Φέτος οι έναρξη των εκδηλώσεων της Χιώτικης παροικίας Αττικής άνοιξε στον ιστορικό χώρο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού με την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ Στρουμπής», του Δρ. Ανδρέα Φρ. Μιχαηλίδη. Από τον τίτλο του πονήματος και μόνο, καταλαβαίνεις ότι δεν έχεις να κάνεις με μια ακόμα ανιαρή παράτα στην οποία για διάφορους λόγους πρέπει να παρευρεθεί ο καθένας μας. Την Παρασκευή, ο λαός ενός ολόκληρου νησιού απαιτούσε από την επίσημη εκκλησία την δικαίωση «Ξεχωριστού» ιεράρχη. Του Ιωακείμ Στρουμπή. Οι εκδόσεις «άλφα πι», είχαν φροντίσει σχολαστικά τις λεπτομέρειες που οδηγούν στην επιτυχία. Είχαν επιλέξει τον σωστό χώρο. Τους κατάλληλους για την περίσταση ομιλητές. Με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, αλλά και με πανέμορφες προσκλήσεις είχαν γνωστοποιήσει το γεγονός. Πράγματι, σε αντίθεση με την επίσημη εκκλησία της Ελλάδας, που έλαμψε με την απουσία της και το γεγονός τονίσθηκε από βήματος, ένα εκλεκτό κοινό που περιλάμβανε πρώην υπουργό. Επίτιμο Εισαγγελέα. Πανεπιστημιακούς Δάσκαλους. Στρατιωτικούς. Πάσης Φύσεως επιστήμονες. Ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων. Επιτυχημένους επιχειρηματίες. Εκδότες και απλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν συνδυάζουν την παρουσία τους με «άρτο και θέαμα» αλλά με πνευματική τροφή. Την προαναφερθείσα κραυγαλέα απουσία της επίσημης εκκλησίας, έσωσε παραβρεθείς Αρχιμανδρίτης από την Κύπρο μας. Πιθανά η απουσία να στέλνει κάποιο μήνυμα !
Η άνοδος στο βήμα του Προέδρου του Παρνασσού κ. Μαρκαντώνη, για τον καθιερωμένο χαιρετισμό και την παρουσίαση των ομιλητών, σήμανε την έναρξη της εκδήλωσης. Το να προσπαθήσει η μηδαμινότητα μου να αποδώσει το χρώμα και τα λόγια του Πατριάρχη της Χιακής δημοσιογραφίας κ. Δ. Λαϊνά, εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον και το γνωρίζω. Στην αρχή της ομιλίας του, αναφερόμενος στο βιβλίο του κ. Μιχαηλίδη, το χαρακτήρισε «Επιστημονικά συντεταγμένο. Ορθολογιστικά τεκμηριωμένο και αφανάτιστο». «Καρπό πολύχρονης , πολύμοχθης εργασίας. Συνέχεια μακράς παράδοσης της Χίου που θέλει τους γιατρούς να είναι παράλληλα ιατροφιλόσοφοι και ιστορικοί ». Αφού τόνισε ότι το βιβλίο θα διαβαστεί και θα βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του, επικέντρωσε την ομιλία του στα ιστορικά γεγονότα της εποχής σχετικά με τα πεπραγμένα του Μακαριστού Ιωακείμ. Δεν αρκέστηκε σε ιστορικές αναφορές αυτών των δύσκολων ημερών αλλά άνοιξε διάλογο και με το ακροατήριο του θέλοντας να τεκμηριώσει την ορθότητα των αναφορών του. Τέτοια η δύναμη του λόγου, η διαύγεια νου και ιστορικών λεπτομερειών, που άφησε έκπληκτους του τυχερούς που παρευρέθησαν στην εκδήλωση. Δε έπεσε στο ατόπημα να καταγγείλει ονόματα ανθρώπων εποχής για χάρη εντυπώσεων. Αντίθετα, κατάθεσε ονόματα προσωπικοτήτων που δεν παρουσιάστηκαν και δεν κατάθεσαν παρ όλα τα κελεύσματα των ανίερων διωχτών του Δεσπότη Αγωνιστή. Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που η φωνή του «τσάκισε» και έβγαινε με δυσκολία και κόπο περιγράφοντας την πενία και τις στερήσεις του κυνηγημένου ιεράρχη. Τέτοια ήταν η απήχηση της περιγραφής με αποτέλεσμα να ξεσπάσει αυθόρμητο πανανθρώπινο χειροκρότημα συμπαράστασης. Στιγμές ανθρώπινου μεγαλείου. Στο τέλος της επί του βήματος παρουσίας του, απαριθμώντας προσωπικές αναμνήσεις του, παρουσίασε ένα ταπεινό ξύλινο σταυρό, χάρισμα του Ξεχωριστού Δεσπότη. Το κράτησε φυλαχτό του για αρκετά χρόνια. Κάλεσε τον προικισμένο γιατρό, κοινωνική προσωπικότητα της Χίου και συγγραφέα του έργου και του τον παρέδωσε, κρίνοντας τον καταλληλότερο να το λάβει σαν αντίδωρο φιλίας και αναγνώρισης της όλης προσφοράς του!
Η ομιλία του Δημοσιογράφου κ. Γεωργίου Καραγιάννη ήταν μια ηχηρή καταγγελία της συνεχιζόμενης αδικίας εις βάρος του Χιώτη Δεσπότη από την επίσημη εκκλησία της Ελλάδος. Τόνισε με έμφαση χαρακτηριστικά. «Η εκκλησία, έχει χρέος απέναντι στην ιστορία να αποκαταστήσει την αλήθεια στους πιστούς, στους κληρικούς και σε όλο το λαό της Χίου. Έχει χρέος να αποκαταστήσει τον Ιωακείμ Στρουμπή, τον ιεράρχη ο οποίος σε δύσκολες τραγικές στιγμές στάθηκε δίπλα στο λαό. Δεν τον εγκατέλειψε όπως τόσοι άλλοι. Συνέπασχε μαζί του . Τον βοήθησε με λόγια και με έργα την ώρα που άλλοι Μητροπολίτες συναγελάζονταν και συναγωνιζόντουσαν σε εγκώμια για το μεγαλείο του Γ΄ Ράιχ και είναι αυτοί που τον δίκασαν !».
«Οι ιεράρχες της Ελλάδας, έχουν υποχρέωση να αποκαταστήσουν τον Ιωακείμ. Θα είναι ένα μήνυμα στις δύσκολες ώρες που περνά ο λαός μας. Ας του δώσουμε ένα καλό παράδειγμα πολύ περισσότερο δε όταν υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού και Δημοτικού Συμβουλίου Χίου αλλά και η συνηγορία καθώς και μια θερμή επιστολή του Μητροπολίτη Χίου κ. Διονυσίου!»
Την εκδήλωση έκλεισε ο ταπεινός συγγραφέας καταθέτοντας ότι «Η αποστολή του συγγραφέα τελειώνει όταν παραδίδει τα δοκίμια του στον τυπογράφο. Από εκεί και πέρα ξεκινά μια άλλη σχέση, αυτή του αναγνώστη με το βιβλίο.» Με στόμφο τόνισε ότι «ο κύριος Λαϊνάς, μίλησε από ψυχής και καρδίας» . «Ο Ιωακείμ, καθόρισε την τύχη του με προδιαγεγραμμένη πορεία από τις πρώτες ημέρες της ποιμαντορίας του, συντασσόμενος με ανθρώπους προοδευτικών για την εποχή του ιδεών και υιοθετώντας πρωτοποριακές απόψεις». «Εύχομαι και ελπίζω ότι αυτή τη χρονιά να έχουμε κάποια εξέλιξη!» Σε στιγμές σπάνιας ανθρωπιάς και ευαισθησίας από βήματος απέδωσε τα εύσημα στην σεβαστή Δέσποινα κ. Σεβαστή Χαβιάρα – Καραχάλιου και στο καθηγητή του κ. Αντωνακόπουλο τους οποίους χαρακτήρισε «οδηγούς της πορείας του» καθώς επίσης τον Φιλολογικό Σύλλογο ΠΑΡΝΑΣΟ, για την φιλοξενία όπως και τις εκδόσεις «άλφα πι» των αδελφών Παληού και τους κκ Λαινά και Καραγιώργη. Θα είναι μια εκδήλωση τομή στα χρονικά της Χιακής παροικίας που ολόψυχα ευχόμαστε να είναι αφετηρία θετικών εξελίξεων για το Πανχιακό αίτημα αποκατάστασης του Μακαριστού Ιωακείμ Στρουμπή.
Μιχάλης Γ. Καριάμης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου