη της βιβλιοδεσίας Ανδρέα Γανιάρη: Δώδεκα βιβλία δεμένα, Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Αθήνα 1996.
07/07/2003 Eραστές του βιβλίου στη διάλεξη Γανιάρη
07/07/2003 ANΔPEAΣ ΓANIAPHΣ : O μύστης του βιβλίου...
"Εφυγε" ο βιβλιοδέτης Ανδρέας Γανιάρης
Γεώργιος Σταγκούλης
Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου
Σταγκούλης Γ., «Η θέσις της μαστίχης σήμερον (παραγωγή -κατανάλωσις- τιμαί)», Χϊος 1965.
Χρυσόστομος Γανιάρης
Ο βίος και η πνευματική εσοδεία ενός λησμονημένου εκδότη
14/07/2003 Bίος και έργα του Xρυσόστομου Γανιάρη
MIA ΠAPOYΣIAΣH ΣTON «ΠAΠYPO»
Γεώργιος Ζηλανάκης
Χιακή ευποιία, οι δεσμοί ανάμεσα στη Χίο και την Κωνσταντινούπολη
Προκήρυξη Υποτροφιών από τους εκτελεστές του κληροδοτήματος ...
Πνευματική Παραγωγή
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.
Αγιωργούσης Μάξιμος (Μητροπολίτης Πιτσμπούργου)
- Απώλεια για την Εκκλησία η παραίτηση του Μητροπολίτη Μαξίμου
- Την παραίτησή του υπέβαλλε ο Μητροπολίτης Πιττσβούργου Μάξιμος
- Τα 75 γενέθλια του γιόρτασε ο Καλλιμασιώτης Μητροπολίτης Μάξιμος
- His Eminence Metropolitan Maximos of Pittsburgh
- Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διοκλείας κύριος Μάξιμος. 18-06-1978.
Βούκουνας Κωνσταντίνος
Καρατζάς Κωνσταντίνος
- Η παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Καρατζά στο Ομήρειο
- Χίος - «Η ιστορία της Ι. Μονής των Αγίων, Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου της Χίου»
- 14/01/2009 «Η ιστορία της Ιεράς Μονής του Αγίου Μηνά”
- 12/01/2009 ΑΠ’ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ “ΑΛΦΑ -ΠΙ” ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ «Η ιστορία της Ι. Μονής των Αγίων, Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου της Χίου»
- Κωνσταντίνου Γ. Καρατζά: Ιστορία της Ι. Μονής των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου της Χίου
Κοκκινάκης Δημήτριος
- "Αναφορές στη μαστίχα της Χίου μέσα από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές φαρμακοποιίες" του Δημήτρη Κοκκινάκη Τε 2/6/2004
- «Χαράζοντας το μύθο της μαστίχας» 11/6/2008
- Η φαρμακευτική ιστορία της μαστίχας 17/05/2004
- Οι Ιταλοί για το Δημ. Κοκκινάκη 16/01/2009
- Στοιχεία παροχής βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης από την Ελληνική και τις ξένες κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια των πολύνεκρων σεισμών του 1881 στη νήσο Χίο.Σα 28/5/2005
- ANAΦOPEΣ ΣTH MAΣTIXA THΣ XIOY MEΣA AΠO TIΣ EΛΛHNIKEΣ KAI EYPΩΠAΪKEΣ ΦAPMAKOΠOIIEΣ TOY ΠPΩTOY MIΣOY TOY 19OY AIΩNA (1800-1850). Δημήτριος Κοκκινάκης-Φαρμακοποιός
- H Χιώτικη Μαστίχα από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα 25.03.06
Κολλιάρος Ιωάννης
- "Ένας βραβευμένος μπάσταρδος κι η αλληλογραφία μ' ένα... γάιδαρο"
- Βραβεύεται ... ο "Μπάσταρδος"
- ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΡΟΣ Μιαν βολάν τσ' έναν τσαιρόν ήτον ... (Ελευθεροτυπία)
- Γιάννης Κολλιάρος: «Τα σκουλαρίκια της μνήμης», βιβλιοπαρουσίαση Πε 3/5/2007
- Μια βολά τσ' έναν καιρό ήτον... στην Κοινήν
- Χαρές και βάσανα μαστίχας
- AΛΛH MIA EKΠΛHKTIKH ΣYΓΓPAΦIKH ΔOYΛEIA TOY ΓIANNH KOΛΛIAPOY
- H Χιώτικη Μαστίχα από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Κρεατσάς Γεώργιος
- Ελευθεροτυπία - «Μεσάνυχτα» στη χρήση αντισύλληψης
- ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΚΡΕΑΤΣΑΣ Βιογραφικό Σημείωμα
- Νέος τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
- Ο Αντιπρύτανης καθηγητής κ. Γ. Κρεατσάς επίτιμο μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων
- Πανεπιστημιακή Ιατρική
- Συνέντευξη: 100 χρόνια προσφοράς της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής
Κρουσουλούδης Νικόλαος
Μελαχροινούδης Δημήτριος
- 27/12/2008 Γιώργος Παπαδόπουλος: για το βιβλίο του Δ. Μελαχροινούδη
- 20/12/2008 ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗ : Βιβλίον θαλασσινών πωλήσεων του μνημονίου Χίου (1857 - 1870)
- Δημήτρη Μελαχροινούδη: Βιβλίον Θαλασσινών Πωλήσεων του Μνημονείου Χίου 1857 - 1870
- Βιβλίον Δημήτρη Μελαχροινούδη: Ο καλός καπετάνιος… φαίνεται και στην ξηρά Πα 1/8/2008
- 17/11/2007 Νέες Χιακές Εκδόσεις - Δημητρίου Μελαχροινούδη: «Ειδήσεις περί των υγειονομικών της Χίου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα από τον Τύπο της εποχής»
- Νέα Εκδοση- Δημήτρη Μελαχροινούδη: "Ειδήσεις περί των Υγειονομικών της Χίου στο 2ο μισό του 19ου αιώνα από τον τύπο της εποχής" Πα 16/11/2007
Περίκος Ιωάννης
- Η μαστίχα Χίου Διαδρομές στα μυστικά της μονοπάτια
- Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ chiosnet.gr
- ΤΟ ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΔΡΟ chiosnet.gr
- Χριστόφορος Κολόμβος, ο βυζαντινός πρίγκιπας από τη Χίο - Μια νέα θεωρία Εξακρίβωσης της ταυτότητάς του Το πραγματικό όνομά του - της Ρουθ Ντούρλαχερ-Βόλπερ
Συράκη Ελένη
- 19.02.2010 Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ελένη Συράκη – Καρδαμύλα "Παρατηρητής της Θράκης"
- 19.02.2010 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο «ΚΛΕΜΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ» Εφημερίδα "Ο ΧΡΟΝΟΣ"
- "Κλεμμένος χρόνος" στον Πάπυρο την παραμονή των Φώτων
- «Κλεμμένος χρόνος» 3/8/2009
- «Κλεμμένος χρόνος» στην Καλλιμασιά
Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007
Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr
Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008
Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006
Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006
Γεροντιδάκης Γιώργος
Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr