Το πρόβλημα με το Αρσενικό στο νερό της Νότιας Χίου μας ταλαιπωρεί αρκετά χρόνια τώρα. Δυστυχώς όμως δεν βλέπουμε να γίνονται βήματα για τη λύση του.
Ξοδευτήκαν τεράστια ποσά, του Έλληνα και Ευρωπαίου φορολογούμενου, για να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το φράγμα του Κατράρη ώστε να προμηθεύσει την Καλαμωτή και τη νότια Χίο με άφθονο, καθαρό νερό.
Παρόλα αυτά, η απόδοση του έργου παραμένει κατά πολύ ελλιπής από τις προσδοκίες μας. Προσθέτουμε στο σκηνικό την υπεράντληση στους υδάτινους πόρους και την ξηρασία και έχουμε μια Χίο να δηλητηριάζεται σιγά σιγά από το Αρσενικό, μετά από τόσες προσπάθειες σε πολυδάπανα έργα.
Για το αρσενικό και ο πλέον αδαής γνωρίζει ότι είναι χημικό στοιχείο` ιδιαίτερα τοξικό.
Η χρόνια δηλητηρίαση από αυτό μπορεί να οδηγήσει στη νόσο αποκαλούμενη Arsenicosis η οποία είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί στον άνθρωπο δερματικές παθήσεις, καρκίνο του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, νεφρών, πνευμόνων, παθήσεις στις φλέβες των κάτω άκρων, και πιθανώς σε διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και σε προβλήματα αναπαραγωγής. Το οξείδιό του (Αs2 O3) είναι γνωστό ως ποντικοφάρμακο που τώρα πια έχει απαγορευθεί λόγο της τοξικότητας του. Είναι γνωστή η χρήση του σε απόπειρες δολοφονιών.
Με αυτό λοιπόν το νερό που περιέχει Αρσενικό στο ανώτερο επιτρεπόμενο όριο η και το υπερβαίνει, εμείς πλενόμαστε καθημερινά, πλένουμε τα σκεύη μας, τα τρόφιμά μας, ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή μαζί του.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το χειρότερο είναι ότι το προσλαμβάνουμε μέσα από φυτά που ποτίζονται με το νερό που το περιέχει. Ακόμα επειδή είναι τοξικό συσσωρεύεται στον οργανισμό των ζώων που εκτρέφουμε και εμείς με τη σειρά μας, τρώμε τα ζώα και την τροφή που παράγουν, γάλα, αυγά, τυριά, κρέας. (Κι επειδή ο άνθρωπος είναι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, προσλαμβάνει αθροιστικά το τοξικό αυτό φορτίο.)
Επιπλέον, συσσωρεύεται σε όλους τους οργανισμούς των ζώων που γίνονται τροφή για τα άλλα ζώα και δημιουργεί προβλήματα στη βιοποικιλότητα. Εισχωρεί στην αλυσίδα της χλωρίδας και πανίδας.
Ο κατάλογος συνεχίζεται με σωρεία άμεσων ή έμμεσων προβλημάτων.
Άρα λοιπόν επιβάλλεται άμεσα να βρούμε λύσεις. Πιστεύουμε ότι ο καθαρισμός του νερού είναι εφικτός και όχι τόσο δαπανηρός όσο η αξία της προστασίας της υγείας μας.
Πρώτες σκέψεις είναι να βρούμε τα κατάλληλα φίλτρα.
Προτείνουμε τις ιστοσελίδες για ενημέρωση.
Έχουμε μάθει ότι ο Δήμος Παγγαίου και ο Δήμος της Κω έχουν προχωρήσει σε αυτές τις λύσεις.
Εδώ υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που να ενδιαφερθεί για την υγεία της μισής Χίου;
Η απλά θα περιμένουμε .. να βρέξει ;
Μαρία Μπογή
Υπεύθυνη Χίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου