Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Από την Καλλιμασιά...στην Ιταλία

ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ, ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος COMENIUS με θέμα «Water is life» ταξίδεψαν στην Ιταλία, στις πόλεις Μάσα-Καράρα της Τοσκάνης από 16-21 Μαρτίου οι καθηγήτριες του Γυμνασίου Καλλιμασιάς, Πουλερέ Ειρήνη (διευθύντρια), Νεγρεπόντη Μάγδα (υπεύθυνη του προγράμματος), Κασαπίδου Μαρία, καθώς και οι μαθητές Σύκας- Λεριώτης Γιάννης, Βατάκη Ραφαέλα και Λάρδα Χριστίνα.

Συγκομιδή 11 μεταλλίων για το ΓΕΛ Καλλιμασιάς!

Στο Δημοτικό Στάδιο της Χίου έγιναν οι Σχολικοί Αγώνες Στίβου Λυκείων της Χίου.
Ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους στα διάφορα αθλήματα ήταν μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Καλλιμασιάς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 11 διακρίσεις-μετάλλια ήταν η συγκομιδή των μαθητών-αθλητών για το ΓΕΛ της Καλλιμασιάς.
Αναλυτικά:

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Μια φώκια στα ... νερά μας!

Μια ασυνήθιστη, αλλά ευχάριστη επίσκεψη στα ... νερά μας το Σάββατο 24 του Μάρτη.

Μια μεγάλη φώκια, θέαμα όχι συνηθισμένο, έφθασε και παρέμεινε για 3 ημέρες στα ρηχά.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Την ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 7μ.μ στο ΟΜΗΡΕΙΟ

Καλούμε τους εκπροσώπους φορέων και τους πολίτες της Χίου να παρευρεθούν και να συμμετέχουν σε εκδήλωση με σκοπό το δημόσιο διάλογο, σχετικά με τη μελέτη "Αιγαία Ζεύξη - Ανάπτυξη αιολικών πάρκων στις νήσους Λήμνο, Χίο και Λέσβο με παράλληλη διασύνδεσή τους με το διασυνδεδεμένο σύστημα".

Το έργο του οποίου η «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» κατατέθηκε προς έγκριση πριν λίγες μέρες, αφορά την εγκατάσταση 75 Ανεμογεννητριών ισχύος 2ΜW η κάθε μία σε 6 αιολικά πάρκα στην ευρύτερη περιοχή του Αίπους και 1 στην Αμανή.

Η παρουσία των κατοίκων στη δημόσια διαβούλευση κρίνεται απαραίτητη, μιας και η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης θα επηρεάσει το παρόν και το μέλλον του νησιού μας.

Πολίτες Για Τις Ανεμογεννήτριες

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Απολυτίκιο και Κοντάκιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος δ’.
Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τὸ κεφάλαιον, καὶ τοῦ ἀπ' αἰῶνος μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἷός του Θεοῦ, υἱὸς τῆς Παρθένου γίνεται, καὶ Γαβριὴλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διὸ καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ, τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετά σοῦ.

25 Μαρτίου 1821 (βίντεο)



Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΔΩΝ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Εδώ και αρκετό, τα μέλη της ομάδας «Το Κάστρο της Χίου "ΕΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ"», μέσω Δελτίου Τύπου, κατέθεταν δημόσια μια πρόταση για μετονομασία οδών και πλατειών του νησιού μας. Θα μου πεις «Εδώ ο κόσμος χάνεται», και όμως εμένα η πρόταση τους με συγκίνησε. Ξύπνησε μνήμες από βαθύ λήθαργο. Πριν πάρα πολλά χρόνια, είχα ζητήσει μέσω του ανθηρού, τότε, τύπου στο νησί της Ναυτοσύνης, τιμής ένεκεν, να δοθεί σε μια πλατεία το όνομα «ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ». Φωνή βοώντος σε ώτα μη ακουόντων.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Πρόγραμμα εορτασμού 25ης Μαρτίου 2012

Με επίκεντρο τον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς θα ξεκινήσει ο εορτασμός της διπλής εορτής, του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας 25ης Μαρτίου 1821.

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012 

7.00π.μ. Πανηγυρικός Όρθρος μετά αρτοκλασίας και Θεία Λειτουργία 

Διαβάστε το πρόγραμμα εορτασμού για την Δημοτική Κοινότητα Καλλιμασιάς από την Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Ιωνίας.

Στις 3 μονάδες της ΕΜΧ που θα λειτουργήσουν, μπορούν να εργαστούν αποκλειστικά και μόνο εγγεγραμμένα μέλη των Α'βάθμιων Συνετ. Μαστιχοπαραγωγών


Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Βραβείο για το Λύκειο Καλλιμασιάς

Στον πανελλήνιο διαγωνισμό Γαλλοφωνίας “Heureux qui comme Ulysse...” (Ευτυχισμένος που σαν τον Οδυσσέα...” που διεξήχθη τον Μάρτιο στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της εβδομάδας Γαλλοφωνίας, συμμετείχε το Γενικό Λύκειο Καλλιμασιάς Χίου και βραβεύθηκε στον τομέα Δοκίμιο/Χορογραφία.

Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές της Γ' Λυκείου Παπαδοπούλου Βιργινία, Κουμελάς Βαγγέλης και Κλούβας Νίκος.

Υπεύθυνη καθηγήτρια η κ.Τουφεξή Φωτεινή, ΠΕ05 γαλλικής.

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΛΗΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΗΡΟΥ - ΛΙΤΣΑΚΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

          Ο ΑΣ "ΟΜΗΡΟΣ" ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ανακοινώνει την αμοιβαία λήξη της συνεργασίας του ποδοσφαιρικού τμήματος με τον μέχρι τώρα άξιο προπονητή Πέτρο Λιτσάκη τον οποίο και ευχαριστεί πολύ για την μέχρι τώρα εργασία  και προσφορά του στην ομάδα. 

Πρόγραμμα Λατρευτικής Διακονίας Ενορίας Καλλιμασιάς 20/3 - 7/4/2012


Ο Καλλιμασιώτης Γιώργος Γεροντιδάκης πρώτος στα 1000 μ. στο Γύρο της Χίου


Με μεγάλη επιτυχία για μία ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης ο 5ος και τελευταίος αγώνας της σειράς γύροι πόλεων 2011 – 2012 που για φέτος ήταν αφιερωμένος στον Μιχάλη Κούση.

Όμηρος - Ατρόμητος 0 - 1 Τρεις ματιές στον αγώνα.

1η ματιά...
Γράφει το sportschios:

Φουλ Για Πρωτάθλημα Ο Ατρόμητος 

Σε ένα παιχνίδι με λίγες φάσεις και πολλά νεύρα, ο Ατρόμητος πήρε σημαντικό τρίποντο επί του Ομήρου με 0-1 και έχει την τύχη στα χέρια του για την κατάκτηση του τίτλου. 

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Λόγος Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως στην Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Λόγος εις την Κυριακήν της Σταυροπροσκυνήσεως – Αγίου Λουκά Αρχιεπ. Συμφερουπόλεως της Κριμαίας.

«Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς. Άρατε τον ζυγόν Μου εφ’ υμάς και μάθετε απ’ Εμού, ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία, και ευρήσετε ανάπαυσιν ταις ψυχαίς υμών. Ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστίν» (Ματθ. ΙΑ.28 – 30).

Μεγάλη είναι η αγκαλιά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Ο Κύριος έχει στην αγκαλιά του όλους όσους υποφέρουν στη ζωή τους από τις θλίψεις και τις στενοχώριες.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

9ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Χίου (αναλυτικοί πίνακες αποτελεσμάτων)

Για την πληρέστερη ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται να μάθουν αναλυτικά αποτελέσματα και τις συμμετοχές στο 9ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Χίου, που φιλοξενήθηκε στο 4ο Γυμνάσιο Χίου:





Πηγή: chess-results.com

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΗΛ Ο ΚΡΗΣ Ο διανύσας θεοπρεπώς το μέγιστο του βίου του στη Μύκονο και μαρτυρήσας στη Χίο ένδοξος νεομάρτυς της Κρήτης


Τοιχογραφία του Αγίου δια χειρός Εμμανουήλ Κιαγιαδάκη στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Ηρακλείου Κρήτης.


Ανάμεσα στους νεομάρτυρες που αγωνίστηκαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας για τη στερέωση του χριστιανικού φρονήματος, επιδεικνύοντας ξεχωριστή γενναιότητα και ακλόνητη πίστη, είναι και ο εκ Σφακίων της Κρήτης Άγιος νεομάρτυς Μανουήλ, ο οποίος σφαγιάσθηκε υπέρ Χριστού στο μυροβόλο και αγιότοκο νησί της Χίου στις 15 Μαρτίου 1792.


Ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου το Σάββατο στην Καλλιμασιά


Πρόσκληση
Το Ίδρυμα «Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής» σε συνεργασία με τον σύλλογο καθηγητών Πληροφορικής Χίου, σας προσκαλούν στην ενημερωτική εκδήλωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Σωματείου «Πρόοδος» Καλλιμασιάς.  

Θα αναπτυχθούν τα θέματα:

:   «Ασφάλεια στο διαδίκτυο: Σημεία προσοχής - καλές πρακτικές» από τον κ.  Βασιλάκη Βασίλη, εκπαιδευτικό  
                                                          
:   «Γονικός έλεγχος» από τον κ. Χατζηνικολάκη  Γιώργοεκπαιδευτικό

θα ακολουθήσει συζήτηση.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας - προσφορά ζωής - την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Καλλιμασιά (φωτογραφίες)

Χαμόγελα ικανοποίησης με το πέρας της Αιμοδοσίας,
λίγο πριν την αναχώρηση του κλιμακίου.
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας 4 Μαρτίου 2012 από τις 10π.μ. ως τις 1.30μ.μ. στην ενοριακή αίθουσα (Ξενώνα) του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη Εθελοντική Αιμοδοσία, που διοργάνωσε η Τράπεζα Αίματος της Ενορίας - Τμήμα Αιμοδοσίας του Ιδρύματος "Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής".

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Αποτελέσματα 9ου Σχολικού Πρωταθλήματος Σκάκι Χίου

Για 9η συνεχόμενη χρονιά και με την συμμετοχή 158 αγοριών και κοριτσιών από 6 έως 18 ετών, ολοκληρώθηκε το σχολικό πρωτάθλημα σκάκι του νομού μας. 
Τους αγώνες για μια ακόμη χρονιά φιλοξένησε το 4ο Γυμνάσιο Χίου. Τη διοργάνωση υποστήριξαν ο Φάρος Βαρβασίου, ο Δήμος Χίου και το βιβλιοπωλείο Πυξίδα.

Οι νικητές ανά τάξη:

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Κυριακή Β' Νηστειών - Αγίου Γρηγορίου Παλαμά

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ (Σύντομος βίος)

Ὁ Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς εἶναι ἕνας ἀπό τούς μεγαλύτερους Πατέρες καί διδασκάλους τῆς μυστικῆς καί νηπτικῆς θεολογίας καί τῆς δογματικῆς ἀλήθειας τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας.

Καταγόταν ἀπό ἀριστοκρατική καί πλούσια γενιά. Οἱ γονεῖς του προέρχονταν ἀπό τήν Μ. Ἀσία. Μέ τήν προσπέλαση ὅμως τῶν Τούρκων στά Βυζαντινά ἐδάφη, ἀναγκάστηκαν νά ἐγκαταλείψουν τήν πατρίδα τους καί νά ἐγκατασταθοῦν στήν Κωνσταντινούπολη. Ἐκεῖ ὁ πατέρας τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου ἔφτασε σέ μεγάλα ἀξιώματα καί ἔγινε Συγκλητικός. Ἀλλά ἡ πίστη του καί ἡ ἀγάπη του γιά τό Θεό, δέν τόν ἄφηναν νά προσφερθεῖ ὁλοκληρωτικά στά κοσμικά ἀξιώματα καί στίς τιμές. Ἀντίθετα πολλές φορές λειτουργοῦσαν εἰς βάρος τῶν πολιτειακῶν του ὑποχρεώσεων.

Ανατροπή Και Τρίποντο Για Τον Όμηρο

Δύσκολη νίκη για τον Όμηρο στο Πυργί, αφού επικράτησε της Ελάτας με 1-2, μένοντας μάλιστα πίσω στο σκορ. Οι φιλοξενούμενοι πραγματοποίησαν ένα κακό πρώτο ημίχρονο, αφού δεν απείλησαν την εστία του Γιάννη Κούτσουρα. 
Η Ελάτα, ευτύχησε να προηγηθεί στο σκορ στο 40', όταν ο Αλεξόπουλος έφυγε μόνος του από το κέντρο ως την αντίπαλη περιοχή και ανατράπηκε από τον Κοττατή που αποβλήθηκε. Ο Αλεξόπουλος ανέλαβε την εκτέλεση και έκανε το 1-0 για τους γηπεδούχους. 

Ελάτα - Όμηρος 1 - 2

Δύσκολη νίκη για τον Όμηρο στο Πυργί, αφού επικράτησε της Ελάτας με 1-2, μένοντας μάλιστα πίσω στο σκορ. Οι φιλοξενούμενοι πραγματοποίησαν ένα κακό πρώτο ημίχρονο, αφού δεν απείλησαν την εστία του Γιάννη Κούτσουρα. 
Η Ελάτα, ευτύχησε να προηγηθεί στο σκορ στο 40', όταν ο Αλεξόπουλος έφυγε μόνος του από το κέντρο ως την αντίπαλη περιοχή και ανατράπηκε από τον Κοττατή που αποβλήθηκε. Ο Αλεξόπουλος ανέλαβε την εκτέλεση και έκανε το 1-0 για τους γηπεδούχους. 
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Όμηρος ανέβασε την απόδοση του και με δύο γκολ του Πελαντή πήρε το τρίποντο. Από την Ελάτα αποβλήθηκε ο Βούτας με δύο κίτρινες κάρτες.

9o Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Χίου

Το 9ο σχολικό πρωτάθλημα σκάκι θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 11 Μαρτίου, στις αίθουσες του 4ου Γυμνασίου Χίου.
Διοργανωτές εκτός του 4ου Γυμνασίου είναι o Δήμος Χίου και ο Μορφωτικός Σύνδεσμος «ΦΑΡΟΣ» Βαρβασίου Χίου με χορηγούς το Βιβλιοχαρτοπωλείο «ΠΥΞΙΔΑ» και τα καταστήματα U.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων του Νομού Χίου. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε ομίλους Δημοτικών & Νηπιαγωγείων, Γυμνασίων και Λυκείων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Δηλώσεις συμμετοχής κατά σχολείο γίνονται στο 4ο Γυμνάσιο Χίου στο fax 22710 24170 ή στο τηλέφωνο 22710 24900 κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, καθώς και στο χώρο των αγώνων μέχρι μία ώρα –αυστηρά– πριν από την έναρξή τους μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Στις προθήκες του Φαρμακευτικού Μουσείου

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΧΙΩΤΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Το Φαρμακευτικό Μουσείο Χίου, το δεύτερο ελληνικό μετά από αυτό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, δημιουργήθηκε με πολύ υπομονή, πολύ περισσότερο μεράκι και από την ανάγκη να προστατευτούν και να διασωθούν πράγματα που αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο της φαρμακευτικής, αλλά και της ιατρικής τέχνης αυτού του τόπου, σε παρελθόντα χρόνο, είτε επιστημονικά, είτε και εμπειρικά. 
Σήμερα βέβαια στις συλλογές του υπάρχουν εκθέματα που δεν προέρχονται αποκλειστικά από τα χιακά ιστορικά φαρμακεία, αλλά και από πηγές του εσωτερικού και του εξωτερικού, όσο και από μέρη με ακμάζουσες παλαιότερα ομογενειακές παροικίες.

5ψήφιος αριθμός 15375 στο Δήμο Χίου

Δελτίο Τύπου για τον πενταψήφιο αριθμό

Ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι λειτουργεί ο 5ψήφιος αριθμός 15375 στον οποίο μπορούν να καλούν σε περίπτωση που θέλουν να δηλώσουν καμένους λαμπτήρες, προβλήματα οδοποιίας, κλαδιά, αδέσποτα ζώα κ.λ.π. κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Χίου

Ανακοίνωση για το Δημοτικό Ιατρείο

Σας ανακοινώνουμε ότι το Δημοτικό ιατρείο επαναλειτουργεί ως κοινωνικό δημοτικό ιατρείο καθημερινά 8.00-14.00 το πρωί και 18.00-20.00 το απόγευμα, για να εξυπηρετούνται άποροι, άνεργοι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας.

Ιατροί, οι οποίοι εργάζονται στη ΔΗΚΕΧ και τον Υπεροργανισμό, θα δέχονται τους ασθενείς τις ανωτέρω ώρες.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΕΥΓΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

Σε μια εποχή σήψης και κοινωνικής αναλγησίας, όπου η πολιτεία χωλαίνει τους θεσμούς και διαστρέφει τα ήθη, η καλλιέργεια του εθελοντισμού και της αλτρουιστικής δράσης έρχονται ως δροσερή αύρα να απαλύνουν τα προβλήματα της καθημερινής ζωής.

Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώσαμε, για μια ακόμη φορά, τους φίλους Καλλιμασιώτες να ενεργούν αλτρουιστικά και ιδιαίτερα στον τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Η ΕΝ ΧΡΙΣΤῼ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΙΣ ΤΗΣ ΠΕΠΤΩΚΥΙΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. ΜΑΡΚΟΥ

«Τῇ αὐ­τῇ ἡ­μέ­ρᾳ, Κυ­ρια­κῇ πρώ­τῃ τῶν Νη­στει­ῶν,
ἀ­νά­μνη­σιν ποι­ού­με­θα τῆς ἀ­να­στη­λώ­σε­ως
τῶν ἁ­γί­ων καί σε­πτῶν εἰ­κό­νων,
γε­νο­μέ­νης πα­ρά τῶν ἀ­ει­μνή­στων
Αὐ­το­κρα­τό­ρων Κων­σταν­τι­νου­πό­λε­ως
Μι­χα­ήλ καί τῆς μη­τρός αὐ­τοῦ Θε­ο­δώ­ρας,
ἐ­πί Πα­τρι­αρ­χεί­ας τοῦ ἁ­γί­ου καί ὁ­μο­λο­γη­τοῦ Με­θο­δί­ου» 

Μέ τούς λό­γους αὐ­τούς ὁ ἱ­ε­ρός Συ­να­ξα­ρι­στής, πη­γή γρα­πτή, ἄ­με­σος τῆς φι­λο­λο­γι­κῆς γραμ­μα­τεί­ας τῶν Βυ­ζαν­τι­νῶν χρό­νων, ὁ­ρί­ζει, προσ­δι­ο­ρί­ζει καί κα­θο­ρί­ζει τό ἱστορικό πε­ρι­ε­χό­με­νο τοῦ ση­με­ρι­νοῦ ἑ­ορ­τα­σμοῦ.

Σή­με­ρα ἑ­ορ­τά­ζου­με τήν Ὀρ­θο­δο­ξί­α, σή­με­ρα ἑ­ορ­τά­ζου­με τό «πα­τρο­πα­ρά­δο­τον σέ­βας», σή­με­ρα ἑ­ορ­τά­ζου­με τήν «Μη­τέ­ρα εὐ­σέ­βειαν».

Ὀρθοδοξία: Σύζευξη Θεολογίας καί Τέχνης τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Χίου, Ψαρῶν καὶ Οἰνουσσῶν κ. Μάρκου

Θε­ο­λο­γία καί τέ­χνη συμ­πο­ρεύ­ον­ται ἐξ ἀρ­χῆς συζυγεῖς καί ἀλλη­λένδετες μέσα στήν Ἐκ­κλη­σία. Τίς συναντᾶμε ἑνωμένες στό πρόσωπο καί τό ἔργο τοῦ ἱερέα, τοῦ ἱεροψάλτη, τοῦ ἐμπνευ­σμένου ἁγιογράφου καί τῶν ὑπολοίπων καλλιτεχνῶν, ἀλλά καί σέ αὐτό ἀκόμα τοῦ ἀφοσιωμένου θεο­λόγου ἐκπαιδευτικοῦ. Ὅπως σημειώνει ὁ ἀείμνηστος Καθηγητής τῆς Φι­λοσοφίας Βα­σίλειος Τατάκης, ἔργο τοῦ χριστιανοῦ θεολόγου εἶναι «νά στο­λίσει μέ τά μέσα τοῦ στοχασμοῦ, νά ἀναπτύξει τήν ἀλήθεια τοῦ Εὐαγ­γελίου, νά τήν ἐκφράσει καί αὐτός, ὅπως τήν ἐκφράζει καί ὁ ποιητής, ὁ ζωγράφος, ὁ ἀρχιτέκτονας, μέ τά δικά του ὁ καθένας μέσα, ὅπως ὁ ἁπλός πιστός μέ τή ζωή του». Ἡ ἐκκλησιαστική τέχνη ἀπετέλεσε βασική συνι­στῶσα τῆς λειτουργικῆς καί μυ­στηριακῆς ζωῆς τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλη­σίας, περισσότερο ἀπό κάθε ἄλλη χριστιανική Ὁμολογία. Εἶναι χαρακτη­ριστικό ὅτι ἡ Ὀρθοδοξία ἀναγνωρίζει τόν Θρίαμβό της στήν ἀναστήλωση ἀκριβῶς τῶν ἱερῶν Εἰκόνων. Ἐξίσου ἐνδεικτικά, οἱ ἔννοιες τοῦ λόγου καί τῆς εἰκόνος συνιστοῦν τίς πλέον εὐρύτατες σέ θεολογικό πεδίο.

Ανακοίνωση για τα "Καλλιμασιώτικα"

Ανακοίνωση

Η εφημερίδα "Καλλιμασιώτικα" πρόκειται να κυκλοφορήσει πριν το Πάσχα. Όποιος φορέας-σωματείο ή και πρόσωπο επιθυμεί, μπορεί να καταθέσει το υλικό του προς δημοσίευση.
Για να εκδοθεί έγκαιρα η εφημερίδα παρακαλούμε να συγκεντρωθεί το υλικό μέχρι την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012.
Μπορείτε να το αφήσετε σε ηλεκτρονική μορφή στο ζαχαροπλαστείο "Μελίρρυτον" ή να το παραδώσετε σε κάποιο μέλος της συντακτικής επιτροπής ή να το φέρετε στην "Πρόοδο" την Κυριακή 11 Μαρτίου από τις 7:00μμ μέχρι τις 9:00μμ.
Συντακτική επιτροπή: Γιάννης Κολλιάρος, Κοσμάς Μανές, Κώστας Σταμούλης, Ελένη Δ. Φραντζέσκου, Αγγελική Κωνσταντίνου, Μαρία Κουμελά.

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ἐγκύκλιος ἐπί τῇ Ἑορτῇ τῆς Κυριακῆς τῆς Ὀρθοδοξίας

Ἀριθ. Πρωτ.: 275                          Ἐν Χίῳ τῇ 28ῃ Φεβρουαρίου 2012
Ἀριθ. Διεκπ.:  91
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  4
Πρός
τόν Ἱερόν Κλῆρον
καί εὐσεβῆ λαόν
τῆς καθ' ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.
               Ἀγαπητοί μου
«Τῇ αὐ­τῇ ἡ­μέ­ρᾳ, Κυ­ρια­κῇ πρώ­τῃ τῶν Νη­στει­ῶν,
ἀ­νά­μνη­σιν ποι­ού­με­θα τῆς ἀ­να­στη­λώ­σε­ως
τῶν ἁ­γί­ων καί σε­πτῶν εἰ­κό­νων,
γε­νο­μέ­νης πα­ρά τῶν ἀ­ει­μνή­στων
Αὐ­το­κρα­τό­ρων Κων­σταν­τι­νου­πό­λε­ως
Μι­χα­ήλ καί τῆς μη­τρός αὐ­τοῦ Θε­ο­δώ­ρας,
ἐ­πί Πα­τρι­αρ­χεί­ας τοῦ ἁ­γί­ου καί ὁ­μο­λο­γη­τοῦ Με­θο­δί­ου»
Μέ τούς λό­γους αὐ­τούς ὁ ἱ­ε­ρός Συ­να­ξα­ρι­στής, πη­γή γρα­πτή, ἄ­με­ση τῆς φι­λο­λο­γι­κῆς γραμ­μα­τεί­ας τῶν Βυ­ζαν­τι­νῶν χρό­νων, ὁ­ρί­ζει, προσ­δι­ο­ρί­ζει καί κα­θο­ρί­ζει τό ἱστορικό πε­ρι­ε­χό­με­νο τοῦ ση­με­ρι­νοῦ ἑ­ορ­τα­σμοῦ.

ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324
Φαξ
2271051324

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2023 - 31/12/2025

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος

Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Αντιπρόεδρος

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός, Γραμματέας

Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Ταμίας

Κωνσταντίνος Δ. Γιαλούσης, Μέλος

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Ελένη Φραντζέσκου, Ταμίας
Πλουμή Ευαγγελινού, Γραμματέας
Κωνσταντίνος Γιαλούσης, Μέλος
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Παρασκευή Ακρατοπούλου, Μέλος
Ευθυμία Κουκούλη, Μέλος

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης, Ταμίας
Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Γραμματέας
Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Μέλος
Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης, Μέλος

Θητεία: 1/1/2023 - 31/12/2025

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2023 - 31/12/2025)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Λεμονιά Ανδρεάδου
Ταμίας: Αιμιλιανός Ευαγγελινός
Μέλη: Γεώργιος Γιαννούμης, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κωνσταντίνος Αχ. Συράκης

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2023 - 31.12.2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Θεοδώρα Μαυράκη, Αντιπρόεδρος
Διονύσιος Μελαχροινούδης, Ταμίας
Ευθυμία Κουκούλη, Γραμματέας
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Κωνσταντίνος Γκαραγκούνης, Μέλος
Ιωάννης Κουτσογιάννης, Μέλος

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr