Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ενα λουλούδι από τη Χίο...

Η ιστορία ενός μικρού αγριολούλουδου που θεωρούνταν εξαφανισμένο από το 1795 και τώρα ξαναβρέθηκε στη Χίο είναι ενδεικτική των επιθέσεων που δέχεται η μοναδική χλωρίδα της χώρας μας, αλλά και των ευκαιριών που προσφέρονται για τη διατήρησή της
ΙΩΑΝΝΑ Α. ΣΟΥΦΛΕΡΗ | Σάββατο 3 Απριλίου 2010 (TO BHMA)
Μπορεί το όνομα Βongardia chrysogonum να μη μας λέει πολλά, αλλά η ομορφιά αυτού του αγριολούλουδου που θεωρούνταν χαμένο για αιώνες ίσως πείσει τους ευαίσθητους σε θέματα φύσης Χιώτες να το υιοθετήσουν
Τώρα που ο καιρός αρχίζει να ευνοεί τις βόλτες στην εξοχή, παρατηρείτε καθόλου τα ανθισμένα φυτά; Γιατί μη μου πείτε ότι δεν έλκει το βλέμμα ένα χωράφι γεμάτο κατακόκκινες παπαρούνες. Ή ότι δεν σας προκαλεί ευφορία το φίνο άρωμα της πασχαλιάς. Πόσο μακριά όμως πάει το ενδιαφέρον σας για τα φυτά; Είστε, παραδείγματος χάριν, σε θέση να αναγνωρίσετε την άγρια ρίγανη από το θυμάρι όταν αναζητήσετε την προέλευση του αρώματος που έφτασε στη μύτη σας; Ή είστε ο τύπος που και στον μανάβη αδυνατεί να ξεχωρίσει τον μαϊντανό από το σέλινο; Σε μια χώρα με τεράστιο φυτικό πλούτο όπως η Ελλάδα (π.χ., ο αριθμός των φυτικών ειδών μόνο της Κρήτης ξεπερνά αυτόν του συνόλου της Αγγλίας!) θα περίμενε κανείς ότι το εθνικό σπορ των Ελλήνων θα ήταν να γεμίζουν φυτολόγια με σπάνια δείγματα. Αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι: μακράν του να ασχολούμαστε με τον φυτικό πλούτο της χώρας μας, στην καλύτερη περίπτωση τον προσπερνούμε αδιάφορα, αν, στη χειρότερη, δεν τον ποδοπατούμε κιόλας. Ευτυχώς για την ελληνική χλωρίδα όμως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη της. Ενας από αυτούς είναι ο δανός καθηγητής Αrne Strid, ο οποίος από το 1964 και μετά πραγματοποιεί συνεχώς ταξίδια στη χώρα μας προς χάριν της χλωρίδας της. Του μιλήσαμε με αφορμή πρόσφατο άρθρο του σχετικά με την επανεύρεση στη Χίο ενός αγριολούλουδου, η τελευταία αναφορά για το οποίο χρονολογείται από το 1795! Και μάθαμε ότι δεν πρόκειται για το μόνο που θεωρήθηκε χαμένο και ξαναβρέθηκε αιώνες μετά!

Οι λάτρεις της ελληνικής χλωρίδας

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο δανός καθηγητής ήλθε στη χώρα μας ως φοιτητής, ύστερα από προτροπή του καθηγητού του που θεωρούσε (ορθώς) ότι τα νησιά του Αιγαίου ήταν το ιδανικό περιβάλλον για τη μελέτη της εξέλιξης των ειδών, φυτικών και ζωικών. Οπως εξήγησε ο καθηγητής Strid, «η γεωλογική ιστορία των νησιών είναιγνωστή και επιτρέπει την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σχετικά με την εξέλιξη. Παραδείγματος χάριν,πολλά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήταν ενωμένα με την Ανατολία κατά την τελευταία περίοδο των παγετώνων, δηλαδή σχετικά πρόσφατα.Αντίθετα,τα είδη της Κρήτης εξελίχθηκαν απομονωμένα επί πολύ μεγαλύτερο διάστημα». 

Ο κ. Strid αποτελεί συνεχιστή μιας μακράς παράδοσης ξένων και ελλήνων εξερευνητών που αναζήτησαν και περιέγραψαν την ελληνική χλωρίδα. Κατά τον ίδιο, «η περίοδος από το 1840 ως το 1860 ήταν η χρυσή εποχή της ελληνικής βοτανικής.Δύο από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της περιόδου ήταν ο Θεόδωρος Χελδράιχ (Τheodor von Ηeldreich) και ο Θεόδωρος Ορφανίδης.Ο Χελδράιχ είχε γεννηθεί στη Δρέσδη και έφτασε στην Αθήνα σε ηλικία 20 ετών,με το κύμα αξιωματούχων και επιστημόνων που ακολούθησε τον Οθωνα.Παρέμεινε στην Ελλάδα ως το τέλος της ζωής του (60 χρόνια),ταξίδεψε σε όλη τη χώρα και έκανε τις περισσότερες βοτανικές ανακαλύψεις από οποιονδήποτε άλλον πριν ή ύστερα από αυτόν.Εξίσου σημαντικό είναι και το έργο του Ορφανίδη,ο οποίος έκανε ορισμένες πολύ σημαντικές ανακαλύψεις.Ο Ορφανίδης είχε κάνει σπουδές στο Παρίσι και έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Σίγουρα θα είχε προσφέρει περισσότερα στη μελέτη της ελληνικής χλωρίδας αν δεν είχε πεθάνει πρόωρα ».Εξελικτικός πλούτος υπό απειλή
Βαδίζοντας στα χνάρια (κυριολεκτικά και μεταφορικά) των Χελδράιχ και Ορφανίδη, ο καθηγητής Strid έχει (ξανα)ανακαλύψει φυτά που θεωρούνταν εξαφανισμένα. Ισως όμως και να πρόκειται για φυτά που κανένας δεν είχε προσέξει για αιώνες. Σύμφωνα με τον κ. Strid, «υπάρχουν μάλλον λίγες περιπτώσεις εξαφάνισης φυτών από την ελληνική χλωρίδα.Σε σύνολο 5.800 φυτών, περίπου 750 είναι ενδημικά της Ελλάδας,δεν εντοπίζονται δηλαδή πουθενά αλλού. Πολλά από αυτάείναι σπάνια υπό την έννοια ότι μπορεί να περιορίζονται σε ένα και μόνο βουνό ή ένα και μοναδικό νησί, αλλά τα περισσότερα από αυτά εμφανίζονται σε ικανές ποσότητες και δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι απειλούνται.Αυτό ισχύει γιασχεδόν όλα τα ορεινά ενδημικά είδη τα οποία ζουν σε οικοσυστήματα με μικρή ανθρώπινη παρέμβαση. 

Αντίθετα,είδη τα οποία αναπτύσσονται σε αμμώδεις παραλίες,αγροτικά οικοσυστήματα και υδροβιότοπους χαμηλών υψομέτρων κινδυνεύουν γενικά περισσότερο από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που αλλάζουν το τοπίο.Παραδείγματος χάριν, από τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων,την αλλαγή καλλιεργητικών τεχνικών ή την αποξήρανση ελών.Αν και τα περισσότερα από τα είδη που ζουν σε τέτοια περιβάλλοντα είναι ευρέως διαδεδομένα,υπάρχουν ορισμένα ενδημικά τα οποία σήμερα διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο εξαφάνισης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το είδος Αstragalus graecus,το οποίο κατά τον 19ο αιώνα ήταν κοινό στα χωράφια της Αττικής. Οι περισσότεροι από τους βιοτόπους του είναι τώρα καλυμμένοι από την άσφαλτο της πρωτεύουσας. Η τελευταία αναφορά στο είδος αυτό χρονολογείται από το 1947 και σήμερα έχει μάλλον εξαφανιστεί». 

Η μαστίχα έσωσε την Βongardia

Εξαφανισμένο για τουλάχιστον 200 χρόνια θεωρούνταν και το είδος Βongardia chrysogonum. Σύμφωνα με το άρθρο του καθηγητή Strid στην επιθεώρηση «Ρhytologia Βalcanica» [τεύχος 15(3), σελ. 337-342], το είδος είχε αναφερθεί στο νησί της Χίου από τον Οlivier το 1795. Ο Strid το ανακάλυψε αρχικά τη δεκαετία του 1990 στις άκρες ενός χωραφιού στη Βόρεια Πελοπόννησο, αλλά όταν το αναζήτησε μερικά χρόνια αργότερα το χωράφι ήταν χέρσο, διάφορα αγριόχορτα είχαν καλύψει την περιοχή και το σπάνιο φυτό δεν ήταν πια εκεί. Για καλή του τύχη όμως το Βongardia chrysogonum ενδημούσε ακόμη στη Χίο και συγκεκριμένα στις παρυφές των μαστιχοχώραφων. Πιθανόν το κλειδί για την επιβίωσή του να ήταν ακριβώς αυτό: «Το Βongardia chrysogonum είναι ένα κονδυλόριζο φυτόκαι οι κόνδυλοί του βρίσκονται βαθιά στο έδαφος, έτσι ώστε να προστατεύονται από τις αρώσεις. Τα μαστιχοχώραφα δεν απαιτούν βαθιές αρώσεις και το φυτό βρήκε καταφύγιο σε αυτά». Θα είναι άραγε πιο τυχερό το Βongardia chrysogonum των μαστιχοχώραφων; Το άρθρο του δανού καθηγητή τελειώνει με την εξής φράση: «Η καλύτερη ελπίδα του φυτού για την επιβίωσή του φαίνεται πως θα ήταν να υιοθετηθεί από τους μαστιχοπαραγωγούς της Νότιας Χίου ως έμβλημά τους». Να, μια καλή ιδέα! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:


ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324
Φαξ
2271051324

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2023 - 31/12/2025

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος

Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Αντιπρόεδρος

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός, Γραμματέας

Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Ταμίας

Κωνσταντίνος Δ. Γιαλούσης, Μέλος

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Ελένη Φραντζέσκου, Ταμίας
Πλουμή Ευαγγελινού, Γραμματέας
Κωνσταντίνος Γιαλούσης, Μέλος
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Παρασκευή Ακρατοπούλου, Μέλος
Ευθυμία Κουκούλη, Μέλος

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης, Ταμίας
Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Γραμματέας
Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Μέλος
Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης, Μέλος

Θητεία: 1/1/2023 - 31/12/2025

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2023 - 31/12/2025)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Λεμονιά Ανδρεάδου
Ταμίας: Αιμιλιανός Ευαγγελινός
Μέλη: Γεώργιος Γιαννούμης, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κωνσταντίνος Αχ. Συράκης

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2023 - 31.12.2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Θεοδώρα Μαυράκη, Αντιπρόεδρος
Διονύσιος Μελαχροινούδης, Ταμίας
Ευθυμία Κουκούλη, Γραμματέας
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Κωνσταντίνος Γκαραγκούνης, Μέλος
Ιωάννης Κουτσογιάννης, Μέλος

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr