Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Δύο διαφορετικές ειδήσεις κυριάρχησαν τελευταία από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρώτη αφορούσε στην προσπάθεια των νησιωτών του Αιγαίου να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζητούσαν καταφύγιο και σωτηρία στο μέρος τους. Η δεύτερη, εκ διαμέτρου αντίθετη με την πρώτη προκάλεσε τον αποτροπιασμό, ήταν η απόφαση του Κοινοβουλίου της Δανίας, να κατάσχονται τα προσωπικά αντικείμενα των μεταναστών σαν αντίτιμο για την περίθαλψή τους στη χώρα του βοριά.

Για την πρώτη περίπτωση μαζεύτηκαν υπογραφές ώστε να δοθεί το φετινό Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους των νησιών για τη βοήθεια στους ανθρώπους που γλυτώνοντας από το λεπίδι και την ατίμωση στην πατρίδα τους ξεκίνησαν για να βρουν κάποιο φιλόξενο μέρος. Στοιβαγμένοι σε φουσκωτά και παλιόβαρκες από την απέναντι στεριά, πολλοί από αυτούς –και το χειρότερο παιδιά – είδαν το όνειρό τους να τελειώνει στο βυθό του Αιγαίου. Όσοι γλύτωσαν, κρίνοντας και από δική μου εμπειρία, ένοιωσαν τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων. Είναι άξιες επαίνου οι οικογένειες που ζούν κοντά στην παραλία, όταν άφησαν και τα παιδιά τους ακόμα και νηστικά για να προσφέρουν ότι είχαν. Εντυπωσιακή στη συνέχεια η εθελοπροσφορά στον επόμενο σταθμό τους. Σημείωσα την απάντηση μιας συνταξιούχου εκπαιδευτικού από την Καλλιμασια όταν την είδα κουρασμένη : «Μετά από τον Δημοτικό κήπο με τους πρόσφυγες είχα ακόμη να φροντίσω πέντε ορφανά στο «Διονυσίειον».

Αυτή η συμπεριφορά δείχνει πόσο διαφέρομε από τους βόρειους, όταν εκτός από τη Δανία κλείνουν τα σύνορά τους ή δικαιολογούν την συμπεριφορά τους με γεγονότα Κολωνίας. Γεγονότα που τα δεχόμαστε με πολύ σκεπτικισμό αν δεν ήταν καθαρή προβοκάτσια. Από αυτή την αντίδραση των βορειοευρωπαίων αποδυναμώνεται το «Ανήκομεν εις την Δύσιν », πολύ διαφορετικό από αυτό που υποστήριξε ο Κώστας Περρίκος στις υποθήκες για τα παιδιά του ώρες πριν την εκτέλεσή του, οραματιζόμενος μια Ευρώπη των ίσων ευκαιριών για δουλειά και προοπτικές ανάπτυξης για τα κράτη που την απαρτίζουν.

Αυτή είναι η διαφορά μας με τους φλεγματικούς συνεταίρους μας, Μπορεί να αντιπαραθέσει κανείς την περίπτωση Viril, όμως συμπεριφορές γεμάτες ανθρωπιά χαρακτηρίζουν την δική μας κοινωνία διαχρονικά, και για τούτο θα πρέπει να υπάρχει η ηθική βράβευση για να διαιωνίζεται, σύμφωνα με το ακόλουθο:*

«Ήταν 27 του Οκτώβρη του 2001. Το απόγευμα του Σαββάτου, λίγο πριν τις 5. ο Άγις κοίταξε το τόσο γνώριμο σκηνικό, που απλώνονταν μπροστά από το εξοχικό του στην παραλία του Καμαριού, μέχρι την απέναντι ακτή της Ιωνίας. Ένα-δυο σκάφη ταξιδεύουν μονάχα, γιατί σήμερα ο καιρός δεν προσφέρονταν για ψάρεμα. Εντόπισε ακόμη και ένα ασυνήθιστο πλεούμενο, κάπου 300-400 μέτρα μακριά. Πολύ μικρό, θάχε αλήθεια πολύ θράσος να αψηφά τον αγέρα που φυσούσε

Πήρε παραξενεμένος τα κιάλια, κοίταξε για λίγο και μετά άρχισε να τρέχει για το λιμανάκι του Αγ. Γιάννη.

- Θαρρώ ότι κάποιοι κινδυνεύουν είπε στο Δήμο που μόλις είχε φθάσει. Πήδησαν στη βάρκα του Άγι και με δυσκολία την κατεύθυναν προς το πλεούμενο. Φωνές έφτασαν στ’ αυτιά τους, χέρια που κουνιόνταν στον αγέρα. Πρώτα έφτασαν στον άνθρωπο, που ένα σωσίβιο τον κρατούσε στην επιφάνεια. Ο Δήμος άπλωσε το χέρι του. Όμως ο άνθρωπος δεν είχε δύναμη για να σηκώσει το δικό του. Χρειάστηκαν αρκετοί ελιγμοί με τη λαφριά βάρκα να σκαμπανεβάζει μέχρι να καταφέρουν για να τον τραβήξουν μέσα. Ήταν μάλλον κοντός, ανάμεσα στα 20 με 30. Μελανιασμένος, έτρεμε. Ο Δήμος τον σκέπασε με το μπουφάν του.

Αρκετά πιο μακριά, το πλεούμενο δεν ήταν τίποτε άλλο από μια παιδική φουσκωτή βάρκα. Τρεις επιβάτες με ισάριθμα κουπιά προσπαθούσαν. Ο αγέρας με τον κυματισμό τους ξέπεφταν κατά τη Σάμο. Μάταια έκαμναν κουπί αναπληρώνοντας με μια τρόμπα τον αέρα της σχεδίας.

Τους πέταξαν ένα σκοινί και τους ρυμούλκησαν στο λιμανάκι. Ο Φραγκούλης σκέπασε τον πρώτο με μια κουβέρτα που είχε στ’ αυτοκίνητό του. Οι άλλοι τρεις, που έτρεμα κι αυτοί, οδηγήθηκαν στην παράγκα του καταφύγιου των «ψαράδων και φίλων του αγ. Γιάννη», όπως ονομάζουν την παρέα τους. Εκεί ο περαστικός θα βρει πάντα στο ψυγείο, μαζί με νερό, καφέ και είδη πρώτων βοηθειών. Ακόμη το κυριότερο, ένα VHF.

Μια κουρτίνα σκίστηκα στα τρία από τον Μπάμπη για να τους σκεπάσει και η Δέσποινα άναψε το πετρογκάζ για βραστικό. Από το νερό που φύλαγαν στα πλαστικά μπουκάλια τους, ξεδίψασαν. Την κρισιμότητα της κατάστασης διασκέδασε για μια στιγμή η άρνηση του ενός να δεχθεί το νερό που του προσφέρθηκε. Έκαμε μια πρόσθετη κίνηση διαμαρτυρίας, σαν καλός μουσουλμάνος. Το μπουκάλι είχε αντί για νερό, ντόπια σούμα.

Τους ναυαγούς όμως τους θέριζε η πείνα, όπως με νοήματα έδωσαν να καταλάβουν. Με το αυτοκίνητο του Φραγκούλη έφερε η Δέσποινα από την Καλλιμασιά ρεβύθια που είχε μαγειρεμένα, παντελόνια και άλλα ρούχα των παιδιών της. Όταν οι Αφγανοί – αυτό μπόρεσαν να καταλάβουν – συνέφεραν μέσα στη θαλπωρή που τους αγκάλιασε, φίλησαν ο ένας μετά τον άλλο ένα πλαστικοποιημένο κείμενο από το Κοράνι, που ένας έβγαλε από τον κόρφο του. Λίγο αργότερα αυτοκίνητο του Λιμεναρχείου, που εν τω μεταξύ είχε ειδοποιηθεί, ήλθε και τους παρέλαβε.

Αργά το βράδυ τα κανάλια αναμετάδιδαν τις επιτυχίες των επιδρομών στο μακρινό Αφγανιστάν, όπως και τις ανακοινώσεις για τους αθώους που σκοτώθηκαν από τις μπόμπες τους. Κανείς όμως δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της τραγωδίας από την άνεση του καναπέ, με τον τρόπο που αυτἠ προσφέρεται. Αντίθετα είναι πολύ διαφορετικά αν ο ίδιος τη ζεις.

Αυτό συνέβη με τους πρωταγωνιστές του Αγιού Γιάννη. Όπως δήλωσαν, ο καθένας ξεχωριστά, ήταν τέτοιο το σοκ από την ανθρώπινη δυστυχία που αντίκρισαν, ώστε όλη τη νύχτα δεν μπόρεσαν να κλείσουν μάτι. Δεν ένοιωσαν το ίδιο όπως αυτούς που άδειασαν τις μπόμπες τους και γύρισαν στη ρουτίνα της βάσης τους.

Το παραπάνω συμβάν με προτρέπει σε μια πρόταση: Σαν ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης αυτών των ανθρώπων που απέδειξαν έμπρακτα την πίστη τους στις ανθρώπινες αξίες, η Πολιτεία οφείλει να τους απονείμει δημόσια εύφημη μνεία. Εμείς τουλάχιστο για την ιστορία αποκαλύπτομε τους ήρωές μας

Άγις: Αγησίλαος Τσιλίμης, διευθυντής ΔΕΗ Χίου

Δήμος: Δημόκριτος Μπόλιας συνταξιούχος από την Καλλιμασιά

Δέσποινα: Σύζυγος του Δημ. Μπόλια

Φραγκούλης: Φραγκούλης Κυλαδίτης, δάσκαλος από το Βροντάδο

Μπάμπης: Χαράλαμπος Θλιβίτης, ναυτικός από Καλλιμασιά

Για την αυθεντικότητα

Δημ. Μελαχροινούδης

Κοινοποίηση: Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

(*) Εφ. Δημοκρατική 6 Νοεμβρίου 2001, Αριθ. Φύλ. 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:


ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Καλλιμασιά, 821 00 ΧΙΟΣ
Τηλέφωνα
2271051324
Φαξ
2271051324

Ιστολόγια (Blogs)
kallimasia.blogspot.com
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr
panagiakallim@in.gr

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1/1/2023 - 31/12/2025

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος

Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Αντιπρόεδρος

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός, Γραμματέας

Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Ταμίας

Κωνσταντίνος Δ. Γιαλούσης, Μέλος

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διοικούσα Επιτροπή (Η θητεία λήγει στις 31/12/2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Ελένη Φραντζέσκου, Ταμίας
Πλουμή Ευαγγελινού, Γραμματέας
Κωνσταντίνος Γιαλούσης, Μέλος
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Παρασκευή Ακρατοπούλου, Μέλος
Ευθυμία Κουκούλη, Μέλος

Το Ε.Φ.Τ., που συστάθηκε την 1η – 11-1994, συνεχίζει, με τη βοήθεια του Θεού, την προσπάθεια για συστηματικότερη οργάνωση του φιλανθρωπικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου της τοπικής μας εκκλησίας και θεωρεί προς την κατεύθυνση αυτή αυτονόητη τη συνεργασία με όλους τους φορείς.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ υπ' αριθ. 105/1998 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Νικόλαος Ι. Ανδρεάδης, Ταμίας
Γεώργιος Αρ. Γιαννούμης, Γραμματέας
Παντελής Ν. Νεαμονίτης, Μέλος
Κωνσταντίνος Γ. Σταμούλης, Μέλος

Θητεία: 1/1/2023 - 31/12/2025

ΙΔΡΥΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ"

Έναρξη: 11/5/2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 625/11-5-2000)
Διοικητικό Συμβούλιο (1/1/2023 - 31/12/2025)


Πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Γραμματέας: Λεμονιά Ανδρεάδου
Ταμίας: Αιμιλιανός Ευαγγελινός
Μέλη: Γεώργιος Γιαννούμης, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κωνσταντίνος Αχ. Συράκης

Πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος:
Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Χίου κυρός Διονύσιος (2001-2011)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΚΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ

Απόφασις 3502/31.12.2013 Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
(Αρμοδιότητες Ηγουμενοσυμβουλίου)

Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιεράς Μονής (περιόδου 1.1.2023 - 31.12.2025)

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος
Θεοδώρα Μαυράκη, Αντιπρόεδρος
Διονύσιος Μελαχροινούδης, Ταμίας
Ευθυμία Κουκούλη, Γραμματέας
Διαμάντω Παντελούκα, Μέλος
Κωνσταντίνος Γκαραγκούνης, Μέλος
Ιωάννης Κουτσογιάννης, Μέλος

Καλλιμασιά χωριό μου.

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος

Αεροπόρος Κώστας Περρίκος
«Άξιος της Πατρίδος»

Πνευματική Παραγωγή

Αγιωργούσης Μάξιμοςητροπολίτης Πιτσμπούργου)
Βούκουνας Κωνσταντίνος Στ.
Καρατζάς Κωνσταντίνος Γ.
Κοκκινάκης Δημήτριος Ι.
Κολλιάρος Ιωάννης Τ.
Κρεατσάς Γεώργιος Κ.
Κρουσουλούδης Νικόλαος Σ.
Μελαχροινούδης Δημήτριος Δ.
Περίκος Ιωάννης Ισ.
Συράκη Ελένη Γ.

Περίκος Ιωάννης

Καλλιμασιώτες στον αθλητισμό

Γριμπαμπής Ματθαίος, Γριμπαμπής Παντελής
Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες 2007

Κοκκώδης Γιάννης (κολύμβηση)
Ένας Καλλιμασιώτης ρέκορμαν
16/08/2004 6ος ο Kοκκώδης στους Oλυμπιακούς
Association of Hellenic Olympic Winners - Κοκκώδης Γιάννης
Γιάννης Κοκκώδης - Βικιπαίδεια
Sport.gr
"Αντίο" με πρωτιά για τον Γιάννη Κοκκώδη
"Αντίο" με πρωτιά για τον Κοκκώδη sport.gr

Μάντικας Παντελεήμων (στίβος)
Χρυσός ο Μάντικας στην Άνδρο στα 1000 παμπαίδων!
Παντελεήμων Μάντικας του Παντελή
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου
Χιώτικες Διακρίσεις στο στίβο
Ένας νεαρός Καλλιμασιώτης που διαπρέπει στον αθλητισμό.
Αποτελέσματα Ανωμάλου Δρόμου Γυμνασίων-Λυκείων 2008

Μελαχροινούδης Παντελής (στίβος)
Sport.gr
Ο επιστήμονας του... 45’’.15 στο Πεκίνο!
Βραβεύσεις αθλητών από το ΝΑΟΧ, Σα 11/3/2006
1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 400 Μ. ΑΝΔΡΩΝ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ Στα χνάρια Μάντικα και Σύλλα; 22/02/2006

Μαστοράκη Κατερίνα
Βόλεϊ Γυναικών, Ρόστερ
Ονόματα βραβευθέντων αθλητών & ομάδων από το ΝΑΟΧ Κυ 12/3/2006

Γεροντιδάκης Γιώργος


19 Μετάλλια για τους Ίωνες στους Αιγαιοπελαγίτικους στίβου στην Καλλονή. 2 μετάλλια για τον Γιώργο Γεροντιδάκη


Σημείωση: Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε παράλειψη, επικοινωνήστε μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
kallimasiachios@yahoo.gr