Τα μαθήματα στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, που επιμελήθηκε ο κ. Μιχάλης Γ. Ψαλτάκης φιλοξενήθηκαν στην ενοριακή αίθουσα (Ξενώνα) από τον Οκτώβριο του 2008 ως το Μάιο του 2009, κάθε Σάββατο.
Η όλη δραστηριότητα έγινε με τη φροντίδα του Τμήματος Πληροφόρησης, Εφαρμογών Πληροφορικής και Εκδόσεων του Ιδρύματος Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής.
Στη συνέχεια παραθέτουμε τον "απολογισμό" του εκπαιδευτικού έργου, αλλά και φωτογραφικό υλικό.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (Γράφει ο Μιχάλης Γ. Ψαλτάκης)
Για τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου ηλικίας 9 – 12 ετών δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικείωση με τον Υ/Η, τις εφαρμογές γραφείου και το Διαδίκτυο.
Χρησιμοποιήθηκε Ελεύθερο Λογισμικό – Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) Εφαρμογές γραφείου (openoffice.org)
Βασικές αρχές επεξεργασίας κειμένου
Δημιουργία εγγράφου, Διάταξη σελίδας, Περιήγηση στο έγγραφο, Αποθήκευση του εγγράφου (διαφορετικά σε format). Εξαγωγή εγγράφου ως pdf. Προβολή του κειμένου, Ορθογραφικός έλεγχος. Μορφοποίηση και στυλ (γραφή με έντονα – πλάγια και υπογραμμισμένα, Στοίχιση του κειμένου). Μετακίνηση, αντιγραφή και επικόλληση κειμένου. Εισαγωγή εικόνας και χρήση του clip art. Προεπισκόπηση εκτύπωσης και εκτύπωση του εγγράφου.
Υπολογιστικά Φύλλα
Εισαγωγή δεδομένων (εισαγωγή – μετακίνηση – αντιγραφή και διαγραφή). Μορφοποίηση των δεδομένων, Αυτόματη Άθροιση, Διαχείριση προβολής, Ταξινόμηση δεδομένων, Γραφήματα, Εκτύπωση του φύλλου εργασίας. Παρουσιάσεις
Επιλογή φόντου διαφάνειας, εφέ αλλαγής διαφανειών, Εισαγωγή εικόνων, Προβολή της Παρουσίασης. Επεξεργασία Εικόνας (φωτογραφίας) GIMP
Σύνδεση ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής με τον υπολογιστή και μεταφορά των φωτογραφιών – αποσύνδεση. Επεξεργασία των φωτογραφιών (Διόρθωση φωτεινότητας και αντίθεσης, Αυτόματα επίπεδα, Διόρθωση κόκκινων ματιών, Περικοπή εικόνας και αλλαγή μεγέθους.) Αποθήκευση και Εκτύπωση. Περιήγηση στο Διαδίκτυο (firefox)
Περιήγηση με καρτέλες, Μηχανές αναζήτησης (αλλαγή της υπηρεσίας αναζήτησης), Προηγούμενη και επόμενη σελίδα, Αλλαγή αρχικής σελίδας, Προσθήκη σελιδοδεικτών. Εκτύπωση ιστοσελίδας.
Ελληνική Βικιπέδια, Youtube, ραδιόφωνο στο διαδίκτυο. Multimedia
Αναπαραγωγή μουσικής από CD, μετατροπή κομματιών σε mp3, Προβολή ταινίας DVD, Δημιουργία ακριβούς αντιγράφου ενός CD ή DVD, Χρήση flash memory, εκτυπωτή και σαρωτή. Προγραμματισμός (Little wizard)
Μέσω ενός φιλικού περιβάλλοντος οι μικροί μαθητές χωρίς να πληκτρολογούν εντολές, αλλά μόνο με τη χρήση του ποντικιού, μαθαίνουν τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού (μεταβλητές, εκφράσεις, συνθήκες, εντολές κτλ).
Για τους μικρότερους μαθητές προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα GCompris, η πλατφόρμα RamKid preschool καθώς και το λογισμικό “Γλώσσα Α-Β Δημοτικού” και “Μαθηματικά Α-Β Δημοτικού” από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Πληροφορική
Γνωριμία και χρήση μιας εφαρμογής, πλοήγηση μέσα σε αυτήν, εξοικείωση με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Πληκτρολόγηση και επεξεργασία απλού κειμένου.
Ζωγραφική και σχεδίαση, παζλ Γλώσσα
Να γνωρίζουν το αλφάβητο, να συμπληρώνουν το γράμμα που λείπει, να ταιριάζουν λέξεις σε εικόνες. Μαθηματικά
Υπολογισμοί και πράξεις (πρόσθεση – αφαίρεση – πολλαπλασιασμός και διαίρεση), εκμάθηση της ώρας, του βάρους και των νομισμάτων.
Παιχνίδια στρατηγικής: Σκάκι, Σύνδεσε 4, μνημονικές τεχνικές κτλ
Σημείωση: Σε όλους τους μαθητές διανεμήθηκε δωρεάν ένα CD-ROM με το ελεύθερο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε.
Το φωτογραφικό υλικό είναι του Κώστα Σταμούλη και του π. Γ. Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου