Η ενορία της Καλλιμασιάς σε συνεργασία με το γραφείο τουρισμού Kanaris Tours διοργάνωσε και πραγματοποίησε τριήμερη εκδρομή στην ιερά νήσο Πάτμο και στους Λειψούς, από την Τετάρτη 29 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016.
Ξεκινήσαμε από την Καλλιμασιά το πρωί της Τετάρτης με πούλμαν του γραφείου και οδηγό μας τον Καλλιμασιώτη Παντελή Συράκη, που ήταν μαζί μας σε ολόκληρο το ταξίδι.
Απολαύσαμε ένα ωραίο ταξίδι με το πλοίο "Νήσος Ρόδος" μεγάλης χωρητικότητας, καθαρό και άνετο, το οποίο έπιασε τρία λιμάνια πριν την Πάτμο, στο Βαθύ της Σάμου, στους Φούρνους και στον Άγιος Κήρυκο Ικαρίας.
Μεσημέρι φθάσαμε στο ιερό νησί της Πάτμου. Πρώτο μέλημα η τακτοποίηση των εκδρομέων στα δωμάτια του ξενοδοχείου Hellinis στην Σκάλα της Πάτμου. Εξαιρετικές οι εντυπώσεις όλων μας, από την υποδοχή, το περιβάλλον και την εξυπηρέτηση του κ. Χριστόδουλου Γρύλλη και της οικογένειάς του.
Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με ελεύθερη κατά παρέες περιήγηση στην πανέμορφη Σκάλα της Πάτμου.
Την επομένη και αφού πήραμε το πρωινό μας, συναντήσαμε τον ξεναγό μας, για την περιήγηση στα ιερά προσκυνήματα της Πάτμου.
Πρώτος σταθμός η Ιερά Γυναικεία Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η οποία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και αριθμεί σαράντα μοναχές. Αρχικά στην περιοχή κτίστηκε ερημητήριο, το οποίο το 1937 ο Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής το μετέτρεψεσε Μονή χτίζοντας και νέα κτίσματα και το αφιέρωσε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου Μητρός Ηγαπημένου.
Θαυμάσιες οι τοιχογραφίες από την μοναχή Ολυμπιάδα, που μαθήτευσε στον Φώτη Κόντογλου και την μαθήτριά της Κασσιανή μοναχή.
Στην Έκθεση της Μονής η αδελφή Ευθυμία μας προσέφερε ευώδες λιβάνι για την Παναγία μας στην Καλλιμασιά.
Το καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου υπήρξε ο επόμενος σταθμός μας. Το νησί της Πάτμου ευλογήθηκε από την διετή διαμονή σε αυτό του αγαπημένου μαθητή του Κυρίου μας, του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου.
Κτήτωρ της Ιεράς Μονής ο Όσιος Χριστόδουλος. Το 1088 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Α' Κομνηνός παραχώρησε το νησί της Πάτμου στον μοναχό Χριστόδουλο. Το μεγαλύτερο τμήμα του μοναστηριού ολοκληρώθηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο τρία χρόνια αργότερα, ο οποίος οχύρωσε το εξωτερικό του λόγω των απειλών από τους πειρατές και τους Σελτζούκους Τούρκους, πάνω σε ύψωμα ψηλότερα από το σπήλαιο της Αποκαλύψεως.
Προσκυνήσαμε στο Καθολικό της Μονής. Θαυμάσαμε το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο φτιαγμένο από χιώτες τεχνίτες. Επισκεφθήκαμε το Μουσείο της Μονής και ξεναγηθήκαμε στα εκθέματά του.
Στη συνέχεια κατηφορίσαμε για τον ιερό τόπο του Σπηλαίου της Αποκάλυψης. Ο εξόριστος στην Πάτμο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, Ιωάννης, που συνοδευόταν από τον μαθητή του Πρόχορο, άκουσε μέσα σε αυτό την φωνή του Θεού, η οποία του υπαγόρευσε το ιερό βιβλίο της Αποκάλυψης.
Την Παρασκευή 1 Ιουλίου με το πλοίο Patmos Star πήγαμε στους Λειψούς, μία ώρα ταξίδι από την Πάτμο, όπου είχαμε την ευλογία να προσκυνήσουμε την ιερά και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Χάρου.
Λίγο πριν αλλάξει η μέρα, πάλι με το "Νήσος Ρόδος" πήραμε τον θαλάσσιο δρόμο της επιστροφής στη Χίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου