Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Η 2η Συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου Κληρικών Χίου στον Άγιο Γεώργιο Βροντάδου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου παραχώρησε συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Χίου χθες Δευτέρα 23/2/2009 στις 11 π.μ. στην έδρα του Συνδέσμου, στην ενοριακή αίθουσα του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου.

Στη συνέχεια παραθέτουμε τα δημοσιεύματα του χιώτικου τύπου:

24/02/2009

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΑ «ΕΩΣΦΟΡΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΑΡΧ. ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ

«Έλα Χριστέ κι έλα Παναγιά»

«ΦΥΓΕ», ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ, ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΣΑΝ, ΑΠΟ ΑΥΛΟΚΟΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΦΟΥΓΓΟΚΩΛΑΡΙΟΥΣ!

Μαίνεται απ’ ό,τι φαίνεται ο πόλεμος στους κόλπους της τοπικής εκκλησίας, αφού χθες τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κληρικών ζήτησαν ευθέως την απομάκρυνση του επιτελείου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Διονύσιου ως προϋπόθεση για την επικράτηση ειρήνης.

Από τη δεύτερη κατά σειρά συνέντευξη Τύπου που έδωσαν φάνηκε ότι ο «ιερός πόλεμος» μαίνεται και ότι δυστυχώς διάλογος μεταξύ του Συνδέσμου Κληρικών Χίου και του Μητροπολίτη γίνεται μόνο δια μέσου των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Με ακόμη σαφέστερο τρόπο και με πιο αιχμηρούς χαρακτηρισμούς ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου, περιέγραψε τη δράση των ιερωμένων που στελεχώνουν τα γραφεία της μητροπόλεως λέγοντας με νόημα ανάμεσα στα άλλα ότι: «η εκκλησία δε χρειάζεται αυλοκόλακες και σφουγγοκωλάριους»

Σχολιάζοντας μέσα από σειρά δημοσιευμάτων τοπικών εφημερίδων τις δηλώσεις από άμβωνος του Γενικού αρχιερατικού πατέρα Δημήτριου Γεόμελου για τα «εωσφορικά τάγματα» ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου είπε: «Έλα Χριστέ και έλα Παναγία, αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται το κήρυγμα...αντί ενός γόνιμου διαλόγου» και φάνηκε να περιμένει την τοποθέτηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Διονυσίου για αυτόν τον παραλληλισμό, που όπως είπε δε συνάδει με τον πνεύμα της δήλωσης του πατέρα Δημήτριου Γεόμελου περί «προσευχής και συγχώρεσης».

Έσπευσε βέβαια ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου να διευκρινίσει ότι αυτά τα λόγια έχουν προκαλέσει συναισθήματα αγανάκτησης των μελών του συνδέσμου. Για τους υπόλοιπους ιερωμένους που δυσκολεύονται να τα εκφράσουν για ευνόητους λόγους, ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου σχολίασε: «Αυτό είναι κατάντημα για την εκκλησία που είναι χώρος δημοκρατίας και ελευθερίας».

Από αυτή τη συνέντευξη Τύπου προέκυψε ότι το «πεδίο της μάχης» επεκτείνεται και εκτός εκκλησίας, αφού τα βέλη του Συνδέσμου στράφηκαν και στην απούσα από τη συνέντευξη εφημερίδα «Πρόοδο», με το επιχείρημα ότι αναφερόμενη στο πρόσωπο του Μητροπολίτη προσπαθεί να δείξει ότι τα «πυρά» του Συνδέσμου έχουν αποδέκτη το σεβασμιότατο και όχι τα πρόσωπα του γραφείου του. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ειπώθηκε ότι η εφημερίδα συνταυτίζεται με τα γραφεία της Μητροπόλεως. Η σιωπή ωστόσο που επικρατεί για τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί από τη συνέντευξη Τύπου αλλά και τις δηλώσεις που έγιναν από πλευράς του Συνδέσμου, σχολιάστηκε με τον εξής τρόπο: «Είναι ένοχοι. Χαλκεύουν κατηγορίες και προσπαθούν να μας φέρουν σε σύγκρουση με το δεσπότη, προσπαθούν να κατασκευάσουν αγανακτισμένους πολίτες...». Στη συνέντευξη Τύπου δεν έμειναν ασχολίαστα τα λειτουργικά σεμινάρια από τον αρχιερατικό επίτροπο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κληρικών τα σεμινάρια διοργανώθηκαν με «διάθεση ρεβανσισμού», αφού κλήθηκαν ιερείς επωνύμως για να τους αναμορφώσουν. Ο πατέρα Γεώργιος Κωνσταντίνου δε δίστασε να πει ότι «ούτε ο εκπαιδεύων είναι κατάλληλο πρόσωπο» φωτογραφίζοντας βέβαια τον πατέρα Δημήτριο Γεόμελο. Η όλη συμπεριφορά στο θέμα των σεμιναρίων χαρακτηρίστηκε «ανάρμοστη» από τον πρώτο και καταγγέλθηκε η πρόσκληση για συμμετοχή σε αυτά ενός ιερέα με 29 χρόνια υπηρεσία και άρρωστη παπαδιά, «για ένα καπρίτσιο του αρχιερατικού γενικού. Η εκκλησία δε σηκώνει τέτοια καπρίτσια» σημείωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου.

Όσο για το διάλογο που ακούστηκε κατά κόρον αλλά δεν βλέπουμε να υφίσταται, ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου διευκρίνισε ότι: «Διάλογος μπορεί να υπάρξει μόνο με το μητροπολίτη. Τα γραφεία έκλεισαν τον κύκλο τους». Ωστόσο προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών έσπευσε να κάνει σαφές ότι η πρόταση για απομάκρυνση του επιτελείου του μητροπολίτη δε στοχεύει στην εξασφάλιση καμίας θέσης από τα μέλη τους Δ.Σ. του Συνδέσμου. «Εμείς διευκολύνουμε το σεβασμιότατο να απαλλαγεί από τα βαρίδια. Οι πατέρες μπορούν να συνεχίσουν ως ιερείς στις ενορίες τους, δε θα χάσουν το μισθό τους» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου δήλωσε ότι θα περιμένουν το νέο κύκλο δηλώσεων και ότι δεν σκοπεύουν σε αυτή τη φάση να στραφούν στο Φανάρι ή στον αρχιεπίσκοπο. «Εμείς δεν εκθέσαμε τον πατέρα μας. Θέλουμε όλες οι προσπάθειες να εξαντληθούν εντός της Χίου» κατέληξε. Μετά και από αυτή τη συνέντευξη του Συνδέσμου κληρικών αναμένεται η απάντηση από την πλευρά της Μητροπόλεως στην οποία και «πέταξε το γάντι». Αν και θα είχε ενδιαφέρον να ακούγαμε και τη φωνή του ποιμνίου που αυτή την περίοδο δίνει μια σκληρή μάχη στο αγώνα της επιβίωσης και της αξιοπρέπειας...

Ευγενία Κώττη









Διαζύγιο Συνδέσμου Κληρικών - Ιερέων γραφείων Μητρόπολης

Ζητείται παρέμβαση Μητροπολίτη
Της Χαρίκλειας Κάβουρα

Απορρίπτοντας πλέον τους ιερείς των γραφείων της Μητρόπολης, ο Σύνδεσμος Κληρικών ανακοίνωσε στην χτεσινή συνέντευξη τύπου ότι επιδιώκει διάλογο μόνο με το Σεβασμιότατο, κ. Διονύσιο.
«Για μας οι ιερείς των γραφείων έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους με την αποτυχία διευθέτησης του θέματος που προέκυψε στη χιακή εκκλησία. Με πόνο ψυχής ο σύνδεσμος φτάνει σε αυτή την απόφαση και λέει ότι διάλογος πλέον μπορεί να υπάρξει μόνο με το Σεβασμιότατο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, πάτερ Γεώργιος Κωνσταντίνου.
Προηγουμένως εξήγησε αναλυτικά τις απόψεις του Συνδέσμου για το τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής και πώς έφτασαν σε αυτή την απόφαση, ξεκινώντας από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο πάτερ Γεόμελο. Αίσθηση όπως φαίνεται έκανε η μεταφορά λόγων του κατά τη διάρκεια κηρύγματός του σε Ιερό Ναό που μεταφέραμε στη «Δ» (και για το οποίο δεν υπήρχε καμία διάψευση, ακόμα και μετά από την αναπαραγωγή από άλλα τοπικά μέσα).
«Αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται το κήρυγμα στην εκκλησία ως απάντηση… Δηλαδή να χρησιμοποιεί το λειτούργημά του, και μάλιστα ο γενικός αρχιερατικός επίσκοπος, για να αναφέρει πράγματα που θα μπορούσε κάλλιστα η Μητρόπολη να έχει επιληφθεί», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, συμπληρώνοντας ότι αυτή η πρακτική που ακολουθείται χρόνια τώρα έχει δημιουργήσει τα αισθήματα αγανάκτησης στο σύνολο του κλήρου.
Έκανε επίσης αναφορά για απαράδεκτη συμπεριφορά των πατέρων των γραφείων προς τους λοιπούς ιερείς και ζήτησε από το Σεβασμιότατο την απομάκρυνσή τους! Άλλωστε όπως τόνισε οι θέσεις αυτές είναι μετακλητές και όχι ισόβιες.
«Ο σύνδεσμος λέει ότι για μετακλητές θέσεις όπως του αρχιερατικού αρκεί μια θητεία κάθε 5 έτη και όχι παραπάνω, ώστε κανένας καινούριος αρχιερατικός να μην μπορεί πλέον να ξεκινήσει από διακονία των αδελφών και να καταντήσει σε κατάχρηση εξουσίας εναντίον των αδελφών», ανέφερε ενημερώνοντας ότι υπάρχουν άτομα στα γραφεία εδώ και 27 χρόνια.
Ξεκαθάρισε όμως ότι κανένας από το ΔΣ του Συνδέσμου δεν ενδιαφέρεται για τις εν λόγω θέσεις.
Τέλος επανέφεραν το θέμα των σεμιναρίων, αφού έχουν κληθεί από τη Μητρόπολη επιλεκτικά και επώνυμα άτομα για να συμμετάσχουν χωρίς να έχουν προαναγγελθεί αλλά και χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, βάζοντας ζήτημα και εκπαιδευτή.

ΠΑΤΡΙΔΑ
Συνεντευξη Κληρικων
Γράφει ο/η Administrator
23.02.09
Την απομάκρυνση του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Δ. Γιόμελου από τη θέση του ζήτησαν ευθέως τα μέλη του Συνδέσμου Κληρικών από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη. Η άρνηση της Μητρόπολης στο διάλογο με τον Σύνδεσμο, κατόπιν των αρνητικών εισηγήσεων που δέχθηκε ο Σεβασμιότατος, ανάγκασε τα μέλη του να στραφούν ξανά στην Χιακή κοινωνία παραχωρώντας σήμερα συνέντευξη τύπου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γεώργιος Κωνσταντίνου αφού καυτηρίασε την αρνητική στάση της εφημερίδας «Η Πρόοδος» απέναντι στο Σύνδεσμο δήλωσε ότι οι ιερείς των γραφείων έχουν ολοκληρώσει το κύκλο τους και τόνισε ότι πλέον είναι ανοιχτοί στο διάλογο μόνο με τον Μητροπολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324
Φαξ
2271051324

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2023 - 31/12/2025

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος

Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Αντιπρόεδρος

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός, Γραμματέας

Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Ταμίας

Κωνσταντίνος Δ. Γιαλούσης, Μέλος

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Ελένη Φραντζέσκου, Ταμίας
Πλουμή Ευαγγελινού, Γραμματέας
Κωνσταντίνος Γιαλούσης, Μέλος
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Παρασκευή Ακρατοπούλου, Μέλος
Ευθυμία Κουκούλη, Μέλος

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης, Ταμίας
Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Γραμματέας
Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Μέλος
Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης, Μέλος

Θητεία: 1/1/2023 - 31/12/2025

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2023 - 31/12/2025)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Λεμονιά Ανδρεάδου
Ταμίας: Αιμιλιανός Ευαγγελινός
Μέλη: Γεώργιος Γιαννούμης, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κωνσταντίνος Αχ. Συράκης

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2023 - 31.12.2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Θεοδώρα Μαυράκη, Αντιπρόεδρος
Διονύσιος Μελαχροινούδης, Ταμίας
Ευθυμία Κουκούλη, Γραμματέας
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Κωνσταντίνος Γκαραγκούνης, Μέλος
Ιωάννης Κουτσογιάννης, Μέλος

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr