Μιχαήλ Κεφάλας-Αφεντής, 1851-1918
Γεννήθηκε το 1851 στην Καλλιμασιά. Γιος του Ιωάννη Κεφαλά ή Αφεντή και της Άννας με καταγωγή από τον Ζυφιά. Απόφοιτος της σχολής της Χίου, ακολούθησε φιλολογικές σπουδές για 2 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία της Σχολικής Εφορίας Χίου. Στη συνέχεια βρέθηκε στη Γερμανία για Μετεκπαίδευση. Επιστρέφοντας στη γενέτειρα του, τον βρίσκουμε να διδάσκει στην Α΄ γυμνασίου της Σχολής της Χίου από το 1870 μέχρι το 1873.
Στη συνέχεια πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη. Διορίστηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης για να διδάξει ελληνικά και ιστορία από το 1879 μέχρι το 1882 και από το 1902 έως το 1904. Το 1884 διδάσκει και στην ιερατική σχολή στο Φανάρι.
Επίσης μέχρι το 1885 διευθύνει την ενοριακή σχολή της Παναγίας των Εισοδίων, όντας ο τελευταίος διευθυντής της, γιατί η σχολή αναβαθμίστηκε και μετεξελίχθηκε στο γνωστό μέχρι σήμερα Ζωγράφειο γυμνάσιο Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα υπήρξε μέλος της επιτροπής κατάρτισης του νέου προγράμματος σπουδών του Σχολείου μαζί με άλλους έγκριτους επιστήμονες, όπως οι Σπαθάρης, Λιανόπουλος, Παρανίκας, Καραθεοδωρής και Μολιάδης. Το εκπονηθέν πρόγραμμα είναι «πραγματολογικόν», όπως αναφέρει ο Μ. Κεφαλάς, που στην συνέχεια υπήρξε και ο πρώτος σχολάρχης του Ζωγραφείου μέχρι το 1900. Το 1898 ο Μ. Κεφαλάς αναμορφώνει ξανά το πρόγραμμα σπουδών προσπαθώντας να συγκεράσει τις απόψεις της Εκκλησίας και των οικονομικών παραγόντων. Στο ίδιο Σχολείο τον βρίσκουμε να διδάσκει μέχρι και το 1917 με μικρή διακοπή από το 1901 μέχρι το 1907.
Το 1885 αναφέρεται ως «ιδιαίτερος γραμματεύς» του οικουμενικού Πατριάρχη, είναι μέλος πενταμελούς επιτροπής «προς βελτίωσιν της εκκλησιαστικής αληθείας», μέλος της διαρκούς εκπαιδευτικής επιτροπής. Το 1886 εκλέγεται ως μέλος της μεσαιονογραφικής εταιρείας, το 1892 εκλέγεται ως μέλος της κεντρικής εκπαιδευτικής επιτροπής και το 1893 εκλέγεται αντιπρόεδρος στον ελληνικό φιλολογικό σύλλογο Κωνσταντινούπολης
Πέθανε άτεκνος.
Η ιδιαίτερη αγάπη και σχέση με την πατρίδα του τη Χίο είναι προφανής, αρκεί να δούμε ότι το έμβλημα του Ζωγραφείου δεν είναι άλλο από την εμβληματική χιακή σφίγγα της ιστορικής σχολής της Χίου. Η Σφίγγα, η οποία συμβολίζει τη νίκη του φωτός της παιδείας κατά του σκότους της αμάθειας, καθιερώθηκε από τον Κεφάλα ως έμβλημα και για το Ζωγράφειο, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του σχολείου.
Ιωάν. Κυριακαντωνάκη, Η Ελληνική Λογιοσύνη της Κωνσταντινούπολης - Από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο εξ Απορρήτων (1636-1709) στον Μανουήλ Γεδεών (1851-1943) ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΛΗΜΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, Αθήνα 2015
http://www.omogeneia-turkey.com/id/zografyon.html
http://kallimasia.blogspot.gr
http://www.chios-medical.gr/constantinoupolis.htm
http://www.dromokaiteio.gr__
Εργασία της Θεολόγου καθηγήτριας κ. Ευαγγελίας Ιωάννου Μελαχροινούδη, η οποία δημοσιεύθηκε στην Τετράμηνη ‘Εκδοση του Εκπολιτιστικού Σωματείου Καλλιμασιάς «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΩΤΙΚΑ φύλλο 107 (Απρίλιος 2017), σελ. 10.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου