Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Η ''ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ'' του ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗ

Έργο ζωής για τον Γενέθλιο τόπο του

Ήταν μια από τις πιο όμορφες βιβλιοπαρουσιάσεις του φετινού πάμπλουτου εκδηλώσεων καλοκαιριού. Ομιλώ για αυτή της παρουσίασης του πονήματος του Σοφού Ιστοριοδίφη της Καλλιμασιάς, καπετάν Δημήτρη Μελαχροινούδη , με τίτλο «η Καλλιμασιά της Χίου ».

καπετάν Δημήτρης Διον. Μελαχροινούδης

Ο ακούραστος φίλος μου είχε την καλή τύχη να δει την αίθουσα της «ΠΡΟΟΔΟΥ», κατάμεστη συγχωριανών του και όχι μόνο, μια και τον τίμησαν φίλοι του από όλα τα μέρη της Μυροβόλου νήσου. Ενδεικτικά αναφέρω όσους προσωπικά γνωρίζω : Πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου . Λέκτορας Νικόλαος Κρουσουλούδης , Ιωαν. Κολιάρος , Αιμλ. Ευαγγελινός, Γεωργ. Κοκαλιάδης Κ. Σταμούλης , Ελ. Πυκνής. Καλλιμασιώτες Από την Βολισσό η κ. Ιωάννα Κουκουνή και ο Ιερώ νυμος Λούκα Μουνοίλια Ιουστινιάνι. Από τα Καρδάμυλα η κ Ευαγγελία Παπαζή. Βαγγέλης Ρουφάκης, από τον Δαφνώνα. Παν. Στρογγυλός από τον Καταρράκτη . Το ζεύγος Λουτράρη . Η Ιάσμη Χαλιορή . Οι Δημ. Φρεζούλης , Γιαν. Παληός, . Αγλαΐα Αργυρούδη. Αριστ. Κουφοπαντελή . Κώστας Καστόρης . Φάνης Φαντέμης , από την Αιγνούσσα. Το ζεύγος Μιχ. Χανάκη από την Βέσσα και ο γράφων από την Λαγκάδα. Την παρουσίαση που έργου είχαν αναλάβει να κοσμήσουν οι Μιχάλης Μελαχροινούδης – Ευαγγελία Μελαχροινούδη και ο Σεβαστός μας Δάσκαλος κ. Γεώργιος Διλμπόης, αγαπητός και γνωστός σε όλη τη Χίο. Ο συγγραφέας, ευτύχησε να απολαύσει την απαγγελία τμημάτων του έργου του από τον κορυφαίο του είδους του τον Δάσκαλο Χαράλαμπο Σαχτούρη και τις δυο εγγονές του Αρετή και Λεμονιά Τσελίγκα . Για πολλοστή φορά ο αγαπημένος "Δάσκαλος" όλης της Χίου κ Γ. Διλμπόης ήταν συγκλονιστικός , καταθέτοντας ψυχή.
Αντί άλλων σχολιασμών καταθέτω αυτούσιο τον λόγο του :

Γεώργιος Διλμπόης , ο Σεβαστός μας ''Δάσκαλος''

« Κάποτε σε χρόνια προαιώνων, σ’ αυτόν τον πανέμορφο τόπο ήρθε ένας λεβεντάνθρωπος. Ωραίος και δυνατός. Είδε την γη καρπερή, το χώμα μύριζε φασκομηλιά, μύριζε φύλλα σκίνου. Είδε πέρα τα πελεκητά βουνά και κάτω την γαλανάδα της θάλασσας και είπε : Εδώ θα ζήσω. Ήταν ο πρώτος οικιστής της Καλλιμασιάς. Έφτιαξε οικογένεια, ήρθαν κι άλλοι όμοιοι στην αντίληψη για ήμερη, καρποφόρα ζωή, χαρισάμενη. Έτσι άρχισε πριν από αναρίθμητα τόσα χρόνια η ζωή αυτού του τύπου, θαμμένη στην ιστορία. Στο σύγγραμμα του Δημήτρη Μελαχροινούδη, μόνο δυο χρονολογίες έχομε της Καλλιμασιάς π.Χ , και μιας ακόμη το 17 μ.Χ όταν έγινε μεγάλος σεισμός και μετά, μετά μεσολαβούν 1372 χρόνια σιωπής, έως το έτος 1389, που πάλι ένας σεισμός καταστροφής τυράννησε το νησί. Χίλια τρακόσια χρόνια ανυπαρξίας ; Όχι ! Έμειναν άγραφα, αδήλωτα κάπου από κάποιον, ενώ σ΄ όλη την Μεσόγειο και το νησί τα γεγονότα συνταρακτικά. Αν χανόταν η Καλλιμασιά, ως όνομα και χώρος, αμνημόνευτο το τέλος της. Και στα μετέπειτα χρόνια, οι πληροφορίες, τα ευρήματα, οι καταγραφές, όλα σκόρπια, χαμένα σε χαρτιά και πέτρινα σημάδια από πέρασμα ανθρώπων. Και ήρθε ένας ακάματος δουλευτής του πνεύματος, με το μεράκι της έρευνας και βάζοντας ολόψυχα στο έργο του κόπο, χρόνο, άνεση, ξενύχτια. Αναζητώντας παντού μαρτυρίες, επιμένοντας για την επαλήθευση τους, κατάφερε και χάρισε στον γεννήσιο τόπο του ένα δώρημα, ένα Σύγγραμμα τέλειας ενημέρωσης, γινόμενος έτσι ο Δημήτρης Μελαχροινούδης ο δεύτερος Οικιστής της Καλλιμασιάς, προσφέροντας της την διαχρονικότητα. Εδώ θάπρεπε να τελειώσω με όσα είχα να πω. Μια όμως ιδιαιτερότητα αυτού του Συγγράμματος , που φανερώνει την αγάπη και τα αγνά βάθη της ψυχής του Συγγραφέα, με ωθεί να πω ακόμα δυο λόγια.  

ο ''Δάσκαλος'' μας ......!!!

Στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής βρέθηκαν στην Μέση Ανατολή, στα στρατόπεδα Τσεσμέ, Χαλεπίου, Σουέζ, Κονγκό, Αιθιοπίας , άνθρωποι από όλα τα μικρά και μεγάλα χωριά της Χίου. Όλοι τους είδαν πράγματα πρωτοειδομένα. Πόλεις μεγάλες, χωράφια απέραντα, λίμνες, επαύλεις, πολυκατοικίες, τραίνα, καράβια, ξωτικά μέρη, ξωτικά φρούτα, ανθρώπους πολύχρωμους. Κι όμως εκείνη η μνήμη του χωριού τους, του δικού τους σπιτιού, της αυλής τους, (κι όλοι κατέχομε ποια θα΄ταν ) τα δυο τρία χωραφάκια τους κι όμως η μνήμη ξεκινώντας από την καρδιά και παραβιάζοντας την λογική του νου τα φώτιζε, τα πλούμιζε, τα μεγάλωνε σε σημείο τέτοιο, που αν συγκεντρώναμε τα όσα αυτοί δήλωναν πως είχαν στη Χίο, αυτή η Χίος θα πρέπει να ΄τανε πέντε φορές πιο μεγάλη. Και δεν άργησε αυτή η νοσταλγία να γίνει ξεσηκωμός, στάση, με φωνές κι απαιτήσεις για την επιστροφή στα χωριά τους. Και η αιτία; Είμαστε φτιαγμένοι από το χώμα και το νερό του τόπου μας. Μέσα σ΄ αυτό το χώμα φυτεύτηκαν και λιώσαν πρόγονοι και πρόγονοι, όσοι έζησαν εδώ και μας μετέδωσαν με την γη και το νερό την παρουσία τους. Καθένας μας γίνεται από χώμα και νερό κι αυτά τα δυο δώρα, χώμα και νερό μας έθρεψαν, ώσπου να γίνομε άνθρωποι (όλοι από τα ίδια υλικά) εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος κάθε τόπου. 

Γ. ΔΙΛΜΠΟΗΣ

Τους προγόνους τους χώνεψε ο χρόνος κι η γη και ήρθαν με τους καιρούς στο σώμα και το αίμα μας. Αυτοί …. η λατρεία της πατρικής μας γης. Μέσα στο σώμα το υλικό ζουν όλοι οι άπειροι πρόγονοι μας, που ήπιαν όπως εμείς το ίδιο νερό και δοκίμασαν τους ίδιους καρπούς. Κληρονομήσαμε τα σώμα και το αίμα τους. Μια απόδειξη τα χαρακτηριστικά μας και τα χούγια μας. Όλα αυτά τα λίγα για το Σύγγραμμα του Δημήτρη Μελαχροινούδη, γιατί είναι ένα βιβλίο ζώντων. Ζώντων και τεθνεώτων πάντων ζωντανών εκείνων που αγαπήσαμε κι έφυγαν προς το μέλλον. Μια κατάθεση ζώντων ψυχών . Ονόματα, ονόματα , ονόματα και αίμα το έργο προσφοράς. Μια στρατιά ονομάτων και καταφαίνεται η αγωνιώδης προσπάθεια του Δημήτρη, να τους συμπεριλάβει όλους, με μέτρο εντιμότητας, αψηφώντας κόπους , αγρυπνίες, έρευνες, με θέλημα να τους αναστήσει απ΄ την αγνωσία. Και βέβαια ύστερα και μόνιμα ήρθε το πνεύμα τους και γέμισε το χωματένιο σαρκίο μας με γέλιο, με λάδι, με χαρά, πειράγματα, με λόγια που γίνονται τραγούδια, νανουρίσματα, μοιρολόγια, ψήγματα, έρωτα,

Πέρασαν και οι Αποκριές
Και Τυρινόβδομάδες
Μαλαματένιο θυμιατό
Ποιος τόπε πως δεν σ’ αγαπώ.

Και για βεβαίωση των λεγομένων επιτρέψτε μου, μεταπλάθοντας το τετράστιχο, να ζητήσω την συμφωνία του Καλλιμασιώτη ποιητή Γιώργη Κρόκου, που τραγουδώντας ομόψυχα το Αφιέρωμα του Συγγράμματος προς τους ντόπιους και ξενιτεμένους της Καλλιμασιάς , κοιτώντας μας στα μάτια λέει. :

Το ξέρεις πως στις φλέβες σου,
Μιλούν οι πρόγονοι σου,
Μαζί με τους αγέννητους,
που κύμα, κύμα φτάνουν ;

Γ. ΔΙΛΜΠΟΗΣ »

Δ. Μελαχροινούδης - Σ. Διλμπόης - Ευ. Μελαχροινούδη - Μιχ. Μελαχροινούδης 

Φίλε μου, Συνάδελφε και Συνοδοιπόρε καπετάν Δημήτρη Διον. Μελαχροινούδη από ψυχής εύχομαι στο νέο Μεγαλειώδες έργο για την Καλλιμασιά σου, να είναι Καλοτάξιδο και θα είναι!  

οι δυο καπετάνιοι Μιχ. Καριάμης - Δ. Μελαχροινούδης
                                      
Καλή συνέχεια στην ρότα του πολιτισμού και την προβολή του Μυροβόλου μας νησιού. Θέλω όμως να γνωρίζεις κάτι και με το θάρρος της ελευθερίας γνώμης που με χαρακτηρίζει θα σου το πω χωρίς περιστροφές . Με έκανες ή πιο σωστά έκανες όλα τα χωριά να ζηλεύουν την καλή τύχη του Δικού σου .

Ταπεινός ακόλουθος σου 

Μιχάλης Γ. Καριάμης
Πλοίαρχος Ε.Ν

Σαλόνι Φωτογραφιών

Πατέρας Γεώργ. Κωνσταντίνου . Ιερεύς Καλλιμασιάς

Οι συντελεστές της παρουσίασης 

Μιχ.Μελαχροινούδης.- Γ. Διλμπόης - 
Ευ. Μελαχροινούδη - Δημ. Μελαχροινούδης 

Ο ''Μοναδικός'' κ. Χαράλαμπος Σαχτούρης , 
με τις εγγονές του καπετάν Δημήτρη 

Χαράλαμπος Σαχτούρης 

Οι αδελφές Τσελίγκα  Αρετή και Λεμονιά 


Ν. Κρουσουλούδης - Ιερώνυμος Λούκα Μουνοίλια Ιουστινιάνι
 - Δ. Μελαχροινούδης - Κώστας Καστόρης 

Γ. Κολιάρος με το ζεύγος Λουτράρη  

Δ. Μελαχροινούδης - Κ. Καστόρης - Αριστ. Κουφοπαντελή - Μιχ. Καριάμης

 Β. Ρουφάκης - Γ. Διλμπόης - Ν. Κρουσουλούδης 

Πατήρ Γ. Κωνσταντίνου - Γιάννης Παληός των εκδόσεων '' άλφα πι''

Λευτ. Πυκνής - Γιανν. Παληός 

Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων της ''ΠΡΟΟΔΟΥ''
Δ. Μελαχροινούδης - Ευ. Παπαζή - Γ. Κοκαλιάδης 

Δ. Μελαχροινούδης με το ακούραστο Κ. Σταμούλη, 
άνθρωπο της ανιδιοτελούς προσφοράς

Φίλοι από τα παλιά Κ. Σταμούλης - Μ. Καριάμης - Π. Στρογγυλός 

Δρ. Αθηνά Ζαχαρού  Λουτράρη - Ιωάννα Κουκουνή
 - Ιερώνυμος Λούκα Μουνοίλια Ιουστινιάνι
  
Αγλαΐα Αργυρούδη 

Ιερώνυμος Ιουστινιάνι - Μ. Καριάμης - Λ. Πυκνής - Φ. Φαντέμης - Δ. Μελαχροινούδης - Γ. Διλπόης - Κ. Σταμούλης - Ι, Κουκουνή - Αρ. Κουφοπαντελή - Κ. Καστόρης

Αναδημοσίευση από τη ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324 και 2271052000
Φαξ
2271052000

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2017 - 31/12/2019

Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου

Αντιπρόεδρος: Παντελής Ν. Νεαμονίτης

Γραμματέας: Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης

Ταμίας: Μιχαήλ Γ. Ψαλτάκης

Μέλος: Ιωάννης Ορ. Κρεατσάς

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2019)

Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Ειρήνη Πουλερέ
Ταμίας: Σοφία Ακτύπη
Μέλη:
Παρασκευή Ακρατοπούλου
Αθηνά Πυκνή
Γεώργιος Γιαννούμης

Αναπληρωματικά μέλη:
Μαρία Στέκα
Μαρία Καρνουπάκη
Χαρίκλεια Κουκούλη
Βιργινία Ευαγγελινού
Ιωάννης Κρεατσάς

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Κωνσταντίνος Αλ. Συράκης
Ταμίας: Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης
Μέλη: Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης
Παντελής Ν. Νεαμονίτης

Θητεία: 1/1/2017 - 31/12/2019

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2014-31/12/2016)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Ευαγγελία Ι. Μελαχροινούδη
Ταμίας: Ευθυμία Π. Κουκούλη
Μέλη:
Αργύριος Ε. Κουμελάς
Σταμάτιος Αχ. Συράκης
Χρυσάνθη Ι. Στέκα

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2014 - 31.12.2016)

Πρόεδρος: π. Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Θεοδώρα Ν. Μαυράκη
Βοηθός Γραμματέας: Διαμάντω Κ. Παντελούκα
Ταμίας: Εμμανουήλ Γ. Κουμελάς
Μέλος: Ιωάννης Τ. Κολλιάρος
Μέλος: Αργύριος Ε. Κουμελάς
Μέλος: Παντελής Κ.. Κουκούλης

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr