Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΜΑΓΕΨΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Την Παρασκευή 11/2, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», του Δήμου Αργυρούπολης, συνέβη το απίστευτο. Αν πεις ότι η ματιά όλης της μαθητιώσας νεολαίας των νοτίων περιοχών του Λεκανοπέδιου ήταν στραμμένη εκεί, δεν θα είναι υπερβολή. Ο λόγος; Ο Μεγάλος Έλληνας αστροφυσικός Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, προσκεκλημένος από το 1ο Γενικό Λύκειο Ελληνικού, έδινε διάλεξη με θέμα: «Αποστολές στους πλανήτες. Δυσκολίες και τεχνολογικές λύσεις σε ακραίες συνθήκες».
Ήταν η δεύτερη φορά, που ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας, επιστήμονας τιμούσε το συγκεκριμένο σχολείο. Και τις δυο φορές, με πρωτοβουλία του Λαγκαδούση φυσικομαθηματικού κ. Παναγιώτη Κ. Πάσσα. Στο άκουσμα και μόνο της είδησης, ο περιβάλλον την αίθουσα χώρος, από πολύ νωρίς, είχε κατακλεισθεί από πλήθος ανθρώπων πάσης ηλικίας, οι οποίοι ήθελαν να ακούσουν ή να δουν τον τόσο φωτεινό Έλληνα. Παρά τον άψογο προγραμματισμό, στα χαρτιά, όταν ήλθε η ώρα και άνοιξαν οι θύρες, το πλήθος εισέβαλε στο αμφιθέατρο και εν ριπή οφθαλμού, κατέλαβαν κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου, ακόμα και επί της σκηνής. 
Η Είσοδος του κ. Κριμιζή, υπό καταιγισμό χειροκροτημάτων και επευφημιών σήμανε την έναρξη της λαμπρής εκδήλωσης. Τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Αργυρούπολης / Ελληνικού κ. Χρίστος Κορτζίδης , συνεπικουρούμενος των καθηγητών και άλλων φορέων και τοπικών παραγόντων. Από βήματος πλέον, η Διευθύντρια του Λυκείου, καλωσόρισε τον τιμώμενο Ακαδημαϊκό και απεύθυνε χαιρετιστήριο μήνυμα σε όλους. Το τι ακολούθησε, δεν περιγράφετε με λόγια. Μόνο η δύναμη της εικόνας, μέσω DVD, μπορεί να αποδώσει το συνολικό έργο και το μέγεθος αυτής της σχολικής υπέρ - παραγωγής. Ακολούθησε βιογραφική παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του κ. Κριμιζή, από τον μαθητή Κ. Γιαννακάκη. Η μαθήτρια Δ. Κωμοδρόμου, με τη θαυμάσια φωνή της τραγούδησε κλασσικό solo, του Louis Armstrong, με στόφα μεγάλης καλλιτέχνιδας. Κυριολεκτικά « Μάγεψε» το ακροατήριο με τη φωνή της. Την σκυτάλη, ανέλαβε η σχολική χορωδία. Στη συνέχεια ο βασικός συντελεστής της σύλληψης και υλοποίησης της ιδέας κ. Π. Πάσσας, από βήματος και με ελάχιστα λόγια κατέθεσε το τι σημαίνει αυτή η δεύτερη επίσκεψη σταθμός, στα σχολικά δρώμενα. Κατέθεσε τις ωφέλιμες επιδράσεις στον επαγγελματικό προγραμματισμό της προηγούμενης επίσκεψης στους μαθητές του. 
  
Κάτω από φρενήρη χειροκροτήματα που ζέσταναν την όλη εκδήλωση, εμφανώς συγκινημένος από τις εκδηλώσεις λατρείας των μαθητών, όλων των σχολειών της ευρύτερης περιοχής, ανήλθε στο βήμα αυτός ο τόσο μεγάλος και απλός συμπατριώτης μας. Με απλά λόγια, φωτογραφίες και χιούμορ, καθήλωσε και μάγεψε το κοινό του. Στον χώρο της υπερπλήρους αίθουσας, δεν ακουγόταν ίχνος ανάσας παρά μόνο η φωνή του Μεγάλου Δάσκαλου. Μια ώρα και σαράντα λεπτά μιλούσε ο Δρ. Στ. Κριμιζής και δεν κούρασε. Μας πείρε όλους από το χέρι, και με διαστημόπλοιο τον αφηγητή λόγο του, μας ταξίδεψε στα άστρα! Φθάσαμε στις εσχατιές του σύμπαντος υπό την καθοδήγηση του. Θαυμάσαμε και απορήσαμε στο άκουσμα αποστάσεων, κάμποσων χιλιάδων ετών φωτός……. Ή για ραντεβού διελεύσεως δορυφόρων το 4000 μΧ. Ο λόγος του δεν περιείχε ούτε ένα «ΕΓΩ» αλλά συνεχώς ηχούσε το «ΜΑΣ». Μίλαγε, πρόβαλε και διακήρυξε για τη συλλογική εργασία και την δύναμη της ομάδας. Για Σκέψεις, Οράματα, προϋπολογισμούς και προγράμματα. Μας έμαθε να βλέπουμε το σύμπαν και τον κόσμο μας από άλλη οπτική γωνία. Δεν ξέχασε να μας φέρει χρόνια πίσω στη γενέθλια γη του και τον «Ρουκετοπόλεμο» στο Βροντάδο της Χίου. 
Με το πέρας της ομιλίας, ανήλθε επί σκηνής ο κ. Πάσσας ο οποίος διεύθυνε τον διάλογο των μαθητών με τον επιφανή επισκέπτη τους. Λόγω του προχωρημένου πλέον της ώρας, ο καθηγητής του σχολείου δεσμεύτηκε να συλλέξει και να προωθήσει όλες τις ερωτήσεις των μαθητών ώστε να λάβουν απαντήσεις. Εν συνεχεία τους κατέθεσε δια ζώσης της υποθήκες του. Να ζητούν τη «γνώση για τη γνώση και όχι για το χαρτί. «Το συνετό ρίσκο ανταμείβεται και στη ζωή και στο διάστημα». 

Το τέλος της διάλεξης δεν σήμανε και το πέρας της εκδήλωσης! Στη συνέχεια, η έχουσα το γενικό πρόσταγμα των χορευτικών καθηγήτρια – σκηνοθέτρια και ψυχή της εκδήλωσης κ. Σκούλου, προσφώνησε τον ξεχωριστό Χιώτη να επισκεφτούν νοητά με τα μάτια της ψυχής τους την Μυροβόλο, πριν τελειώσει ο λόγος της, το χορευτικό του δήμου, ντυμένο με τοπικές ενδυμασίες της Χίου μας, χόρεψε στους ρυθμούς «Στην Αγιά Μαρκέλλα», «Τρίπατο» και «Πυργούσικο» προσδίδοντας πλέον πανηγυρική χροιά στην εκδήλωση. Ακολούθησαν στιγμές συναισθηματικής φόρτισης όταν φοιτητής του πολυτεχνείου, κατέθεσε την καταλυτική γνωριμία του, της 14/11/06, ημερομηνία της πρώτης επίσκεψης του κ. Κριμιζή στο Λύκειο, ημέρα που αποφάσισε να ακολουθήσει και αυτός τον δύσκολο δρόμο της αστροφυσικής! 
Ακολούθως ο Δήμαρχος κ. Κορτζίδης , διάβασε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου με το οποίο ανακήρυξαν τον κ. Κριμιζή, επίτιμο Δημότη Αργυρούπολης / Ελληνικού, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα έχουν τιμηθεί μόνο δυο άτομα οι κκ. Μίκης Θεοδωράκης και Σταμάτης Κριμιζής. Στο άκουσμα της παρατήρησης, ο Άνθρωπος Κριμιζής, παραλαμβάνοντας το τιμητικό δίπλωμα, λύγισε, δάκρυσε και με τρεμάμενη φωνή ευχαρίστησε τον Δημοτικό Άρχοντα. Ακολούθως εκπρόσωποι του Λύκειου και των μαθητών, έδωσαν δώρα, σχέση έχοντα με τη Χίο στον κ. Κριμιζή. Μεταξύ των δώρων, ξεχωριστή εντύπωση προκάλεσε ένας πίνακας του Σπύρου Βώσσου, με τις αφιερώσεις μαθητών και μαθητριών. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Κριμιζή, θα αναρτηθεί στον προθάλαμο του γραφείου του στην Ακαδημία, ως ενθύμιο της όμορφης εκδήλωσης. Πριν κατέλθει του βήματος, ευχαρίστησε τους πάντες, θερμά για την τιμή που του έκαναν. Εξέφρασε δε τον «θαυμασμό του για την άψογη, επαγγελματική διοργάνωση» Δηλώνοντας κατά γράμμα «Αντίστοιχες διοργανώσεις έχω παρακολουθήσει μόνο σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και σε διεθνή συνέδρια.» 
Ακολούθησε μικρό κέρασμα στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου, ενώ ο κ. Κριμιζής χαμένος μέσα στους νεαρούς που τον είχαν περικυκλώσει, απαντούσε σε ερωτήσεις μαθητών, υπέγραφε αυτόγραφα και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, παράδιδε μαθήματα Ανθρωπιάς. Ταπεινότητας και Ανθρώπινου Μεγαλείου.. Δεν ήταν λίγοι, οι πάσης ηλικίας συμπατριώτες μας, από κάθε γωνιά της Αττικής, κυρίως Βρονταδούσοι και Λαγκαδούσοι, οι οποίοι υπακούοντας στα καλέσματα μας, μέσω Internet και τύπου, έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Ανυπομονούμε κύριε καθηγητά να γίνουμε μάρτυρες της επόμενης επίσκεψης σας σε σχολείο…… ! Ελπίζουμε αυτή τη φορά να είσθε καλεσμένος σε κάποιο Σχολείο του Μυροβόλου νησιού μας. Ευχαριστούμε για τη χαρά και τις γνώσεις που απλόχερα μας χαρίσατε ! 

Μιχάλης Γ. Καριάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:


ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324
Φαξ
2271051324

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2023 - 31/12/2025

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος

Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Αντιπρόεδρος

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός, Γραμματέας

Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Ταμίας

Κωνσταντίνος Δ. Γιαλούσης, Μέλος

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Ελένη Φραντζέσκου, Ταμίας
Πλουμή Ευαγγελινού, Γραμματέας
Κωνσταντίνος Γιαλούσης, Μέλος
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Παρασκευή Ακρατοπούλου, Μέλος
Ευθυμία Κουκούλη, Μέλος

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης, Ταμίας
Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Γραμματέας
Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Μέλος
Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης, Μέλος

Θητεία: 1/1/2023 - 31/12/2025

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2023 - 31/12/2025)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Λεμονιά Ανδρεάδου
Ταμίας: Αιμιλιανός Ευαγγελινός
Μέλη: Γεώργιος Γιαννούμης, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κωνσταντίνος Αχ. Συράκης

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2023 - 31.12.2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Θεοδώρα Μαυράκη, Αντιπρόεδρος
Διονύσιος Μελαχροινούδης, Ταμίας
Ευθυμία Κουκούλη, Γραμματέας
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Κωνσταντίνος Γκαραγκούνης, Μέλος
Ιωάννης Κουτσογιάννης, Μέλος

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr