ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ
822 00 ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ
Χίος 1 Ιουλίου 2009
Αρ. Πρωτ.: 51
Αρ. Πρωτ.: 51
Τηλ. Προέδρου: 6972713106
Φαξ: 2271052000
Προς: Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου,
Ψαρών και Οινουσσών κ. κ. Διονύσιο
Κοινοποίηση: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Χίου
Κοινοποίηση: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Χίου
Σεβασμιώτατε,
Η υπ’ αριθ. 328/27-6-2009 επιστολή σας έχει λάθος παραλήπτη. Απευθύνεται προσωπικά στον Εφημέριο του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς. Όμως την επιστολή της 9ης Ιουνίου 2009 την απέστειλε προς Εσάς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου δια του προέδρου του πατρός Γεωργίου Κωνσταντίνου.
Η δι’ αλληλογραφίας επικοινωνία δυστυχώς κρίνεται απαραίτητη κυρίως λόγω του γεγονότος, ότι αρνείστε να δεχθείτε το Δ. Σ. του Συνδέσμου από τον Δεκέμβριο του 2008, όταν υποβλήθηκε το σχετικό υπόμνημα του Συνδέσμου και για το οποίο υπήρξε η απάντηση ότι ελήφθη και θα μελετηθεί.
Δεύτερον εξαιτίας των μεγάλων διαστημάτων απουσίας Σας από την έδρα Σας και το γραφείο Σας και τρίτον γιατί όπως σοφά έλεγαν οι Λατίνοι «scripta manent» (=τα γραπτά μένουν).
Γιατί άραγε θεωρήθηκε χρήσιμο να παρατεθούν στην επιστολή επιλεγμένα αποσπάσματα μιας εισηγήσεως ενός Μητροπολίτη προς τη Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έγινε προ δεκαετίας; Ποια είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου κατόπιν της συγκεκριμένης εισηγήσεως; Ο ΙΣΚΕ στον οποίο αναφέρεται ο Σεβασμιώτατος Ηλείας, κ. Γερμανός, είναι ή όχι κατοχυρωμένος από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας (άρθρο 63), χωρίς να έχει λάβει μέχρι σήμερα, την άδεια Επισκόπου ή Αρχιεσπισκόπου; Από ποιον ειδικό Ιερό Κανόνα που καταργεί Συνταγματική Διάταξη, προκύπτει ότι είναι υποχρέωση των κληρικών να λαμβάνουν άδεια για την ίδρυση και λειτουργία σωματείων;
Εμείς αντί άλλων θα αναφέρουμε τι λέει το Σύνταγμα της Ελλάδας: « Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνιστούν ενώσεις και μη κερδοσκοπικά σωματεία, τηρώντας τους νόμους, που ποτέ δεν μπορούν να εξαρτήσουν την άσκηση του δικαιώματος αυτού από προηγούμενη άδεια.», (παρ. 1, άρθρο 12 του Συντάγματος της Ελλάδας). Επισημαίνεται, Σεβασμιώτατε, ότι η διάταξη της παρ. 4 του ίδιου άρθρου που προέβλεπε τη δυνατότητα δια νόμου επιβολής περιορισμών στην άσκηση του εν λόγω δικαιώματος από τους δημοσίους υπαλλήλους, έχει καταργηθεί από τον Συντακτικό Νομοθέτη, κατά την Αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001. Κατ’ αυτόν τον τρόπο καθίσταται σαφές ότι δεν είναι δυνατή η απαγόρευση λειτουργίας του σωματείου μας.
Πολύ όψιμα σκέφθηκαν εκείνοι που σας συμβούλεψαν να υπογράψετε αυτό το έγγραφο, να υπαινιχθείτε την έλλειψη της άδειάς σας για τη δημιουργία του Συνδέσμου.
Σας υπενθυμίζουμε πως έχουν τα γεγονότα:
Η καταστατική γενική συνέλευση του Συνδέσμου έγινε στις 5 Ιουλίου 2007. Το Καταστατικό και την ιδρυτική του πράξη συνυπογράφουν 30 ιερείς της Μητροπόλεώς μας.
Όλα αυτά υποβλήθηκαν νόμιμα στο Πρωτοδικείο της Χίου το οποίο στις 19/10/2007 εξέτασε την αίτηση αναγνώρισης του σωματείου μας.Τα μέλη του 7αμελούς προσωρινού Δ. Σ. ύστερα από αίτημά τους την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007 υπέβαλαν τα σέβη τους και την υιική αγάπη τους σε Σας και Σας ενημέρωσαν σχετικά με το Σύνδεσμο και έλαβαν την πατρική Σας ευλογία και τα συγχαρητήρια Σας καθώς και την ευχή για την ευόδωση των σκοπών του Συνδέσμου. Όλα τα ανωτέρω γνωστοποιήθηκαν στα Μ.Μ.Ε. ενώ στάλθηκαν επιστολές σε όλους τους ιερείς της Μητροπόλεώς μας, μαζί με το Καταστατικό του Συνδέσμου και αίτηση εγγραφής.
Στις 17/12/2007 στα ονομαστήριά Σας ο Αντιπρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου συλλειτούργησαν μαζί με Σας και άλλους ιερείς στη Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό, ενώ τα μέλη του Δ. Σ. συμπροσευχήθηκαν και κατόπιν ανέβηκαν στο μητροπολιτικό μέγαρο και Σας ευχήθηκαν προσωπικά.
Στις 22/1/2008 η απόφαση του Πρωτοδικείου έγινε τελεσίδικη, αφού προηγουμένως δημοσιεύθηκε σε μία εφημερίδα, κοινοποιήθηκε στο Νομάρχη Χίου και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Έτσι αναγνωρίστηκε νομίμως το καταστατικό και διατάχθηκε η εγγραφή του σωματείου μας στο βιβλίο σωματείων με αριθ. 644.
Σε όλο αυτό το διάστημα αν διαφωνούσατε με την ίδρυση του Συνδέσμου ή το καταστατικό του μπορούσατε να εκδηλώσετε την αντίθεσή Σας είτε προς την Δικαιοσύνη, είτε προς την Πολιτεία, είτε προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση.
Ας σημειωθεί όμως ότι ούτε το Πρωτοδικείο Χίου ζήτησε ανάμεσα στα άλλα νομιμοποιητικά έγγραφα που συνόδευαν την αίτησή μας, να υπάρχει οποιοδήποτε έγγραφο ή αδειοδότηση από τη Μητρόπολη!
Άλλωστε στις 3 Μαρτίου 2008 έχουμε το αριθ 126 απαντητικό έγγραφο σε γραπτό ερώτημα του Συνδέσμου, που απευθύνεται στον Σύνδεσμο Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών…
Ας σημειωθεί, ότι αυτό είναι ένα από τα συνολικά 3 απαντητικά έγγραφα της Μητροπόλεως!Η στροφή της Ι. Μητροπόλεως διαπιστώνεται πολύ αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2008, όταν ίσως αυτά που κατέθεσε ο Σύνδεσμος, προτάσεις, ερωτήσεις, παρατηρήσεις, ότι δηλαδή συνηθίζεται σε μια Δημοκρατία, δεν άρεσαν ή δεν βόλευαν.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί αυτή η όψιμη προσπάθεια αποκήρυξης του Συνδέσμου. Ο Σύνδεσμος και τα μέλη του θέλησαν μια αληθινά εκκλησιολογική σχέση μαζί Σας ως Επίσκοπο και τους συμπρεσβυτέρους τους βασισμένη στις αξίες της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης μας και όχι σε ότι ο λαός του Θεού αποστρέφεται σαν δουλοπρέπεια και ραγιαδισμό.
Ανάλογες δυσκολίες κατά την επανίδρυσή του αντιμετώπισε και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος το 1975 και πιθανώς και οι άλλοι ανά την Ελλάδα ιερατικοί σύλλογοι. Σημειώνεται ο πρώτος Σύνδεσμος Κληρικών ιδρύθηκε στην Ελλάδα ήδη από το 1890.
Ο προοδευτικός λαός της Χίου αγκάλιασε το Σύνδεσμο και αυτό θα έπρεπε να κάνει και ο Μητροπολίτης μας, ώστε όχι στα λόγια, αλλά στα έργα να αποδείξει ότι «είμαστε όλοι παιδιά του».
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μακραίωνη παράδοση στη δημοκρατία. Το Σύνταγμά μας που προοιμιάζεται εις το όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας διευθετεί τους κανόνες της δημοκρατικής ζωής, τις ελευθερίες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών.
Ο Σύνδεσμός μας, όπως αναφέρει η εγκριτική 288/2007 απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου, αναγνωρίστηκε, αφού η σχετική αίτηση κρίθηκε νόμιμη βάσει του Συντάγματος (άρθρα 12, 25 και 28 παρ. 1) και της κείμενης νομοθεσίας και των άρθρων 11 και 14 της Σύμβασης της Ρώμης. Επίσης, όπως λέει η ίδια απόφαση, «τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις που τάσσει ο νόμος για την αναγνώριση σωματείου» και «ο σκοπός αυτός (του σωματείου) δεν είναι κερδοσκοπικός, ούτε αντίθετος στους ισχύοντες νόμους, την ηθική και τη δημόσια τάξη της χώρας».
Τέλος Σεβασμιώτατε, υποννοείτε στο έγγραφο σας ότι ο Σύνδεσμος είναι αντι – γραφικός και αντί – κανονικός. Αυτό φυσικά δεν είναι δυνατόν να το συνάγετε από μία εισήγηση προς την Ιερά Σύνοδο. Παρακαλούμε όπως μας κοινοποιήσετε ποιον Ιερό Κανόνα παραβήκαμε με την ίδρυση και λειτουργία του Συνδέσμου, ποια από τα αιτήματα μας είναι αντικανονικά και σε κάθε περίπτωση αν οι προτάσεις του Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού, στις οποίες στηρίζετε την επιστολή σας, έγιναν δεκτές από την Ιερά Σύνοδο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι: ο ΙΣΚΕ, για τον οποίο αναφέρει τα σχετικά ο Σεβασμιώτατος Ηλείας, εξακολουθεί σήμερα να λειτουργεί, εξακολουθεί να αναφέρεται στο άρθρο 63 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας και δεν έχει μέχρι σήμερα αποκηρυχθεί από τον Αρχιεπίσκοπο.
Μετά βαθυτάτου σεβασμού
Το Διοικητικό Συμβούλιο Παραθέτουμε στη συνέχεια την απάντηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, που έλαβε με fax σήμερα στην Καλλιμασιά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου και Εφημέριος της Καλλιμασιάς πατήρ Γεώργιος Κωνσταντίνου:
Μετά βαθυτάτου σεβασμού
Το Διοικητικό Συμβούλιο Παραθέτουμε στη συνέχεια την απάντηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, που έλαβε με fax σήμερα στην Καλλιμασιά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου και Εφημέριος της Καλλιμασιάς πατήρ Γεώργιος Κωνσταντίνου:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου