Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Καθημερινή και απρόσκοπτη η εφημερία της αγροτικής ιατρού στην Καλλιμασιά!

Πλήρως ικανοποιημένοι είναι οι ενορίτες-πολίτες της Καλλιμασιάς από την θετική εξέλιξη που είχε το θέμα των εφημεριών στο περιφερειακό ιατρείο μας. Το περιφερειακό ιατρείο δέχεται καθημερινά τους δεκάδες πολίτες για τις οποιεσδήποτε ανάγκες τους, με θετικές τις πρώτες εντυπώσεις για τη νέα αγροτική ιατρό κ. Κορίνα Αξιώτου, όπως μας τις μετέφεραν ενορίτες. 

Αλλά ας δούμε το χρονικό των γεγονότων για το συγκεκριμένο θέμα:


Κυριακή 6/3/2011:

Πρωτοβουλία πολιτών ανάμεσά τους και ο Εφημέριος διαμορφώνουν το παρακάτω κείμενο κάτω από το οποίο τίθενται εκατοντάδες υπογραφές {Στο Ναό, στην ενοριακή αίθουσα, στο Φαρμακείο} (που δεν κατατέθηκαν τελικά, λόγω της πλήρους ικανοποίησης του αιτήματος)

Οι παρακάτω υπογράφοντες κάτοικοι της Δημοτικής Κοινότητας της Καλλιμασιάς του Δήμου Χίου:
Πληροφορηθήκαμε ότι στις 15 Μαρτίου 2011 λήγει η σύμβαση των Αγροτικών Ιατρών της Καλλιμασιάς και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην έχουμε αγροτικό ιατρό μέχρι της τοποθετήσεως νέου.
Κάτι τέτοιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες της Καλλιμασιάς, η οποία παραμένει και στον νέο δήμο Χίου, δημοτική κοινότητα, με 1000 περίπου μονίμους κατοίκους και σχολεία όλων των βαθμίδων, Παιδικό Σταθμό, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο, που σημαίνει την παρουσία καθημερινά 300 παιδιών όλων των ηλικιών.
Αρκεί να δει κανείς τα συμβάντα που έχει εξυπηρετήσει ως σήμερα το ιατρείο, αλλά και το πλήθος των επισκέψεων που δέχεται και τους ηλικιωμένους που αναμένουν υπομονετικά κάθε πρωί τον/ την αγροτικό ιατρό, για να αντιληφθεί το τεράστιο σφάλμα της πιθανής αποδυνάμωσης του ιατρείου της Καλλιμασιάς. 
Θεωρούμε ότι το θέμα είναι μείζονος σημασίας για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της Καλλιμασιάς και των μαθητών όλων των σχολικών μονάδων της και γι’ αυτό ζητούμε την παρουσία αγροτικού ιατρού καθημερινά, είτε με την παράταση της ισχύουσας σύμβασης, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο. 

Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την Τρίτη 8 Μαρτίου, το ανωτέρω κείμενο φθάνει σε 5 θεσμικούς αποδέκτες.

Την Τετάρτη 9/3/2011 διαβάζουμε στη σελ. 6 της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ:

Λύθηκε προσωρινά το πρόβλημα
ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΟΙ ΘΗΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ, ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ


«Δεν θα μείνει κανένα αγροτικό ιατρείο χωρίς γιατρό. Εγώ είμαι διοικητής για να προλαβαίνω κρίσεις, θέμα που διδάσκω, και αυτό κάνω και στη Χίο», τονίζει με δηλώσεις του ο διοικητής του νοσοκομείου
Λ. Παπαϊωάννου.
Με άμεση ενεργοποίηση, μετά από τη δημοσιοποίηση του θέματος, έδωσε λύση στο πρόβλημα των κενών θέσεων που πήγε να δημιουργηθεί- παρατείνοντας τη θητεία των ήδη λειτουργούντων γιατρών, μέχρι να εκπαιδευτούν και να αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι νέοι που έχουν ορισθεί από το ΦΕΚ του υπουργείου Υγείας. Για τους επόμενους τρεις μήνες θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται τα ιατρεία της Παρπαριάς, των Οινουσσών, των Καμπιών, της Καλλιμασιάς και των Νενήτων, όπου έχουν ορισθεί ήδη οι αντικαταστάτες τους.
Με την ίδια τακτική θα λυθεί, όταν χρειασθεί τον Ιούνιο, και το θέμα της κάλυψης της μίας από τις δύο
θέσεις του γιατρών της Βολισσού. 
Με την ίδια απόφαση, που δίνει λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη μισθοδοσία τους, αφού
από εκεί ξεκίνησαν όλα. Οι πιστώσεις θα καλυφθούν από το αποθεματικό του Νοσοκομείου.
Διαφορετικό είναι το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στο Χαλκειός για τα Καμπόχωρα, στα Θυμιανά
για τον Άγ. Μηνά και στο Κέντρο Υγείας Πυργίου, όπου δεν είχε δηλώσει κανένας γιατρός την πρόθεση να καλύψει και αυτές τις θέσεις. 
Η «πηγή» του προβλήματος 
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την επιλογή του υπουργείου Υγείας να μην παρατείνει τη λειτουργία των γιατρών που υπηρετούν στα αγροτικά ιατρεία, έως ότου εκπαιδευθούν και αναλάβουν οι νέοι που έχουν ορισθεί να τους αντικαταστήσουν, για να μην πληρώνει δύο γιατρούς ταυτόχρονα. «Το υπουργείο επέλεξε από φέτος να μην δώσει παράταση στη θητεία των υπηρετούντων γιατρών στα αγροτικά ιατρεία, για να μην πληρώνει μισθούς δύο γιατρών, δηλαδή αυτού που θα παραταθεί η θητεία του και του άλλου που έχει διορισθεί και πρέπει να περάσει την τρίμηνη εκπαίδευση του στο νοσοκομείο. Προσπαθούμε να βρούμε κάποιες λύσεις για να σώσουμε την κατάσταση», δήλωνε νωρίς χθες το πρωί, αλλά αργότερα τα νέα ήταν συγκεκριμένα και ευχάριστα.
Οι πολιτικάντηδες
Όμως, ο διοικητής δηλώνει αγανακτισμένος «με τη συμπεριφορά κάποιων πολιτικάντηδων», που όπως
υποστηρίζει «πάνε να παίξουν ψηφοθηρικά παιχνίδια στην πλάτη του, χωρίς να τους νοιάζει αν και πόσο πλήττεται το νοσοκομείο».
Δηλώνει μάλιστα αποφασισμένος να τους καταγγείλει, εστιάζοντας στην περιοχή της Αμανής. 
«Θα με βρουν αντίπαλό τους. να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια. Ας μην μεταφράζουν την ευγένειά μου σε αδυναμία.» 
Οι δύσκολες περιπτώσεις
Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι αυτές των ιατρείων των Οινουσσών, των Νενήτων και της Παρπαριάς. Στις Οινούσσες δε δέχθηκε να πάει και παραιτήθηκε η διορισμένη με ΦΕΚ γιατρός. Προτεραιότητα δίνεται στην προσωρινή κάλυψη της θέσης από το γιατρό της Λαγκάδας και στη συνέχεια με τις ανακατανομές να δοθεί η μόνιμη λύση.  
Πρώτη επιλογή για την κάλυψη του κενού των Νενήτων είναι η προσωρινή απόσπαση του ενός από τους δύο γιατρούς της Καλλιμασιάς.
Για την Παρπαριά, το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο, αφού εκτός όλων των άλλων η εκεί αγροτική γιατρός, που δε δεχόταν να φύγει και να πάει στις Οινούσσες, χθες ενημέρωσε τη διοίκηση ότι τελικά θέλει να φύγει επειδή βρήκε δουλειά στην Αθήνα. 
Η θέση της θα καλυφθεί με την απόσπαση ενός από τους δύο γιατρούς της Βολισσού ή, αν χρειαστεί, με την τοποθέτηση κάποιου άλλου.
«Δεν θα αφήσω ούτε μία μέρα την Αμανή ακάλυπτη. Θα κόψω το κεφάλι μου, αλλά θα πάει αμέσως γιατρός», συμπληρώνει αποφασιστικά ο διοικητής.
Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί και τα γραφεία των δύο βουλευτών που από την πλευρά τους κάνουν ό,τι μπορούν για να δοθεί η πιο εφικτή και αποτελεσματική λύση. 
Δ.Μ. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Είχαμε δύο απαντητικά email, ένα από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Γανιάρη και ένα από το γραφείο του Βουλευτή κ. Κωστή Μουσουρούλη, που μας ανήγγειλε επερχόμενη ερώτηση στο Κοινοβούλιο.

Ακολούθησε η παρακάτω επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη:
Υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία για το ίδιο θέμα με την Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Αγγελική Σαρρή-Μονίαρου. 

Ακολούθησε η παρακάτω ερώτηση του κ. Κωστή Μουσουρούλη στη Βουλή, που μας κοινοποιήθηκε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:

ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ:ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ
  
ΕΡΩΤΗΣΗ
(Αρ. πρωτ. 12926 /14.3.2011)

Προς: Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Προβλήματα στη στελέχωση των αγροτικών ιατρείων του Νομού Χίου.
  
Η σταδιακή υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, εντείνει την ανησυχία των νησιωτών, πολύ περισσότερο όταν ολόκληρες περιοχές μένουν ακάλυπτες, επειδή το Υπουργείο αποφάσισε να μην εγκρίνει την παράταση της θητείας των ήδη υπηρετούντων αγροτικών ιατρών, αν και γνωρίζει ότι οι αντικαταστάτες τους, κατά το πρώτο τρίμηνο του ορισμού τους, θητεύουν στο νοσοκομείο για εκπαιδευτικούς λόγους. Ειδικότερα στη Χίο, όπου η σύμβαση των αγροτικών ιατρών λήγει στις 15 Μαρτίου, τα αγροτικά ιατρεία Παρπαριάς, Οινουσσών, Καμπιών, Καλλιμασιάς, Νενήτων και - από το καλοκαίρι – Βολισσού, κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς αγροτικό ιατρό. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες από τις περιοχές αυτές λειτουργούν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  

Δεδομένου ότι δεν αποτελεί λύση, η κάλυψη της δαπάνης παράτασης της θητείας των αγροτικών ιατρών που επιθυμούν να παραμείνουν από το αποθεματικό ή την περιουσία του Νοσοκομείου Χίου ή η τοποθέτηση των νέων ιατρών χωρίς την προαπαιτούμενη τρίμηνη εκπαίδευση,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.      Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο, ώστε να μην δημιουργούνται κενά σε θέσεις αγροτικών ιατρών, κατά τη διαδικασία αντικατάστασής τους;

2.       Προτίθεται το Υπουργείο να σχεδιάσει και να εφαρμόσει πλέγμα κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή νέων ιατρών σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες και νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων;
  
Ο Ερωτών Βουλευτής                                                       Αθήνα, 14.03.2011
  
Κωστής Μουσουρούλης                                                        
Βουλευτής Νομού Χίου

Τέλος, χθες, 17/3/2011, με πρωτοβουλία του Διευθυντή του Νοσοκομείου της Χίου κ. Παπαϊωάννου, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εφημέριο της Καλλιμασιάς για το θέμα αυτό.

Οφείλονται ευχαριστίες προς τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου (Σκυλίτσειου) της Χίου για την άμεση διευθέτηση του θέματος, όχι μόνο για το περιφερειακό ιατρείο της Καλλιμασιάς, αλλά και για τα υπόλοιπα περιφερειακά ιατρεία της Χίου. Ευχαριστίες οφείλονται και σε όσους επέδειξαν το ενδιαφέρον τους για το όλο θέμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:


ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324
Φαξ
2271051324

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2023 - 31/12/2025

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος

Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Αντιπρόεδρος

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός, Γραμματέας

Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Ταμίας

Κωνσταντίνος Δ. Γιαλούσης, Μέλος

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Ελένη Φραντζέσκου, Ταμίας
Πλουμή Ευαγγελινού, Γραμματέας
Κωνσταντίνος Γιαλούσης, Μέλος
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Παρασκευή Ακρατοπούλου, Μέλος
Ευθυμία Κουκούλη, Μέλος

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης, Ταμίας
Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Γραμματέας
Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Μέλος
Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης, Μέλος

Θητεία: 1/1/2023 - 31/12/2025

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2023 - 31/12/2025)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Λεμονιά Ανδρεάδου
Ταμίας: Αιμιλιανός Ευαγγελινός
Μέλη: Γεώργιος Γιαννούμης, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κωνσταντίνος Αχ. Συράκης

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2023 - 31.12.2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Θεοδώρα Μαυράκη, Αντιπρόεδρος
Διονύσιος Μελαχροινούδης, Ταμίας
Ευθυμία Κουκούλη, Γραμματέας
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Κωνσταντίνος Γκαραγκούνης, Μέλος
Ιωάννης Κουτσογιάννης, Μέλος

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr