Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016

ΜΝΗΜΗ Κ. ΠΕΡΡΙΚΟΥ 2016

Μνημείο ΠΕΑΝ. Κώστα Δ. Περρίκου

Φίλες και φίλοι μου, 
Για μια ακόμα φορά χαιρετώ την σύναξη μας σε τούτον εδώ τον καθαγιασμένο, με έργα ηρωισμού και αυταπάρνησης τόπο. 

Για μια φορά ακόμα, μαζευτήκαμε για να τιμήσουμε την Μνήμη του αξέχαστου σταυραετού μας. Του Πανέλληνα ήρωα και Οραματιστή ΚΩΣΤΑ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΥ
Σε ημέρες μαύρης συμφοράς για όλο τον κόσμο, τότε που όλα τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, ένας ένστολος αλλά απότακτος λεβέντης, μαζί με αμούστακα παιδιά και σχολιαρούδια, αναμετρήθηκε με τα σίδερα, τα τσακάλια και τη φωτιά. Τους κοίταξε κατάματα με το φως που ακτινοβολούσε το θάρρος του και τους λύγισε ! 
Δεν άντεξαν οι θρασύδειλοι την τόλμη του και τον εκτέλεσαν. Μόνος του, είχε κάνει ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν πολλοί. 

Ο Ήρωας μας, ήτανε από εκείνους που δεν φοβούνται. Που δεν δειλιάζουν στον κίνδυνο. Που τολμούν και πράττουν αντί να κρύβονται. Είχε μέσα του, τη φλόγα του ηρωϊσμού και την οργανωτική ικανότητα. 

Ήταν απαράμιλλος οραματιστής 
Ο ηγέτης του αύριο. Για αυτό και τον εκτέλεσαν. 
Εκείνη την ημέρα το ημερολόγιο έγραφε 4 – Φεβρουαρίου –1943
Χρόνια μετά σε μέρες οχλοκρατίας και κρατικής ανυπαρξίας, παιδιά χωρίς γνώση οπλισμένα με φανατισμό, άγνοια και οργή, γκρέμιζαν και διέλυαν την προτομή του. 

Τότε το ημερολόγιο έγραφε 8 Δεκεμβρίου 2008. 

Ήλθα με σκοπό να καταγγείλω ξεχασμένες υποσχέσεις και δεσμεύσεις, τοπικών αρχόντων του νησιού μας για την αναγνώριση του. 
Ξεστρατίζω της αρχικής σκέψης μια και σήμερα, ο τόπος και ο λαός μας ζει πάλι δραματικές ημέρες. 


Φτώχεια, ανεργία κατήφεια, πείνα και απελπισία κρέμονται υπεράνω των κεφαλών μας. Τα παιδιά μας, τα καλύτερα μυαλά και το αύριο του τόπου, ρίχνουν «Μαύρη πέτρα πίσω τους». Ξενιτεύονται για πάντα. 


Αρχάγγελε και οδηγέ, από τις υποθήκες που μας άφησες στο κελί «12», των φυλακών ΑΒΕΡΩΦ, ξεχωρίζω δυο τρεις και σχολιάζω. 

Είπες :
«Δουλέψτε για να σταματήσουν οι πόλεμοι. 
Να ευημερήσουν οι άνθρωποι. Να ενωθούν τα κράτη της Ευρώπης. Να ειρηνεύσει και να ευτυχήσει ο κόσμος» . «Δουλέψτε για να καταργηθούν οι τεχνητοί φραγμοί που παρεμποδίζουν και σε άπειρες περιπτώσεις ματαιώνουν την πρόοδο των αξίων» . «Δουλέψτε για την επικράτηση της Δημοκρατίας. Αφιερώστε την ζωή σας στην Ελλάδα και την ανθρωπότητα» . 

Αλήθεια Άγιε Εθνομάρτηρα, η σημερινή Ευρώπη της Μέρκελ, του Σόϊμπλε, του Ντάισελμπλουμ και των άλλων αχρείων, έχει καμιά σχέση με τα οράματα σου; 

Πολιτικοί νανίσκοι σαν τον Τσέχο πρόεδρο Μίλος Ζέμαν, που χωρίς ντροπή δηλώνει ότι : οι μόνοι δύο τρόποι με τους οποίους η χώρα θα μπορούσε να «ξεφορτωθεί» τον πρωθυπουργό, είναι είτε η διεξαγωγή εκλογών, ή... ένα τουφέκι Καλάσνικοφ, έχει καμιά θέση μέσα στις σκέψεις σου ?

Προ ολίγων ημερών το κοινοβούλιο της Δανίας πέρασε νόμο, βάσει του οποίου οι αρχές μπορούν να κατάσχουν χρήματα και τιμαλφή των προσφύγων που αναζητούν άσυλο στο έδαφός της. 
Σε μεγάλες πόλεις της πολιτισμένης Σουηδίας, πολίτες της καταδιώκουν και ξυλοκοπούν κάθε έναν ο οποίος δεν είναι ξανθός .
Φράχτες, κόντρα στην ελευθερία και την ανθρωπιά σηκώνουν η Σλοβενία , τα Σκόπια, η Αυστρία η Βοσνία και τόσες άλλες χώρες στιγματίζοντας ή δείχνοντας τον ολισθηρό δρόμο που ακολουθεί η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αλήθεια Αρχάγγελε της ανθρωπιάς, πίστευες ποτέ στα πιο τολμηρά όνειρα σου, την κατάντια της Ευρώπης των λαών; 
Του Ευρωπαϊκού κεκτημένου ; 
Του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους ; 
Της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και ιδεών; 
Της Ευρώπης της λιτότητας της ξενοφοβίας και του απομονωτισμού; 

Μπήκαμε στην Ευρώπη για να μας φτωχοποιήσουν; Για να μας κάνουν έτσι, ώστε να μας λυπηθούν ακόμα και οι όμοροι, Βαλκάνιοι γείτονες μας; 
Οι άσπονδοι κοινοτικοί εταίροι μας, ποτέ δεν υπερασπίστηκαν τα σύνορα μας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, αλλά από την πίσω πόρτα, θέλουν να τα ανοίξουν στον 
προαιώνιο εχθρό μας . 
Προσωπικά δεν θέλω Ευρώπη τοκογλύφων και εκβιαστών. Ευρώπη μιζαδόρων και λαμογιών. Ευρώπη απατεώνων, στυγνών εκβιαστών. Απάνθρωπων και αφερέγγυων υποκριτών. 
Αυτή η Ευρώπη, δεν μας ταιριάζει, εμείς από το υστέρημα μας βοηθάμε τον κάθε ικέτη ελπίδας. 
Αυτή η Ευρώπη δεν είναι για εμάς. 
Αν δεν ανανεωθεί, τότε να πα….. να διαλυθεί ! Αδέλφια μου, μην το ξεχνάτε, από αυτόν εδώ τον Άγιο τόπο ξεκίνησε ο πολιτισμός. 
Τα πάντα. Ιδέες όπως Δημοκρατία, Ηθική, Αρμονία, Μέτρο. Σε αυτή εδώ τη Ζωοδότρα Άγια Μάνα Γη, τέθηκαν οι βάσεις όλων των σύγχρονων επιστημών, ακόμα και της ατομικής ενέργειας. 
Και όμως σήμερα οι ευεργετηθέντες, μας ξέχασαν, παρά του ότι τους δώσαμε απλόχερα τα φώτα. Ούννοι και Βάρβαροι Ανερυθρίαστα μας λοιδορούν. 
Σήμερα το ημερολόγιο γράφει 7 – Φεβρουαρίου – 2016 και το εκδικητικό Δ’ Ράιχ, το νοιώθουμε στις κεφαλές και τις άδειες τσέπες μας. Γνωρίζω ότι βγάζω αγανάκτηση και οργή. Η ώρα δεν είναι κατάλληλη για συναισθηματικές κορώνες και χολή, δεν μου ταιριάζει για αυτό σταματώ. Εκφράζω όμως δημόσια το παράπονο ότι : Κανείς από όσους μας κυβέρνησαν έως και σήμερα, δεν είναι άμοιρος ευθυνών της κατάντιας μας. Το κακό είναι ότι ακόμα και σήμερα οι πολιτικοί, δεν βάζουν μυαλό για να τα βρουν. Κοκορομαχούν για ψηφαλάκια και κομματικά τερτίπια. Ξεχνούν πως πάνω από όλα είναι το συμφέρον της Πατρίδας. 
Δυστυχώς. εξακολουθούν να μας απογοητεύουν. 
Αδέρφια μου, σας παρακαλώ, ακολουθώντας πιστά το παράδειγμα του Περρίκου, ας κοιτάξουμε κατάματα τους άσπονδους φίλους μας. 
Ας μην τους κάνουμε τη χάρη να λυγίσουμε. 
Ας μη σκύψουμε το κεφάλι. 
Σε λίγο και πάλι ξαστερώνει. 
Ας παραμείνουμε Περήφανοι.

Έλληνες είμαστε. 

Στο τέλος όπως πάντα Εμείς θα είμαστε οι Νικητές.

Ταπεινά σας ευχαριστώ.

Μιχάλης Γ. Καριάμης

Μιχάλης Γ. Καριάμης
Πλοίαρχος Ε. Ν

* * *

Σχολιασμός καπετάν Δημήτρη Μελαχροινούδη

*** Αγαπητέ Μιχάλη, 
εν θαλάσση αδελφέ σε καμαρώνω γιατί αποδεικνύεις πόσο σωστό είναι αυτό που γράφουν στην κάτω αριστερή τους γωνιά οι χάρτες του βρετανικού ναυαρχείου All bearings are true from the seaward. Γιατί ο θαλασσάνθρωπος νοιώθει δικαιωμένος μόνο όταν φτάσει το καράβι του στο λιμάνι, αντιμετωπίζοντας τον καιρό όπως είναι και όχι όπως πρέπει να είναι. Γιατί πρέπει να παλέψεις την κοσμοχαλασιά για να επιβιώσεις. Τη φουρτούνα δεν μπορείς να τη ξεγελάσεις με υπεκφυγές και αναβολές. Αυτό απόδειξες με το λόγο σου. Ίσως πολλοί να μην σε συμπαθήσουν, με τον ίδιο τρόπο που αποφεύγουν την ανάδειξη του Κώστα Περρίκου, όπως ο διάβολος το λιβάνι. Γιατί εκείνος ζητούσε: Δημοκρατία χωρίς βαρίδια, Κοινωνική Δικαιοσύνη, το ίδιο δικαίωμα με όλους στη εργασία και την πρόσβαση στη γνώση, για να προχωρήσει απολαμβάνοντας τους κόπους του ανάλογα με την αξία του. Ζητούσε ακόμη την οικονομική λευτεριά και την παραδειγματική τιμωρία των συνεργατών των εκμεταλλευτών του λαού. Οραματιζόταν το σταμάτημα των πολέμων για να μην αναγκάζονται όσοι γλίτωναν και δεν πνίγονταν στο Αιγαίο να τους γδύνουν οι ξανθοί του Βοριά. Ακόμη λοιπόν ένα μπράβο που τόσα χρόνια βαστάς τη φλόγα της ανάδειξης του Περρίκου αναμμένη.

Δημήτρης Μελαχροινούδης

Δημήτρης Διον. Μελαχροινούδης

* * *

ΣΧΟΛΙΟ καπετάν Γιώργη Φράγκου

Μιχάλη, καλημέρα.
Ο Περρίκος μιλά για ελευθερίες και ιδεώδη που βγαίνουν από τη ψηχή των ανθρώπων και όχι από τις τράπεζες και τα πουγγιά των κεφαλαιούχων, που προσπαθούνε όχι μόνο να τα προφυλάξουνε αλλά και να τα μεγαλώσουνε.
Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκο ιδεώδες. Ευρωπαϊκό συμφέρον υπάρχει, και μόνο.
Τώρα όπως τα καταφέραμε Ευρώπη είναι η Γερμανία και τα τσιράκια της. Κι αυτά σιγά σιγά κλωτσούνε (Ουγγαρία κ.λπ). Το μόνο που μας σώζει είναι να σκάσει η μπόμπα του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Να ξαναγυρίσομε στην εποχή του πόλις/κράτος της μεσαιονικής εποχής της Ευρώπης και να ξαναριχτεί η τράπουλα στο τραπέζι. Μόνο τότε θα μονιάσουνε οι λαοί και θα βγάλουνε τις καινούργιες κοινωνίες, τις ανθρωποκεντρικές, με βάση και σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και το συνφέρον του. 
Οσο για τη Δανέζικη συμπεριφορά προς τους ξεριζομένους και πλάνητες πρόσφυγες, φαίνεται δεν έχουνε διαβάσει το "Ό εσύ μισείς, εταίρω πη ποιήσεις", αν φέρουνε βόλτα κανένα Δανό ταξιδιώτη και τον ξεψυρίσουνε θα τρέχουνε σε διεθνή φόρα και δικαστήρια. Για του κατατρεγμένουςδίκαιο ιδιοκτησίας δεν υπάρχει.
Κατά τα άλλα, ο Μελαχροινούδης τά 'πε, εγώ συμφωνώ.
Καλημέρα σου και πάλι

Γιώργης Φράγκος

Γιώργης Φράγκος

1 σχόλιο:

'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' , Μιχάλη Γ. Καριάμη είπε...

Πατέρα Γεώργιε, σας ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη συμβολή σας στην προβολή του Μεγάλου Ήρωα- Οραματιστή τον οποίο εσκεμμένα αγνοούν και δεν τον τοποθετούν στο βάθρο που του αρμόζει - Να είσαστε Πάντα καλά. Οι πράξεις σας τιμούν την Πατρίδα μας και το Ποίμνιο σας
Σας ευχαριστώ πολύ για την Πολύτιμη Φιλία σας

Μιχάλης Γ. Καριάμης
Πλοίαρχος Ε.Ν
Μέλος της Άτυπης ομάδας
''ΦΊΛΟΙ Κ. ΠΕΡΡΙΚΟΥ''

ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324 και 2271052000
Φαξ
2271052000

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2017 - 31/12/2019

Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου

Αντιπρόεδρος: Παντελής Ν. Νεαμονίτης

Γραμματέας: Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης

Ταμίας: Μιχαήλ Γ. Ψαλτάκης

Μέλος: Ιωάννης Ορ. Κρεατσάς

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2019)

Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Ειρήνη Πουλερέ
Ταμίας: Σοφία Ακτύπη
Μέλη:
Παρασκευή Ακρατοπούλου
Αθηνά Πυκνή
Γεώργιος Γιαννούμης

Αναπληρωματικά μέλη:
Μαρία Στέκα
Μαρία Καρνουπάκη
Χαρίκλεια Κουκούλη
Βιργινία Ευαγγελινού
Ιωάννης Κρεατσάς

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Κωνσταντίνος Αλ. Συράκης
Ταμίας: Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης
Μέλη: Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης
Παντελής Ν. Νεαμονίτης

Θητεία: 1/1/2017 - 31/12/2019

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2014-31/12/2016)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Ευαγγελία Ι. Μελαχροινούδη
Ταμίας: Ευθυμία Π. Κουκούλη
Μέλη:
Αργύριος Ε. Κουμελάς
Σταμάτιος Αχ. Συράκης
Χρυσάνθη Ι. Στέκα

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2014 - 31.12.2016)

Πρόεδρος: π. Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Θεοδώρα Ν. Μαυράκη
Βοηθός Γραμματέας: Διαμάντω Κ. Παντελούκα
Ταμίας: Εμμανουήλ Γ. Κουμελάς
Μέλος: Ιωάννης Τ. Κολλιάρος
Μέλος: Αργύριος Ε. Κουμελάς
Μέλος: Παντελής Κ.. Κουκούλης

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr