Ο κ. Γιώργος Κρεατσάς MD, FACS, FRCOG (ae), FACOG (ae) αποτελεί σημαντική προσωπικότητα του διεθνούς ακαδημαϊκού χώρου.
Η πολυάριθμη αρθρογραφία του εκτός από την πρωτοτυπία σε ερευνητικό επίπεδο συνοδεύεται και από ένα μεγάλο αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών. Χαρακτηριστικά το όνομα του εμφανίζεται σε τουλάχιστον 376 ερευνητικές εργασίες (PUBMED) με 3234 βιβλιογραφικές αναφορές.
Οι δημοσιεύσεις εκτείνονται σε τομείς όπως η Αναπαραγωγή, η Εμμηνόπαυση, η Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία και η αποκατάσταση συγγενών ανωμαλιών του γεννητικού συστήματος. Εκτός από τη συγγραφή άρθρων έχει εκδώσει 15 τόμους Πρακτικών Συνεδρίων και 5 βιβλία με θέμα τη Μαιευτική, τη Γυναικολογία και την Αγωγή Υγείας για νέους.
Στον τομέα της αναπαραγωγής της γυναίκας εργάζεται για τη διόρθωση των συγγενών ανωμαλιών της γυναίκας, της μήτρας και του κόλπου. Ο κ. Κρεατσάς εφαρμόζει μια δική του τεχνική στην αποκατάσταση της απλασίας ή αγενεσίας του κόλπου, σε κορίτσια τα οποία γεννιούνται χωρίς μήτρα και κόλπο, η οποία διεθνώς είναι γνωστή και αποδεκτή πλέον με το επίθετο του ως Creatsas Vaginoplasty1. (1 Creatsas G., et al., “Creation of a neovagina after Creatsas modification of Williams vaginoplasty for the treatment of 200 patients with Mayer – Rokitansky – Kuster – Hauser syndrome” Fertil. Steril. 2010 Oct; 94(5):1848-52.)
Το Ελληνοτουρκικό Ογκολογικό Συνέδριο
Η «εισαγωγή» στη συζήτηση μας γίνεται με αφορμή το τελευταίο ελληνοτουρκικό ογκολογικό συνέδριο με ομιλητές όχι μόνο από τα κράτη που το συνδιοργάνωσαν αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου. Ο κ. Κρεατσάς σχολίασε ότι: «Ήταν ένα πολύ σημαντικό συνέδριο το οποίο κάλυψε επίκαιρα θέματα και παρουσιάστηκαν κατευθυντήριες οδηγίες σε θέματα ογκολογίας».
Η Πρόληψη και ο Καρκίνος
Ο κ. Κρεατσάς γίνεται πιο συγκεκριμένος: «Ο λόγος για τον οποίο ο καρκίνος μαστίζει και την ελληνική κοινωνία οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει πρόληψη. Σύμφωνα και με το Ιπποκρατικό ρητό «προλαμβάνειν ή θεραπεύειν». Βλέπουμε καθημερινά θύματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, άνδρες και γυναίκες, δυστυχώς και παιδιά. Ως γυναικολόγος ιατρός προσπαθώ να μεταφέρω σε όλους την έννοια της πρόληψης». Ο κ. Κρεατσάς ταξινομεί τις σημερινές δυνατότητες αντιμετώπισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε δύο:
1)Την εξέταση κατά Παπανικολάου. Πρόκειται για απλή εξέταση η οποία δεν διαρκεί παραπάνω από 10 λεπτά η όλη διαδικασία. Κάθε χρόνο προσφέρεται από το Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες, για μία εβδομάδα, δωρεάν εξέταση κατά Παπανικολάου, γυναικολογική εξέταση και εξέταση μαστού. Παράλληλα εφαρμόζεται και η εξέταση που λέγεται HPV-DNA test. Με την εξέταση αυτή εξετάζεται η γυναίκα αν έχει κάποιο ιό (HPV), πολλοί από τους οποίους είναι υπεύθυνοι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
2)Στη χορήγηση εμβολίων για τα κορίτσια και τα αγόρια. Τα εμβόλια χρησιμοποιούνται για την επιτυχή πρόληψη της ανάπτυξης κάποιων ιών
των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, οι οποίοι, όπως αναφέρθηκε, αν παρουσιαστούν στον τράχηλο της μήτρας μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. «Η σύνδεση κονδυλωμάτων-καρκίνου είναι της τάξης του 98%. Μπορούμε να προλάβουμε έτσι τον ανίατο -αν προχωρήσει- σε βάθος καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».
«Ο Κοραής, ως Ιατρός»
Η εναρκτήριος ομιλία στο ελληνοτουρκικό συνέδριο αφορούσε τον Αδαμάντιο Κοραή. Ο κ. Κρεατσάς αναφέρει ότι ο Κοραής παρότι δε γεννήθηκε στη Χίο προέρχονταν από Χιώτες γονείς. Γεννήθηκε στη Σμύρνη και στη συνέχεια μετοίκησε στην Ολλανδία. Σπούδασε ιατρική στο διάσημο πανεπιστήμιο του Μονπελλιέ στη Γαλλία, το οποίο είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη. Τη θέση αυτή, ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα επιστημονικά ιδρύματα, κατέχει ακόμη και σήμερα.
Ο Κοραής υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα ως φιλόσοφος και ιατρός. «Είχε κάνει δυο διατριβές περί την ιατρική. Οι γονείς του δεν μπόρεσαν να τον βοηθήσουν οικονομικά στις επιλογές του, παρόλα αυτά τα κατάφερε», επισημαίνει. Συμπληρώνει κάτι το οποίο μας μένει από τη συνέντευξη του: «Δεν άσκησε την ιατρική αλλά...καλλιέργησε την ιατρική». Εκτός από τον ανδριάντα του ο οποίος βρίσκεται έξω από τη βιβλιοθήκη στη Χίο η οποία φέρει το όνομα του, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο έφτιαξε έναν ακόμη ανδριάντα του ο οποίος βρίσκεται μπροστά από τα προπύλαια του Πανεπιστημίου, τιμής ένεκεν, για την προσφορά του στην παιδεία και την Ελλάδα γενικότερα.
Η μέθοδος Κρεατσά για την αποκατάσταση συγγενών ανωμαλιών του γεννητικού συστήματος
Ρωτούμε λοιπόν τον κ. Κρεατσά πως ξεκίνησε και ποια ήταν η αφορμή που τον οδήγησε σε αυτή την πρωτοποριακή επέμβαση.
«Το 1980 είχα την ευκαιρία με την ιδιότητα μου ως επιμελητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργαζόμενος στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» να λάβω μια εκπαιδευτική άδεια για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στο νοσοκομείο το οποίο εξειδικεύτηκα, στη Νέα Υόρκη, λειτουργούσε Τμήμα για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων. Αργότερα επινόησα μία μέθοδο δημιουργίας κόλπου σε κορίτσια που γεννιούνται χωρίς κόλπο και μήτρα. Πράγματι όταν γύρισα στην Ελλάδα το πέτυχα».
Το να πετύχεις όμως κάτι στην Ελλάδα είναι και θέμα υπεύθυνου του χώρου του οποίου εργάζεσαι. Ο κ. Κρεατσάς, προς τιμήν του, αναγνωρίζει τη βοήθεια του αείμνηστου καθηγητή Κασκαρέλη ο οποίος είχε την επιθυμία όχι μόνο να τον ακούσει, αλλά και να εφαρμόσει τις νεότευκτες και πρωτοποριακές ιδέες του, όπως λέει. Σε λίγο καιρό οι προσπάθειες καρποφόρησαν φέρνοντας τα πρώτα καλά αποτελέσματα.
Σύντομα έγιναν και οι πρώτες δημοσιεύσεις. Στη συνέχεια επισκέφτηκε τη Μεγάλη Βρετανία και κατόπιν την Ινδία, συγκεκριμένα την Άγρα, παλιά πρωτεύουσα των Ινδιών, το Χονγκ-Κονγκ, την Ισπανία και άλλα κράτη όπου κλήθηκε να χειρουργήσει κορίτσια με σχετικά προβλήματα
Η διαφορά σε σχέση με τις άλλες αντίστοιχες μεθόδους ήταν ότι η μέθοδος Κρεατσά α) διαρκεί πολύ λίγο, είκοσι λεπτά σε σχέση με τις άλλες που διαρκούν περισσότερο από μια ώρα, β) δεν επιφέρει καμία ταλαιπωρία στην ασθενή, γ) έχει καλά αποτελέσματα, δ) δίνει τη δυνατότητα στα κορίτσια να χρησιμοποιήσουν τον κόλπο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. «Αυτό δε βοηθάει στο σεξουαλικό μόνο κομμάτι αλλά και την ψυχική τους διάθεση», υπογραμμίζει.
Η προσφορά της μεθόδου Κρεατσά είναι ολιστική. «Διότι οι οικογένειες και οι ασθενείς γνωρίζουν ότι πλέον θα μπορούν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις και δυνατότητα αναπαραγωγής…».
Στη συνέχεια αναφέρεται για τον χώρο στον οποίο εργάζεται: «Στο Αρεταίειο πανεπιστημιακό νοσοκομείο έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε επεμβάσεις α) για να επανορθώσουμε το φύλο του ατόμου σύμφωνα με τη γενετική του ταυτότητα β) να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία της μήτρας με τον κόλπο σε παιδιά τα οποία πάσχουν από απλασία και δυσκολία στο να επικοινωνεί η μήτρα με τον κόλπο προς τα κάτω. Μας τιμάει το γεγονός ότι μας καλούν σε διάφορα μέρη του κόσμου συνάδελφοι μας για να εφαρμόσουμε τις μεθόδους μας», μας λέει. –Εσείς μας τιμάτε κ. Κρεατσά με την εύρεση αυτής της πρωτοποριακής μεθόδου διακόπτει ο ανταποκριτής του Ευδήμου Τέχνη.
Στη συνέχεια τον ρωτούμε αν η χειρουργική μέθοδος εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Μας απαντάει θετικά. «Έχουμε χειρουργήσει σχεδόν 250 κορίτσια με τέτοια προβλήματα». Προσθέτει ότι μέθοδος δεν αποτελεί μια μόνο απλή «σεξουαλική επανένταξη» των νεαρών αυτών ατόμων και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται απλά έτσι, αλλά ότι παρέχει τη δυνατότητα στις κοπέλες οι οποίες έχουν εκ γενετής πρόβλημα να προχωρήσουν σε κανονική τεκνοποιία για να φτιάξουν την οικογένεια τους χρησιμοποιώντας μια «παρένθετη μήτρα».
Η νέα κατεύθυνση
Καθώς οι μέθοδοι εξελίσσονται η εστίαση σε αυτό το θέμα από το διαπρεπή έλληνα επιστήμονα και την ομάδα που τον πλαισιώνει δεν αμβλύνεται αλλά διαμορφώνεται ανάλογα. «Προσπαθούμε να δούμε και το θέμα δημιουργίας της μήτρας. Στο Αρεταίειο υπάρχει ειδικό κέντρο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Πρόκειται για το τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής».
Εκτός από τις προαναφερθέντες δυνατότητες που ασκούνται στο κέντρο μας λέει ότι εκεί, τώρα, εργάζονται πειραματικά για τη μεταμόσχευση της μήτρας. Ένα θέμα πολύ σημαντικό με το οποίο ασχολείται ολόκληρη η διεθνής κοινότητα.
Η ενημέρωση των νέων
Ο κ. Κρεατσάς δεν σταματάει την προσφορά του εδώ. Τονίζει ότι: «Οι νέοι σήμερα είναι απληροφόρητοι και παράλληλα και οι οικογένειες τους σε θέματα αγωγής υγείας. Έχομε κάνει τεράστιες προσπάθειες από το 1980 μέχρι σήμερα».
Μάλιστα προσθέτει ότι: «Όταν τα παιδιά ξέρουν, μπορεί να προλάβουν». Το νέο του βιβλίο: «Εφηβεία είναι ωραίο να μεγαλώνεις» από τις εκδόσεις Πασχαλίδη μόλις κυκλοφόρησε και απαντά σε 400 και πλέον ερωτήσεις σε θέματα πρόληψης και αγωγής υγείας.
Οι Οινούσσες2
Στα πλαίσια της ενημέρωσης την οποία θέτει ως βασικό στόχο της μακρόχρονης πορείας του, μας αναφέρει ένα ιατροφιλοσοφικό συνέδριο το οποίο θα λάβει χώρα στη Χίο τον Οκτωβρίου του 2013 με συμμετέχοντες από το πανεπιστήμιο Αθηνών και την Πάντειο. «Οι επιστήμονες θα έρθουν να μιλήσουν σε παιδιά και γονείς. Η πρωτοτυπία του συνεδρίου αυτού για το νησί της Χίου είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουν τα ίδια τα παιδιά. Επίσης για πρώτη φορά θα επισκεφτούμε τις Οινούσσες και θα γίνουν ανάλογες ομιλίες με την πρωτοβουλία του Δημάρχου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Συλλόγου Φίλων των Οινουσσών τους οποίους και συγχαίρουμε».
Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η απλότητα, η σεμνότητα του κ. Κρεατσά, ο επιστημονικός του λόγος και η συνεχής και ειλικρινής του προσπάθεια για το συνάνθρωπο μας γοήτευσαν. Πολλές από τις έννοιες τις οποίες πραγματεύτηκε και οι οποίες αφορούν την αγωγή υγείας για τους νέους τις εξέφρασε με τέτοιο συναίσθημα που πραγματικά μας εντυπωσίασε. Ο κ. Κρεατσάς μας απέδειξε ο ίδιος ως ζωντανό παράδειγμα ότι όχι μόνο καλός επιστήμονας μπορεί να είσαι αλλά πάνω από όλα άνθρωπος. «Ένας υπέροχος άνθρωπος».
(2 Εκεί δίδαξε ως καθηγητής ο πατέρας του Κωνσταντίνος Κρεατσάς ο οποίος αρχικά υπηρέτησε ως Γυμνασιάρχης του Ναυτικού Γυμνασίου Οινουσσών και αργότερα ως Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικός Σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας. Υπήρξε ο εμπνευστής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διετέλεσε μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Προτομή του υπάρχει στο Δημοτικό Κήπο της Χίου.)
Ο καθηγητής κ. Γεώργιος Κ. Κρεατσάς
Πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στο νησί των Οινουσσών και στη συνέχεια στην Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης. Το 1972 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1975 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ. Τα έτη 1980 -1981 εξειδικεύτηκε στην Παιδική, την Εφηβική Γυναικολογία και στην Επανορθωτική Γυναικολογική Χειρουργική. Η εξειδίκευση του έγινε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Buffalo N.Y., (Η.Π.Α.) και στα Νοσοκομεία: Queens Charlotte’s και Chelsey του Λονδίνου. Το 1997 εξελέγη Καθηγητής και ανέλαβε τη θέση του Διευθυντού της Β΄ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο. Από το 2003 έως το 2007 διετέλεσε Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2006 εξελέγη Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την τετραετία 2006 – 2010. Σήμερα είναι μέλος του Συμβουλίου του ιδρύματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό EΥΔΗΜΟΥ ΤΕΧΝΗ, Τεύχος 5, Μάιος-Αύγουστος 2013 Περιοδικό για την Ιστορία της Φαρμακευτικής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου