Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΑΓΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ Η ένδοξος παρθενομάρτυς και ανάργυρος ιατρός της ιστορικής Εφέσου

Στις 4 Σεπτεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά και γεραίρει τη μνήμη της Αγίας ενδόξου παρθενομάρτυρος Ερμιόνης της αναργύρου ιατρού. Σύμφωνα με το ιερό βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων η Αγία Ερμιόνη ήταν μία από τις τέσσερις θυγατέρες του Διακόνου και Αποστόλου Φιλίππου, ο οποίος καταγόταν από την Καισάρεια της Παλαιστίνης και ήταν ένας από τους επτά διακόνους της πρώτης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Οι άλλες τρεις θυγατέρες του ονομάζονταν Ευτυχίς, Γλαύκη και Καλλίστη. Η Ερμιόνη διακρινόταν για τη βαθιά της πίστη στον Αναστάντα Κύριο και το προορατικό της χάρισμα, αλλά και για την αγάπη της προς τον συνάνθρωπο. Μάλιστα κατείχε και την ιατρική τέχνη και διά της επικλήσεως του ονόματος του Ιησού Χριστού θεράπευε τους ασθενείς.

Μαζί με την αδελφή της, την Ευτυχίδα, μετέβη από τα Ιεροσόλυμα στην Έφεσο για να συναντήσουν τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και Ευαγγελιστή, αλλά πληροφορούμενες ότι έχει εγκαταλείψει την επίγεια ζωή, έσπευσαν να συναντήσουν τον μαθητή του Αποστόλου Παύλου Πετρώνιο. Ο Πετρώνιος μίλησε σ’ αυτές για το ιεραποστολικό έργο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου και του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, ενώ τον χαροποίησε το γεγονός ότι η Ερμιόνη κατείχε την ιατρική τέχνη, την οποία και εξασκούσε δωρεάν προς θεραπεία των πασχόντων αδελφών. 

Όταν όμως επισκέφθηκε την Έφεσο ο αυτοκράτορας Τραϊανός (98-117μ.Χ.) στην εκστρατεία του εναντίον των Περσών, πληροφορήθηκε για την ιεραποστολική δράση της Ερμιόνης και το θεραπευτικό της έργο, το οποίο επιτελούσε διά της χάριτος του Θεού. Έδωσε τότε εντολή να την φέρουν ενώπιόν του. Στην αρχή προσπάθησε με διάφορες κολακείες να την πείσει να αρνηθεί τον Χριστό, αλλά η σθεναρή της ομολογία υπέρ της χριστιανικής πίστεως εξόργισε τον Τραϊανό και διέταξε να την ραπίσουν στο πρόσωπο για πολλή ώρα. Η Ερμιόνη υπέμεινε το μαρτύριο με χαρά, διότι έβλεπε τον Χριστό με τη μορφή του διδασκάλου της, του Πετρωνίου, να την ενισχύει. Βλέποντας ο αυτοκράτορας την καρτερία και την ακλόνητη πίστη της και μετά την πρόρρησή της ότι ο Τραϊανός θα νικήσει τους Πέρσες, αλλά θα χάσει τον αυτοκρατορικό θρόνο, αισθάνθηκε τόση ντροπή, ώστε την άφησε ελεύθερη. Στη συνέχεια η Ερμιόνη ίδρυσε στην Έφεσο ένα πανδοχείο, στο οποίο δεχόταν όλους όσους είχαν ανάγκη σωματικής θεραπείας, ψυχικής στήριξης, αγάπης, στοργής και φροντίδας. Γι’ αυτό και η φιλάνθρωπος Ερμιόνη έλαβε από τους χριστιανούς της περιοχής την προσωνυμία «Το ρόδο της Εφέσου». 

Όταν τον Τραϊανό διαδέχθηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο το 117μ.Χ. ο γαμπρός του, ο Αδριανός, εξαπέλυσε αδυσώπητο διωγμό εναντίον των χριστιανών. Μόλις πληροφορήθηκε ο χριστιανομάχος αυτοκράτορας την ιεραποστολική δράση της Ερμιόνης, διέταξε να την φέρουν ενώπιόν του και έδωσε την εντολή να υποβληθεί σε φρικτά βασανιστήρια. Άρχισαν να τη δέρνουν ανελέητα, ενώ εκείνη δοξολογούσε τον Κύριο. Στη συνέχεια κάρφωσαν περόνες στα πέλματα των ποδιών της, αλλά και πάλι έμεινε σταθερή στην πίστη της, δοξολογώντας το όνομα του Κυρίου που την αξίωσε να υποφέρει γι’ Αυτόν. Βλέποντας ο Αδριανός την αμετάβλητη στάση της μάρτυρος, διέταξε να γεμίσουν έναν λέβητα με πίσσα, θειάφι, άσφαλτο και μόλυβδο και αφού πυρακτώθηκε, την οδήγησαν για να τη ρίξουν μέσα. Η ένδοξος μάρτυς μπήκε μέσα στον πυρακτωμένο λέβητα, αφού πρώτα έκανε το σημείο του Σταυρού, ζητώντας την ενίσχυση από τον Θεό. Αμέσως η φωτιά έσβησε και χύθηκε έξω ο μόλυβδος, η δε Ερμιόνη βγήκε σώα και αβλαβής. Βλέποντας εξοργισμένος ο αυτοκράτορας το παράδοξο θαύμα, διέταξε να πυρακτώσουν ακόμη περισσότερο τον λέβητα, ώστε να χωνευτούν μέσα σ’ αυτόν τα οστά της μάρτυρος. Μόλις ο Αδριανός είδε την Ερμιόνη να στέκεται αγέρωχη και αβλαβής μέσα στον λέβητα και να ομολογεί ότι αισθάνεται σαν να βρίσκεται μέσα σε δροσιά, πλησίασε τον λέβητα και έβαλε το χέρι του. Αμέσως βγήκαν τα νύχια από το χέρι του και κατακάηκε το δέρμα του. Τότε η Αγία απευθυνόμενη στον Αδριανό είπε: «Βασιλεῦ, ζῇ Κύριος ο Θεός!» Μόλις ο αυτοκράτορας άκουσε αυτά τα λόγια, θύμωσε ακόμη πιο πολύ και διέταξε να πυρακτώσουν ένα μεγάλο τηγάνι και να βάλουν την Ερμιόνη μέσα σ’ αυτό γυμνή. Αλλά Άγγελος Κυρίου σκόρπισε τη φωτιά, η οποία κατέκαυσε όσους βρίσκονταν εκεί, ενώ η ένδοξος μάρτυς του Χριστού έμεινε σώα και αβλαβής, δοξάζοντας και υμνολογώντας το όνομα του Κυρίου. Βλέποντας ο Αδριανός το νέο παράδοξο θαύμα, έδωσε εντολή να τη βγάλουν από το πυρακτωμένο τηγάνι. Τότε η Ερμιόνη απευθύνθηκε στον αυτοκράτορα και του είπε ότι ο Κύριος φρόντισε να την υπνώσει μέσα στο τηγάνι και μάλιστα στον ύπνο της είδε ότι προσκυνούσε τον μεγάλο θεό Ηρακλή. Μόλις ο Αδριανός άκουσε αυτά τα λόγια, χάρηκε πολύ και την πρόσταξε να μπει μέσα στον ειδωλολατρικό ναό και να προσκυνήσει τον θεό Ηρακλή. Η μάρτυς του Χριστού μπήκε στον ναό και αφού προσευχήθηκε στον Πανάγαθο και Πανοικτίρμονα Θεό, τον ένα και αληθινό, άρχισαν να πέφτουν αστραπές και βροντές. Τότε όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα κατακερματίστηκαν και μετά τη συντριβή τους, μεταβλήθηκαν σε κονιορτό. Μόλις η Ερμιόνη βγήκε από τον ναό, προέτρεψε τον Αδριανό να μπει μέσα για να βοηθήσει τους θεούς του, διότι έπεσαν και δεν μπορούν να σηκωθούν. Όταν μπήκε ο αυτοκράτορας και αντίκρισε τη συντριβή των ειδώλων, εξαγριώθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε έδωσε εντολή να αποκεφαλισθεί αμέσως η πολύαθλος μάρτυς του Χριστού. 

Η Ερμιόνη οδηγήθηκε έξω από την πόλη και ζήτησε από τους δύο δημίους της, τον Θεόδουλο και τον Θεοτίμητο, να της επιτρέψουν πρώτα να προσευχηθεί. Οι δύο δήμιοι αρνήθηκαν και χωρίς αναβολή σήκωσαν τα ξίφη τους για να την αποκεφαλίσουν. Όμως με τη θαυματουργική επέμβαση του Παντοδυνάμου Θεού τα χέρια τους ξεράθηκαν. Το γεγονός αυτό τους έκανε να πιστέψουν στον Ιησού Χριστό, παρακάλεσαν δε τη φιλάνθρωπο Ερμιόνη να προσευχηθεί για τη σωτηρία των ψυχών τους. Αφού προσευχήθηκε στον Κύριο, αμέσως παρέδωσαν τις ψυχές τους στον δικαιοκρίτη Κύριο, ενώ μετά από λίγο εκοιμήθη ειρηνικά η ένδοξος παρθενομάρτυς του Χριστού Αγία Ερμιόνη. 

Μετά την εκδημία της, ευσεβείς χριστιανοί πήραν με ευλάβεια τα ιερά της λείψανα και τα ενταφίασαν με τις πρέπουσες τιμές στην πόλη της Εφέσου. Ο τάφος της κατέστη αέναος πηγή πολυάριθμων θαυμάτων, αφού από αυτόν ανέβλυζε ιαματικό μύρο. Μάλιστα αυτό το μύρο το διένειμε ως θαυματουργό η ένδοξος πρωτομάρτυς της Χίου Αγία Μυρόπη, όταν κατά την περίοδο των διωγμών του αυτοκράτορος Δεκίου (249-251μ.Χ.) αποβιβάσθηκε μαζί με τη μητέρα της μ’ ένα πλοιάριο από την Έφεσο στη Χίο. Στον τόπο, όπου αποβιβάσθηκε η Αγία Μυρόπη με το μύρο από τον τάφο της Αγίας Ερμιόνης, άρχισε να αναβλύζει αγίασμα. Σύμφωνα μάλιστα με την τοπική παράδοση η Αγία Μυρόπη έφερε μαζί της και τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Ερμιόνης, την οποία έκρυψε σε βράχο και εκεί άρχισε αργότερα να αναβλύζει το αγίασμα. Εκεί ακριβώς κτίσθηκε ο πρώτος ναός επ’ ονόματι της Αγίας Ερμιόνης, ο οποίος έδωσε στην πλησίον του χωριού Θυμιανά παραθαλάσσια περιοχή της Χίου το όνομά της, η δε Αγία κατέστη ως μία από τις πλέον τιμώμενες και λαοφιλείς αγίες της μυροβόλου και αγιοτόκου νήσου Χίου. Ο πρώτος ναός της Αγίας Ερμιόνης καταστράφηκε, και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και κατόπιν άδειας από τον σουλτάνο ανεγέρθηκε νέος ναός με τη συνδρομή του Ιωάννου Σεκεριανού και του Εμμανουήλ Κρητικόπουλου. Στον ιστορικό αυτό ναό η πρώτη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1754. Η ύπαρξη του ναού και του αγιάσματος της Αγίας Ερμιόνης και η κατ’ έτος στις 4 Σεπτεμβρίου τέλεση λαμπράς πανηγύρεως με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, συντέλεσαν στη διάδοση της τιμής της Αγίας στη Χίο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ανεγερθούν άλλοι επτά ιεροί ναοί επ’ ονόματί της (Καπέλα, Καταρράκτης, Καλαμωτή, Μεστά, Εμπορειός και Πυργί με δύο ναούς). Στο όνομα της Αγίας παρθενομάρτυρος Ερμιόνης τιμάται και το περικαλλές παρεκκλήσιο στην κορυφή του λόφου «Πρωνός» στην Ερμιόνη Αργολίδος, το οποίο ανεγέρθηκε με δαπάνη του αειμνήστου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κυρού Παντελεήμονος Μπαρδάκου. Επίσης στις 3 Σεπτεμβρίου 2004, παραμονή της εορτής της Αγίας, τελέσθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο τα θυρανοίξια του νεόδμητου ιερού ναού της Αγίας Ερμιόνης στην περιοχή «Καλούσος –Βαρελά» έξω από το χωριό Παλαιόκαστρο της νήσου Σάμου. Πλούσια είναι και η υμνογραφία της Αγίας Ερμιόνης, αφού ασματικές ακολουθίες προς τιμήν της έχουν ποιήσει ο αείμνηστος υμνογράφος Γεράσιμος Μοναχός ο Μικραγιαννανίτης και ο Αρχιμανδρίτης - Ιεροκήρυξ π. Νικόδημος Αεράκης. 
  
 
Η ευχή όλων μας είναι η ένδοξος παρθενομάρτυς του Χριστού Αγία Ερμιόνη η ανάργυρος ιατρός να πρεσβεύει αδιάλειπτα στον Κύριο για τη σωτηρία όλων μας και να μας ενισχύει με το αγωνιστικό της φρόνημα στην πίστη μας στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς. 

Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος 
Εκπαιδευτικός 


 Βιβλιογραφία 

· Αεράκη Νικοδήμου Γ., Αρχιμανδρίτου – Ιεροκήρυκος, Ασματική Ακολουθία και Κανών Παρακλητικός της Αγίας ενδόξου παρθενομάρτυρος Ερμιόνης, Αθήναι 2007 

· Μηλίτση Γεωργίου Θ., Αι Άγιαι Τέσσαρες Ανάργυροι Γυναίκες, Τρίκαλα 2004 

· Παπαθανασοπούλου Θανάση Ν., Το ρόδο της Εφέσου, Εκδόσεις Αστήρ, Αθήνα 2002 

· Χαλκιά Στεφάνου Πόπης, Οι Άγιοι της Χίου, Β΄ Έκδοσις, Εκδόσεις Επτάλοφος, Αθήναι 2008

Εικόνες

1. Η παλαιά εφέστια εικόνα της Αγίας Ερμιόνης στον ομώνυμο ιερό ναό των Θυμιανών Χίου.
2. Η Αγία Ερμιόνη κατείχε την ιατρική τέχνη και θεράπευε δωρεάν τους ασθενείς. Στην Έφεσο ίδρυσε περίφημο πανδοχείο, στο οποίο φιλοξενούνταν άποροι και ασθενείς.
3. Η Αγία παρθενομάρτυς Ερμιόνη μαρτύρησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Αδριανού.
4. Ο ιερός ναός της Αγίας Ερμιόνης με το παρακείμενο ιερό αγίασμα αποτελεί λαοφιλές προσκύνημα της μυροβόλου νήσου Χίου.
5. Η ιερή και θαυματουργή εικόνα της Αγίας Ερμιόνης με τα πολυάριθμα αφιερώματα στον ομώνυμο ιερό ναό των Θυμιανών Χίου.
6. Ο ιερός ναός της Αγίας Ερμιόνης στην περιοχή των Μεστών της Χίου. (naoschios.blogspot.gr)
7. Ο ιερός ναός της Αγίας Ερμιόνης στον Εμπορειό της Χίου. (naoschios.blogspot.gr)
8. Ο ιερός ναός της Αγίας Ερμιόνης πλησίον του χωριού Παλαιόκαστρο της Σάμου.
9. Ο ιερός ναός της Αγίας Ερμιόνης στον λόφο Πρωνός της Ερμιόνης.
10. Ο ιστορικός ιερός ναός της Αγίας Ερμιόνης στην ομώνυμη παραθαλάσσια περιοχή της Χίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324
Φαξ
2271051324

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2023 - 31/12/2025

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος

Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Αντιπρόεδρος

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός, Γραμματέας

Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Ταμίας

Κωνσταντίνος Δ. Γιαλούσης, Μέλος

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Ελένη Φραντζέσκου, Ταμίας
Πλουμή Ευαγγελινού, Γραμματέας
Κωνσταντίνος Γιαλούσης, Μέλος
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Παρασκευή Ακρατοπούλου, Μέλος
Ευθυμία Κουκούλη, Μέλος

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης, Ταμίας
Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Γραμματέας
Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Μέλος
Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης, Μέλος

Θητεία: 1/1/2023 - 31/12/2025

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2023 - 31/12/2025)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Λεμονιά Ανδρεάδου
Ταμίας: Αιμιλιανός Ευαγγελινός
Μέλη: Γεώργιος Γιαννούμης, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κωνσταντίνος Αχ. Συράκης

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2023 - 31.12.2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Θεοδώρα Μαυράκη, Αντιπρόεδρος
Διονύσιος Μελαχροινούδης, Ταμίας
Ευθυμία Κουκούλη, Γραμματέας
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Κωνσταντίνος Γκαραγκούνης, Μέλος
Ιωάννης Κουτσογιάννης, Μέλος

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr