Πλούσιος ο απολογισμός του τμήματος πληροφορικής του Ιδρύματος "Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής".
Τα μαθήματα στο κέντρο υπολογιστών της ενορίας μας συνεχίστηκαν για δεύτερη χρονιά με επιτυχία υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του κ. Μιχάλη Γ. Ψαλτάκη.
Τέσσερα τμήματα για παιδιά από 4 ετών ως 12 ετών φιλοξενήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Μάιο του 2010 στην ενοριακή αίθουσα.
Με βάση το παρουσιολόγιο ο Μ.Ο. παρακολούθησης ήταν 25 μαθητές!!!
Ας δούμε τον Απολογισμό της χρονιάς, που επιμελήθηκε ο Μιχάλης Ψαλτάκης:
Για τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου ηλικίας 9 – 12 ετών δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικείωση με τον Υ/Η, τις εφαρμογές γραφείου και το Διαδίκτυο.
Χρησιμοποιήθηκε Ελεύθερο Λογισμικό – Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ)
Βασική Χρήση Υπολογιστή
Βασικές Λειτουργίες: Δημιουργία κειμένου, δημιουργία φακέλων
Διαχείριση φακέλων: Δημιουργία φακέλων, αποθήκευση εικόνας, αποθήκευση κειμένου, μετακίνηση αρχείων
Αριθμομηχανή
Βασικές Αρχές Επεξεργασίας Κειμένου (openoffice.org Writer)
Μορφοποίηση γραμματοσειράς, Στοιχίσεις, Χρωματισμοί – Αναίρεση, Εσοχές – Κουκκίδες, Κουκκίδες και Αρίθμηση, Διάστιχο – Αντιγραφή – Επικόλληση, Πίνακες – Ορθογραφικός Έλεγχος, Συγχώνευση – Διαίρεση Κελιών, Στοιχίσεις στον πίνακα – αντιγραφή – επικόλληση, Εισαγωγή Εικόνας, Στοίχιση εικόνας, Σχεδίαση Fontwork, Σχεδίαση σχημάτων, .
Προγραμματισμός: Γλώσσα Logo (kturtle)
Σχεδίαση τετραγώνου, Σχεδίαση τριγώνου – Μεταβλητές, Σχεδίαση τετραγώνου – Επανάλαβε, Επανάληψη.
Περιήγηση στο Διαδίκτυο (firefox)
Περιήγηση - καρτέλες, Μηχανές αναζήτησης (αλλαγή της υπηρεσίας αναζήτησης), Αλλαγή αρχικής σελίδας, Προσθήκη σελιδοδεικτών - Διαχείριση. Αποθήκευση αρχείων – ιστοσελίδων. Εκτύπωση ιστοσελίδας.
Ελληνική Βικιπέδια, Youtube, ραδιόφωνο στο διαδίκτυο.
Σημείωση: Σε όλους τους μαθητές διανεμήθηκε ένα CD-ROM με το ελεύθερο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για χρήση στο σπίτι και εξάσκηση, καθώς και τυπωμένα 6 εγχειρίδια του openoffice.org Writer (Εισαγωγή ΕΛΛΑΚ στην εκπαίδευση)
Για τους μικρότερους μαθητές προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα GCompris, η πλατφόρμα RamKid preschool, RamKid Τάξη Α-Β, RamKid Τάξη Γ-Δ, καθώς και το λογισμικό “Γλώσσα Α-Β Δημοτικού”, “Μαθηματικά Α-Β Δημοτικού” “Ιστορία Γ-Δ δημοτικού”, “Θρησκευτικά Γ-Δ δημοτικού” από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Πληροφορική
Γνωριμία και χρήση μιας εφαρμογής, πλοήγηση μέσα σε αυτήν, εξοικείωση με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Πληκτρολόγηση και επεξεργασία απλού κειμένου.
Ζωγραφική και σχεδίαση, παζλ
Γλώσσα
Να γνωρίζουν το αλφάβητο, να συμπληρώνουν το γράμμα που λείπει, να ταιριάζουν λέξεις σε εικόνες.
Μαθηματικά
Υπολογισμοί και πράξεις (πρόσθεση – αφαίρεση – πολλαπλασιασμός και διαίρεση), εκμάθηση της ώρας, του βάρους και των νομισμάτων.
Παιχνίδια στρατηγικής: Σκάκι, Σύνδεσε 4, μνημονικές τεχνικές κτλ
Σημείωση: Σε όλους τους μαθητές διανεμήθηκε δωρεάν ένα CD-ROM με το ελεύθερο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε
Στο Μιχάλη και στην πολύτεκνη πλέον οικογένειά του μαζί με τις ευχαριστίες όλων μας, και τις ευχές για υγεία και δύναμη, ευχόμαστε καλό καλοκαίρι!
Το φωτογραφικό υλικό είναι από το αρχείο του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου