‘Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Χιώτες της Αττικής, δεν έχασαν την ευκαιρία να πορευθούν στα λιμάνια καταφυγής τους να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη της Χιώτισσας Παρθενομάρτυρος. Με αυτό τον τρόπο, δηλώνουν την αγάπη τον σεβασμό και την πίστη στα πάτρια όσια και ιερά τους που με ευλάβεια τιμούν στη φιλόξενη γη που τους δέχτηκε σαν δεύτερη πατρίδα τους. Νοητά, σαν σκύβουν να προσκυνήσουν την Άγια εικόνα, να νομίζουν πως κλείνουν με σεβασμό την κεφαλή τους στο προσκυνητάρι της Βολισσιανής αγίας, σε κάποιο αγαπημένο τόπο της Μυροβόλου γης.
Παραμονή της χάρης της, οι χτύποι της καρδιάς, οδήγησαν τα βήματα μου, για μια ακόμα φορά στην Άγια Μαρκέλλα της Ελευσίνας . Για την ιστορία, η θεμελίωση του ναΐσκου έγινε το 1965 σε χώρο που δώρισε οΜιχάλης Καράμπουρνος, για να στεγαστεί η εικόνα της αγίας που έφεραν από το νησί μας συμπατριώτες μας που εγκαταστάθηκαν εκεί. Την παραμονή, πλήθος οι πιστών, από κάθε γωνιά, απόλαυσε τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό. Έγινε η καθιερωμένη περιφορά της εικόνας στους δρόμους της Ελευσίνας υπό τους ήχους της φιλαρμονικής. Προπομπός η σημαία του δραστήριου Συλλόγου Χιακή Ένωση Ελευσίνας, πλαισιωμένη τιμητικά από αγήματα κυριών και παιδιών με τοπικές φορεσιές. Οι αδελφοί Μαλαχία και τα ακούραστε μέλη του συλλόγου κάθε χρόνο υπερβαίνουν εαυτούς. Μετά το πέρας του εσπερινού και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου, ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι με τραγούδια, από το συγκρότημα της κ. Λέτα Κορρέ και παραδοσιακούς χορούς . Η εκδήλωση είχε σαν θέμα : «Τις τέσσερεις εποχές στη Χίο καθώς και το κέντημα του σκήνου και την συγκομιδή της ξακουστής ανά τον κόσμο μαστίχας». Για πρώτη φορά προσφέρθηκε παραδοσιακό κατσικοπίλαφο.
Εδώ και αρκετές δεκαετίες, ανήμερα της μεγάλης γιορτής, το πρωί η Χιακή Αδελφότητα «ΚΟΡΑΗΣ», εορτάζει της μνήμη της αγίας στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιά, όπου υπάρχει από τις αρχές του περασμένου αιώνα, εικονοστάσι της αγίας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η συμμετοχή των ευλαβών συμπατριωτών μας ήταν αθρόα . Το κάλεσμα του ιερέα ότι η μεγάλη εικόνα της αγίας χρίζει καθαρισμού και συντήρησης, είχε άμεση ανταπόκριση από ευλαβή και σεμνό συμπατριώτη μας, ο οποίος δεν επιθυμεί να κοινοποιηθεί το όνομα του. Η χάρη της αγίας ας τον προστατεύει όπως και όλο τον κόσμο. Μετά το πέρας της λειτουργίας, με την φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος να παιανίζει τιμητικά χιώτικους σκοπούς, αδελφότητα προσέφερε το παραδοσιακό κέρασμα σε γνωστό «καφέ» της πλατείας Κοραή.
Λαμπρός εορτασμός, με συμμετοχή αρχιερέων, αγημάτων του στρατού και του ναυτικού, μπάντων και φιλαρμονικών, λαμβάνει χώρα και στηνΧιώτισσα προστάτιδα του Βοτανικού με συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών. θεωρείται από τα μεγαλύτερα του κέντρου των Αθηνών. Ο ναός της Αγίας Μαρκέλλας – Βοτανικού, εγκαινιάσθηκε το 1929 και έχει την τύχη να φυλάει θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του 18ου αιώνα την οποία έφεραν πρόσφυγες από τον Πόντο.
Και του χρόνου αδέρφια μου. Ας μας βοηθήσει η Χάρη και η Δύναμη της Αγίας Μαρκέλλας να πλησιάσουμε με Αγάπη τον Συνάνθρωπο μας. Αυτές τις δύσκολες εποχές το έχουν και το έχουμε ανάγκη - Ευχαριστώ
Ταπεινά
Μιχάλης Γ. Καριάμης
Συνταξ. Πλοίαρχος Ε.Ν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου