Σε όσους έχουν επισκεφθεί παλαιότερα τη Βιβλιοθήκη Κοραή και τα Ιστορικά Αρχεία του Ν. Χίου, το πιθανότερο είναι να είχε κάνει εντύπωση ένας μελετητής, “βυθισμένος” καθημερινά στους χειρόγραφους κώδικες και τα βιβλία, ο οποίος κρατούσε ακατάπαυστα σημειώσεις: ο Καλλιμασιώτης παλιός πλοίαρχος Ε.Ν. Δημήτρης Διον. Μελαχροινούδης, γνωστός για την αγάπη του στον τόπο, τα κοινά και τον πολιτισμό. Άλλοι πάλι θα έχουν αντιληφθεί τον ίδιο να συζητεί με απλότητα και θάρρος σε χώρους πνευματικών εκδηλώσεων, ακόμη και στη μέση του δρόμου, με συντοπίτες του και κυρίως με ειδικούς ερευνητές, για διάφορα χιακά θέματα προσπαθώντας να διευκρινίσει κάτι, να διασταυρώσει, να μάθει…
Είκοσι πέντε χρόνια έρευνας στις γραπτές πηγές της χιακής ιστορίας και συλλογής αξιόπιστων μαρτυριών, μάς έδωσαν έργα του για τα Υγειονομικά της Χίου, τις Θαλάσσιες δραστηριότητες, τα Διοικητικά του νησιού κατά τον 19ο αιώνα καθώς και το καινούριο βιβλίο του, “Η Καλλιμασιά της Χίου” (τυπ. Έντυπο, 2015).
Από την πρώτη ήδη ματιά, φαίνεται πως το νέο πόνημα του Δ.Μ. περιέχει μια αξιόλογη παρουσίαση ιστορικών στοιχείων πολύ καλά τεκμηριωμένων, με αξιοσημείωτη οργάνωση και έκθεση της ύλης. Στην Εισαγωγή του διαβάζουμε για την αξία της γνώσης του παρελθόντος αναφορικά με το παρόν και το μέλλον του τόπου, κάτι που δείχνει να απασχολεί διαρκώς τον συγγραφέα.
Τόσο ο απλός αναγνώστης και βέβαια ο Καλλιμασιώτης, όσο και ο ειδικός ερευνητής βρίσκουν άφθονο υλικό σχετικά με την ιστορία και την οργάνωση της κοινωνίας του χωριού και του νησιού, καθώς και χρήσιμα στοιχεία για ιστορικές, κοινωνιολογικές και φιλολογικές μελέτες. Ο Δημήτρης Μελαχροινούδης καταγράφει και ομαδοποιεί συστηματικά τα στοιχεία του για:
- την τοποθεσία του χωριού και το φυσικό του πλούτο
- τους ανθρώπους, τις ασχολίες και την κοινωνική τους συγκρότηση
- την πορεία της κοινότητας, την υγειονομική φροντίδα, την εκπαίδευση
- την Καλλιμασιά στα μεγάλα γεγονότα της χιακής και παγκόσμιας ιστορίας
- τις προσωπικότητες του τόπου και τη δράση τους…
Ένας αληθινός θησαυρός γνώσεων φανερώνεται στους αναγνώστες, πάντα με αναφορά στις πηγές: τοπωνύμια, πύργοι και κτίσματα (μύλοι, ελαιοτριβεία, αποστακτήρια), παλαιά επαγγέλματα, κατάλογοι δημογερόντων, ιστορικό των σχολείων, χρονολόγια, ευρετήρια κλπ, κλπ… Το ενδιαφέρον μας προσελκύουν και αποσπάσματα από μαρτυρίες κατοίκων την εποχή της τουρκοκρατίας ή και τους μεταγενέστερους χρόνους. Η ακρίβεια των πληροφοριών, η οργάνωσή τους καθώς και η διάθεση του συγγραφέα να γράψει ένα βιβλίο “μνήμης”, είναι βασικά χαρακτηριστικά της εργασίας.
“Η Καλλιμασιά της Χίου” δεν είναι βέβαια ιστορικό βιβλίο με την κλασική του έννοια· άλλωστε ο συγγραφέας του δεν είναι ιστορικός. Περιέχει όμως ταξινομημένα πολύτιμα ιστορικά στοιχεία για τον τόπο και τους ανθρώπους του, που ενδιαφέρουν όλους τους συμπατριώτες μας, καθώς και πρωτογενές υλικό για ειδικούς επιστήμονες. Διαβάζοντας, “συνθέτουμε” τη δική μας ιστορική αφήγηση, βασισμένοι στο υλικό αυτό. Κι εκτιμούμε το γεγονός πως τίποτα δεν ωραιοποιείται ή αποσιωπάται, αλλά όλα εκτίθενται στο φως με εντιμότητα, αγάπη για το χωριό και ακρίβεια.
Πολλοί θα “δουν” μέσα στο βιβλίο αυτό τη ζωή των προγόνων τους. Θα μάθουν για τους αγώνες και τα όνειρά τους· τις ανησυχίες, τις αστοχίες, αλλά και την πρόοδο και τις επιτυχίες εκείνων των παλαιών ανθρώπων. Γιατί όλα αυτά ήταν, ουσιαστικά, η ζωή τους – και η δική μας ζωή…
Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Μελαχροινούδη για το νέο έργο που μας χάρισε και του ευχόμαστε υγεία, όρεξη και κουράγιο για να συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο του.
Νίκος Μ. Στουπάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου