Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

13/6/2008 Σύνδεσμος Κληρικών Χίου: Πρόμαχος στην εξωστρέφεια

Σύνδεσμος Κληρικών Χίου: Πρόμαχος στην εξωστρέφεια
Εφημεριακά ζητήματα των κληρικών της Χίου
Ευγενία Ασλανίδη
«Πρεμιέρα» με αποφάσεις, που σκοπό έχουν να βάλουν σε τάξη κάποια κακώς κείμενα που συμβαίνουν στον κλάδο τους, αλλά και στις θρησκευτικές δραστηριότητες της Ορθοδοξίας γενικότερα, έλαβε το νεοσύστατο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου.
Το τι θα επιτύχει από αυτά που επιδιώκει ο Σύνδεσμος, ούτε και ο ίδιος το γνωρίζει. Από τη συζήτηση ωστόσο που είχαμε με τον πρόεδρο π. Γεώργιο Κωνσταντίνου, καταλάβαμε ότι ο δρόμος είναι σπαρμένος με «αγκάθια». Γι αυτό άλλωστε και οι μισοί περίπου ιερείς (40) από τη συνολική δύναμη της Μητρόπολης Χίου συμμετέχουν στο Σύνδεσμο. Οι υπόλοιποι, μεταξύ αυτών και οι ιερείς των μητροπολιτικών γραφείων, επιφυλάσσονται.Σε όλους αυτούς ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου απευθύνει το ακόλουθο ερώτημα, που προφανώς είναι ρητορικό: εάν ο αγώνας αυτός αποφέρει κέρδη, πνευματικά, διοικητικά, και οικονομικά, θα τα αποποιηθούν εκείνοι που σήμερα στέκονται αρνητικά απέναντι στο Σύνδεσμο που προμάχησε;
Να προκηρύσσονται οι θέσεις ιερέωνΜε την πρώτη απόφασή του ο Σύνδεσμος ζητά να πληρώνονται οι κενές εφημεριακές θέσεις με προκήρυξη σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.Υπάρχει κανονισμός, όπως μας εξήγησε ο Π. Κωνσταντίνου που καθορίζει ότι ο ιερέας χειροτονείται για συγκεκριμένη ενορία, αφού έχει καταλάβει τη θέση με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο, και έχουν τεθεί τα προσόντα του στην κρίση της εκκλησίας. Άλλωστε αυτό το νόημα έχει το «Άξιος!», που αναφωνεί το εκκλησίασμα σε κάθε χειροτονία. Εξυπακούεται ότι δεν ψάχνουμε για εν ζωή αγίους, αλλά για μέλη της κοινωνίας μας.Στην παρατήρησή μας, ότι κάτι τέτοιο θα προϋπόθετε και κάποιο σχετικό ενδιαφέρον από πολίτες, να γίνουν ιερείς, κάτι που δεν υφίσταται σήμερα, ο π. Κωνσταντίνου απάντησε ότι η προκήρυξη των θέσεων, θα είχε και το χαρακτήρα ενημέρωσης, και μπροστά στην τόση ανεργία που υπάρχει, ο νέος που έχει μια στοιχειώδη κλίση στην ιερατική ζωή, θα έμπαινε στη διαδικασία να σκεφτεί σοβαρά μια τέτοια προοπτική.Σήμερα στη Χίο, υπάρχει ένα νέος ιερέας, που δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί σε ενορία, και πολλές ενορίες κενές που εξυπηρετούνται είτε από συνταξιούχους ιερείς, είτε από εν ενεργεία ιερείς σε προκαθορισμένες ημέρες.Όχι γάμοι σε ιδιωτικέςεκκλησίες και στην ύπαιθροΗ δεύτερη απόφαση, που αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και στη Χίο, όπως και στο πανελλήνιο, είναι η πιστή τήρηση της Εγκυκλίου του 2007 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος περί απαγορεύσεως της τέλεσης γάμων και βαπτίσεων σε υπαίθριους χώρους και ιδιωτικούς ναούς. Η απόφαση αυτή πάρθηκε όπως όλοι γνωρίζουμε για να δώσει τέλος στις γαμήλιες γιορτές που γίνονται σε ιδιωτικά κτήματα που διαθέτουν και παρεκκλήσια, εκεί όπου μόνο μυστήριο δεν τελείται. Βεβαίως μετά τη έκδοση της εγκυκλίου είδαμε φαινόμενα, να εκδίδονται άδειες από Μητροπόλεις για κάποιους που είχαν το «μέσον» στον αρμόδιο ιεράρχη.Ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου αντιτίθεται στις όποιες εξαιρέσεις οδηγούν σε διακρίσεις εις βά-ρος των ιερέων και του πιστού λαού, αφού η Εκ-κλησία είναι χώρος ισότητας. Εξαιρείται μόνο το Ιερό Προσκύνημα Αγίας Μαρκέλλας για το οποίο πρέπει να ακολουθηθεί ό,τι και στα άλλα ανά την Ελλάδα Ιερά Προσκυνήματα (Ευαγγελιστρίας Τήνου, Αγ. Ιωάννου Ρώσου Ευβοίας κ.λπ.)Υπογραμμίζοντας ότι οι εγκύκλιοι δεν υπηρετούν μόνο το γράμμα, αλλά και το πνεύμα του νόμου, ο π. Κωνσταντίνου εξηγεί ότι η ενορία είναι το κύτταρο της ζωής της εκκλησίας και εκεί πρέπει να γίνονται όλα τα θρησκευτικά γεγονότα. «Η εκκλησία έχει κανόνες, όπως έχει και το σχολείο, και δεν πρέπει να παραβαίνονται» τονίζει, διευκρινίζοντας ότι μπορεί να τελεστεί μυστήριο σε ένα ναό που δεν έχει μόνιμο ιερέα, αλλά είναι χαρακτηρισμένος ενοριακός. Όσο για σχολιασμούς του τύπου: το οικονομικό συμφέρον των ιερέων, είναι που θίγεται, γι αυτό…, ο π. Κωνσταντίνου απαντά: Από τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για γάμους, αυτά της εκκλησίας είναι τα λιγότερα αφενός και αφετέρου είναι στη διάθεση του καθενός πόσα θα δώσει.
Εφημερίες και διαμονή ιερέων στην Αγία Μαρκέλλα
Ακόμα ο Σύνδεσμος Κληρικών, ζητά για τις εφημερίες στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας κατά τους θερινούς μήνες να προτιμώνται οι ιερείς των Βορειοχώρων. Είναι δίκαιο κατά την άποψη του Συνδέσμου, οι ιερείς των φτωχών ενοριών της βόρειας Χίου, να απολαμβάνουν τα «τυχερά» του προσκυνήματος, κατά προτεραιότητα.Ένα επίσης ζήτημα που έθεσε ο π. Κωνσταντίνου είναι η διαμονή των εγγάμων κληρικών με τις οικογένειές τους, σε διαμερίσματα του προσκυνήματος της Αγίας Μαρκέλλας, για κάποιες ημέρες την περίοδο της χάρης Της. Η Αγία Μαρκέλλα διαθέτει πολλά διαμερίσματα - κελιά, και αν κατά την άποψή μας καθιερωθεί ως τόπος διακοπών των ιερέων, θα δώσει άλλη ώθηση στην ανάπτυξη του προσκυνήματος.
Διακήρυξη - τελεσίγραφο προς «αρνητές» του ΣυνδέσμουΜια σειρά ακόμα αποφάσεις που πήρε ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση του νεοσύστατου Δ.Σ. συνίστανται στα εξής:- Ζητά να λαμβάνει γνώση των διοργανώσεων Συνεδρίων, Συμποσίων κ.λ.π. στα οποία να συμμετέχουν αξιοκρατικά ιερείς και λαϊκοί από το δυναμικό της Μητροπόλεώς μας, οι οποίοι κατά την επάνοδό τους εξ’ αυτών θα ενημερώνουν διεξοδικά τους αδελφούς.- Θεωρεί ότι προσωρινά διοικητικά καθήκοντα στις χηρεύουσες ενοριακές θέσεις πρέπει να ανατίθενται στους ιερείς-εφημερίους των όμορων ενοριών κατά τις διατάξεις του Νόμου και να μην συγκεντρώνονται σε ένα πρόσωπο περισσότερες αρμοδιότητες- Ορίζει Επιτροπή για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων διοργάνωσης Συμποσίου στη Χίο το καλοκαίρι του 2009 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την κοίμηση του Οσίου Νήφωνα του Χίου.- Διακηρύσσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου είναι το μόνο αρμόδιο και νόμιμο συλλογικό όργανο για τη διεκδίκηση της προώθησης και επίλυσης των εφημεριακών προβλημάτων και εννόμων συμφερόντων των ιερέων της Χίου.
Πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου με περίπου ένα χρόνο ζωής, πραγματοποίησε την πρώτη του Γενική Συνέλευση στις 30 Μαΐου, στην οποία εγκρίθηκε ομόφωνα ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της προσωρινής διοίκησης. Ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων διοικητικών οργάνων.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που έχει τριετή θητεία και συγκροτήθηκε σε σώμα στις 5 Ιουνίου έχει ως εξής:
Πρόεδρος: π. Γεώργιος Κωνσταντίνου (Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς)
Αντιπρόεδρος: π. Ιωάννης Κοντός (Καθεδρικός Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Βροντάδου)
Γενικός Γραμματέας: π. Δημήτριος Πύρρος (Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Λαγκάδας)
Ταμίας: π. Δημήτριος Μαρμαράς (Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης Κάμπου)
Μέλος: π. Μαρκέλλος Μαλαφής (Συνταξιούχος)
Μέλος: π. Αλέξανδρος Κατσαρός (Συνταξιούχος)
Μέλος: π. Γεώργιος Γεώργαλος (Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βολισσού)
Για την Ελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι πατέρες Νικόλαος Μουσουρούλης (Συνταξιούχος), Γεώργιος Κολόμβος (Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Πυργίου), Αντώνιος Χρίτης (Ι. Ν. Αγίας Αναστασίας Φραγκοβουνίου).
Το άρθρο δημοσιεύτηκε Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2008 στις 11:59 am στην κατηγορία Συνέντευξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324
Φαξ
2271051324

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2023 - 31/12/2025

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος

Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Αντιπρόεδρος

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός, Γραμματέας

Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Ταμίας

Κωνσταντίνος Δ. Γιαλούσης, Μέλος

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Ελένη Φραντζέσκου, Ταμίας
Πλουμή Ευαγγελινού, Γραμματέας
Κωνσταντίνος Γιαλούσης, Μέλος
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Παρασκευή Ακρατοπούλου, Μέλος
Ευθυμία Κουκούλη, Μέλος

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης, Ταμίας
Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Γραμματέας
Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Μέλος
Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης, Μέλος

Θητεία: 1/1/2023 - 31/12/2025

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2023 - 31/12/2025)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Λεμονιά Ανδρεάδου
Ταμίας: Αιμιλιανός Ευαγγελινός
Μέλη: Γεώργιος Γιαννούμης, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κωνσταντίνος Αχ. Συράκης

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2023 - 31.12.2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Θεοδώρα Μαυράκη, Αντιπρόεδρος
Διονύσιος Μελαχροινούδης, Ταμίας
Ευθυμία Κουκούλη, Γραμματέας
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Κωνσταντίνος Γκαραγκούνης, Μέλος
Ιωάννης Κουτσογιάννης, Μέλος

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr