Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η ομιλία του Μανώλη Βουρνού, νέου Δημάρχου Χίου, κατά την ορκωμοσία του.

Αγαπητοί συμπολίτες,

βρισκόμαστε σήμερα εδώ, λίγες στιγμές μετά τον όρκο που δώσαμε, να υπηρετήσουμε αυτό τον τόπο “...εκπληρώνοντας τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μας.”

Πριν από λίγο καιρό, ο Χιώτικος λαός, ανέθεσε αυτή την αποστολή στο Δήμαρχο, σε 41 δημότες ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, και στους Προέδρους και Συμβούλους κάθε Δημοτικής και Τοπικής Κοινότητας. Μας ανέθεσε την αποστολή να διαχειριστούμε για λογαριασμό του τα ζητήματα του νησιού μας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Δήμου, και να διοικήσουμε αυτό τον τόπο για τα επόμενα 5 χρόνια.

Αν και είναι η πρώτη φορά που η θητεία της δημοτικής αρχής διαρκεί τόσα πολλά χρόνια, αν αναλογιστούμε τη θέση μας μέσα στον ιστορικό χρόνο, ανάμεσα στους εκατοντάδες συμπολίτες μας που έχουν κληθεί από συστάσεως του Δήμου Χίου, αλλά και πριν από αυτό, να τον υπηρετήσουν, θα αντιληφθούμε πόσο μικρό είναι το άτομό μας μέσα σε αυτή την απεραντοσύνη των ανθρώπων και του χρόνου. Και θα αντιληφθούμε ότι αυτό που μας δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε και να δημιουργήσουμε δεν είναι η προσωπική μας αντίληψη και συνείδηση αλλά το γεγονός της συνύπαρξής μας, η συνένωση των δυνάμεων και η συνομολόγηση ότι για αυτά τα 5 χρόνια που ταχθήκαμε θα λειτουργήσουμε όλοι μαζί προς όφελος αυτού του τόπου και των ανθρώπων του.

Βρισκόμαστε σήμερα, το 2014, εδώ, στη Χίο, σε ένα νησί του Αιγαίου Πελάγους, να χαράξουμε τη ρότα μας για τα επόμενα χρόνια. Ας δούμε που βρισκόμαστε: 

Μέσα σε μια κοινωνία που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν ως συνέπεια λανθασμένων πολιτικών, μέσα σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση, αντιμέτωπη συχνά με τον ίδιο της τον εαυτό. Μέσα όμως και σε μια κοινωνία η οποία διαθέτει εξαιρετικά μέλη, ικανά να δράσουν αποτελεσματικά στην τέχνη του ο καθένας, στην οικογένειά του, στον κοινωνικό, στον επιστημονικό, στον πολιτιστικό τους περίγυρο. Και αυτό το έχουν δείξει και στο παρελθόν, και το δείχνουν και τώρα.

Βρισκόμαστε μέσα σε ένα περιβάλλον με εξαιρετικές φυσικές ομορφιές και θαυμαστό ιστορικό περίγυρο, αλλά και μέσα σε ένα περιβάλλον που συχνά το κακοποιούμε, το καταναλώνουμε ή το απειλούμε, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη βιωσιμότητα της κοινωνίας και της οικονομίας μας, αλλά και των γενεών που θα έλθουν μετά από εμάς. Ζούμε μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον το οποίο από τη μια μας κάνει υπερήφανους, αισθανόμαστε μέρος του, σε αρκετούς ικανοποιεί το ιστορικά και κοινωνικά διαμορφωμένο αίσθημα της ιδιοκτησίας, αλλά από την άλλη είμαστε συχνά ανέτοιμοι να ανακαλύψουμε τις ποιότητές του, πόσο μάλλον να συμβιβαστούμε με τους κοινούς κανόνες που αποτελούν τη βάση της συγκρότησης των πόλεων και των οικισμών. 

Έχουμε μια τοπική οικονομία αποδεκατισμένη άλλοτε από τις επιλογές της, άλλοτε από τις κρατικές πολιτικές, συχνά και από τα δύο. Με αναφορές και μηχανισμούς αρκετοί από τους οποίους έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και αποτελούν τροχοπέδη για την εποχή μας, με στοιχεία όμως τα οποία δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Υπάρχουν και πολλά υγιή παραδείγματα οικονομικής δραστηριότητας από τα οποία μπορούμε να εμπνευσθούμε. Έχουμε και μια τοπική οικονομία που διαθέτει τη δυνατότητα, την πρώτη ύλη και σιγά σιγά την αντίληψη, για να αναπτύξει εκείνα τα κομμάτια της που μπορεί στο παρελθόν να τα απαξίωσε, αλλά οι καιροί και η πραγματική τους αξία τα επαναφέρουν στο προσκήνιο. Επαγγελματικές δεξιότητες, γη, κλίμα, κοινωνικές αξίες, αποτελούν αυτή τη βάση στην οποία μπορούμε να βασιστούμε διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος.

Βρισκόμαστε πάνω σε ένα νησί, μέσα στη μέση του πελάγους, που από τη φύση του έχει τη θάλασσα ως εμπόδιο αλλά και ως ευκαιρία. Η σημερινή οικονομική διάρθρωση της πατρίδας μας καθιστά, δυστυχώς, τη θάλασσα εμπόδιο, οφείλουμε όμως να παλέψουμε για να ξαναγίνει ευκαιρία. Ως ευκαιρία παρουσιάζεται δυστυχώς η θάλασσα και για κάποιους άλλους, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, που συνθήκες μη ελεγχόμενες από εμάς τους κάνουν φυγάδες και τους βάζουν σε σκοτεινά κανάλια μετακίνησης. Το Ευαγγέλιο στο οποίο ορκιστήκαμε πριν από λίγο και οι αξίες τις οποίες πρεσβεύουμε μας επιτάσσουν να τους συντρέξουμε, έστω πρόσκαιρα, όλοι, ως ανθρώπους, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Δεν είμαστε ο μόνος τόπος που χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις, και σίγουρα ο καθένας μας βιώνει καθημερινά πολύ περισσότερες, άλλος οξύτερα, άλλος ηπιότερα. Το πολιτικό και νομικό μας σύστημα, η κοινωνία μας, η διαχείριση των πόρων μας, η εκπαίδευση μας, η οικονομία μας, ο τουρισμός μας, το χωριό μας, ο εαυτός μας ο ίδιος είναι γεμάτος αντιφάσεις. Αν παραμένουμε στο ίδιο σημείο, χωρίς πορεία και χωρίς στόχο αυτές οι αντιφάσεις δημιουργούν μια ατέρμονη παλινδρόμηση που μόνο μας ταλαιπωρεί και καταλήγει τελικά στη στάση. Στο τέλμα.

Αν έχουμε όμως ένα στόχο και μια πορεία, αυτές οι αντιφάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση, στην εξεύρεση της βέλτιστης λύσης, στην κίνηση, η οποία θα έχει βέβαια τα ζενίθ της και τα ναδίρ της, αλλά σε τελική ανάλυση, ο τόπος μας και η κοινωνία μας θα προχωράει. 

Για αυτό το στόχο, για αυτή την πορεία ξεκινήσαμε, αυτή η ανάγκη κίνησης μας ενέπνευσε και αυτήν θέλουμε να υπηρετήσουμε. Την ανανέωση των στόχων και το σχεδιασμό έχει ανάγκη η κοινωνία μας και για αυτήν πρέπει να εργαστούμε. Με σύνεση, ανάλυση των δεδομένων, διάλογο, θέσπιση συγκεκριμένων βημάτων, απολογισμό, αξιολόγηση του έργου, διαφάνεια και επαναχάραξη της πορείας όπου τυχόν αστοχεί. Ταυτόχρονα όμως με ρήξεις, ρήξεις κάποιες φορές και με τον ίδιο μας τον εαυτό και θέσπιση νέων κανόνων εκεί που χρειάζεται. 

Αυτή την πορεία δεν έχει νόημα και ούτε βέβαια μπορούμε να την κάνουμε μόνοι μας, το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Τοπικά Συμβούλια. Είναι δουλειά μας να οργανώσουμε και να βοηθήσουμε όλοι μαζί την κοινωνία μας να κινηθεί, γιατί, ας το δούμε το θέμα στην ουσία του, κανείς δεν θέλει να βρεθεί μόνος του μακριά από τους φίλους, τη γειτονιά, το χωριό του, τους συντοπίτες του. Ό,τι και αν μας χωρίζει κατά καιρούς, στις χαρές μας χαιρόμαστε όλοι και στις λύπες μας είμαστε μαζί. Και αυτό είναι που μας κάνει κοινωνία.

Στα πλαίσια αυτής της συνέχειας που αποτελεί η κοινωνία μας και που διέπει το θεσμό του Δήμου, αισθάνομαι το καθήκον να ευχαριστήσω τους παλαιότερους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους που βρίσκονται σήμερα εδώ, και να τους τιμήσω στο πρόσωπο του απερχόμενου Δημάρχου, του κυρίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη από τον οποίο παραλαμβάνω τα καθήκοντά μου. 

Κύριοι Δήμαρχοι, αισθάνομαι τιμή και ευθύνη που στέκομαι απέναντί σας και ελπίζω, με τη βοήθειά σας και τις προτροπές σας, να φανώ αντάξιος των καθηκόντων μου.

Ευθύνη αισθάνομαι κυρίως απέναντι στον Χιώτικο λαό ο οποίος πίστεψε στο όραμα και τις δυνατότητές μας και μας ανέθεσε, σε όλους, τα καθήκοντα της διοίκησης του Δήμου εξ ονόματός του. Ιδιαίτερη ευθύνη αισθάνομαι απέναντι στα στελέχη και τους εργαζόμενους, την κινητήρια δύναμη του Δήμου, μαζί με τους οποίους οφείλουμε να δουλέψουμε για τον τόπο μας.

Θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην ευθύνη και στην ευγνωμοσύνη που αισθάνομαι απέναντι στους φίλους και συμπαραστάτες με τους οποίους ξεκινήσαμε μαζί πριν από λίγο καιρό· σε αυτούς μαζί με τους οποίους μπήκαμε σε νερά που δεν τα γνωρίζαμε οι περισσότεροι. Ξαφνικά και αναπάντεχα· το σκεφτήκαμε, το πιστέψαμε, το οργανώσαμε, το παλέψαμε και το κάναμε· μας συνεπήρε και μας ξεσήκωσε. Σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, τόλμησαν, εκτέθηκαν, δούλεψαν και θα βρίσκονται μαζί μας, στηρίζοντας, βοηθώντας, αξιολογώντας. Όχι δημιουργώντας ένα στείρο παραγοντικό μηχανισμό από αυτούς που τόσο πολύ έχουν ταλαιπωρήσει την πατρίδα μας, αλλά υπενθυμίζοντας το κέφι, τις αγωνίες, και κυρίως τις αξίες και τους στόχους με τα οποία ξεκινήσαμε και τα οποία αγκάλιασε με την εμπιστοσύνη της η κοινωνία μας. Για την εμπιστοσύνη τους και την αντοχή τους τους ευχαριστώ έναν έναν προσωπικά.

Δεν ήθελα σε αυτή την ομιλία να σας κουράσω με κοινοτυπίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την πολιτική και την Αυτοδιοίκηση, δεν ήθελα να σας αναφέρω προγραμματικές δηλώσεις, υποσχέσεις και στοιχήματα μιας και αυτά πρέπει να καταρτισθούν στοιχειοθετημένα, την ώρα που πρέπει, στο επιχειρησιακό σχέδιο. Ήθελα να σας μιλήσω για αυτά που αισθάνομαι και αυτά που μας εμπνέουν αυτή τη σημαδιακή στιγμή. Τη στιγμή που μπαίνουμε και επίσημα στην υπηρεσία αυτού του τόπου, που αναλαμβάνουμε με αίσθημα ευθύνης αλλά και με αισιοδοξία για όλα αυτά που ονειρευόμαστε, για όλα αυτά που μπορούμε να επιτύχουμε. 

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324
Φαξ
2271051324

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2023 - 31/12/2025

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος

Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Αντιπρόεδρος

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός, Γραμματέας

Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Ταμίας

Κωνσταντίνος Δ. Γιαλούσης, Μέλος

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Ελένη Φραντζέσκου, Ταμίας
Πλουμή Ευαγγελινού, Γραμματέας
Κωνσταντίνος Γιαλούσης, Μέλος
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Παρασκευή Ακρατοπούλου, Μέλος
Ευθυμία Κουκούλη, Μέλος

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης, Ταμίας
Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Γραμματέας
Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Μέλος
Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης, Μέλος

Θητεία: 1/1/2023 - 31/12/2025

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2023 - 31/12/2025)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Λεμονιά Ανδρεάδου
Ταμίας: Αιμιλιανός Ευαγγελινός
Μέλη: Γεώργιος Γιαννούμης, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κωνσταντίνος Αχ. Συράκης

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2023 - 31.12.2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Θεοδώρα Μαυράκη, Αντιπρόεδρος
Διονύσιος Μελαχροινούδης, Ταμίας
Ευθυμία Κουκούλη, Γραμματέας
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Κωνσταντίνος Γκαραγκούνης, Μέλος
Ιωάννης Κουτσογιάννης, Μέλος

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr