Με αφορμή αναγραφής στον τύπο της δήλωσης της Γεν. Γραμμ. Της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ότι θα αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες και θα συνεργάζεται με όλους, χωρίς κανένα διαχωρισμό για την επίλυση των προβλημάτων, θεωρώ υποχρέωσή μου την ενημέρωσή της για την περίπτωσης για την περίπτωση της Παναγίας Σικελιάς.
Η Παναγία Σικελιά δεύτερη σε αρχαιότητα και ιστορική σημασία από τις 15 βυζαντινές εκκλησίες της Χίου, έχω την αίσθηση, κρίνοντας από το ενδιαφέρον που μέχρι σήμερα έχει επιδειχθεί, ότι δεν τονίστηκε η σημασία του από τους φορείς του νησιού με τους οποίους συναντήθηκε. Επειδή το ποσοστό συμβολής του μνημείου στην ανάπτυξη του νησιού δεν είναι αμελητέο, ως ενεργός πολίτης επισημαίνω την ανάγκη ανάδειξης του με την ταυτόχρονη σύνδεσή του με την ιστορία και το φυσικό κάλλος της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι το μέχρι σήμερα ενδιαφέρον δεν υπήρξε αντάξιο του μνημείου, για πολλούς λόγους, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Απορίας άξιο το γεγονός, ότι δεν έχει συμπεριληφθεί μέχρι σήμερα ούτε μια φορά στις ετήσιες επισκέψεις μνημείων που επιμελείται υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Επίσης δεν έχω υπόψη μου, εάν έχει ληφθεί σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωνίας, στην διοικητική περιοχή του οποίου ανήκει η Παναγία Σικελιά.
Δημ. Μελαχροινούδης
Τέως Πρόεδρος Συμβουλίου
Περιοχής Εδαφικής Περιφέρειας Νήσου Χίου
Καλλιμασιά 31 Δεκεμβρίου 2009
ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΙΚΕΛΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ/ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
1992: – Παραστάσεις του Εκπ. Σωμ. Καλλιμασιάς «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» προς τον Μητροπολίτη, Νομάρχη, Βουλευτές. Έκκληση για διάσωση στον Υφυπουργό Αιγαίου Γ. Μησαηλίδη, ΕΡΤ-1
- Βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς. «Η υγρασία καταστρέφει το μνημείο»
- Δώρα Μπακογιάννη (ΥΠΠΟ 1678/11-12-92) «… για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Μεταβυζαντινού Ξυλόγλυπτου εικονοστασίου, έχει συνταχθεί ειδική μελέτη. Θα προκληθεί έλεγχος και επισκευή της στέγης, στην οποία έχουν γίνει εκτεταμένες αναστηλωτικές εργασίες».
- Νομαρχιακό πρόγραμμα 1992: Κατασκευή δρόμου προς Παναγία Σικελιά.
1993: – Γ. Καλουτάς (Υπεύθυνος προγραμματισμού Νομαρχίας) Η Σικελιά θα μπει στο πρόγραμμα της Νομαρχίας.
-Σφηνώθηκαν σίδερα στους κιονίσκους του δίλοβου ανοίγματος του Ιερού.
1994: – Με έγγραφο του ΥΠΠΟ/ΠΡΟΜΕΛ/Α/1868/46751/22 ΣΕΠΤ.’94 γνωρίζεται στην 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ότι το Υπ. Οικονομικών ενέκρινε το έργο «Αναστήλωση Μνημείων και Κάστρων της Χίου» Μελέτη κατασκευή της ΣΑΕ 014/29414517, ύψους 1,3 δις για Ανάβατο, Μονή Μουνδών, Σικελιά, Κάστρα Πιτυούς – Βολισσού- Δοτίων, και με πίστωση για το 1994, 200εκατ.
1995 (Γενάρης): – Υπάλληλος του ΥΠΑΙ επισκέφθηκε τη Σικελιά στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου για «Αναστήλωση Κάστρων και Μνημείων» ύψους 1,3 δις. συνοδευόμενη από τη Δήμαρχο Ανέμωνα Καίτη Ρουκανά και τον υπεύθυνο Σύμβουλο για τα θέματα πολιτισμού του Δήμου Δημ. Μελαχροινούδη.
-Εντείνονται σχετικά με τη Σικελιά δημοσιεύματα.
-(Οκτώβρης) Το τέμπλο μεταφέρεται στη Χίο για συντήρηση.
1996: – Γίνεται γνωστό από την 3η Εφορεία Βυζ. Αρχαιοτήτων ότι η Σικελιά έχει απενταχθεί από το σχετικό πρόγραμμα από τον Αύγουστο του 1995.
-9 Νοεμ. Η Δήμαρχος Ανέμωνα παροτρύνει την ΥΠΑΙ κ. Παπαξώη όταν επισκέφθηκε το Συμβούλιο Περιοχής στα Αρμόλια, να λάβη υπόψη την έκθεση για τα μνημεία, στο Πνευμ. Κέντρο Καλλιμασιάς, διαπιστώνοντας την αδικία που γίνεται σ’ αυτά και ειδικότερα στη Σικελιά. Η ΥΠΠΟ υποσχέθηκε ότι το μνημείο θα συμπεριληφθεί ξανά στο πρόγραμμα.
1997: -12/3/97 Το Νομαρχιακό Συμβούλιο προτείνει ένταξη στο διασυνοριακό INTERREG II στο έργο Α1(2) Αναστήλωση- Αξιοποίηση Ι. Μονής Παναγίας Σικελιάς (55εκατ.). Όμως το έργο (απορριφθέν εκ των προτέρων) δεν εγκρίθηκε.
- Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Περιοχής, μετά από αίτησή του, συναντάται με την ΥΠΠΟ στις 11-3-97
- Οκτώβρης. Ψήφισμα του Συνεδρίου Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά, που έγινε στη Ν. Υόρκη, μετά από εισήγηση του Προέδρου Συμβουλίου Περιοχής 1ης Εδαφικής Περιφέρειας. «Η ανάπτυξη της Χίου περνά μέσα από τα Μνημεία της».
1998: -Δημοτικές εκλογές. Στο Πρόγραμμα του υποψηφίου και στη συνέχεια πρώτου δημάρχου Ιωνίας, Γ. Κλιαμενάκη. «Οραματιζόμαστε να κάνουμε τη Σικελιά το Λυκαβητό της Χίου, με βελτίωση του δρόμου, ηλεκτροδότηση, δημιουργία χώρων αναψυχής (πράσινο, παγκάκια, αναψυκτήριο κ.α)».
- Απόφαση του Συμβουλίου Περιοχής να αναθέσει στην Ειρήνη Ψαρέλλη δημιουργία εικονικής πραγματικότητας (visual reality) για τη Βέσσα και τη Σικελιά (8 εκατ), προϋπόθεση για να ενταχθούν σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όμως η ΤΥΔΚ δε μπορεί να βοηθήσει.
2002: -Δημοτικές εκλογές. Στο πρόγραμμα του εκλεχθέντος Γ. Βαρκάρη προβλέπεται η τουριστική αξιοποίηση της Παναγίας Σικελιάς.
2003: -Γενάρης. Ο Νομάρχης Π. Λαμπρινούδης ανακοινώνει ότι η Σικελιά θα συμπεριληφθεί στο Γ΄ Ευρωπαϊκό πλαίσιο Στήριξης.
2008: -Η Παναγία Σικελιά δεν περιλαμβάνεται σε πρόταση αναστήλωσης των Μνημείων της Χίου
2009: – Ο διορισμός της Λίνας Μενδώνη ως Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟ προοιωνίζει θετικές εξελίξεις και για την Παναγία Σικελιά
Πηγή κειμένου: http://www.dimokratiki.org/?p=12915
Η φωτογραφία είναι του π. Γ. Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου