Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2010

Η συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου Κληρικών Χίου στις 3/2/2010 (3)

Δεν ποινικοποιούν το «άσχετοι», προσφεύγουν για την πλήρωση θέσεων

Οι «άσχετοι» που χειροτονήθηκαν από το Μητροπολίτη


ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ «ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ» ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, ΟΣΟ Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ

Λένε πως άμα ραγίσει το γυαλί δεν κολλά ξανά. Στην προκειμένη περίπτωση, των σχέσεων του Μητροπολίτη Χίου με το Σύνδεσμο Κληρικών του Νομού, το γυαλί δεν έχει ραγίζει, έχει γίνει θρύψαλα. 
Η χιακή Εκκλησία διέρχεται κρίση εμπιστοσύνης στις σχέσεις της κεφαλής με τους κληρικούς της, σε βαθμό που όλα μοιάζουν πιθανά. Εξάλλου, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί αρκετές αντεγκλήσεις, που ως ένα βαθμό περιγράφουν και την κατάσταση.
Ο Σύνδεσμος Κληρικών δίκαια επιδιώκει την αναγνώρισή του από τη Μητρόπολη, τη στιγμή που αναγνωρίζεται παντού, σε όλη τη Χίο, σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα επίσημα όργανα της Εκκλησίας. Η Μητρόπολη από την άλλη, επιδίδεται σε ενέργειες που ναι μεν έχουν ως στόχο να απαξιώσουν τη λειτουργία του Συνδέσμου από την άλλη, όμως, πετυχαίνει πάντα τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.
Αποτέλεσμα, οι σχέσεις του Σεβασμιοτάτου κ.κ. Διονυσίου με τους 32 ιερείς μέλη του Συνδέσμου να παραμένουν ακραίες, σε βαθμό που, αν παρ’ ελπίδα καταγραφεί μια θετική εξέλιξη, να μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό.

Οι δικοί σας «άσχετοι» 

Ο χαρακτηρισμός «άσχετοι», που απέδωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «ΑΛΗΘΕΙΑ» ο Σεβασμιότατος προς τα μέλη του Συνδέσμου, ήταν δεδομένο ότι δεν θα γινόταν αποδεκτός μετ’ επαίνων. 
«Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Συνδέσμου που χαρακτηρίσατε ως άσχετους είναι δική σας επιλογή και χειροτονία. Ο χαρακτηρισμός όμως φαίνεται ότι επεκτείνεται σε όλα τα μέλη, άρα και στους λευκανθέντες στο ιερό θυσιαστήριο συνταξιούχους ιερείς, που συνεχίζουν εθελοντικά να καλύπτουν τα οργανικά κενά των ενοριών, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην τοπική μας Εκκλη σία», επισημαίνει με επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Χίου ο πρόεδρος του Συνδέσμου πατήρ Γ. Κωνσταντίνου, μια επιστολή που δεν είδε το φως της δημοσιότητας.
Χθες, από την έδρα του Συνδέσμου στον Αγ. Γεώργιο του Βροντάδου, οι κληρικοί – μέλη είπαν ακόμη περισσότερα για το τι πραγματικά βιώνουν στις σχέσεις τους με τη Μητρόπολη, γεγονότα και καταστάσεις που πραγματικά προκαλούν ερωτηματικά και απογοητεύουν ακόμη και τους πλέον αδιάφορους.
Το έργο των «ασχέτων»

«Δεν έχουμε να δώσουμε διευκρινίσεις. Εξάλλου το περιθώριο που είχαμε παραχωρήσει στο Σεβασμιότατο να διευκρινίσει τι εννοεί με το «άσχετοι» έχει παρέλθει, οπότε θα πράξουμε πλέον τα δέοντα», δηλώνει ο πατήρ Κωνσταντίνου, συμπληρώνοντας ότι ο Σύνδεσμος θα απαντήσει με το έργο που έχει κάνει εδώ και ένα χρόνο. Και πραγματικά συνέβησαν πολλά. 
Οι κληρικοί υποστηρίζουν ότι στο πρόσφατο Συνέδριο που πραγματοποίησαν για τους Κολλυβάδες αν και κλήθηκε η Μητρόπολη δεν παραβρέθηκε ούτε δια αντιπροσώπου. Αν και της ζητήθηκε να μετάσχει οικονομικά, δεν το έπραξε. 
Ωστόσο, το Συνέδριο χαιρέτισε με θερμή επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ τα πρακτικά του θα καταχωρηθούν σε DVD και CD. 
«Ούτε τότε μας αναγνώρισαν, παρά το γεγονός ότι έδωσε την ευλογία του για το συνέδριο ο Σεβασμιότατος. Φαίνεται, έχει γίνει τακτική στη Μητρόπολη να αίρει το λόγο της», επισημαίνουν τα μέλη του Συνδέσμου. 
Παράλληλα, με την έντονη δραστηριότητα του Συνδέσμου, κατατέθηκαν και αιτήματα στην Μητρόπολη Χίου και πολλά από αυτά σήμερα έχουν δικαιωθεί, παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες να παρακαμφθούν.
«Ζητήσαμε να μπει τάξη στο προβάδισμα των ιερέων που γινόταν λάθος εδώ και δέκα χρόνια. Το αποδέχθηκαν, αφού εξέτασαν προσεκτικά την εγκύκλιο που υπάρχει. Ζητήσαμε να λειτουργούν ιερείς και από άλλες περιοχές στην Αγ. Μαρκέλλα και όχι αποκλειστικά συγκεκριμένοι και έγινε αποδεκτό μετά από λίγο καιρό. Γανιάσαμε για τις λειτουργίες στα εξωκκλήσια που μπορούσαν να γίνουν και δεν
το αποδέχονταν στη Μητρόπολη. Τελικά και αυτό έγινε, έστω κι αν αφορμή στάθηκε η Παναγία Αγριδιώτισσα στα Νένητα και προηγήθηκε και μια λαϊκή συνέλευση των κατοίκων. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να αφουγκραζόμαστε απευθείας από το λαό τις ανάγκες του. Κάποιοι άλλοι, περιμένουν να τα πληροφορηθούν από τρίτους. Έτσι έμαθαν και έτσι κάνουν», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, υπενθυμίζοντας ότι όσο κι αν επιδιώκουν στη Μητρόπολη την απαξίωση του έργου τους,
το έχουν αποδεχτεί και απλά δεν το δηλώνουν.

Και 12% αύξηση 

Η Μητρόπολη Χίου είχε ζητήσει με έγγραφό της να γίνει αύξηση στους μισθούς του προσωπικού των ενοριών 12%, κάτι για το οποίο αντέδρασε ο Σύνδεσμος. «Υπάρχουν ενορίες που δεν μπορούν να πληρώσουν αυτά τα χρήματα. Εμείς αντιπαραθέσαμε αύξηση της τάξης του 4%, αυτή που λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι και μόνο για τις ενορίες που έχουν οικονομική δυνατότητα. Δεν μπορούν στα Αφροδίσια ή στον Εγρηγόρο να τα πληρώσουν αυτά. Σε αυτά τα προβλήματα πρέπει να σκύψει η Μητρόπολη», ανέφεραν.

Τα προσωπικά δεδομένα

Σε άλλη περίπτωση, ο Σύνδεσμος είχε ζητήσει από τη Μητρόπολη μια λίστα με τα ονόματα των αποφοίτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, προκειμένου από αυτούς να καλυφθούν θέσεις ιεροψαλτών σε ενορίες που είχαν κενά. Από τη Μητρόπολη τους δόθηκε απάντηση ότι τα ονόματα των αποφοίτων εμπίπτουν στα προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούν να τους δοθούν! «Παρόλα αυτά αποστείλαμε έγγραφο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και κατάλαβαν και πάλι το λάθος τους. Αλλά τι να σχολιάσουμε εμείς οι άσχετοι…», τονίζουν οι ιερείς του Συνδέσμου.
Ν.Κ.

ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
«Ο χαρακτηρισμός «άσχετοι» ήταν βαρύς και προσβλητικός και ποτέ δεν ανακλήθηκε από το Σεβασμιότατο.»
«Όταν επιδιώξαμε να συναντηθούμε οι τρεις εκπρόσωποι του Συνδέσμου με το Σεβασμιότατο μου ζήτησαν από τα Γραφεία να διαχωριστώ εγώ. Όμως, οι πατέρες Μαλαφής και Πύρρος ξεκαθάρισαν ότι είμαστε όλοι ένα σώμα, μια ψυχή. Επίσης μου διεμήνυσαν ότι, αν δεν μου αρέσει εδώ να φύγω από τη Μητρόπολη. Και πάλι οι πατέρες τόνισαν ότι εάν φύγει ένας, θα φύγουμε όλοι. Δεν είναι ένας ο Σύνδεσμος, είναι 32 ιερείς.»
«Εγώ ακόμη κι αν φύγω, όπως κάποιοι ίσως επιθυμούν, η ψυχή μου θα είναι εδώ, στο χωριό μου, στην ενορία μου στην Καλλιμασιά, δίπλα στον κόσμο. Δεν μπορεί κανείς να μου πει αν δεν σου αρέσει φύγε. Το να κάνει κανείς το λαγό είναι δειλία.»
«Δεν είμαστε εξτρεμιστικά στοιχεία, είμαστε υπηρέτες της Εκκλησίας και ας το καταλάβει ο κόσμος. Ο δεσμευμένος παπάς είναι πιόνι. Εμείς δεν συμβιβαστήκαμε με ευκολίες. Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι και θα πούμε την αλήθεια. Δεν είμαστε τυχάρπαστοι που μπήκαμε στον κλήρο από σπόντα. Θα συγκρουστούμε με αυτές τις νοοτροπίες.»
«Όταν επιθυμούμε να συναντήσουμε τον Μητροπολίτη το εννοούμε. Όσες φορές πήγαμε, ο αρχιερατικός Επίτροπος επέμενε να μάθει τους λόγους της επίσκεψής μας για να προετοιμάσει, έλεγε, ο Σεβασμιότατος τις απαντήσεις του. Κανείς δεν έχει αυτό το δικαίωμα.»
«Ξεκινήσαμε στο Σύνδεσμο 39 ιερείς αλλά κατόπιν πιέσεων 7 μέλη αποχώρησαν στην πορεία. Μπορεί να υπέγραψαν εκείνες τις δηλώσεις μετανοίας που υπήρχαν έναν κακό καιρό. Ένας άντρας παπάς δεν παίρνει την υπογραφή του πίσω.»
«Συνιστώ στους νέους ιερείς να μην μπουν στον Κλήρο με τις σημερινές διαδικασίες και να διοριστούν όπως γίνεται σήμερα. Θα προσβάλουμε ως παράνομη την τοποθέτηση και ως παράνομο τον πράττοντα την παρανομία.»

Προσφυγή για τους διορισμούς ιερέων

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Συνδέσμου αναφορικά με τις τοποθετήσεις ιερέων στις ενορίες.
«Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση Κληρικών Ελλάδος, ο πατήρ Γ. Βαμβακίδης ξεκαθάρισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι για την πλήρωση θέσεων πρέπει να γίνεται προκήρυξη. Δεν αποφασίζει κανείς από μόνος του, ούτε ο Επίσκοπος. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνονται προσφυγές. Ο κάθε ιερέας που τελεί υπό διορισμό, πρέπει να αποστέλλει μετά την προκήρυξη τα δικαιολογητικά της υποψηφιότητάς του στη Μητρόπολη, να ενημερώνεται η ενορία για τον επικείμενο διορισμό και να μπορεί ο λαός να εκφράζει την άποψή του. Εδώ έχουμε μάθει να παίρνουμε τον έναν ιερέα από τη μια ενορία και να τον πηγαίνουμε σε άλλη. Υπάρχουν σήμερα ενορίες χωρίς ιερέα, όπως η Παναγία η Συριώτισσα, ο Αγ. Γεώργιος Σταφυλάς, ο Αγ. Κήρυκας στο Βορντάδο, ο Πρ. Ηλίας στο Βροντάδο και αλλού. Είναι παράνομο ο ιερέας να μη γνωρίζει σε ποια ενορία πηγαίνει. Στη Μητρόπολη Χίου δεν προκηρύχτηκαν ποτέ θέσεις. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι μυστικές διαβουλεύσεις. Όλα πρέπει να γίνονται νόμιμα. Κάποιοι επηρεάζουν τα πράγματα και πηγαίνουν τους ιερείς όπου θέλουν. Την επόμενη φορά θα υπάρξει καταγγελία», ξεκαθάρισε ο πατήρ. Γ. Κωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324 και 2271052000
Φαξ
2271052000

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2017 - 31/12/2019

Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου

Αντιπρόεδρος: Παντελής Ν. Νεαμονίτης

Γραμματέας: Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης

Ταμίας: Μιχαήλ Γ. Ψαλτάκης

Μέλος: Ιωάννης Ορ. Κρεατσάς

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2019)

Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Ειρήνη Πουλερέ
Ταμίας: Σοφία Ακτύπη
Μέλη:
Παρασκευή Ακρατοπούλου
Αθηνά Πυκνή
Γεώργιος Γιαννούμης

Αναπληρωματικά μέλη:
Μαρία Στέκα
Μαρία Καρνουπάκη
Χαρίκλεια Κουκούλη
Βιργινία Ευαγγελινού
Ιωάννης Κρεατσάς

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Κωνσταντίνος Αλ. Συράκης
Ταμίας: Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης
Μέλη: Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης
Παντελής Ν. Νεαμονίτης

Θητεία: 1/1/2017 - 31/12/2019

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2014-31/12/2016)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Ευαγγελία Ι. Μελαχροινούδη
Ταμίας: Ευθυμία Π. Κουκούλη
Μέλη:
Αργύριος Ε. Κουμελάς
Σταμάτιος Αχ. Συράκης
Χρυσάνθη Ι. Στέκα

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2014 - 31.12.2016)

Πρόεδρος: π. Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Θεοδώρα Ν. Μαυράκη
Βοηθός Γραμματέας: Διαμάντω Κ. Παντελούκα
Ταμίας: Εμμανουήλ Γ. Κουμελάς
Μέλος: Ιωάννης Τ. Κολλιάρος
Μέλος: Αργύριος Ε. Κουμελάς
Μέλος: Παντελής Κ.. Κουκούλης

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr