Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ O θεόπνευστος ιδρυτής της Εκκλησίας της Κύπρου

Μέσα στη σεπτή χορεία των θεοκηρύκων εβδομήκοντα αποστόλων ξεχωριστή θέση κατέχει ο Άγιος Απόστολος Βαρνάβας, ο ιδρυτής της αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος πολύ εύστοχα αποκαλείται στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων ως «ο υιός της παρακλήσεως». Ο Απόστολος Βαρνάβας, που αποτελεί τον πνευματικό πατέρα και τον ουράνιο πρεσβευτή και μεσίτη του ορθόδοξου κυπριακού λαού, αγωνίστηκε με τη φλογερή του πίστη και τα πάμπολλα χαρίσματά του για τη διάδοση και εδραίωση της χριστιανικής πίστεως στην αγαπημένη του πατρίδα σε τέτοιο βαθμό, ώστε κατόρθωσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να εκχριστιανίσει πλήρως την Κύπρο και να θέσει τα θεμέλια για μία οργανωμένη χριστιανική Εκκλησία, που κοσμείται από πλήθος ναών και μοναστηριών και σεμνύνεται από πολυάριθμους αγίους, που αποτελούν πολύτιμο πνευματικό θησαυρό για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας. 

Ο χαριτόβρυτος και θεόπνευστος ιδρυτής της Εκκλησίας της Κύπρου, που αποτελεί το σεβαστό καύχημα και το πολύτιμο σέμνωμά της, γεννήθηκε στη Σαλαμίνα της Κύπρου και ήταν γόνος ιουδαϊκής οικογένειας. Διακρινόταν για τη βαθιά του πίστη και ευσέβεια και για τον ένθεο ζήλο του, που σε συνδυασμό με το χάρισμα να επικοινωνεί με τους ανθρώπους και να τους μεταδίδει τη φλόγα της χριστιανικής πίστεως, τον ανέδειξαν σε θείο και φωτεινό χριστοκήρυκα και απόστολο, γεγονός που τον καθιστά ισότιμο με τους πανεύφημους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους. Ο Απόστολος Βαρνάβας διέμεινε μάλιστα και για κάποιο χρονικό διάστημα στα Ιεροσόλυμα, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει αρκετές φορές με τον ίδιο τον Ιησού Χριστό στο σπίτι της αδελφής του, της Μαρίας, όπου έλαβε χώρα και ο Μυστικός Δείπνος. Έτσι, έχοντας ο ίδιος προσωπική εμπειρία από τη ζωή και τη διδασκαλία του Κυρίου, έγινε πιστός συνεργάτης και ακόλουθος του Αποστόλου των Εθνών Παύλου κατά την πρώτη αποστολική του περιοδεία στην Αντιόχεια, όπου ιδρύθηκε και η πρώτη Αποστολική Εκκλησία. 

Το 45 μ.Χ. οι θεοφόροι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας έφτασαν στην Κύπρο για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Χριστού. Ο Απόστολος Βαρνάβας εργάσθηκε με ένθερμο ιεραποστολικό ζήλο για τη διάδοση της χριστιανικής αλήθειας στην πατρίδα του και κατόρθωσε να την εκχριστιανίσει και να ιδρύσει μαζί με τον Απόστολο Παύλο την τοπική Εκκλησία της Κύπρου, χειροτονώντας πρεσβυτέρους και επισκόπους, όπως τον τετραήμερο φίλο του Χριστού, Λάζαρο επίσκοπο Κιτίου και τον Ηρακλείδιο επίσκοπο Ταμασού. Στη συνέχεια οι δύο Απόστολοι περιοδεύσαν σε περιοχές της Μ. Ασίας, όπως στο Ικόνιο, τη Λύστρα, τη Δέρβη, την Αττάλεια και την Πέργη και επέστρεψαν στην Αντιόχεια, όπου διέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Απόστολος Παύλος πρότεινε στον Βαρνάβα και τον ανιψιό του Μάρκο να τον ακολουθήσουν και στη δεύτερη αποστολική του περιοδεία. Εκείνος όμως προτίμησε να έρθει μαζί με τον Μάρκο στην Κύπρο για να συνεχίσει τη διάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου του Χριστού. 

Έτσι το 52 μ.Χ. φτάνει ο Απόστολος Βαρνάβας στην Κύπρο για να συνεχίσει το ιεραποστολικό του έργο και με τη χάρη του Θεού τελεί θαύματα. Ένα από αυτά ήταν και η θεραπεία του μετέπειτα αποστολικού ανδρός, του Αγίου Τίμωνος, στο χωριό Κορμακίτης της επαρχείας Κυρήνειας της Κύπρου. Η πλούσια ιεραποστολική δράση του Αποστόλου Βαρνάβα, ο οποίος χρημάτισε πρώτος επίσκοπος Κύπρου, άρχισε να ενοχλεί έντονα τους φανατισμένους Ιουδαίους. Γι’ αυτό και αφού τον συνέλαβαν, τον έδεσαν χειροπόδαρα και τη νύχτα τον μετέφεραν έξω από τα τείχη της Σαλαμίνας, όπου και τον λιθοβόλησαν στις 11 Ιουνίου του 57 μ.Χ. Την ημέρα αυτή τιμάται και εορτάζεται η μνήμη του. Μετά τον λιθοβολισμό του Αγίου, οι μαθητές του ενταφίασαν με μεγάλες τιμές το ιερό λείψανό του, τοποθετώντας πάνω του το Ευαγγέλιο του Ματθαίου και στη συνέχεια αναχώρησαν για την Αλεξάνδρεια. Για 400 χρόνια κανείς δεν γνώριζε τον χώρο, στον οποίο βρίσκεται το λείψανο του πιο λαοφιλούς Αγίου της Κυπριακής Εκκλησίας. Παρόλα αυτά στον τόπο, όπου είχε ενταφιαστεί ο Άγιος, ενεργούσε μία παράξενη θαυματουργική δύναμη και πολλοί τυφλοί, παράλυτοι και δαιμονισμένοι βρήκαν θεραπεία, χωρίς να γνωρίζουν, ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα. 

Όμως το 478 μ.Χ., όταν η Κυπριακή Εκκλησία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από την ανάμειξη του Πατριάρχου Αντιοχείας Πέτρου, ο Άγιος παρουσιάσθηκε σε όραμα στον Αρχιεπίσκοπο Σαλαμίνας Ανθέμιο και του αποκάλυψε τον τόπο, όπου είχε ταφεί και ότι πάνω στο λείψανό του θα βρει το Ευαγγέλιο του Ματθαίου. Ο Ανθέμιος βρήκε, σύμφωνα με την υπόδειξη του Αγίου, το λείψανο, αλλά και το Ευαγγέλιο, το οποίο πρόσφερε ως δώρο στον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ζήνωνα, ο οποίος παρεχώρησε τρία αυτοκρατορικά προνόμια στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Ανθέμιος φρόντισε επίσης και για την ανέγερση ναού επ’ ονόματι του Αποστόλου Βαρνάβα δίπλα από τον τάφο του στη Σαλαμίνα της Κύπρου. Γύρω στα τέλη του 5ου μ. Χ. αιώνα ο ναός μετατράπηκε σε περιώνυμο μοναστήρι, στο οποίο συνέρεαν χιλιάδες προσκυνητές, αφού ο Άγιος είναι η καταφυγή και η παρηγοριά του ορθόδοξου κυπριακού λαού. Δυστυχώς το περίφημο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα βρίσκεται σήμερα υπό την κατοχή των δυνάμεων του Αττίλα. Στη Λεμεσό της Κύπρου συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου ανεγέρσεως του περικαλλούς βυζαντινού ναού επ’ ονόματι του θεόπνευστου ιδρυτού και προστάτου της αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, γεγονός που χαροποιεί κάθε φιλάγιο κάτοικο και επισκέπτη της μαρτυρικής και αγιοτόκου μεγαλονήσου. 

Η ολόθερμη ευχή όλων μας είναι «ο υιός της παρακλήσεως», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται ο Απόστολος Βαρνάβας, να μεσιτεύει αδιάλειπτα στον Πανάγαθο Θεό, ώστε η κατεχόμενη από τους Τούρκους κατακτητές ιστορική και παλαίφατη ιερά μονή του, να αποδοθεί σύντομα στο ευσεβές πλήρωμα της Κυπριακής Εκκλησίας, σηματοδοτώντας παράλληλα και την ανατολή της απελευθέρωσης της κατεχόμενης Κύπρου. 

Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος 
Εκπαιδευτικός 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 
  • Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄, Κύπρος η Αγία Νήσος, Λευκωσία 1997. 
  • Καππαή Δημητρίου Χ., Οι εν Κύπρω διαλάμψαντες Άγιοι, Έκδοση Βιβλιοπωλείου Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, Β΄ Έκδοση, Κύπρος 1998. 
  • Μπούσια Χαραλάμπους Μ., Κανών Παρακλητικός και Χαιρετιστήριοι Οίκοι εις τον ένδοξον Απόστολον Βαρνάβαν, Λευκωσία 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324 και 2271052000
Φαξ
2271052000

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2017 - 31/12/2019

Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου

Αντιπρόεδρος: Παντελής Ν. Νεαμονίτης

Γραμματέας: Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης

Ταμίας: Μιχαήλ Γ. Ψαλτάκης

Μέλος: Ιωάννης Ορ. Κρεατσάς

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2019)

Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Ειρήνη Πουλερέ
Ταμίας: Σοφία Ακτύπη
Μέλη:
Παρασκευή Ακρατοπούλου
Αθηνά Πυκνή
Γεώργιος Γιαννούμης

Αναπληρωματικά μέλη:
Μαρία Στέκα
Μαρία Καρνουπάκη
Χαρίκλεια Κουκούλη
Βιργινία Ευαγγελινού
Ιωάννης Κρεατσάς

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Κωνσταντίνος Αλ. Συράκης
Ταμίας: Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης
Μέλη: Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης
Παντελής Ν. Νεαμονίτης

Θητεία: 1/1/2017 - 31/12/2019

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2014-31/12/2016)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Ευαγγελία Ι. Μελαχροινούδη
Ταμίας: Ευθυμία Π. Κουκούλη
Μέλη:
Αργύριος Ε. Κουμελάς
Σταμάτιος Αχ. Συράκης
Χρυσάνθη Ι. Στέκα

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2014 - 31.12.2016)

Πρόεδρος: π. Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Θεοδώρα Ν. Μαυράκη
Βοηθός Γραμματέας: Διαμάντω Κ. Παντελούκα
Ταμίας: Εμμανουήλ Γ. Κουμελάς
Μέλος: Ιωάννης Τ. Κολλιάρος
Μέλος: Αργύριος Ε. Κουμελάς
Μέλος: Παντελής Κ.. Κουκούλης

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr