Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Παρουσίαση δράσης Τράπεζας Αίματος ενορίας Καλλιμασιάς

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010 και από τις 19.00 ως τις 22.00 πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση με τις εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χίου. 

Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν εκπρόσωποι από τους φορείς:

Εθελοντές Δασοπυροσβέστες Ομηρούπολης και Ιωνίας, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, ΕΛΙΞ, Φίλοι του Πεζού, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος, Εθελοντική Ομάδα Αιμοδοσίας Καλλιμασιάς, Κίνηση Εθελοντικής Προσφοράς για την ΑΜΑΝΗ «19», Ένωση Καταναλωτών Χίου, Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου, Δράση για το Κάστρο της Χίου, Σύλλογος Καρκινοπαθών Χίου «ΕΛΠΙΖΩ», Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών, Εθελοντές Πυροσβέστες 

Την πρόσκληση απηύθυνε ο τοπικός βουλευτής κ. Κωστής Μουσορούλης με την ευκαιρία της παρουσίας στη Χίο της Γραμματέως Εθελοντισμού και Μ.Κ.Ο. της Ν.Δ. Φωτεινής Πιπιλή στα πλαίσια της ανταλλαγής απόψεων και προτάσεων με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις της Χίου, προκειμένου να αναδειχθεί η δράση τους και ο ρόλος τους στην κοινωνία των πολιτών. Όπως πληροφορηθήκαμε οι προτάσεις από τον διάλογο, θα αποτελέσουν και το έδαφος για την προετοιμασία σχετικής Πρότασης Νόμου που πρόκειται να καταθέσει η Βουλευτής, το φθινόπωρο, για τα θέματα που απασχολούν τους εθελοντές.

Η εθελοντική μας ομάδα ήταν από αυτές που προσκλήθηκαν στην ημερίδα για να παρουσιάσουν τη δράση τους. 

Την τράπεζα αίματος της ενορίας μας εκπροσώπησαν στην ημερίδα ο π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, υπεύθυνος αιμοδοσίας και ο Αντώνης Ρυθιανός, μέλος της τριμελούς επιτροπής διαχείρισης. 

Η παρουσίαση μας περιείχε και οπτικό υλικό που παρουσιαζόταν παράλληλα με την εισήγηση. Το υλικό σε power point προετοιμάστηκε από κοινού από τον εφημέριο και το μέλος της διαχειριστικής επιτροπής κ. Αντώνη Ρυθιανό. 

Ο εφημέριος στην εισήγησή του ανάφερε τα εξής: 

"Η ιδρυτική πράξη της Τράπεζας Αίματος της ενορίας Καλλιμασιάς έγινε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς στις 25 Απριλίου 1998. 

Στο σκεπτικό της απόφασης υπογραμμίστηκε η ανάγκη ύπαρξης αποθέματος αίματος με το συντονισμό της εθελοντικής προσφοράς σε ενοριακό επίπεδο και τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα με το Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου της Χίου. 

Στις 13 Μαΐου 1998 το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου ενέκρινε το πρακτικό σύστασης της Τράπεζας Αίματος καθώς και τον κανονισμό λειτουργίας της. 

Η πρώτη εθελοντική αιμοδοσία έγινε στις 6 Μαΐου 1998 στο σταθμό αιμοδοσίας του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου. 

Σύμφωνα με το Μητρώο Μελών του συλλόγου μας, το 1998 είχαμε 27 εθελοντές αιμοδότες. 

Συναντήσαμε το δισταγμό πολλών για την αιμοδοσία και εντοπίσαμε τους λόγους, στην έλλειψη ενημέρωσης, στο φόβο της βελόνας και στην έλλειψη χρόνου, αφού το ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας αιμοδοσίας συμπίπτει με το ωράριο εργασίας όλων σχεδόν των εργαζομένων. 

Για να αντιμετωπίσουμε τις παραπάνω δυσκολίες απευθύναμε κατ’ αρχήν ανοιχτή επιστολή για το θέμα της εθελοντικής προσφοράς αίματος προς όλους τους ενορίτες. Περιγράψαμε την υπόθεση αιμοδοσία ως ανάγκη, χρέος, προσφορά, ηθική ικανοποίηση και δημοσιεύσαμε τον κανονισμό λειτουργίας της τράπεζας αίματος, ώστε να είναι γνωστός σε όλους. 

Με τη συνδρομή των ειδικών διοργανώσαμε στο Πνευματικό Κέντρο της Καλλιμασιάς ημερίδα ενημέρωσης με θέμα την αιμοδοσία και άλλα επίκαιρα ιατρικά θέματα (5/12/1998). 

Δώσαμε και δίνουμε τον αγώνα με συνεργό την ευαγγελική αλήθεια που ελευθερώνει και το φως της επιστημονικής γνώσης κατά των προκαταλήψεων και των διαφόρων εμμονών, που δυσκολεύουν τη ζωή μας και εμποδίζουν να εκφραστεί ελεύθερα και ανεμπόδιστα το εθελοντικό πνεύμα. 

Υπάρχουν και πολλοί που έχουν πρόθυμο πνεύμα για εθελοντική προσφορά στον τομέα αυτό, αλλά προβλήματα υγείας ή και η ηλικία δεν τους επιτρέπουν να είναι ενεργοί αιμοδότες. 

Παρόλα αυτά η εθελοντική μας ομάδα συνεχώς αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Από το 1998 ως το 2010 σύμφωνα πάντα με το Μητρώο Μελών μας η δύμαμη των εθελοντών αιμοδοτών αυξήθηκε από 27 σε 105. 

Ως επιβράβευση για τη συνέπεια και σοβαρότητα της δράσης μας από την αρμόδια υπηρεσία Αιμοδοσίας ήρθε τον Ιούλιο του 2007 η αλλαγή του τόπου αιμοληψίας. Δεν πάμε μόνο εμείς περιστασιακά στο Νοσοκομείο, αλλά με 2 ετήσιες οργανωμένες αιμοληψίες τα άξια στελέχη του έρχονται στην Καλλιμασιά με επίκεντρο την ενοριακή αίθουσα. 

Η προσφορά της διευθύντριας Αιμοδοσίας και του νοσηλευτικού προσωπικού εκτός ωραρίου από τη μια και η εθελοντική και ενθουσιώδης συμμετοχή των αιμοδοτών από την άλλη, μετατρέπουν τις Κυριακάτικες αιμοληψίες στην Καλλιμασιά σε αληθινή γιορτή εθελοντισμού. Έκδηλη είναι η ικανοποίηση σε όλους για τα αποτελέσματα της κάθε αιμοδοσίας. 

Πέρα από το έργο της διαφώτισης και συνεχούς ενημέρωσης στο θέμα του αίματος και της εθελοντικής προσφοράς, που τώρα γίνεται με τον πλέον σύγχρονο τρόπο από το διαδίκτυο μέσα από τα ιστολόγια της ενορίας και το facebook, όπου άλλωστε συχνάζει η νεολαία, καταρτίσαμε το Μητρώο Μελών με σπουδαιότερη παράμετρο την ομάδα αίματος. Έτσι μπορούμε άμεσα να ανταποκρινόμαστε σε κλήσης ανάγκης, όταν δηλαδή υπάρχουν περιστατικά όπου ο πάσχων έχει μια σπάνια ή και δυσεύρετη ομάδα αίματος. 

Πρέπει να ασχοληθεί κανείς ενεργά με το αντικείμενο αιμοδοσία για να αντιληφθεί τις δυσκολίες διαχείρισης μιας τέτοιας υπόθεσης, που προϋποθέτει συνεχή επαγρύπνηση για την ανταπόκριση αν είναι δυνατόν σε κάθε ανάγκη. 

Από το 2001 η Τράπεζα Αίματος αποτελεί τμήμα δραστηριότητας ενός μεγαλύτερου ιδρύματος με την επωνυμία «Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής» που συγκεντρώνει και συντονίζει όλες τις πτυχές της κοινωνικής, πνευματικής και εθελοντικής δράσης και ζωής της ενορίας μας. 

Υπεύθυνος της αιμοδοσίας σε όλα αυτά τα χρόνια παραμένει ο εφημέριος, ενώ το εθελοντικό αίμα διαχειρίζεται τριμελής επιτροπή από ενεργούς αιμοδότες. 

Δεν ξέρουμε αν κάποια στιγμή στο μέλλον βρεθεί τεχνητό υποκατάστατο του αίματος, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αξία της εθελοντικής προσφοράς του ανθρώπου στον συνάνθρωπο και την τεράστια ηθική ικανοποίηση που γεννά αυτή στην ψυχή αυτού που προσφέρει. 

Εμείς 12 χρόνια αυτήν την προσφορά υπηρετούμε και με τη βοήθεια του Θεού ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε επί μακρόν την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:


ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324
Φαξ
2271051324

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2023 - 31/12/2025

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος

Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Αντιπρόεδρος

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός, Γραμματέας

Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Ταμίας

Κωνσταντίνος Δ. Γιαλούσης, Μέλος

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Ελένη Φραντζέσκου, Ταμίας
Πλουμή Ευαγγελινού, Γραμματέας
Κωνσταντίνος Γιαλούσης, Μέλος
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Παρασκευή Ακρατοπούλου, Μέλος
Ευθυμία Κουκούλη, Μέλος

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης, Ταμίας
Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Γραμματέας
Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Μέλος
Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης, Μέλος

Θητεία: 1/1/2023 - 31/12/2025

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2023 - 31/12/2025)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Λεμονιά Ανδρεάδου
Ταμίας: Αιμιλιανός Ευαγγελινός
Μέλη: Γεώργιος Γιαννούμης, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κωνσταντίνος Αχ. Συράκης

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2023 - 31.12.2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Θεοδώρα Μαυράκη, Αντιπρόεδρος
Διονύσιος Μελαχροινούδης, Ταμίας
Ευθυμία Κουκούλη, Γραμματέας
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Κωνσταντίνος Γκαραγκούνης, Μέλος
Ιωάννης Κουτσογιάννης, Μέλος

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr