Την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για να συνεχίσει να λειτουργεί ως εξαθέσιο το σχολείο τους στην Καλλιμασιά και μόνο εκεί και να μην χάσουν, εξαιτίας των νέων μέτρων, το ολοήμερο τμήμα και τη διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας την επόμενη σχολική χρονιά, διατράνωσαν οι Καλλιμασιώτες, με συγκέντρωση γονέων, μαθητών, ακόμη και παππούδων και γιαγιάδων, την Παρασκευή το πρωί στην πλατεία Βουνακίου, απέναντι από τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας. Με τη συγκέντρωσή τους, φωνάζοντας ρυθμικά συνθήματα όπως «δεν θα περάσει», έστειλαν το μήνυμα στο υπουργείο Παιδείας ότι δεν πρέπει να βλέπει τους μαθητές ως… νούμερα και οφείλει να τους παρέχει ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Επίσης επέμειναν για την παραμονή όλων των μαθητών του σχολείου στο διδακτήριο της Καλλιμασιάς, απορρίπτοντας κάθε σχέδιο για μεταφορά δύο τάξεων στον Καταρράκτη, εφόσον συνενωθούν τα δύο σχολεία (δεν αντιδρούν στη συνένωση αλλά στην έδρα του σχολείου), παρότι ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του στην «Α» ότι αυτό θα είναι προσωρινό.
Το σχολείο είναι από τα πιο παλιά, από την εποχή της Τουρκοκρατίας, δήλωσε στην «ΑΛΗΘΕΙΑ T.V.» ο κ. Κώστας Ευαγγελινός. «Ούτε να το σκέπτονται να το καταργήσουν», είπε.
Το παρών στη συγκέντρωση έδωσε και ο ιερέας της Καλλιμασιάς, Γεώργιος Κωνσταντίνου, ο οποίος επικαλέστηκε τις προτροπές του Κοσμά του Αιτωλού για το χτίσιμο σχολείων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποβάθμιση του δημοτικού, που ανακοινώθηκε πριν από τρεις μήνες από το υπουργείο Παιδείας, από 6θέσιο σε 5θέσιο, είχε συνέπειες τις οποίες δεν γνώριζαν τότε, αναφέροντας ως τέτοιες τη μη δυνατότητα λειτουργίας του ολοήμερου τμήματος και τη διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας, κάτι βέβαια που χάνουν και οι μαθητές όλων των περιφερειακών σχολείων που είναι από 5θέσια και κάτω. Γι’ αυτό κι παπά - Γιώργης κάλεσε τις κοινωνίες και στα άλλα χωριά που τα σχολεία έχουν πρόβλημα «να βγουν στο δρόμο και στο πεζοδρόμιο, γιατί θα χαθούν τα όποια δικαιώματα έχουν».
Αντιπροσωπία γονέων συναντήθηκε αρχικά με τον Αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Γανιάρη, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι προχωράει η διαδικασία για την επέκταση των υποδομών στο διδακτήριό τους, λέγοντας ότι σε 1,5 χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί το έργο, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν και το Δήμαρχο Χίου, Π. Λαμπρινούδη ο οποίος υποστήριξε τα αιτήματά τους.
Όπως μάλιστα δήλωσε στο «Ράδιο Α» ο Κ. Βούκουνας, από την επιτροπή των γονέων, επειδή το ολοήμερο τμήμα η Καλλιμασιά το χάνει για την έλλειψη δύο παιδιών –έχει 58 και απαιτούνται 60- καλό θα ήταν αν κάποιοι γονείς έχουν παιδιά που θα μπορούσαν να φοιτήσουν στο σχολείο του χωριού και τα στέλνουν σε άλλα μεγαλύτερα σχολεία να επιστρέψουν στον τόπο τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για τη λειτουργία του 6θέσιου δημοτικού, το σχολείο πρέπει να έχει περισσότερους από 75 μαθητές, σύμφωνα με το Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Αυτό πρέπει να γίνει σε όλα τα χωριά και σε όλα τα περιφερειακά σχολεία», σημείωσε, εστιάζοντας στις αλλαγές που ήδη εφαρμόζονται αλλά και όσες έπονται, οι οποίες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη διατήρηση του σχολικού χάρτη ως έχει.
Κατά τον ίδιο, τα σχολεία της παραμεθορίου δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με το ίδιο σκεπτικό, όπως εκείνα του κέντρου, από το Υπουργείο, κάτι που επεσήμανε και ο π. Γεώργιος Κωνσταντίνου βάζοντας τη διάσταση ότι «φυλάττουμε Θερμοπύλες».
Χρ. Ψ.
Πηγή: Η ΑΛΗΘΕΙΑ 14/6/2011 σελ.9
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου