Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009

Το Α΄ Συνέδριο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, απολογισμός, συμπεράσματα, προτάσεις, ευχαριστίες.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ
822 00 ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ

Χίος 14 Σεπτεμβρίου 2009
Αρ. Πρωτ.: 64

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΤο Α΄ Συνέδριο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, απολογισμός, συμπεράσματα, προτάσεις, ευχαριστίες.


Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι με τη βοήθεια και τη χάρη του Πανάγιου Θεού ο Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Χίου Ψαρών και Οινουσσών πραγματοποίησε το Α΄ του συνέδριο. Ένα συνέδριο όχι συνηθισμένο, αλλά κυριολεκτικά μοναδικό και ιστορικό για τα χρονικά της τοπικής μας Εκκλησίας, Το συνέδριο με κεντρικό θέμα: «Οι Κολλυβάδες Πατέρες και η σχέση τους με τη Χίο, επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από την κοίμηση του Οσίου Νήφωνα του εκ Χίου», είναι πλέον γεγονός.

Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, έγινε λάμπρή έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Η αίθουσα εκδηλώσεων του Ομηρείου Π. Κ. Δ. Χ. ήταν κατάμεστη. Μετά την τέλεση αγιασμού από τα μέλη του Δ. Σ. του Συνδέσμου Κληρικών, τις εργασίες χαιρέτησαν ο βουλευτής Χίου κ. Ιωάννης Κοσμίδης, ο αντινομάρχης Παιδείας κ. Νικόλαος Μαρτάκης, ο αντιδήμαρχος παιδείας Δήμου Χίου κ. Ισίδωρος Αμέντας, ο Δήμαρχος Ομηρούπολης κ. Ιωάννης Μαλαφής, ο πολιτευτής της ΝΔ κ.Γιάννης Πίτας και του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, η εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ κ. Λύκου κ. ά. Σχετική επιστολή απηύθυνε προς τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής και πρόεδρο του Συνδέσμου π. Γεώργιο Κωνσταντίνου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριος Ιερώνυμος.

Ακολούθησε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, σεμνή τελετή για την 30ετή ποιμαντική δράση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου μας κ.κ. Διονυσίου με τη συνδρομή της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με τα μελίσματα από την ακολουθία των κολλυβάδων πατέρων που απέδωσε χορός ιεροψαλτών, μέλη του συλλόγου ιεροψαλτών Χίου Ρωμανός ο Μελωδός και άλλων που μας τίμησαν με την παρουσία τους από αλλά μέρη της πατρίδας μας.

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρία με θέμα: «Οι Κολλυβάδες πατέρες και ο όσιος Νήφωνας». Ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης του οικουμενικού θρόνου π. Γεώργιος Λιαδής με την εισήγησή του μας δίδαξε για την χωρία των κολλυβάδων πατερών , τους κύκλους δράσης τους και τους τόπους στο νησί μας που συνδέθηκαν με αυτούς, Χίος, Βροντάδος, Καρδάμυλα, Ελάτα, Πατρικά….. Ο δάσκαλος από την Ιθάκη κ. Κων/νος Κανέλλος, μας βοήθησε να γνωρίσουμε την οσιακή μορφή του Νήφωνα του κοινοβιάρχου του εκ Χίου, αλλά και να συναισθανθούμε την σπουδαιότητα του έργου του , ίδρυση μονών σε όλο το Αιγαίο. Μετά από διαλεκτική συζήτηση ακολούθησε η δεύτερη συνεδρία εστιασμένη στην προσφορά του αγίου Αθανασίου του Πάριου στη Χίο. Η φιλόλογος – ιστορικός κ. Ευτυχία Βλυσσίδου αναφέρθηκε στην καθόλα σημαντική προσφορά του αγίου ως διδασκάλου και πρώτου σχολάρχη της περιώνυμης Σχολής της Χίου, ενώ έθιξε ακροθιγώς την διάσταση απόψεων των δυο κορυφαίων μορφών για τα χιακά γράμματα της εποχής, Κοραή – Παρίου. Ακολούθως ο δρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης πληροφόρησε τους συνέδρους για τις σημαντικές πληροφορίες για θέματα υγείας της εποχής που βρίσκονται στα έργα του άγιου Αθανάσιου, κυρίως στα θαύματα του αγίου Μακαρίου επισκόπου Κορίνθου του Νοταρά. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνεδρία που αφορούσε στην προσφορά του φιλοκαλλικού κινήματος. Η Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρίνα Κολοβοπούλου, μας βοήθησε να πραγματοποιήσουμε ένα νοερό ταξίδι με αφετηρία το 361 όταν στον Ιρη ποταμό ο άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος παρέδωσε στον Μ. Βασίλειο την «φιλοκαλία», με ενδιάμεσο σταθμό την περίοδο της βαρλααμικής έριδας με ηγετική φυσιογνωμία τον άγιο Γρηγοριο Παλαμά επίσκοπο Θεσσαλονίκης και τέλος το 1777, όταν ο άγιος Αθανάσιος παρέδωσε στον άγιο Μακάριο την «φιλοκαλία» του. Στόχος του ταξιδιού να καταδειχθεί η σημασία της φιλοκαλικής πρακτικής για την εν χριστώ ανακαίνιση του ανθρώπου. Στη συνέχεια ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Διονύσιος Δακουράς παρουσίασε μια αρτιότατη από θρησκειολογική έποψη εισήγηση για τις μορφές και πρακτικές της «ιεράς σιωπής ως άσκηση», όπως αυτή συναντάται στην αρχαία ελληνική, αιγυπτιακή, βαβυλωνιακή , ιουδαϊκή ινδουιστική, βουδική και χριστιανική θρησκεία.

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου συμμετείχαμε στην ευχαριστιακή σύναξη και το ιερό μνημόσυνο στους αγίους κολλυβάδες πατέρες που πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό αγίου Γεωργίου Ρεστών, τόπο κατεξοχήν δράσης των κολλυβάδων. Ακολούθησε προσκύνημα στον ιερό ναό των αγίων Πέτρου και Παύλου .όπου βρίσκεται ο τάφος του αγίου Μακαρίου και στα ασκητήρια του αγίου. Αργότερα όλοι απήλαυσαν τη φιλοξενία στην ιερά Νέα Μονή. Το απόγευμα στο Ομήρειο πνευματικό κέντρο δήμου Χίου, και ενώ ήμασταν γεμάτοι από τις εμπειρίες και τη βιωτή των κολλυβάδων πατερών πραγματοποιήθηκε η τέταρτη και τελευταία συνεδρία που αφορούσε στην επικαιρότητα της κολλυβαδικής σκέψης. Ο θεολόγος – φιλόλογος κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης, μας πληροφόρησε για τις δυσκολίες που είχαν να αντιπαλέσουν ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και ο μαθητής του γέροντας Ιερόθεος, όπως αυτές θίγονται στο ιστορικό γίγνεσθαι της εποχής τους και στις ομολογίες πίστεως τους, από τα οποία όλοι συγκράτησαν τη σημασία της … Στην συνεχεία η θεολόγος κ Ευαγγελία Μελαχροινούδη κατέδειξε την αναλογία που υπάρχει ανάμεσα στην εποχή δράσης των κολλυβαδων, με την επικράτηση – επιβολή του διαφωτισμού και της σύγχρονης εποχής όπου γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός της παγκοσμιοποίησης. Κοινό χαρακτηριστικό η προσπάθεια αποχριστιανικοποίησης, ανιεροποίησης. Αφού παρουσιάστηκε ενδελεχώς η προβληματική των κολλυβαδων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών προτάθηκε η σκέψη και η βιωτή τους ως αντίδοτο και φάρος συγχρόνως για την αντιμετώπιση των συγχρόνων θεμάτων, μελέτη των πατρικών και αγιογραφικών κειμένων και συνειδητή συμμετοχή στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τον απολογισμό του που έγινε από τον πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Κωνσταντίνου, ενώ η ολομέλεια των συνέδρων μετά από διαλεκτική συζήτηση κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα - προτάσεις:

Α) Ο όσιος Νήφωνας ο κοινοβιαρχης, όπως και οι συναθλητές Χίοι όσιοι που κοσμούν τον χορό των Κολλυβάδων Πατέρων, οι φιλοκαλικοί αυτοί πατέρες του 18ου αιώνα με κορυφαίους τους αγ. Μακάριο Νοταρά, Αθανάσιο Πάριο, Νικόδημο τον Αγιορείτη, συνέβαλαν καθοριστικά στην πνευματική και λειτουργική αναγέννηση της Εκκλησίας σε δύσκολους καιρούς, όντας συγχρόνως και θεματοφύλακες της παράδοσής της, είναι οι γνήσιοι και αγωνιστές θεολόγοι του παρελθόντος αλλά και του παρόντος , είναι το αμυντικό προπύργιο, ο προμαχώνας των ιερών μας παραδόσεων, και με τον όρο παράδοση νοείται η εν χριστώ ζωή που παρέχει την δυνατότητα συνεχούς αγιασμού του ανθρώπου μέσα στο εκκλησιαστικό σώμα και πορεία προς σωτηρία .

Β) Το συνέδριο κρίθηκε ότι στέφθηκε από επιτυχία παρά τις αντιξοότητες, αφού πέτυχε τον στόχο του δηλαδή την προβολή κατά το δυνατόν περισσοτέρων πτυχών της πολυδιάστατης αυτής σχέσης των πατερών με το αγιονήσι μας δια μέσου των αιώνων έτσι ώστε το συνέδριο να αποτελεί ένα πνευματικό μνημόσυνο σε όλους εκείνους τους Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και μια απάντηση στην επιτακτική ανάγκη της εποχής μας για πνευματική καθοδήγηση.

Γ) Επισημάνθηκε η ανάγκη για πραγματοποίηση τέτοιων προσπαθειών για την τόνωση της πνευματικής ζωής σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς που απαιτούν όχι μόνο οργάνωση και εγρήγορση αλλά ουσιαστικά χριστοκεντρική ζωή, συμμετοχή στην λειτουργική ζωή της εκκλησίας για τη διαφύλαξη των παραδόσεων της.

Δ) προτάθηκε να γίνει ψήφισμα στο υπουργείο πολιτισμού για την προστασία και ανάδειξη της οικίας του όσιου Νικηφόρου του Χίου, στα Σπήλια Καρδάμυλων, με την αρωγή της οικείας δημοτικής αρχής, αλλά και προσπάθεια διάσωσης της ευρύτερης κληρονομιάς της εκκλησίας (αρχεία ναών, μονών , κειμήλια).

Η οργανωτική επιτροπή τέλος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει το cd με τα μελίσματα που απέδωσαν οι ιεροψάλτες κατά την έναρξη του συνεδρίου και ότι ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την έκδοση των πρακτικών του.

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου εορτή των Χίων Αγίων, σύνεδροι συμμετείχαν στον εορτασμό του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Φρουρίου. Αργότερα την ίδια μέρα επισκέφθηκαν το χωριό του οσίου Νήφωνα τα Πατρικά και περιηγήθηκαν στη Νότια Χίο.

Τέλος οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που ακάματα εργάστηκαν και εκείνους που αφειδώς προσέφεραν για την επιτυχή έκβαση του συνεδρίου. Συγκεκριμένα :
• Τους κ. κ. εισηγητές
• Τα μέλη της Γραμματείας, κ. Κων/νο Καρατζά, θεολόγο, Κων/νο Μπογή, ιεροσπουδαστή. Διδες Βιργινία Ευαγγελινού και Στεφανία Φωτεινού
• Το Ομήρειο Π. Κ. Δ. Χ. και τους εργαζομένους σε αυτό
• Την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου
• Τους Δήμους Χίου, Ιωνίας και Ομηρούπολης
• Τους Ιεροψάλτες
• Το βιβλιοπωλείο «Πάπυρος»
• Τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης
• Τον αγιογράφο κ. Μάρκο Τσαμπλάκο
• Τα χιώτικα κεριά «Φλόγα»
• Τα άνθη - φυτά «Ξυντάρης»

Ολοκληρώνοντας πιστεύουμε ότι σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται η παρουσία της ορθοδοξίας είναι απαραίτητη για να εκφέρει λόγον αληθείας.

Μετά τιμής

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γιαννιώδης
Οικονόμος Γεώργιος Κατσαρός
κ. Ευαγγελία Μελαχροινούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324 και 2271052000
Φαξ
2271052000

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2017 - 31/12/2019

Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου

Αντιπρόεδρος: Παντελής Ν. Νεαμονίτης

Γραμματέας: Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης

Ταμίας: Μιχαήλ Γ. Ψαλτάκης

Μέλος: Ιωάννης Ορ. Κρεατσάς

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2019)

Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Ειρήνη Πουλερέ
Ταμίας: Σοφία Ακτύπη
Μέλη:
Παρασκευή Ακρατοπούλου
Αθηνά Πυκνή
Γεώργιος Γιαννούμης

Αναπληρωματικά μέλη:
Μαρία Στέκα
Μαρία Καρνουπάκη
Χαρίκλεια Κουκούλη
Βιργινία Ευαγγελινού
Ιωάννης Κρεατσάς

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Κωνσταντίνος Αλ. Συράκης
Ταμίας: Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης
Μέλη: Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης
Παντελής Ν. Νεαμονίτης

Θητεία: 1/1/2017 - 31/12/2019

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2014-31/12/2016)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Ευαγγελία Ι. Μελαχροινούδη
Ταμίας: Ευθυμία Π. Κουκούλη
Μέλη:
Αργύριος Ε. Κουμελάς
Σταμάτιος Αχ. Συράκης
Χρυσάνθη Ι. Στέκα

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2014 - 31.12.2016)

Πρόεδρος: π. Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Θεοδώρα Ν. Μαυράκη
Βοηθός Γραμματέας: Διαμάντω Κ. Παντελούκα
Ταμίας: Εμμανουήλ Γ. Κουμελάς
Μέλος: Ιωάννης Τ. Κολλιάρος
Μέλος: Αργύριος Ε. Κουμελάς
Μέλος: Παντελής Κ.. Κουκούλης

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr