Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2010

Η συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου Κληρικών Χίου στις 3/2/2010 (1)

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ… ΑΣΧΕΤΩΝ ΧΘΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Οι παπάδες δεν είναι πιόνια
4/2/2010

Σε νέα φάση όξυνσης εισέρχονται οι σχέσεις του Συνδέσμου Κληρικών Χίου και του Μητροπολίτη Χίου κ. Διονυσίου με αφορμή την άρνηση του πρώτου να αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό του Μητροπολίτη «άσχετοι». Παρά τις αντίθετες εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί πριν από λίγες μέρες με τη συνάντησή τους και τη δυνατότητα συνεργασίας τους το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο. 
Με έγγραφο που παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Σύνδεσμος ζητήθηκε από το Μητροπολίτη Χίου να ανακαλέσει εντός πέντε ημερών, αποκαθιστώντας τη θιγείσα τιμή και αξιοπρέπεια των ιερέων που όπως τόνισαν ήταν δική του επιλογή και χειροτονία αλλά και των συνταξιούχων που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους καλύπτοντας τα οργανικά κενά των ενοριών. «Ο χαρακτηρισμός είναι βαρύς, επίσης και η πρόθεση να διαχωριστεί ο Πρόεδρος από τα άλλα μέλη, βαρύ ατόπημα» σχολίασε ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου. Παρά το ότι το έγγραφο πρωτοκολλήθηκε τη Δευτέρα 25 Γενάρη ωστόσο καμία απάντηση δε δόθηκε από την πλευρά της Μητροπόλεως. «Σ’ αυτό είναι συνεπής, στο να μη δίνει απαντήσεις», σχολίασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου. 
Δείχνοντας ότι δε διαγράφεται κανένα γεγονός που πλήττει το Σύνδεσμο, ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου θυμήθηκε ότι πριν από ένα χρόνο, εν μέσω Σαρακοστής δέχθηκαν «εξώδικο αγάπης»… Στη συνέχεια παρέθεσε μια σειρά από δραστηριότητες και παρεμβάσεις που έκαναν, όπως είπε χαρακτηριστικά «οι άσχετοι». Ως κορυφαίο γεγονός ανέφερε το συνέδριο των Κολλυβάδων Πατέρων σχολιάζοντας ότι το ανέλαβε ο Σύνδεσμος «αφού δεν τα κάνει η Μητρόπολη». «Μπορεί η Μητρόπολη να μην αναγνωρίζει το σύνδεσμο, αλλά η δουλειά του αναγνωρίζεται», είπε με νόημα ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου αναφερόμενος στην αξιοποίηση των πρακτικών του συνεδρίου «ως καρπό των ασχέτων» και το χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. 
Με παρέμβαση του Συνδέσμου, τόνισε ο πατέρας Γεώργιος αποκαταστάθηκε η τάξη του προβαδίσματος, μια τακτική λανθασμένη επί μια δεκαετία. Με εγκύκλιο που εξέδωσε η Μητρόπολη ακολουθήθηκε το κανονικό προβάδισμα σύμφωνα με το πότε έγινε πρεσβύτερος ο ιερέας και όχι πότε έλαβε το Σταυρό. 

Οι κληρικοί και το προσκύνημα της Αγ. Μαρκέλλας

Στα θετικά βήματα που έγιναν μετά από παρέμβαση του Συνδέσμου κατέταξε ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου και την έκκληση της Μητροπόλεως προς τους ιερείς να αναλάβουν το προσκύνημα της Αγ. Μαρκέλλας δίνοντας προτεραιότητα σε ιερείς των Βορειοχώρων και πολύτεκνους. 
Την ταλαιπωρία όσων επιθυμούσαν να τελέσουν μυστήριο σε εξωκλήσια θύμισε ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου που έφτασαν στην περίπτωση των Νενήτων να γίνει γενική συνέλευση για να επιτραπεί η τέλεση μυστηρίου στην εκκλησία της Αγριδιώτισσας. «Και σε αυτό ο Σύνδεσμος που δεν… υπάρχει, βοήθησε», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου. 
Επιτυχία του συνδέσμου θεωρεί ο Πρόεδρός του την αλλαγή της απόφασης της μητροπόλεως να λαμβάνουν οι ιεροψάλτες και οι νεωκόροι αυξήσεις της τάξης του 12%. Χρήματα που οι ναοί καλούνταν να πληρώσουν με δικά τους έξοδα. Τελικώς έγινε αποδεκτή η πρόταση του Συνδέσμου να παίρνουν ιεροψάλτες και οι νεωκόροι αυξήσεις της τάξης του 4%, όπως όλοι οι εργαζόμενοι. 
Ένα ακόμη σημείο τριβής ανάμεσα στο Σύνδεσμο Κληρικών και τη Μητρόπολη ήταν ο κατάλογος των ιεροψαλτών που ζητούσε ο πρώτος. Η άρνηση για την παράδοσή του στηριζόταν στο επιχείρημα ότι εμπίπτει στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου «δεν υπήρχε κόλλημα για τη χορήγηση των αποφοίτων. Η αρχή προσωπικών δεδομένων αναγνώρισε το Σύνδεσμο Κληρικών Χίου». «Ή δε ρώτησαν δικηγόρους ή κάποιοι κάνουν τους δικηγόρους», σχολίασε τη στάση της Μητροπόλεως στο συγκεκριμένο θέμα ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου. 

Οι κενές θέσεις

Μήλον τις έριδος ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται να είναι οι κενές εφημεριακές θέσεις. Υπάρχουν επίσης θέσεις που πλασματικά καλύπτονται από συνταξιούχους όπως σε Αγ. Ισίδωρο Πετροκοκκίνου, Αγ. Γιώργη Σταφυλά, Προφήτη Ηλία Βροντάδου, Αγ. Κήρυκο Βροντάδου και 6 ενορίες στα Βορειόχωρα. Το ζητούμενο είναι να προκηρύσσονται οι θέσεις και να μη γίνονται μυστικές διαβουλεύσεις, τόνισε ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου. Ο ΙΣΚΕ έχει ήδη προσφερθεί να βοηθήσει το Σύνδεσμο να προσφύγει στα αρμόδια όργανα της πολιτείας. Ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου έστειλε σαφέστατο μήνυμα στους ιερείς αν χρειαστεί να γίνει κάποια μετάθεση ή πλήρωση θέσεων ή χειροτονία να μη γίνει με λάθος τρόπο. Ακόμη πιο σαφές και αυστηρό ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Μητρόπολη: «Ο Σύνδεσμος θα φτάσει μέχρι την Ιερά Σύνοδο, το Πατριαρχείο, προσβάλλοντας τις χειροτονίες ως απολελυμένες και παράνομες και τον πράττοντα ως παράνομο». 

«Δεν είμαστε εξτρεμιστές»

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Συνδέσμου αξιοποίησαν την ευκαιρία της συνέντευξης για να απαντήσουν σε ζητήματα που είχαν τεθεί στο παρελθόν. «Εμείς λειτουργούμε με ήσυχη τη συνείδησή μας, δεν είμαστε εξτρεμιστικά στοιχεία επειδή ζητάμε τα αυτονόητα, γιατί ζητάμε την εφαρμογή και την τήρηση των δικαιωμάτων μας. Ένας δεσμευμένος παπάς χωρίς ελευθερία είναι πιόνι», είπε ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου και παρέπεμψε στα λόγια του Χριστού για την έρευνα των γραφών και την απελευθέρωση μέσω της αλήθειας. Υπενθύμισε επίσης ότι στόχος της ίδρυσης του Συνδέσμου ήταν η εξυγίανση του κλήρου και οι διαφωνίες που υπάρχουν δεν είναι προσωπικές αλλά έχουν να κάνουν με την κατάχρηση της εξουσίας. 

«Κωμικοτραγικά αυτά που συμβαίνουν στη Μητρόπολη»

Χωρίς καμία προσπάθεια να εξωραΐσουν την κριτική του Συνδέσμου προς το Μητροπολίτη και το περιβάλλον του, ο Πρόεδρός του είπε: «Είναι κωμικοτραγικά αυτά που συμβαίνουν στη Μητρόπολη». Ανατρέχοντας στη συνάντηση που είχαν με τον Μητροπολίτη είπε ότι ήταν γόνιμη αλλά κάποιοι «πηδαλιούχοι» παρενέβησαν. Για μια ακόμη φορά στόχευσαν στο περιβάλλον του Μητροπολίτη λέγοντας: «Η κρίση του επηρεάζεται καταλυτικά από το περιβάλλον του» και συμπλήρωσαν: «Η διοίκηση της εκκλησίας γίνεται από τα γραφεία, ο Σεβασμιότατος έρχεται στη Χίο περιστασιακά».

«Δηλώσεις μετάνοιας»

Ιδιαίτερα καυστική ήταν επίσης η κριτική που έκανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου στις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά της Μητροπόλεως και είχαν σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση 7 εκ των 39 κληρικών που απάρτιζαν το Σύνδεσμο. Με το επιχείρημα ότι οι δηλώσεις των 7 κληρικών ήταν πανομοιότυπες ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου τις παρομοίασε με δηλώσεις μετανοίας που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συνδέονται με προσπάθειες υποβολής, εκφοβισμού αλλά και ταξίματος προς τους αποχωρήσαντες κληρικούς.
Ποια θα είναι η συνέχεια τώρα μετά τη χθεσινή συνέντευξη; Άραγε θα δοθεί στην πράξη;
Έτσι κι αλλιώς άμεσα ή έμμεσα τίθεται στη ζωή και στην πράξη θέμα Μητροπολίτη και αυτό είναι το σοβαρό.
Ευγ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324 και 2271052000
Φαξ
2271052000

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2017 - 31/12/2019

Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου

Αντιπρόεδρος: Παντελής Ν. Νεαμονίτης

Γραμματέας: Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης

Ταμίας: Μιχαήλ Γ. Ψαλτάκης

Μέλος: Ιωάννης Ορ. Κρεατσάς

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2019)

Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Ειρήνη Πουλερέ
Ταμίας: Σοφία Ακτύπη
Μέλη:
Παρασκευή Ακρατοπούλου
Αθηνά Πυκνή
Γεώργιος Γιαννούμης

Αναπληρωματικά μέλη:
Μαρία Στέκα
Μαρία Καρνουπάκη
Χαρίκλεια Κουκούλη
Βιργινία Ευαγγελινού
Ιωάννης Κρεατσάς

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Κωνσταντίνος Αλ. Συράκης
Ταμίας: Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης
Μέλη: Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης
Παντελής Ν. Νεαμονίτης

Θητεία: 1/1/2017 - 31/12/2019

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2014-31/12/2016)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Ευαγγελία Ι. Μελαχροινούδη
Ταμίας: Ευθυμία Π. Κουκούλη
Μέλη:
Αργύριος Ε. Κουμελάς
Σταμάτιος Αχ. Συράκης
Χρυσάνθη Ι. Στέκα

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2014 - 31.12.2016)

Πρόεδρος: π. Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Θεοδώρα Ν. Μαυράκη
Βοηθός Γραμματέας: Διαμάντω Κ. Παντελούκα
Ταμίας: Εμμανουήλ Γ. Κουμελάς
Μέλος: Ιωάννης Τ. Κολλιάρος
Μέλος: Αργύριος Ε. Κουμελάς
Μέλος: Παντελής Κ.. Κουκούλης

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr