Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009

Ραδιοτηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου του Συνδέμου Κληρικών Χίου στην ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ «ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ»
Αν δε μας καλέσει ο Δεσπότης θα πάμε… ακάλεστοι
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ… ΑΘΗΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ
25/6/2009
Άφησαν χρόνο στην Ιερά Μητρόπολη να… χωνέψει την ύπαρξή τους, έθεσαν εξ αρχής τα αιτήματά τους, επεδίωξαν – χωρίς να το πετύχουν μέχρι τώρα – διάλογο με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Διονύσιο και τώρα δηλώνουν πως, αν δεν τους καλέσει να συνδιαλαγούν, θα το πράξουν μόνοι τους.
Πρόκειται για το Σύνδεσμο Κληρικών, ο οποίος 7 μήνες μετά την πρώτη κρούση στη Μητρόπολη, χθες μέσω του Πρόεδρου του, πατέρα Γεώργιου Κωνσταντίνου, σε ραδιοτηλεοπτική του συνέντευξη στην «Α» αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης ακτιβιστικής δράσης προκειμένου να επιτευχθεί ο πολυπόθητος διάλογος.
«Αν ο Μητροπολίτης την ύστατη αυτή στιγμή δε μας καλέσει, θα πάμε εμείς. Ο μητροπολίτης Ιωακείμ Στρουμπής όπως ακούστηκε στην εκδήλωση που πήγαμε προχθές ονομάστηκε ακτιβιστής. Ο ακτιβισμός ωραίο πράγμα είναι», δήλωσε με νόημα ο ιερέας.Η τελευταία προσπάθεια προσέγγισης έγινε, όπως είπε, πριν από 10 ημέρες με νέα επιστολή τους στο Δεσπότη, με την οποία επανέφεραν τα αιτήματά τους και ζητούσαν συνάντηση.
«Μας ρωτούσαν αν ο σύνδεσμος κατέθεσε τα όπλα. Εδώ δεν πρόκειται περί πολέμου βέβαια και δε χρειάζεται, για να δείξει κανείς ότι είναι ενεργός, συνέχεια να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας……
Αφήσαμε το χρόνο που χρειαζότανε και η Ιερά Μητρόπολη στο να χωνέψει ένα γεγονός αναντίρρητο στη Χιώτικη κοινωνία. Συμβαίνει κι αλλού αλλά για τη χιώτικη κοινωνία ήταν καινούργιο να γίνει ένα σωματείο, ένας σύνδεσμος κληρικών. Παραξενευτήκαμε πως η ελληνική πολιτεία μας αναγνώρισε διά των νομίμων οργάνων της και ,ενώ στην αρχή η Μητρόπολη, στο πρόσωπο του Μητροπολίτη, έδειχνε να μας αγκαλιάζει, ξαφνικά έχουμε αυτήν την απόσταση», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών.
Μητροπολιτική πόλωση;
Πόσο όμως οι μέχρι σήμερα έντονες και δημόσιες διαφοροποιήσεις τους για διοικητικά θέματα δημιουργούν δύο στρατόπεδα στο χώρο της εκκλησίας; Η απάντησή του στο ερώτημα μάλλον δημιουργεί αρκετά νέα ερωτήματα, τα οποία προς το παρόν αρκέστηκε να αποφύγει ευγενικά:
«Υπάρχουν και ορισμένοι που διαφωνούν. Αυτό το προβλέπει η δημοκρατία μας κι αυτό σημαίνει ότι είμαστε ένα ζωντανό σώμα. Όταν διαφωνεί κανείς διαλέγεται, οπότε δε φτάνουμε στην πόλωση. Η άρνηση του διαλόγου οδηγεί μοιραία στην πόλωση, άρα ευθύνεται εκείνος που αρνείται το διάλογο, κι αυτή τη στιγμή το διάλογο τον αρνείται η Μητρόπολη, εν προκειμένω ο Μητροπολίτης. Μητρόπολη δεν είναι αφηρημένα πράγματα. Μητρόπολη είναι πρώτα απ’όλα ο Διοικών τη Μητρόπολη, ο οποίος είναι υπαρκτό πρόσωπο. Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην είναι εδώ, να είναι στην Αθήνα, αλλά όποτε έρχεται εδώ, είναι δεν είναι εδώ, είναι ο κανονικός Μητροπολίτης της Χίου….
….Η ευθύνη είναι όταν δε μιλάμε και δε λέμε αυτό που εμείς θεωρούμε αλήθεια. Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, φοβόμαστε τη θέση μας, φοβόμαστε μην τα χαλάσουμε με τον επίσκοπο, αλλά για όνομα του Θεού, σ’αυτόν τον τόπο όταν έχει κανείς παράπονα δε σημαίνει ότι αντιπαθεί εκείνον με τον οποίο έχει τα παράπονα. Ή όταν έχει μια αντίθετη άποψη δε σημαίνει ότι θέλει να εξαφανίσει τον άλλο. Νομίζω ότι η κοινωνία που ζούμε είναι δημοκρατική κι αυτό προβλέπει: Αντίθετες απόψεις. Δε μιλάμε για δόγματα πίστεως εδώ. Εμείς δεν ανακινήσαμε δόγματα πίστεως που έχουν λυθεί από οικουμενικές συνόδους, ούτε είμαστε Μουσουλμάνοι. Ρωμιοί ιερείς είμαστε. Έλληνες ορθόδοξοι ιερείς του συγκεκριμένου Μητροπολιτικού χώρου, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών που πιστεύουμε τα ίδια πράγματα. Έχουμε διαφωνίες πάνω σε πράγματα άσκησης της διοίκησης, γιατί αφορούν εμάς και τους πιστούς…
…Δεν μπορεί να λέει κανείς ότι δεν μπορείτε να ακουμπήσετε το Μητροπολίτη σ’ αυτά. Λάθος. Το Μητροπολίτη, ως προς την άσκηση των λειτουργικών του καθηκόντων, κανείς δεν το πειράζει, στα διοικητικά του καθήκοντα, όπως και στα οικονομικά, στη διοίκηση και ελέγχεται και κριτική πρέπει να δέχεται και να την καλοδέχεται αν θέλει και πιστεύω ότι κατά βάθος είναι ένας προοδευτικός, ένας δημοκρατικός πολίτης».

Είμαι παιδί του!
Θυμούμενος την προηγούμενη αναφορά του Δεσπότη ότι «όλοι είναι παιδιά μου» ο πατέρας Γεωργιος Κωνσταντίνου δήλωσε πως είναι παιδί του, ακόμα κι αν δεν ήθελε να τον αναγνωρίσει.
«Είμαι παιδί του, χειροτονία του και εκλογή του», είπε σημειώνοντας ότι ο Δεσπότης ήταν ο λόγος που μετά από 20 χρόνια ζωής στην Αθήνα επέστρεψε στη Χίο.
«Θεώρησα ότι ο γέροντάς μας είναι από τους σοβαρούς Μητροπολίτες της Ελλάδος. Δεν αλλάζει αυτή η γνώμη. Δε θα πάψει όμως – έτσι έλεγα και στο συγχωρεμένο τον καπετάνιο τον πατέρα μου – να λέω πάντα τη γνώμη μου. Αν δε λες τη γνώμη σου, τότε δεν μπήκες στην εκκλησία, μπήκες σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς».

Αξιοκρατία στις ενορίες

Στα δύο πιο πρόσφατα ζητήματα που βγήκαν στην επικαιρότητα, το ένα για την κάλυψη των ενοριακών θέσεων και το δεύτερο για την τέλεση μυστηρίων για ξωκκλήσια ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός.
Για το πρώτο ζήτησε να τηρείται ο κανονισμός, να ανακηρύσσεται η ενορία χηρεύουσα, να προκηρύσσεται η θέση και να μπορεί ο καθένας ο οποίος θέλει να είναι υποψήφιος να προσέλθει με τα νόμιμα προσόντα του και να τη διεκδικήσει. Πέρα από το ηθικό θέμα της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, όπως είπε, υπάρχει και το νομικό για το οποίο επικαλέστηκε τους νομικούς τους συμβούλους λέγοντας:«Κάθε φορά που θα χηρεύει μια ενοριακή θέση και δε θα προκηρύσσεται, ο σύνδεσμος αυτό θα το αναγγέλλει και θα το καταγγέλλει όπου πρέπει».

«Μυστήριο» μπέρδεμα

Όσο για τα προβλήματα, που όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν η Ι. Μητρόπολη ζητούσε διευκρινίσεις για την εγκύκλιο που αφορά την τέλεση μυστηρίων σε εξωκκλήσια ο πατέρας Γεώργιος, σχολίασε:
«Φτάσαμε να καταφέρεται ο κόσμος μιας εγκυκλίου που ούτε η Μητρόπολη δεν ήξερε να την ερμηνεύσει. Απόδειξη; Ότι όταν μετά δύο χρόνια ζήτησε ερμηνεία απλά η σύνοδος είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα τέλεσης σε ναούς που τους εποπτεύουν οι Δήμοι ή σε ενοριακά παρεκκλήσια κ.λ.π».
Ο ίδιος τόνισε ότι εξ αρχής ο Μητροπολίτης έπρεπε να καλέσει ιερατική σύναξη και δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση η Μητρόπολη να αναλάβει το ρόλο να δίνει ή να μη δίνει άδειες.

Χρ. Ψ.

Αποκατάσταση Ιωακείμ Στρουμπή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Συνδέσμου Κληρικών στη συνέντευξη του εξέφρασε και την προσωπική του άποψη για την αποκατάσταση του Μητροπολίτη Ιωακείμ Στρουμπή, λέγοντας ότι ο ίδιος πείστηκε γι’αυτό στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε με αφορμή το βιβλίο του Ανδρέα Μιχαηλίδη. Σκοπεύει μάλιστα να το θέσει ως θέμα στο διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου.
«Σε μια εποχή που υπάρχει καταλαγή και το πνεύμα της εκκλησίας είναι καταλαγή και συμφιλίωση – εδώ έχουν γίνει πιο μεγάλα βήματα – γιατί θα πρέπει να υπάρχει ένας μητροπολίτης, που είναι και πεθαμένος και δεν ενοχλεί κανέναν που να μην αποκατασταθεί πια; Δεν κρίθηκε για ηθικά παραπτώματα – απ’ ό,τι φαίνεται – παρά μόνο για την αντιστασιακή του δράση», κατέληξε.
Πηγή: www.alithia.gr/article.aspx?ArticleID=990

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324 και 2271052000
Φαξ
2271052000

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2017 - 31/12/2019

Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου

Αντιπρόεδρος: Παντελής Ν. Νεαμονίτης

Γραμματέας: Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης

Ταμίας: Μιχαήλ Γ. Ψαλτάκης

Μέλος: Ιωάννης Ορ. Κρεατσάς

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2019)

Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Ειρήνη Πουλερέ
Ταμίας: Σοφία Ακτύπη
Μέλη:
Παρασκευή Ακρατοπούλου
Αθηνά Πυκνή
Γεώργιος Γιαννούμης

Αναπληρωματικά μέλη:
Μαρία Στέκα
Μαρία Καρνουπάκη
Χαρίκλεια Κουκούλη
Βιργινία Ευαγγελινού
Ιωάννης Κρεατσάς

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Κωνσταντίνος Αλ. Συράκης
Ταμίας: Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης
Μέλη: Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης
Παντελής Ν. Νεαμονίτης

Θητεία: 1/1/2017 - 31/12/2019

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2014-31/12/2016)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Ευαγγελία Ι. Μελαχροινούδη
Ταμίας: Ευθυμία Π. Κουκούλη
Μέλη:
Αργύριος Ε. Κουμελάς
Σταμάτιος Αχ. Συράκης
Χρυσάνθη Ι. Στέκα

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2014 - 31.12.2016)

Πρόεδρος: π. Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Θεοδώρα Ν. Μαυράκη
Βοηθός Γραμματέας: Διαμάντω Κ. Παντελούκα
Ταμίας: Εμμανουήλ Γ. Κουμελάς
Μέλος: Ιωάννης Τ. Κολλιάρος
Μέλος: Αργύριος Ε. Κουμελάς
Μέλος: Παντελής Κ.. Κουκούλης

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr